x
Annonce
Læserbrev

Dagblad. Maren og midlerne

Læserbrev: Lad mig dele en, lidt god, historie fra mit virkelige liv, hvor de gode lo og de onde græd: Min bekendt, Maren, har i 10 år drevet en lille Bed & Breakfast på deltidsbasis på Als. Hun havde længe tanker om at udvide med nybyggede økologiske værelser, aktiviteter og helårs-åbent.

De tanker var så gode, at hun fik 350.000 kr. i LAG-midler. Pengene bliver udbetalt efter tre år, hvorfor Maren bad sin bank om en mellemfinansiering efter først at have brugt sin egen opsparing. Men banken sagde nej. Altså nej som i nej, trods den totale sikkerhed.

Hun organiserede så en crowd-funding via en hjemmeside og fik 272.000 kr. i private lån. Sagen blev omtalt i den lokale morgen-avis, jeg, som exileret Alsing, trofast læser. Allerede før middag var de sidste penge i hus, så mit tilbud hviler nu på venteliste.

Den historie fortæller både, hvad et lokalt dagblad kan, hvor solidariske mange er, og rigeligt om bankpsyken. Marens projekt udløser to procent i renter, hvad er det lige banken giver? Det nye sted åbner i år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Link til de nyeste corona-tal

Leder For abonnenter

Det er okay at være ufuldkommen - det er Mette Frederiksen også

Vi fejrer som bekendt påske, fordi Jesus, Guds søn, i disse dage for næsten 2000 år siden blev korsfæstet, døde, blev begravet - og på tredjedagen genopstod fra de døde. Påskedagene er derfor en fortælling om lidelse, smerte og død - og samtidig om det ufattelige, det guddommelige, det ophøjede. Påsken er imidlertid også ramme om noget såre menneskeligt, velkendt og jordnært; om disciplenes dårskab og svigefuldhed, deres misgreb og fejltrin, deres løgne, deres ufuldkommenhed. For Jesu disciple var fejlbarlige mennesker som os andre. De var kyniske og selviske, frygtsomme og troløse; de fornægtede ham, de stak af i rædsel, de tvivlede. Selv Jesus viste sig som et menneske, da angsten og afmagten og smerterne overmandede ham: "Min gud, min gud, hvorfor har du forladt mig", råbte han, da han hang på sit kors. På den måde binder påskedagene det guddommelige og det såre menneskelige sammen. De menneskelige svagheder, som du og jeg rummer, rummede Jesus og hans disciple også. Det, som du og jeg ikke magter, magtede Jesus og hans disciple heller ikke. For frygten er svær at bære, lidelsen er svær at bære, døden er svær at bære. Ikke mindst i disse tider. Påsken er tillige forræderiets tid. Om lidt forråder Judas sin kammerat. I den nattemørke Getsemane Have vil Judas gå hen til Jesus og kysse ham, give ham et judaskys, så de romerske legionærer kan anholde Guds søn og siden torturere og dræbe ham. De færreste af os har sendt et andet menneske i døden, men de fleste af os har ikke desto mindre svigtet et menneske, svigtet en tillid, snydt på vægten – og derfor kan fortællingen om Judas’ forræderi være genkendelig for mange af os. På søndag sker der noget ufatteligt: Jesus sætter sig ud over døden, genopstår fra de døde og bliver på den måde guddommelig. Inden da viser han og hans disciple sig som lige så ufuldkomne mennesker som alle os andre, statsminister Mette Frederiksen inklusive. Det giver en særlig ro for alle, uanset om man tror eller ej: At selv den, der er guddommelig, kan være ufuldkommen. Ligesom os andre.

Danmark

Live: Nyt pressemøde om kontrolleret genåbning af Danmark - følg med direkte her

Nyborg

Ingen voldspil i år: Cyrano udsættes

Annonce