Annonce
Fyn

Dømt for medvirken til selvmord: Nu starter Svend Lings sag i Højesteret

Mandag starter sagen mod den pensionerede fynske læge Svend Lings i Højesteret. I Østre Landsret blev han i januar idømt 60 dages betinget fængsel. Foto: Nils Svalebøg
Mandag begynder i Højesteret retssagen mod den pensionerede læge Svend Lings, der er dømt for medvirken til selvmord. I januar blev han idømt 60 dages betinget fængsel i Østre Landsret.

Mandag den 16. september starter retssagen mod den pensionerede fynske læge Svend Lings i Højesteret.

Det er tredje gang, 77-årige Svend Lings får sin sag for retten. I september 2018 blev han idømt 40 dages betinget fængsel for medvirken til selvmord ved Retten i Svendborg. Den dom skærpede Østre Landsret i januar 2019 til 60 dages betinget fængsel.

Svend Lings ønskede at anke landrettens dom og fik i april tilladelse til, at hans sag kunne komme for Højesteret. Og det gør den altså nu.

I april fortalte han til Fyens Stiftstidende, at han ikke føler sig sikker på, at Højesteret vil nå frem til et andet resultat, end byretten og landsretten gjorde:

- Jeg ved ikke, om det vil ændre noget, men vi synes, der er så meget principielt i det, at det bør afgøres ved sidste instans. Det principielle er jo blandt andet spørgsmålet om ytringsfrihed, sagde Svend Lings, der desuden er manden bag netværket Læger for Aktiv Dødshjælp.

Det er ikke ofte, en sag bliver behandlet både i byretten, landsretten og Højesteret. Hvis man vil bringe en sag for en tredje instans skal man nemlig søge Procesbevillingsnævnet om tilladelse.

Som landets øverste domstol behandler Højesteret oftest principielle sager, som i sagen med Svend Lings, for gennem sine afgørelser at fastlægge nogle retningslinjer for, hvordan dommere i byretterne og landsretterne skal behandle lignede sager fremover.

Sagen skal behandles af fem dommere i Højesteret.

Annonce

Sagen kort

Sagen mod Svend Lings begyndte i 2017, da han stod frem i Radio 24syv og fortalte, hvordan han udskrev medicin og vejledte terminalt syge mennesker til at begå selvmord.

Han offentliggjorde også en selvmordmanual på internettet, hvor han beskrev forskellige medicinske præparater, der i de rette doser kan bruges til at tage sit eget liv.

Det fik Styrelsen for Patientsikkerhed til at indgive en anmeldelse af Svend Lings til Fyns Politi.

Også den pensionerede læge Peter Ulrik Frits Schjøtt var tiltalt i sagen. Han blev i første omgang idømt 14 dages betinget fængsel, der senere i landretten blev hævet til 20 dages betinget fængsel. Han valgte i modsætning til Svend Lings at modtage landsrettens dom.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce