Annonce
Indland

Dan Jørgensen erkender: Vi lød for borgerlige i Thorning-tiden

-Vi kom til at lyde for borgerlige. Sådan siger fynske Dan Jørgensen om tiden med Thorning-regeringen. Foto: Carsten Bundgaard.

S har skiftet kurs på økonomisk politik, kampen mod ulighed er også værdipolitik, og nu erkender Dan Jørgensen fra folketingsgruppens ledelse, at ja, man gjorde det ikke godt nok under Thorning-regeringen.

Annonce

Partiformand Mette Frederiksen, (S), tog selv det første, spæde opgør med tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidts økonomiske politik på partiets kongres i efteråret.

Gruppeformand Henrik Sass Larsen gentog det i Berlingske midt i januar og i weekenden satte Frederiksen de berømte to streger under, da hun i både Information og Politiken satte kampen mod ulighed i højsædet.

Nu sætter fynskvalgte Dan Jørgensen, som sidder i partiets ledelse og er pennefører på det kommende principprogram, der skal vedtages til efteråret, ord på opgøret med Thorning-tiden.

- Der, hvor vi fejlede mest, var at vi ikke gjorde det til et politisk mål for vores regering at bringe uligheden ned. Når man læser vores regeringsgrundlaget, kan man sagtens finde gode sætninger og gode formuleringer, men man må bare selvkritisk gribe i egen barm og spørge:

- Hvad stod tydeligst for folk? At vi ville nedbringe uligheden, eller at vi ville føre nødvendighedens politik? Der må man bare entydigt sige, at det er det sidste, der står tydeligst tilbage, siger Dan Jørgensen og tilføjer:

- Jeg var selv med, så det er også selvkritik.

I disse uger er de sidste debatter om det nye principprogram i gang rundt om i det socialdemokratiske landskab. Der har været mange møder, også dagligstuemøder, og om en måned samles alle ideerne og tankerne hos Dan Jørgensen, og så skal der konkluderes.

Der er dog allerede en konklusion, som står klar: At det emne, de socialdemokratiske medlemmer prioriterer højest, er ulighed. Eller kampen for lighed. Nummer to er bæredygtighed. Nummer tre er udlændingepolitik.

- Og det er i den rækkefølge, siger Dan Jørgensen, som også er udlændinge- og integrationsordfører.

For ham handler det om værdipolitik, men ikke værdipolitik defineret som udlændinge- eller retspolitik, som det blev formuleret i 00'erne under Anders Fogh Rasmussens VK-regeringer med DF som det faste støtteparti, der svingede den værdipolitiske taktstok.

- Her var en politisk konflikt, men nu er uenigheden om udlændingepolitikken neutraliseret mellem de store partier. Værdikampen mellem os og Venstre handler ikke om udlændinge, men om lighed og ulighed.

- Måske er vi ved at vende tilbage til mere normale politiske tilstande? Hvor forskellen på højre og venstre defineres på den økonomiske politik og ikke på værdipolitikken, defineret som udlændinge- og retspolitik?

- Ja. For hvad er politik? Det er den autoritative fordeling af goder i et samfund, siger Dan Jørgensen og føler sig hensat til dengang, han læste statskundskab i Aarhus.

- Det er da værdipolitik.

Dan Jørgensen peger, med sine socialdemokratiske briller, på det moralske i stigende ulighed. Hvor en borgerlig vil tale om "misundelse" overfor folk, der er rige, vil venstrefløjen tale om det moralsk forkerte i grådighed og spekulation. Han taler om et demokratisk problem, hvis stigende ulighed får folk til at vende ryggen til samfundet. Og han taler om økonomi.

- At lighed kan betale sig, siger han og peger på, at der blev talt lighed og ulighed på det økonomiske topmøde i Davos i Schwez tidligere på måneden.

- Når de taler om lighed, kapitalens ypperste drenge og piger, er det jo, fordi det kan betale sig.

For en socialdemokrat er det en genopfindelse af gamle dyder og den transformation er partiet i gang med under Mette Frederiksens ledelse. Med en ny ledelse, der som Frederiksen selv også var en fremtrædende del af Helle Thorning-Schmidts regering, i hvert fald i den sidste del af perioden.

- Når vi dengang kunne identificere, at befolkningens bekymring for ulighed steg ret markant i en periode, hvor vi havde magten, så skulle alarmklokkerne da have ringet. Det er åbenlyst for alle nu, men det var svært at se, da vi var midt i det, erkender Dan Jørgensen.

