Annonce
Indland

Dømt for ulvedrab - nu skal 67-årig igen i retten

Lars Rasborg/Ritzau Scanpix
Mourits Troldtoft, der sidste år skød en formodet ulv, skal efter nye dna-undersøgelser for retten igen.

Mourits Troldtoft blev sidste år kendt skyldig i at have skudt og dræbt en ulv.

Afgørelsen blev imidlertid anket af både anklagemyndighed og den 67-åriges forsvarer. Anklageren fandt straffen for mild, mens den dømte slet ikke mener, det var en ulv, han skød.

I februar blev ankesagen dog udsat på ubestemt tid, da der skulle foretages nye dna-undersøgelser af ulven.

Men nu er man blevet enige om en undersøgelse, fortæller specialanklager ved Statsadvokaten i Viborg Ulrik Panduro.

- Sagen er blevet berammet til Vestre Landsret 23. og 25. september, efter at anklagemyndigheden sammen med forsvareren er blevet enige om en yderligere dna-undersøgelse.

- Det var forsvareren, der ønskede yderligere dna-undersøgelser. Groft sagt kan man sige, at den tidligere dna-undersøgelse, som blev fremlagt i byretten, fokuserede på ulvens søskende.

- Den nye undersøgelse, som forsvareren og anklagemyndigheden er blevet enige om at få lavet, ser i højere grad på generne. Den går mere på, hvorvidt det er en hund eller en ulv.

Specialanklageren forventer, at resultaterne af undersøgelsen foreligger inden sommer.

Og netop spørgsmålet om, hvorvidt det var en hund eller en ulv, som den 67-årige tilstod at have skudt, er helt centralt.

Mourits Troldtoft hævder nemlig, at det var en hybrid, han skød og dræbte 16. april 2018. En hybridulv er en krydsning mellem en ulv og en hund, og den er ikke fredet. I stedet skal en hybrid aflives.

Dog må den først aflives, hvis dna-undersøgelser har slået fast, at der er tale om en hybrid.

Byretten fandt på trods af Mourits Troldtofts forklaring ham skyldig i at have skudt og dræbt hunulven.

Det skete blandt andet på baggrund af en dna-analyse, der fastslog, at den dræbte hunulv var én af et kuld på otte ulvehvalpe, som kom til verden ved Ulfborg i foråret 2017.

Miljøstyrelsen blev dog alligevel anmodet om at undersøge mulighederne for yderligere at undersøge dyret. Her blev siden fremlagt tre mulige undersøgelser, hvoraf den ene undersøgelse ville koste over en halv million kroner.

Ulrik Panduro vil ikke kommentere forslagene fra Miljøstyrelsen. Men han fortæller, at man har valgt en dna-analyse til omkring 7500 kroner ved forskningsinstituttet Senckenberg i Tyskland.

Det er samme institut, som Aarhus Universitet, der overvåger ulven i Danmark, samarbejder med.

Ulrik Panduro vil ikke kommentere, hvad strafpåstanden er fra anklagemyndighedens side. Han fortæller dog, at man i byretten krævede tre måneders fængsel, og at man ankede dommen, da man mente, at straffen var for mild.

Troldtoft har erkendt i retten, at han fra sin bil affyrede tre skud mod dyret, men at det skete i selvforsvar.

Ritzau har torsdag forsøgt at få en kommentar fra Mourits Troldtofts advokat, men han er ikke vendt tilbage.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn

Dommer fra arkitektkonkurrence står fast i forsvar af omstridt faaborg-bygning: Helios pirrer mine sanser

Fyn

Politiet: Giv os flere tip om Mark

Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Fyn

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Annonce