Annonce
Odense

Nu skal dødsfald på botilbud undersøges: De ansatte fik skylden alt for hurtigt, mener politikere

- Man skal ikke placere et ansvar, før alle detaljer er kendt. Man har været for hurtig på aftrækkeren, og jeg håber, forvaltningen lærer af det her, siger Sanne Skougaard Andersen (V) om dødsfaldet på Botilbuddet Fangelvej. Arkivfoto: Vibeke Volder
Flere politikere i Ældre- og Handicapudvalget mangler svar på omstændighederne omkring 50-årig psykisk syg kvindes død på Botilbuddet Fangelvej. Tirsdag venter et ekstraordinært udvalgsmøde, og så bliver der nu bestilt en ekstern undersøgelse af sagen.

Det er noget rod. Det er langt fra godt nok. Og alt for hurtigt er alt ansvaret blevet placeret hos medarbejderne.

Samtlige tre partier i Ældre- og Handicapudvalget - ud over det konservative rådmandsparti - står med en stærk og kritisk undren efter den seneste uges debat om en 50-årig psykisk kvinde, der i slutningen af maj blev fundet død på Botilbuddet Fangelvej. Formentlig af en medicinforgiftning.

- Det er en frygtelig, ulykkelig og tragisk sag, siger Venstres Sanne Skougaard Andersen.

- En kvinde er død, en mor finder hende bag en aflåst dør, og medarbejderne får ansvaret, uden kommunen er helt til bunds i sagen. De (rådmand Søren Windell og ældrechef Kim Bøg-Jensen, red.) har været utrolig skåsikre på, at ledelsen ikke har noget ansvar, og det er ikke en ordentlig måde at behandle medarbejdere på, mener hun.

Efter dødsfaldet er to ansatte på botilbuddet blevet fyret, to har fået en frivillig fratrædelse, mens mindst otte medarbejdere har fået en påtale eller skriftlig advarsel. Flere fagforbund fører nu sag om uretmæssig fyring, og efter Styrelsen for Patientsikkerhed i slutningen af sidste uge i et brev til Ældre- og Handicapforvaltningen slog fast, at medicininstrukserne på Fangelvej ikke lever op til gældende regler, blev ledelsens ansvar for alvor bragt i spil.

FOA har kaldt det uanstændig opførsel af kommunen og har opfordret til at give blandt andet medarbejderne en undskyldning.

Det opfordring bakker Sanne Skougaard Andersen op:

- Man skal ikke placere et ansvar, før alle detaljer er kendt. Man har været for hurtig på aftrækkeren, og jeg håber, forvaltningen lærer af det her.

Annonce

Ekstern undersøgelse

Også hos Socialdemokratiet undrer udvalgsmedlem Kasper Ejlertsen sig over, at såvel ældrechef som rådmand gentagne gange har fastholdt, at det er medarbejderne, der har fejlet ved ikke at reagere på den 50-årige kvindes symptomer på medicinforgiftning.

- Jeg glæder mig til at få svar på, hvorfor man så hurtigt og kategorisk har friholdt ledelsen. Vi skal have klarhed over, hvad der er op og ned, for sagen skaber utryghed. Det er ikke godt nok, siger han.

Christel Gall fra Dansk Folkeparti efterlyser også klare svar.

- Det er åbenlyst, at det er en dybt tragisk sag. Og så er det noget rod. Vi har brug for en tidslinje over, hvem der vidste hvad hvornår.

Ligesom Sanne Skougaard Andersen og Kasper Ejlertsen er hun derfor glad for, at Ældre- og Handicapforvaltningens direktør Gitte Østergaard har meddelt, at der nu sættes en ekstern undersøgelse af sagen i gang.

Derudover venter et ekstraordinært møde i Ældre- og Handicapudvalget tirsdag morgen, ligesom Styrelsen for Patientsikkerhed har varslet et ekstra og såkaldt reaktivt tilsyn på Botilbuddet Fangelvej i næste uge.

Hverken rådmand Søren Windell eller direktør Gitte Østergaard ønsker at lade sig interviewe.

- Vi afventer tilsynet fra Styrelsen for Patientsikkerhed samt den eksterne undersøgelse af sagen, som vi er ved at sætte i gang. Indtil resultatet af disse foreligger, har vi ikke yderligere kommentarer til sagen, lyder det skriftlige svar fra Ældre- og Handicapforvaltningen.

Alle brikker på bordet

På borgmesterkontoret ser Peter Rahbæk Juel (S) frem til at få eksterne undersøgelsesøjne på dødsfaldet.

- Grundlæggende er det en tragisk sag, og der er brug for at komme til bunds i den, så alle kan drage læring, understreger han, men afviser at tage stilling til, hvorvidt ansvaret for hurtigt er fjernet fra ledelsen og placeret hos medarbejderne.

- Det vigtigste er, at Ældre- og Handicapudvalget nu får alle brikker på bordet. Det har ikke været tilfældet i første omgang.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Parkering på fortove: Helt ærligt, vi er jo ikke Sverige

Lov er lov, og lov skal holdes, og derfor er vi på denne plads normalt stærke tilhængere af at overholde loven. For landets love, regler, forordninger, cirkulærer, rammer og aftaler er med til at skabe et samfund, hvor alle er stillet ens, uanset økonomisk, aldersmæssig, social, politisk, seksuel eller trosmæssig baggrund og orientering. Alligevel vil vi gøre en undtagelse i sagen om de rigide parkeringsregler, der omtales i avisen i dag. Regler, der gør, at en flyttemand ikke kan parkere sin flyttebil uden for den ejendom i et par timer, mens han bærer sofaer, lænestole og køkkengrej i flyttekasser ud i den ventende bil. Regler, der gør, at en vvs'er ikke kan parkere sin varevogn på et fortov for at løse et akut opstået problem med et lækkende vandrør i en etageejendom. Det er ganske enkelt for stift, for rigidt, for drakonisk. Danmark er et regelsamfund, og hurra for det. Men vi er ikke Sverige. Og vi skal have plads til, at vi også kan bo og leve i vores egne byer. Derfor skal en håndværker selvfølgelig kunne foretage en midlertidig parkering på et fortov uden at skulle frygte en parkeringsbøde. Det er klart, at vores gader og stræder ikke må ende i det rene kaos med biler parkeret på syditaliensk manér; på kryds og på tværs og på langs. Derfor skal vvs'eren, flyttemanden og tømreren parkere med den yderste omhu og omtanke, så han ikke er med til at skabe farlige situationer i trafikken, når gående eller cyklende skal udenom den parkerede lastvogn. Man kan mene, at håndværkere, flyttemænd og andre, der føler trang til at parkere på et fortov i en snæver vending, blot kan vælge lovlydighedens vej og anmode kommunen om en midlertidig parkeringstilladelse. Men helt ærligt: Hvor bureaukratisk kan verden blive? Lykkeligvis udviser mange parkeringsvagter allerede i dag konduite og sund fornuft i disse situationer og undgår at uddele bøder. Det er klogt og bestemt et eksempel til efterfølgelse. For helt ærligt. En flyttebil på et fortov skal der altså være plads til. Også selv om lov er lov.

Annonce