Annonce
Danmark

Dagpengene og det fleksible jobmarked er under pres

LO vil have styrket vores dagpengesystem, derfor lancerer de kampagnen "Tryghed - styrk dagpengene". Foto: Ida Guldbæk Arentsen / Ritzau Scanpix

- Arbejdsgiverne skal kunne hyre og fyre let, og til gengæld skal lønmodtagerne have en sikkerhed, hvis de bliver fyret, siger LO's formand, Lizette Risgaard. I dag lancerer forbundet kampagnen "Tryghed - styrk dagpengene".

Dagpenge: I 1995 fik man 75 procent af sin løn, hvis man mistede sit job og kom på dagpenge. Fortsætter udviklingen, vil det i 2025 være 55 procent. Det skal der gøres noget ved, mener LO, som mandag lancerer kampagnen med sloganet "Tryghed - styrk dagpengene".

Lønmodtagere skal være trygge ved dagpengesystemet, og det er langtfra alle, der er det i dag, viser en undersøgelse, LO har fået lavet via Danmarks Statistik. Knap 45 procent af de adspurgte føler, at vores nuværende dagpengesystem vil levere økonomisk tryghed, skulle de miste deres job.

- Undersøgelsen viser klart, at folk er mere utrygge, og hvis folk er utrygge, er de ikke så villige til dels at være fleksible, dels at prøve noget nyt. Det er det, der er grundstenen i hele vores flexicurity-model. Arbejdsgiverne skal kunne hyre og fyre let, og til gengæld skal lønmodtagerne have en sikkerhed, hvis de bliver fyret eller er mellem job, siger formand for LO, Lizette Risgaard.

- Vi skal derfor have vendt den negative udvikling. Vi skal have gjort folk trygge. Det er vigtigt, at politikerne forstår, at hvis vi skal fastholde en flexicurity-model skal vi sikre, at folk er trygge. Men vi skal også sikre, at man i fremtiden tilmelder sig og vil være en del af det danske flexicurity-system, siger hun.

Annonce

- Vi skal derfor have vendt den negative udvikling. Vi skal have gjort folk trygge. Det er vigtigt, at politikerne forstår, at hvis vi skal fastholde en flexicurity-model skal vi sikre, at folk er trygge.

LO-formand Lizette Risgaard

"Tryghed - styrk dagpengene"

Når LO i dag lancerer sin kampagne, er det med tre konkrete forslag til at styrke dagpengesystemet.LO vil gerne:


  1. Sikre dagpengenes værdi frem mod 2025 og ud i fremtiden.
  2. Halvére medlemsbidraget for unge under 25.
  3. Fastfryse alles medlemsbidrag til staten, så det følger den generelle prisudvikling.

Kilde: LO

Tre konkrete forslag

Helt konkret foreslår LO tre tiltag til at skabe mere tryghed blandt nuværende - og fremtidige - medlemmer.

- Vi vil gerne have, at dagpengene skal stige med lønudviklingen. Sådan er det ikke i dag, for Folketinget har besluttet, at dagpenge og andre overførselsindkomster ikke skal følge med udviklingen, siger Lizette Risgaard.

Et andet forslag er at halvere medlemsbidraget for unge under 25, for det kniber med de unge medlemmer, fortsætter LO-formanden:

- De nye, der kommer på arbejdsmarkedet i dag, melder sig ikke ind i en arbejdsløshedskasse. Så det er også for at gøre det mere attraktivt at melde sig ind i en arbejdsløshedskasse, at vi vil halvere medlemsbidraget for de unge. Vores tredje forslag er i den forlængelse at fastfryse alle andres medlemsbidrag, så det følger den generelle prisudvikling.

Flexicurity

Den danske model er kendetegnet ved en kombination af fleksibilitet og sikkerhed. Det kaldes flexicurity. Ordet er en sammenskrivning af de engelske ord for fleksibilitet: flexibility (flexi) og tryghed: security (curity).

I Danmark er det nemt for arbejdsgivere både at hyre og fyre. Til gengæld har vi et sikkerhedsnet i form af a-kasser og en aktiv beskæftigelsespolitik.

Det giver fleksibilitet på arbejdsmarkedet, og det betyder blandt andet, at ansatte er villige til at søge nye udfordringer og ikke blive i det samme job altid. Det giver for eksempel plads til nyuddannede.

På samme måde kan arbejdsgiveren sikre, at arbejdskraften passer til eventuelle udsving i virksomhedens produktion og behovet for nye kompetencer.

Kilde: danskemodel.dk

En dynamisk dansk model

Konsekvensen, hvis der ikke gøres noget nu, er i følge Lizette Risgaard klar. Det kan nemlig i yderste konsekvens betyde, at den danske flexicurity-model bryder sammen.

- Hvis der ikke er et stærkt sikkerhedsnet, der holder hånden under os,må vi forlange længere opsigelsesvarsler ved overenskomstforhandlinger, vi må forlange større fratrædelsesgodtgørelser, og det har ingen glæde af. Vi vil gerne bevare vores fleksible og dynamiske arbejdsmarked.

- Det bør både folketingspolitikere og arbejdsgivere også have en interesse i, for fleksibilitet på arbejdsmarkedet er afhængig af, at vi har vores flexicurity-system, så arbejdsgiverne kan hyre og fyre let, og at der for eksempel ikke er lange opsigelsesvarsler eller dyre fratrædelsesgodtgørelser, siger Lizette Risgaard.

Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Simone er bidt af boksning

Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce