Annonce
Nyborg

Danehof: Hil Kong Valdemar

Et historisk optog med Valdemar Sejr i spidsen drager også i dag gennem Nyborgs gader under årets Danehof. Foto. Nils Svalebøg
Valdemar Sejr anløb Nyborg fra søsiden. Kulturminister Joy Mogensen (S) åbnede årets Danehof fra landsiden, og to dages historisk fest er i gang i bæltbyen.

Nyborg: Kulturminister Joy Mogensen (S) er godt i gang med at afdække dansk kultur i sin ferie - herunder Danmarks Hjerte i Nyborg. I sin første uge som minister oplevede hun blandt andre Bob Dylan på hjemmebanen under årets Roskilde Festival, og lørdag rullede hun så hen over Sjælland og Storebælt for at åbne årets Danehof i Nyborg.

Ministeren kom, så og lod Valdemar sejre. Men først efter den gravide minister fra Roskilde havde talt om historiens betydning overfor de mange på havnen ved Kongens Skibsbro. Her er et nyt indslag født, da det er første gang i Danehoffets ni-årige historie, at havnen er en del af weekendens øvrige festligheder, som finder sted i bymidten og omkring Nyborg Slot.

Fraværende i år er de arme riddere til hest. I stedet er den absolutte hovedperson en af de helt store koryfæer fra middelalderen, nemlig Valdemar Sejr, der anløb Nyborg i en kopi af Ladbyskibet. Og kulturministeren, som bor i en anden dansk kongeby med en lang historie, nemlig Roskilde, trak tråde tilbage til vores allesammens historie.

Annonce

Danehof i Nyborg

Volden: Middelaldermarked og kampshow med 1200-tallets riddere kl.11 og 13.30

Borgmestergården: Markedsboderne er åbne, foredrag om 1200-tallet, musik i gården og Skramle & Blæsekonen optræder

Havnen: Kongens Langskibe lægger til, optog går i procession gennem byen. Skuespil om Valdemars gerninger Kl. 11 og 14

Nyborg Bibliotek: noget for børn

Handelgader: Danehofdans ved Mellemgade, Moro spiller middelaldermusik

Fremskridt og sværdslag

- Det bliver godt, det bliver en folkefest. Jeres Danehof er med til at give fremdrift, men det er ikke nogen naturgiven ting. Ingen fremskridt uden sværdslag i både overført og bogstavelig betydning, påpegede kulturministeren, som kan sin historie:

- Det første Danehof blev holdt i 1282 i Nyborg, og det var de første spæde skridt mod et parlament i Danmark. Men det var ét skridt frem og to tilbage. For i 1660 kom Enevælden, og da var det igen kongen, der bestemte.

Kulturministeren lagde vægt på, at man kan tage lære af historien. Hun nævnte tre vigtige ting, som danmarkshistorien har givet videre.

- Vi må aldrig tage fremskridt for givet. Det, som er værd at kæmpe for, skal der kæmpes for. Og det, som I gør i dag, er med til at fortsætte udviklingen af vores samfund, fremhævede ministeren.

To ud af tre skibe

Efter kulturministerens tale i teltet på havnen, så anløb to vikingeskibe molen med kong Valdemar Sejr ombord på Ladbydragen.

- Hil Kong Valdemar, opfordrede museumsinspektør Jonas Kragegaard, som satte ord på fortællingen om Valdemars indtog i kongebyen.

- Han kommer hjem fra korstoget i Estland med den hellige fane. Ifølge Jyske Krønike så var det en flåde på 1500 langskibe, i dag må vi nøjes med to prægtige skibe. Den ene er Ladby Dragen med 32 årer, den anden er den 17 meter lange Helge Ask fra Skuldelev ved Roskilde. Det tredje langskib fra Svendborg er desværre sunket undervejs, konstaterede Jonas Kragegaard fra scenen på havnen.

Optoget med konge, adel og bønder begynder ved Kongens Skibsmole og lslutter ved slottet. Der er også to optog på en søndag. Foto: Nils Svalebøg.

Farverigt optog

I 800-året for slaget mod venderne i Estland, hvor Dannebrog ifølge sagnet faldt ned fra himlen, så er det naturligt, at kongen og flaget har en hovedrolle i årets Danehof. Efter turen på havet, så var det op på hesten og afsted i det farverige optog af middelalderens folk. Valdemar og han dronning blev hilst gennem byen, og ved Borgmestergården fik de mange gæster i byen en historisk præsentation af de royale til hest, inden optoget fortsatte forbi handelsboderne og til slottet.

Slottet, som er under renovering, blev nemlig færdigbygget under Valdemar Sejr. Ifølge museumsinspektøren - som det vigtigste kongeslot i centrum af Danmark. Siden har det været midtpunkt for utallige vigtige begivenheder, blandt andet rigets første grundlov fra 1282.

Valdemar Sejr er tilbage søndag og anløber havnen ad to omgange. Anderledes med kulturministerens flygtige visit i Nyborg. Snart begiver Joy Mogensen sig til det nordjyske for at få endnu et indblik i dansk kultur i ferielandet.

Hil Kong Valdemar.

Valdemar Sejr anløb havnen i Ladby-Dragen og blev hilst velkommen af et talstærkt publikum. Foto: Nils Svalebøg
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Annonce