Annonce
Sydfyn

Dødt vildsvin fundet på Ærø: Det kommer formentlig fra Tyskland eller Polen, siger fødevaremyndighederne

Det døde vildsvin så ikke ud til at være gået i forrådnelse, da det blev fundet på Eriks Hale i søndags. Foto: venligst udlånt af Katja Borck
Søndag formiddag fandt Katja Borck et dødt vildsvin på stranden ved Eriks Hale. Fødevaremyndighederne har fjernet svinet og mener, at det er ført til Ærø med havstrømmene fra enten Tyskland eller Polen.

Ærø: Et velnæret - men dødt - vildsvin blev søndag formiddag fundet på stranden ved Eriks Hale cirka 100 meter fra badebroen.

Svinet blev fundet af Katja Borck, som var ude at gå med sin familie.

- Min datter var tæt på at skvatte over det, da vi kom gående på stranden. Det var godt camoufleret på stenene, fordi det har et broget pels, fortæller Katja Borck.

Familien tog et billede af det døde svin og lagde det på Facebook for at advare andre ærøboer på gåtur, og så kontaktede de ellers dyrlægen på Ærø.

Dyrlæge Stephanie Østblom Elmsgård fortæller, at hendes kollega, som havde vagten, straks kontaktede Fødevarestyrelsen, som har sørget for at få fjernet vildsvinet fra stranden.

Stig Mellergaard, som er chefkonsulent i Fødevarstyrelsens Dyresundhedskontor, fortæller, at det en gang i mellem sker, at et dødt vildsvin bliver skyllet op på de danske kyster.

- Vi oplever det to-tre gange om året. Sidste gang var det på Greve Strand, fortæller han.

Han er ret overbevist om, at det døde vildsvin, som blev fundet på Ærø, kommer fra enten Tyskland eller Polen.

- Dyret har enten forsøgt at svømme eller er faldet i vandet i enten Tyskland eller i en af de polske floder, og så er det blevet ført med havstrømmene til Ærø. Det er svært at sige, hvornår dyret er dødt, for med de vandtemperaturer, vi har i øjeblikket, kan det ligge relativt længe i vandet uden at gå i forrådnelse, siger han.

Annonce

Lille smitterisiko

Vildsvinet blev sendt direkte til destruktion hos Daka, som er eksperter i at destruere kødprodukter.

Den danske stat har tidligere på året sat et vildsvinehegn op ved den dansk-tyske grænse, for at forhindre vildsvin i at komme ind i Danmark. Vildsvin kan være smittet med afrikansk svinepest, og frygten er, at det kan brede sig til de store danske svinebestande.

Stig Mellergaard mener dog ikke, at det døde vildsvin på Ærø udgør nogen smittefare.

- Man skal nærmest have en finger nede i det døde dyr og derefter gå direkte ind i en svinestald og klappe en gris, for at der er en reel risiko for smittefare. Og det tror jeg ikke, der er sket, siger han.

Morten Elmeros er seniorrådgiver ved Institut for Bioscience Faunaøkologi på Aarhus Universitet, og han mener, at det er meget sandsynligt, at det fundne vildsvin på Ærø er kommet med havstrømmene.

- Jeg er ikke overrasket over, at det er sket, for der lever mange vildsvin i Tyskland, som jo ligger lige syd for Ærø, siger han.

Han ærgrer sig over, at fødevaremyndighederne har sendt vildsvinet til destruktion.

- Det havde været interessant at undersøge, hvor den kommer fra, og hvad den er død af, siger han.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Lange dyretransporter til udlandet: Det er en svinsk behandling

Grise, køer, får og andre slagtedyr skal behandles ordentligt, mens de er i live - også selv om de på vej til slagteriet. Derfor er det på sin plads, at to fynske vognmandsfirmaer er blevet hevet i retten sammen med en række andre speditører og svinehandlere, fordi de ifølge anklageskriftet ikke har behandlet dyrene efter reglerne. Vognmændene har, som man kunne læse i avisen i sidste uge, overtrådt loven utallige gange. I alt rummer anklageskriftet mere end 1000 punkter, herunder mange hundrede overtrædelser af reglerne om, hvor lang tid dyr må transporteres på ladet af en lastvogn. I andre tilfælde er dyrene blevet stuvet alt for tæt sammen på lastvognene og har dermed ikke fået den mængde plads, som de skal ifølge loven. I atter andre tilfælde har vognmændene ikke afleveret de lovpligtige logbøger over transporterne, hvilket gør, at myndighederne ikke kan få indblik i, om de pågældende chauffører overhovedet har overholdt loven. Det er skamfuldt for vognmandsbranchen, at der er så mange brådne kar blandt medlemmerne. Og det er dobbelt skamfuldt, at disse medlemmer står bag så umådeligt mange overtrædelser af lovgivningen, som tilfældet er. Det er helt afgørende, at kontrollen med vognmændene bliver strammet. Det er et faktum, at antallet af dyretransporter har været kraftigt voksende i de seneste år; alene sidste år blev tæt på 15 millioner svin stuvet sammen på lastvogne og kørt ud af landet - så langt væk som til Italien og Bulgarien. Derfor er det nødvendigt at få langt bedre styr på transporterne, så myndighederne kan sikre sig, at dyrene ikke lider unødigt, mens de står på ladet af en lastvogn på vej gennem Europa. Det er, undskyld udtrykket, svinsk at udsætte dyr for den behandling, som en snes fynske og danske vognmænd har udsat dem for. Derfor er det godt, at vognmændene kommer for retten, så der kan blive statueret et eksempel. For dyrenes skyld. Og for vores egen morals skyld.

Fyn For abonnenter

Sørens gård køres over af jernbanen: Gid staten bare ville opkøbe mig

Fyn

Parti går i folketingssalen for at få bygget ny jernbane to år tidligere

Annonce