Annonce
forside

Da Bente blev Bente igen

Åben dialog - Bente Vester er uddannet i åben dialog på Psykiatrisk Afdeling, Svendborg Sygehus.

Bente Vester var, hvad hun selv kalder en svingdørspatient på psykiatrisk afdeling på Svendborg Sygehus. Lige indtil hun mødte behandlingsformen åben dialog.

Annonce

Svendborg: Forleden var der en lille fest på psykiatrisk afdeling på Svendborg Sygehus.

Godt et år efter, at afdelingen fik besked om, at den havde fået tre millioner kroner af A.P. Møller Fonden til at åbne en miniudgave af uddannelsen inden for behandlingsformen åben dialog, kunne de 40 første modtage deres diplom.

Med til festen var Bente Vester. Stolt stod hun lidt på sidelinjen. For hun var ikke en af dem, der skulle have diplom. Sådan et har hun i forvejen.

Det fik hun for et år siden - fire år efter, at hun selv blev udskrevet fra sin fjerde indlæggelse på psykiatrisk afdeling på Svendborg Sygehus.

- Det blev simpelthen hele vendepunktet for mit liv, siger Bente Vester.

Når hun siger det, taler hun ikke om diplomet, men behandlingsformen åben dialog, som hun oplevede på egen krop og sjæl i 2011, da hun for fjerde gang var indlagt på Psykiatrisk Afdeling på Svendborg Sygehus med svær depression.

Åben dialog går kort fortalt ud på, at man opfatter patienten som ekspert i sit eget liv. I stedet for udelukkende at fokusere på diagnoser og behandlingformer lader man patienten sammen med sit eget netværk og personalet finde ud af, hvad samtalerne med fagpersonalet skal handle om.

Man opfordrer altså patienten til at inddrage mennesker fra sit netvæk, så familie, venner, arbejdsgiver eller sagsbehandlere bedre forstår, hvad patienten gennemgår, og hvad der skal til, for at vedkommende kan få det bedre.

- Det gjorde, at jeg ændrede hele min identitet. Jeg var blevet sådan et menneske, som andre mennesker definerede og behandlede på og gjorde sig til eksperter på. Det var blevet så meget en del af min identitet, at alt, hvad der var mig og mine kompetencer, var gledet i baggrunden. Det, der stod først for, var, at jeg var syg, sårbar og skrøbelig. Pludselig føltes det, som om jeg fik min stemme tilbage. Jeg blev Bente igen, siger hun.

Åben Dialog - Bente Vester er uddanet i åben dialog på Psykiatrisk Afdeling, Svendborg Sygehus
Annonce

Rask og medicinfri

Bente Vester blev ramt af depression i 1999 og indlagt på psykiatrisk afdeling i Svendborg første gang i 2004. Siden fulgte yderligere to indlæggelser, hvor Bente Vester følte sig i bedring, når hun blev udskrevet, men hurtigt derefter faldt tilbage i sin sygdom.

Først under sin fjerde indlæggelse i 2011, hvor hun blev tilbudt åben dialog, skete det, der betød, at hun i dag er medicinfri på tredje år, rask og tæt på at være overbevist om, at hun ikke skal være patient igen.

- Gennem åben dialog skete der det for mig, at jeg fik mod til at se på mit liv og lave de forandringer, der skulle til for, at jeg kunne blive rask. Jeg skulle til at leve på en helt anden måde, siger den 56-årige kvinde, der blandt andet blev skilt, stoppede sin 25 år lange karriere som lærer og kogte sit liv ind til det, der er vigtigt, som hun siger.

Nogle måneder efter sin sidste udskrivelse blev Bente Vester inviteret med til psykiatritopmøde 2011, som hun deltog i sammen med to fra personalet på psykiatrisk afdeling, og det var her, idéen opstod.

- Vi kom til at snakke om, at det ville være godt at have sådan en som mig på afdelingen.

Og sådan blev det. I december 2011 begyndte Bente Vester i ulønnet praktik på afdelingen, hun otte måneder forinden var indlagt på. Siden finansierede Tryg Fonden seks måneders ansættelse, og derfra har der været fundet penge til at have hende ansat i få måneder ad gangen. Lige indtil sidste år, hvor hun blev fastansat på afdelingen i et fleksjob.

Hendes job er blandt andet at deltage i andre patienters åbne dialoger og tage ud og holde kurser og temadage om behandlingsformen for på den måde at finansiere sin egen ansættelse, mens de tre donerede millioner sørger for, at der hele tiden bliver uddannet flere i åben dialog.

Annonce

Håndgribeligt håb

Bente Vester understreger, at det ikke er åben dialog alene, der har gjort hende rask.

- Det var bare det, der gjorde mig i stand til at tage mit eget liv i mine egne hænder og gøre mig mere modtagelig for de andre behandlingsformer.

Det har heller ikke været uden overvejelser, at hun tog springet fra patient til ansat.

- Det var specielt, at jeg lige pludselig blev kolleger med dem, som havde været mine behandlere. De vidste alt om mig, men jeg vidste intet om dem. Og jeg tænker, det heller ikke har været helt nemt for personalet. Det forstår jeg bedre i dag, end jeg gjorde dengang. De har jo været vant til en kultur, hvor det var meget opdelt mellem patienter og personale, siger hun.

I dag føler hun sig ikke alene overbevist om, at donationen fra A.P. Møller Fonden er med til at trække psykiatrien i en retning, som vil gavne patienterne. Hun føler også, at det er betydningsfuldt for patienterne at møde "sådan en" som hende.

- Jeg tror, det kan give håb. Om at det her er noget, man kan komme sig fra. Det kan være både skræmmende og grænseoverskridende at blive indlagt i et hus som det her. Så kan det være rart at møde en, der er åben om sit eget forløb og er kommet sig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

90 anmeldelser på tre døgn om for høj musik: Nu skal det stoppe og politiet vil dele bøder ud

Sydfyn

Brand i bil på Svendborgsundbroen

Annonce