Annonce
Dødsfald

Dødsfald: Jacob gravede i Ringes lokalhistorie og talte pendlernes sag

Jakob Bang Jensen og Käthe blev i 2001 hædret for deres indsats med lokalhistorie i Ringe og omegn. Arkivfoto: Robert Wengler
Annonce

Jacob Bang Jensen, Pederstrup ved Ringe, er død, 88 år.

Utallige jubilæumsskrifter har Jacob Bang Jensen skrevet for foreninger på Midtfyn, blot som en del af hans store og mangeårige arbejde med lokalhistorien, hvor han var ankermand i arbejdet med at modtage materialer fra 11 kirkesogne til Lokalhistorisk Arkiv i Ringe.

Så stor var hans indsats, at han og hustruen Käthe i 2011 blev kåret som Årets Ildsjæl i Ringe for arkivarbejdet gennem mange år. Käthe var med i hædringen, fordi hun var medarbejdende hustru, som hun siger og mindes, at arkivarbejdet ofte fyldte på bordet i privaten, og at de var fælles om at få det fra hånden.

Jacob kom til verden i Rudkøbing, blev uddannet finmekaniker i en lokal radioforretning, og efter soldatertiden drog han til København og ansættelse hos Post- og Telegrafvæsenets tekniske tjeneste.

Efter nogle år kom han til Sdr. Højrup og tv-senderen dér. Arbejdet handlede om at holde øje med anlægget og sørge for godt signal. Gik det galt, måtte skiltet med "Teknisk uheld" eller "Sdr. Højrup-senderen ude af drift" på skærmen, indtil fejlen var rettet.

I nabolaget boede Käthe, og i 1962 giftede de sig, og Jakob flyttede ind hos Kâthe i hendes barndomshjem i Pederstrup. Det blev deres bolig resten af Jacobs liv og stedet, hvor hans samlerlyst fyldte godt op.

I 1993 gik Jacob på pension, men da havde han allerede kastet mange kræfter i Ringe Lokalhistoriske Arkiv. Sdr. Højrup Sogn var blot et af de 11 kirkesogne, hvor han fik materialer til arkivet i Ringe.

Da Ringe Kommune i 2006 blev en del af Faaborg-Midtfyn Kommune, gik Jacob rundt og filmede ved det sidste byrådsmøde. Som ved mange andre begivenheder, der skulle foreviges til kommende generationer.

Fra 1980 og femten år frem sad han i bestyrelsen for SLA - Sammenslutningen af Lokalhistoriske Arkiver på Fyn og på landsplan var han også i ledelsen. Altid klar til at hjælpe andre med at få lokalarkiver etableret og bistå med råd og dåd.

Jacob var langtfra tilfreds med Svendborgbanen og dens forsinkelser, signalproblemer og andet utøj for pendlere, der ønsker tog til tiden. Han gik ofte til de høje togherrer med sine argumenter og kritik og blev en slags pendlertalsmand i en del år.

Rudkøbing Sømandsforening har mistet et trofast medlem, for Jacob bevarede kontakten til Rudkøbing og var i over 50 år fast dirigent ved foreningens generalforsamlinger, ligesom han var manden bag dens jubilæumsskrift.

20. december 2017 sagde Jakob farvel til lokalarkivsarbejdet lige før hans livsværks 40-års jubilæum. Da var han svækket af den sygdom, der plagede ham de sidste syv år.

Jacob Bang Jensen efterlader sig Käthe, to sønner og to børnebørn.

Begravelsen finder sted fra Ringe Kirke lørdag den 14. december klokken 13. /RAS

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense For abonnenter

Forstander fyret og bestyrelse på friplejehjem afsat: - Det er et kupforsøg

Annonce