Annonce
Livsstil

Dagens forsømte måltid

Chia-grød tager fem minutter at lave og skal stå natten over. Det smager friskt og fremragende toppet af lidt mysli og friske bær. Foto: Vibeke Volder

Morgenmaden lever et trist liv i mange hjem. Men bloggere og husets yngste har piftet nyt liv i kalorierne, som bliver indtaget mellem klokken syv og og kvart i otte. Her er tip til dagens mest instagram-venlige måltid.

Morgenmåltidet lever et omsorgssvigtet liv i mange hjem, forsømt og på kanten af en tvangsfjernelse. For mange består dagens vigtigste måltid af havregryn med mælk og rosiner, pulverkaffe eller måske en humpel daggammelt brød indtaget stående ved køkkenbordet.

Morgenmåltidet er forsvundet i kimningen mellem den varme dyne og øjeblikket, hvor man iser bilen af eller svinger benet over en regnvåd cykel for at sætte kursen mod arbejdspladsen. Udfordringen er at afsætte nogle minutter og prioritere det hyggelige og nærende ved at hælde vand i tragten over termokanden, bringe et æg i den lykkelige tilstand mellem flydende og fast blomme eller smide en bageplade med boller i ovnen.

Annonce
Teenagerens opskrifter på chiagrød og ingefærshot. Privatfoto

Instagram-venlig mad

Det handler som så meget andet i livet om at stå tidligt - eller lidt tidligere - op for ikke at ende som glædesløs fange i et kulinarisk gulag.

Heldigvis kan vi søge inspiration i det klassiske køkken, hos bloggere og de såkaldte influencere, som har opdaget, erobret og eksponeret morgenmåltidet som det mest instagram-venlige på hele dagen.

Den næstyngste i husstanden er flittig gæst på hjemmesider fra yngre, kvindelige bloggere, og det kommer alle til gavn, når man pludselig får besked på at købe chiafrø, hampefrø og andre ingredienser, som hverken er nævnt i "Frøken Jensens Kogebog" eller "God mad let at lave".

Fælles for opskrifterne er, at de - ud over at være visuelt attraktive - er sunde og nemme som chiagrød, der er flyttet ind i min hverdag. Selv Netto har chiafrø, og det handler om at blande et par mælkeprodukter med de sorte korn, søde og blande med bær i en forfriskende cocktail til morgenbordet, som lutrer øjet og mætter reelt.

Havregrøden er skubbet ud som sidste løsning, når man går forgæves i skabet efter brød eller aftenen forinden har glemt at sætte en rest rugbrød over med en juleøl - en anden hverdagsklassiker og en sikker pilotering af dagen frem til frokost.

Æg i godt selskab

Æg er en nem måde at få proteiner og velsmag i samme pakke - blødkogt eller pandestegt - men æg i kokotte er en lige så overset som nem metode til at undgå fedtede stænk på komfuret, og den kan varieres i det uendelige: Det handler blot om at smøre en lille ovnfast form med olie, slå et æg eller to ud over en rest skinke eller ditto ost, som er tilovers.

Anretningen kan piftes op med spinat, en halveret cherrytomat, eller hvad man nu har af grønt, som ikke kræver den lange tilberedning i ovnen. I modsat fald kan man sautere det af først. Det er en nem måde at lave portionsanretninger til flere ved morgenbordet, ja, faktisk ret brunchvenligt akkurat som de palæo-chips, husets ældste teenager tog fat på.

Peanut-effekten

Også palæo-chips har et ben i brunch-universet, men er taget med her på grund af peanut-effekten.

Køkkenskriveren har endnu ikke været i stand til blot at spise en enkelt palæo-chip og lade resten ligge i fred, de er ganske enkelt vanedannende med kombinationen af nøddeagtig varme fra de ristede kerner og en umami i kombination med salt og olie.

Helt uimodståeligt er imidlertid det knæk, som topper herligheden - prøv det - og en bageplade er væk, inden du kan sætte dem i forbindelse med et stykke blå ost, og hvad man ellers kan finde på som kombination.

Undertegnede har endnu ikke taget palæo-skridtet fuldt ud for at bage stenaldermandens foretrukne brød selv - det kommer fra bageren - og herfra kommer også dagens sidste tip til en toptunet morgenmad.

Gå til din ostehandler eller delikatessebutik og find smør fra et lille mejeri, som kærner selv og ikke benytter sig af den store industrielle smørkanon. Så bliver en god morgen bare lidt bedre.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Fyn For abonnenter

Michael lider af paranoid skizofreni: - Min far kommer om natten og vil have mig med i graven

Annonce