Annonce
Assens

Dagbog fra familien fra Aarup: Det hårdeste ved nedlukningen er uvisheden

Døtrene Christiane og Nora får tiden til at gå med en masse kreative ting. Privatfoto.
Familien Kragh Andreassen fra Aarup skriver dagbog til Fyens Stiftstidende, når der er nyt at berette fra hjemmefronten. Far, Jonathan, er 37 år og kontaktchef i et filmproduktionsselskab og mor, Maja, er 34 år og folkeskolelærer. De arbejder begge hjemme som følge af corona-situationen og passer døtrene Christiane, på otte år, og Nora på fem år.

Aarup: Vi synger mange fødselsdagssange herhjemme.

Særligt den yngste på fem år synger: ”I dag er det Noras fødselsdag”, når hun vasker hænder.

Dels fordi hun elsker at synge – og drømmer om, at det er hendes fødselsdag. Men også, fordi hun så vasker fingre i 30 sekunder.

I det hele taget har jeg oplevet mange gode anvendelsesmuligheder af sange for at huske at vaske fingre i 30 sekunder. Så sent som her til morgen (lørdag) sang hun så højt, hun kunne. Det gav et smil på læben. Det er skønt, at hun endnu er så "ung", at hun ikke rigtigt endnu ved, hvad corona er for en størrelse.

Hverdagen er så småt begyndt at sænke sig – og tænk, det tog kun to uger.

Vi har faste rytmer og rutiner, og børnene ved, at de ikke længere kan komme med ned at handle eller med i butikker. De ved, at de skal lege på afstand af deres venner. Og de ved, at man skal vaske fingre og spritte af så ofte som overhovedet muligt.

Annonce
Nedlukningen af Danmark har givet familien Kragh Andreassen masser af tid sammen. Men ikke alt er rosenrødt. Privatfoto.

Indkøb én gang om ugen

Vi foretager indkøb én gang om ugen til mad og supplerer op og støtter de lokale madsteder. Og så er vi bare sammen som familie.

Der er stadig forskel på weekend og hverdag – men reelt set er forskellene blot, at der er undervisning og lektier (og hjemmearbejde) i hverdagene og "fri" i weekenderne. Vi sover længere alle sammen og er mere nede i tempo, end vi plejer at være. For lige nu kan vi.

Men selvom det lyder positivt og rosenrødt, så er der en klar bagside. For det hårdeste ved nedlukningen af landet er ikke så meget nedlukningen i sig selv. Det er følgevirkninger og uvished. Hvornår stopper det? Hvornår kommer samfundet igen? Hvornår begynder skolerne igen? Hvornår vender den normale hverdag tilbage?

Og det er særligt uvisheden, som er det store spørgsmål. Særligt vores ældste datter er klog nok til at gennemskue, at når man ikke må være sammen med vennerne, som man plejer, at fødselsdagsfester bliver aflyst, at opvisninger og kulturtilbud lukker – hvad betyder det så for fremtiden? Og i høj grad for sommerferien?

Det er selvfølgelig tanker, som hun slet ikke skal gå rundt med og bekymre sig om. Men vi som forældre skal være opmærksomme på børnene. På de små signaler og ikke mindst at tale med dem.

For som voksne kan vi sagtens håndtere denne tilstand – men det må være uendelig hårdt for børnene, som kun kan se på fra sidelinjen. Dem skylder vi at passe særligt på – selvom vi fylder dem med al vores kærlighed og samvær.

Albue og fod

Men lidt positivt har der også været i ugens løb. De har haft deres første legeaftale siden nedlukningen. Og hvilken glæde det sendte gennem huset, da de måtte være sammen med deres venner.

Naturligvis under skærpede forhold. To timer. Udenfor. Samtidig var det sjovt at observere, at de ikke giver krammere. De leger ikke lige så tæt, som de normalt gør. Blot at "hilse" på hinanden med albue og fod, siger det hele. Sjovt og frygteligt på samme tid.

Vores, og sikkert mange andre danskeres, livsmønster har med et slag ændret sig radikalt. Hvor vi tidligere ikke havde tid til at gøre det, vi gerne ville. Så har vi nu al den tid, vi skal bruge.

Jeg kan læse mange historier om familier, der gør mange flere ting sammen som familie, end de nogensinde har gjort. Jeg håber blot, at når covid-19 har sluppet sit tag i Danmark og resten af verden – så tager vi nogle af de positive familieting med.

Vi har derfor besluttet, at vi vil holde en ”skrid corona-fest” i aften for at holde humøret oppe!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce