Annonce
Odense

Dagplejemor med nye idé: Tilbyder at hente børn i ladcykel

Dagplejemor Vivi Rasmussen skal som et forsøg hente sine dagplejebørn hver morgen i sin ladcykel. "Trilledagpleje" kalder man forsøget, der i første omgang skal testes af i to måneder. Foto: Odense Kommune
En ny "Odense-model" kalder børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R) tilbuddet fra dagplejemor Vivi Rasmussen, der vil hente dagplejebørnene i sin ladcykel.

Odense: Der er vel nærmest tale om en win-win-løsning, når dagplejemor Vivi Rasmussen nu gør et forsøg med at tilbyde, at hente sine dagplejebørn om morgenen i sin ladcykel. Dels imødekommer det mange travle børnefamiliers store ønske om at kunne aflevere børnene ved fordøren, og dels er det en energineutral grøn transport til dagplejen.

Den kommunale dagpleje står bag forsøget, som man kalder "trilledagpleje", og dagplejer Vivi Rasmussen har som den første lavet en frivillig aftale med forældrene til de børn, som hun har i dagpleje, om at hente børnene på deres hjemadresse i sin ladcykel.

- Selvfølgelig kan det være lidt koldere her om morgenen klokken 6.30, men jeg tror, at det bliver en god frisk start på dagen for os alle. Jeg er spændt på at komme i gang med trilledagplejen - og forældrene siger, at det kommer til at lette dem i hverdagen, siger Vivi Rasmussen.

Annonce

FNs verdensmål

Hos Odense Kommune håber børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R), at forsøget bliver en succes, der vil inspirere andre dagplejere og forældet til at indgå lignende aftaler.

- FN's verdensmål kan synes abstrakte og fjerne fra hverdagen. Trilledagplejen er en konkret og lavpraktisk måde at bidrage til målene om mere sundhed, bedre klima og bæredygtige byer. Trilledagplejen gør det lettere for travle småbørnsfamilier at vælge cyklen til arbejde frem for bilen, som måske ellers er mest praktisk, når lillebror skal afleveres i dagplejen, før storesøster skal ind i børnehaven og mor eller far skal videre på job, siger Susanne Crawley Larsen.

Trafikpædagogik

Dagplejemor Vivi Rasmussen har indledt forsøget med "trilledagpleje" og i første omgang testes forsøget i et par måneder sammen med forældrene.

Viser erfaringerne, at det er en succes, har lederen af Dagpleje Vest i Odense, Svend Degn, planer om at udbrede tilbuddet til flere andre dagplejere.

- Udover det bæredygtige element i trilledagplejen, giver det pædagogisk også god mening. Børnene får en begyndende forståelse for trafikreglerne, og der er meget fællesskab i at sidde i cykelvognen. Det er dog vigtigt at sige, at det skal være en frivillig og fleksibel ordning, siger Svend Degn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce