Annonce
Udland

D-dag i Frankrig: Dronningen hylder danske veteraner

På 70-års-dagen for D-dag bliver Danmark for første gang ved en særlig dansk ceremoni anerkendt som medlem af de allierede styrker, som gik i land i Normandiet for at bekæmpe nazisterne. Dronning Margrethe, forsvarsminister Nicolai Wammen, forsvarschef Peter Bartram og flere danske veteraner er med i Normandiet for at mindes de 800 danske søfolk, der deltog i invasionen. (Jonas Olufson/POLFOTO/arkiv)

Fredag er dronningen med til 70-året for D-dag i Normandiet, hvor Danmarks bidrag for første gang anerkendes.

Fredag er det første gang, at Danmark er repræsenteret ved markeringen af, at endnu et årti er gået efter den berømte D-dag, hvor de allierede gik i land på Normandiets strande for at bekæmpe tyskerne under Anden Verdenskrig.

Det er nemlig ikke før nu, 70 år efter invasionen af Normandiet, at Danmark officielt bliver anerkendt som deltagende nation, selvom 800 danske krigssejlere bidrog på de allieredes side 6. juni 1944.

I Normandiet vil årsdagen blive markeret med et storstilet internationalt program, hvor dronning Margrethe II og forsvarsminister Nicolai Wammen (S) vil være til stede - inviteret af den franske præsident, François Hollande.

For at markere, at Dannebrog endelig vajer side om side med de andre allieredes flag, vil der være en særlig dansk ceremoni med deltagelse af de to danske repræsentanter samt blandt andre forsvarschef Peter Bartram og den franske indenrigsminister.

Samtidig vil de hylde de danske krigssejlere, som til havs fragtede militært udstyr, mad og nye soldater til de kæmpende tropper på strandene. 30 af de 864 fragtskibe, der deltog i D-dagsoperationen, var dansk bemandede.

Syv danske krigssejlerveteraner, som længe har kæmpet for den officielle anerkendelse, vil også være med til den danske ceremoni, som begynder fredag formiddag nær Utah Beach Museum.

Dagen vil blive markeret med en ny udstilling på museet, som fortæller historien om krigssejlernes indsats.

- De små nationer falmer i baggrunden af de store. Det var en samlet indsats, så selvfølgelig skal alle skal hyldes lige meget, siger Jakob Kjærsgaard, som er hovedmand bag udstillingen.

- De danske krigssejlere var en vigtig del af en forsyningslinje, og det skal de i høj grad anerkendes for, siger han.

I alt vil 3000 veteraner fra de allierede lande deltage i de forskellige arrangementer i Normandiet.

18 statsoverhoveder, deriblandt Ruslands præsident, Vladimir Putin, og USA's præsident, Barack Obama, vil også være at finde ved den internationale ceremoni fredag eftermiddag.

Annonce
Danske frihedskæmpere deltager i mindehøjtideligheden ved det danske mindesmærke på Utah Beach til minde om de 800 danske søfolk der deltog i invasionen på Normandiets Kyst, april 2004
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Simone er bidt af boksning

Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce