Annonce
Faaborg-Midtfyn

Dagplejere efter mislykkede forhandlinger: Derfor strejker vi ikke

Dagplejerne strejkede for to uger siden. I stedet for at passe børn, gik de på gaden med bannere og protestsange. Arkivfoto: Frederik Nordhagen
Dagplejerne er ikke tilfredse med, at forhandlinger om deres lokale tillæg er brudt sammen. Alligevel vil de ikke strejke - selvom de har gjort det tidligere.

Faaborg-Midtfyn: - Vi vil ikke gøre mere skade end gavn.

Sådan lyder begrundelsen for, at dagplejerne ikke strejker torsdag, ifølge dagplejer Dorthe Schlander fra Faaborg, som taler på vegne af alle dagplejere i kommunen.

Onsdag eftermiddag gik forhandlingerne mellem FOA og Faaborg-Midtfyn Kommune i hårdknude, og parterne gik efter knap halvanden time hver til sit. Uden en aftale.

Til gengæld løftes lønkonflikten nu til Kommunernes Landsforening, som sammen med FOA må afgøre tvisten.

Alt det blev dagplejerne på et møde på Ringe Bibliotek onsdag aften orienteret om.

- Vi er da trætte af det. Vi havde gerne set, at der var en løsning på tingene nu, men sådan skulle det desværre ikke være, siger Dorthe Schlander om, at der efter mange måneders forhandlinger stadig ikke er landet en aftale om dagplejernes lokale tillæg.

Efter FOA havde givet dagplejerne et referat af seneste nyt i konflikten, forlod fagforeningen lokalet, og overlod det dagplejerne at vælge det næste skridt.

Og en strejke - i øvrigt i strid med overenskomsten - var bestemt på tale, fortæller Dorthe Schlander.

- Der er utilfredshed hele vejen rundt, og vi er frustrerede over, at tingene er, som de er. Men vi var enige om, at gøre det, som var bedst for os, siger Dorthe Schlander og forklarer, at dagplejerne ikke vil ødelægge de kommende forhandlinger med KL.

Efter et møde på over to timer og en afstemning, valgte dagplejerne derfor at undlade at strejke.

- Kan en ny strejke komme på tale senere?

- Nu kan vi kun vente og se, hvad der sker. Lige nu er det ude af vores hænder. Jeg vil ikke udelukke en strejke. Det er næste forhandling (med KL, red.), som er afgørende for, hvad næste skridt skal være.

Det er ikke mere end lidt over to uger siden, at dagplejerne strejkede sidst. Det skete umiddelbart efter, FOA Sydfyn og Faaborg-Midtfyn Kommune havde besluttet at genåbne forhandlingerne.

Annonce

Mange måneders konflikt

Skarpe udtalelser, ikke mindre end fem demonstrationer og en enkelt dags strejke har præget den langvarige lønkonflikt mellem dagplejerne og deres kommunale arbejdsgiver.

Dagplejernes lokale lønaftale, som det hele drejer sig om, bestemmer en række tillæg, som ligger ud over overenskomsten. Tillæg, som svarer til cirka en million kroner, og som Faaborg-Midtfyn Kommune gerne vil reducere.

I maj brød forhandlingerne dog sammen, og kommunen opsagde aftalen helt. Den udløb 31. august og er nu erstattet af individuelle forhandlinger.

Konflikten så for et par uger siden ud til at løsne sig en smule, da begge parter ville genåbne forhandlingerne. Det er disse forhandlinger, som netop er brudt helt sammen.

Nu bliver bolden givet videre til Kommunernes Landsforening, som sammen med FOA skal afgøre tvisten.

Dorthe Schlander er talsmand for dagplejerne. De mødtes onsdag på biblioteket i Ringe, som de også tidligere har brugt som samlingssted. Arkivfoto: Frederik Nordhagen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Byggeri til 400 mio. kroner: Odenses borgmester glæder sig over ny kæmpemæssig investering i Odense

Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Annonce