- Og lad mig lige træde et skridt tilbage her: Før værdipolitikken kun handlede om udlændinge og retspolitik, blev vi kritiseret for ikke at føre en ansvarlig økonomisk politik. Det har derfor ligget i vores bevidsthed, at det måtte man for alt i verden ikke kunne sige om os igen. Men i den proces har vi adopteret et sprogbrug, som ikke var ideologisk nok.

- Vi kom til at lyde for borgerlige. Selv når vi gjorde ting, der var socialdemokratiske, fremstod det i folks bevidsthed mere blåt end det i virkeligheden var.

- Vi var i en koalitionsregering, hvor Radikale havde meget stor magt. Og ikke alt i den tid var groet i den socialdemokratiske baghave. Sådan er det at være i regering, men det skal alligevel med i den sobre historiefortælling.

- Vi kan jo sagtens forsvare de enkelte elementer i vores politik, fordi det var med til at skabe arbejdspladser, men der, hvor vi gjorde en fejl, var, at vi ikke gjorde det klart, at vi ville bekæmpe ulighed.

- Jeg ved godt, at det er en typisk politikerundskyldning at sige, at vi ikke var gode nok til at forklare vores politik, og det er heller ikke det, jeg siger. For det var jo ikke det at bekæmpe ulighed, der var overskriften på vores regeringsprogram, vel?

- Nej.

- Der stod jo mere om arbejdsudbud i regeringsgrundlaget end om at skabe lighed.

Alene i Thorning-regeringens første regeringsgrundlag stod ordet "arbejdsudbud" 13 gange.

- Det var teknokrater, der diskuterede med hinanden. Vores teknokratiske svar overfor Venstres teknokratiske svar. Men det vigtige er at få den værdimæssige overligger på og den bringer vi på banen nu.

- Men hvordan kan vælgerne stole på, at I ikke igen indgår i en regering, der fører nødvendighedens politik?

- Selvom det er over min lønramme at beskæftige mig med, hvem vi skal i regering med, kan jeg ikke forestille mig, at vi vil komme i sådan en situation igen. Alle kender historien om det sorte tårn og det lagde jo hele grundsatsen for vores regering. Både i sprogbrug og i konkret politik. Det var den største fejl. Men der var ikke andet valg dengang.

- Jeg så det jo heller ikke så klart dengang, som jeg gør nu. Vi var i en overlevelseskamp efter finanskrisen og der er et meget stort fokus på at få folk i beskæftigelse. Nu står vi i en ny situation, folk ser den stigende ulighed som et stort problem og vi har fået øjnene op for det. De taler om det i Davos. Værdikampen har flyttet sig.

- Noget af den stigende ulighed handler jo om, at dem, der er på overførsel af forskellige grunde, er blevet beskåret. F.eks. af kontanthjælpsloftet. Hvorfor siger I ikke bare, at I vil fjerne det?

- Vi er imod, men når vi ikke på nogen områder kan sige, at vi vil føre det tilbage en-til-en er det jo, fordi vi ikke kan vide, hvad det er for et land, vi kommer til at overtage. Vi kan ikke vide, hvor mange penge, der er i kassen.

- Det, vi kan sige er, at de svageste og folk på kontanthjælp får det bedre under os end under den nuværende regering.

- Sådan oplevede de det bare ikke sidst?

- Præcis og det er jo det, jeg anerkender. Men vi er udfordret rent kommunikationsmæssigt, fordi vi som et parti, der vil regeringsmagten, ikke bare kan love guld og grønne skove, siger Dan Jørgensen.

Den anden udfordring er, at S p.t. ikke har serveretten, den er hos Løkke. S kan, sammen med DF, blokere for en del af VLAK-regeringens ideer, bl.a. på topskat, boligskat og højere pensionsalder, men det er ikke dem, der kommer med de store, politiske udspil.

- Vi er jo opposition, siger Dan Jørgensen.

Inden vi slutter, er der lige et enkelt spørgsmål til:

- Er der en særlig taktik i, at Mette Frederiksen taler med Information og skriver i Politiken, at Henrik Sass taler med Berlingske, mens du, Jørgensen fra Morud, taler med Svane fra Præstø?

Dan Jørgensen smiler stort og forsikrer, at det ikke er koordineret.

-Hvad stod tydeligst for folk? At vi ville nedbringe uligheden eller at vi ville føre nødvendighedens politik? Der må man bare entydigt sige, at det er det sidste, der står tydeligst tilbage.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce