Annonce
Nordfyn

Da eleverne satte dagsordenen: Gymnasierektor stærkt udfordret, da han foreslog at afskaffe forfester

Det var andet år i træk, at Nordfyns Gymnasium i samarbejde med Fyens Stiftstidende afsluttede et syv uger langt forløb med konstruktiv journalistik med Løsningernes Rum. Foto: Henrik Larsen
I syv uger har 2.b på Nordfyns Gymnasium arbejdet med konstruktiv journalistik. Forløbet blev afsluttet med Løsningernes Rum, hvor blandt andre rektor Kurt René Eriksen måtte kæmpe for sine synspunkter.
Annonce

Nordfyn: På dagen, hvor amerikanerne går til valg, blev der også på Nordfyns Gymnasium stemt på livet løs.

Kom hånden i vejret med et rødt kort betød det nej, mens grønt betød ja. Hænderne, der fløj op og ned, indgik tirsdag formiddag som en del af debatmødet Løsningernes Rum. Mødet afsluttede et syv uger langt forløb med fokus på konstruktiv journalistik, som 2.b i samarbejde med Fyens Stiftstidende har været igennem.

Et dramatisk højdepunkt opstod, da rektor Kurt René Eriksen foreslog at afskaffe forfester. Et traditionelt og nærmest ufravigeligt element, der holdes i privat regi og går forud for de fælles gymnasiefester, der godt nok er aflyst i disse tider. Fordelen ved at droppe forfesterne vil, ifølge Kurt René Eriksen, være, at eleverne ikke møder fulde op til festerne.

En god ide?

På et splitsekund kom alle røde kort i vejret. Lysten til at kommentere emnet var stort. Flere elever anførte, at det er dyrt at købe alkohol på skolen. Derfor ligger der en besparelse i at have opbygget en brandert, inden man kommer. Ligesom det sociale aspekt af forfester ikke bør underkendes.

Annonce

Alkoholvaner

Alkoholvaner var ét af de tre emner, som eleverne havde valgt at debattere med afsæt i artikler og en video, de har produceret. De øvrige emner var stress blandt unge og festkultur på offentlige steder.

I panelet var, foruden Kurt René Eriksen, Anja Lund (V) formand for Børne- og Ungeudvalget og SSP-konsulent Jacob Lagoni. Statistisk set drikker danske unge mere end deres europæiske jævnaldrende.

- Synes du, at danske unge drikker for meget?

Svaret på det spørgsmål blev honoreret med en overvældende skov af røde kort, altså nej. Jacob Lagoni betonede, at der ingen grund er til at tro, at danske unge på grund af alkoholkulturen så har det sjovere end andre unge. Tværtimod viser undersøgelser, at risikoen for sociale konflikter og at indgangen til en uheldig alkoholkultur minimeres, hvis man udskyder tidspunktet, hvor man begynder at drikke.

- Heldigvis er tendensen, at unge begynder at drikke senere end for år tilbage, sagde Jacob Lagoni.

Ved siden af sad Anja Lund og nikkede. De to er vokset op på Nordfyn og ingen af dem fandt anledning til at spille hellige. Deres holdning er, at ungdommen ikke er værre i dag end tidligere. Måske tværtimod.

Annonce

Debat om ungdomshus

Gennem en del år har ønsket om et nordfynsk ungdomshus rumsteret. I dag foregår en del fester, hvad der ikke er noget ulovligt i, på offentlige arealer, legepladser og så videre. Gymnasieeleverne vil dog ikke have et ungdomshus for enhver pris.

Ryk Nordfyn

23 elever fra 2.b på Nordfyns Gymnasium har de seneste syv uger arbejdet med konstruktiv journalistik i danskfaget. Nordfyns Gymnasium er et af de fynske gymnasier, der deltager i Fyens Stiftstidendes projekt Ryk i efteråret 2020.

I forløbet arbejdede eleverne journalistisk med emner, de selv valgte, med hjælp fra en journalist fra Fyens Stiftstidende. I dette tilfælde lokalredaktør Henrik Larsen.

Ryk Nordfyn sluttede tirsdag med debatmødet Løsningernes Rum, som de unge selv var med til at arrangere. Her blev lokale kræfter inviteret til at finde løsninger på de problemstillinger, gymnasieeleverne pegede på.

Et hav af røde kort kom igen i vejret, da de skulle tilkendegive, om det var okay at få et hus, hvor der ikke må ryges og drikkes. Et afgørende spørgsmål, da kommunen i så fald ikke har mulighed for at stå bag.

Med den rette afstand deltog SSP-konsulent Jacob Lagoni, Anja Lund (V), formand for Børne- og Ungeudvalget, og rektor Kurt René Eriksen i Løsningernes Rum på Nordfyns Gymnasium.

Under emnet stress sagde Kurt René Eriksen, at man som gymnasieelev skal regne med at bruge omkring 45 timer om ugen på skole og lektier. En udmelding, der ikke faldt i god jord hos alle.

- Føler du, at skolen tager hensyn til, at du har mere at se til i din hverdag end lektier?

Om det stort set kun var røde eller grønne stemmekort, der røg i vejret på det spørgsmål, må man som læser selv gætte.

Annonce
Fyn For abonnenter

Det værste halve år i mit liv: Lilleholt sendt til tælling af corona, historisk krise i Venstre og et kølnet venskab med Løkke

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Ikke alle får samme service: Frisklavet ældremad på udvalgte plejecentre i Odense er i fare

Middelfart For abonnenter

Efter afsløring af smitteudbrud og bekymring hos møbelfabrik: Nu bliver alle medarbejdere tilbudt coronatest

Annonce