Annonce
Assens

Da russerne kom til byen

På dette foto fra 1919 er det halve af byen samlet for at tage afsked med 500 af de russiske krigsfanger, som skal sejles hjem via Finland med damperen Kong Haakon.
Annonce

VESTFYN: - 1600 flygtninge blev modtaget med åbne arme, efterhånden som de ankom til Assens og opland. Her fik de husly, klæder og mad i hele og halve år ud fra devisen: Hvor der er hjerterum er der også husrum.

Tiden var 1915-20, og det er lokalhistoriker Thomas Bruun, der beretter:

- Flygtningene var russiske krigsfanger taget af tyskerne under 1. Verdenskrig. De blev brugt som tvangsarbejdere som erstatning for tyske våbenføre mænd, der var sendt til fronterne. Især i det nordlige Tyskland, hvortil Sønderjylland hørte dengang, var der mange.

De var så desperate over deres situation, at de med livet som indsats kastede sig ud i Lillebælt med kurs mod Vestfyn. De brugte alt, hvad der kunne flyde: tømmer, træstumper, vognbunde og dejtrug. Nogle druknede, men mange blev samlet op af danske marinefartøjer ved farvandsgrænsen syd for Assens.

- Vi ved, at de blandt andet blev indkvarteret på Næs og i skovpavillonen og på bondegårde, fortæller Thomas Bruun.

- Efter krigen blev de holdvis sendt hjem til Rusland. Således har vi et foto, hvor damperen Kong Haakon 1. april 1919 afgår fra Assens med 500 russere. Det halve af byen tog afsked, skolebørnene havde fri, og byorkesteret spillede.

For at genoplive dette interessante kapitel af egnens historie arrangeres en udstilling, som får premiere sidste weekend i januar i det lokalhistoriske arkiv i Turups gamle frysehus. Senere flyttes den til Willemoesgården i Assens. Arrangørerne efterlyser stadig fotos og beretninger, der kan kaste yderligere lys over "russerinvasionen" i Assens. Henvendelse kan ske til Thomas Bruun på 6474 1454.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Den et nye sports-akademi har fundet den første forsander - Sports Academy Denmark i Odense henter chef fra nordjysk sportsefterskole

Coronavirus

Pfizer reducerer vaccineleveringer: Fabrik skal opgraderes

Annonce