Annonce
Sydfyn

Død havørn med afhugget vinge fundet på Tåsinge: - Den er pløjet ned af vindmøllen

Der er fundet en død havørn på Tåsinge. Her er det Poul Rasmussen, redekoordinator ved Dansk Ornitologisk Forening Fyn, med fundet. Privatfoto: Anders Møller
En død havørn blev forleden fundet på Tåsinge tæt ved en af de omstridte Skiftekær-vindmøller. Redekoordinator Poul Rasmussen mener bestemt, at ørnen er fløjet ind i vindmøllen.

Opdateret klokken 13.40 med kommentar fra Kim Skeldmose, leder af Projekt Ørn ved Dansk Ornitologisk Forening:

Tåsinge: Der er fundet endnu en død havørn på Tåsinge, hvor der sidste år blev fundet fem døde havørne, som senere viste sig at have været forgiftet med Carbofuran.

Meget tyder dog på, at det ikke er tilfældet denne gang.

Annonce

Havørnen, som blev fundet på den vestlige del af øen tæt ved en af Skiftekærvindmøllerne i fredags, har nemlig fået kappet sin ene vinge af, og det får redekoordinator hos Dansk Ornitologisk Forening Fyn, Poul Rasmussen, til at antage, at der er noget andet på spil.

- Den er blevet pløjet ned af vindmøllen. Det er der ingen tvivl om overhovedet. Hele højrevingen er hugget af lige midt på, og da vi fandt den, var blodet rimelig frisk, fortæller den lokale redekoordinator, som i øjeblikket har havørnen liggende i sin fryser.

- Den skal til undersøgelse for at få udelukket, at der er tale om sygdom eller fugleinfluenza. Men jeg vil sige, at det er en stor, sund fugl, der er tale om, siger Poul Rasmussen.

Ked af det

Det var Anders Møller, som bor i lokalområdet, der fandt havørnen på en eftermiddagsgåtur.

- Jeg gik hen til den og løftede lige hovedet op og kunne se, det var en havørn. Da jeg drejede den en halv omgang rundt, kunne jeg se, at overarmsknoglen på den ene vinge stak ud. Ud over det var den fuldstændig intakt. Fjerdragten var i orden, og den havde ikke knækket nakken, fortæller Anders Møller, som siden ringede til den lokale redekoordinator.

Oplevelsen var ikke en af de gode, medgiver Anders Møller.

Havørnen, som blev fundet på Tåsinge, havde fået kappet sin ene vinge af.

- Vi har købt hus ved vandkanten netop for at kunne nyde naturen og har glædet mig over at kunne se havørne sidde i mine træer. Så man bliver lidt ked af det, og det er forfærdeligt trist. For er det den femte eller sjette døde havørn, man finder på Tåsinge inden for et år? Det er en forfærdelig måde at forvalte vores natur på, siger Anders Møller, der anslår, at han fandt ørnen cirka 170-200 meter fra vindmøllen.

Annonce

Et bevis mod vindmøller

Gennem årene har der været vedvarende modstand mod vindmøllerne ved Skiftekær, og et af argumenterne fra modstanderne har været, at møllerne er til skade for netop havørne.

Viser det sig, at havørnen, der blev fundet i fredags, rent faktisk er dræbt efter kollision med møllen, er det bevis på, at argumentet holder vand, mener redekoordinator Poul Rasmussen, som ikke lægger skjul på, at han er blandt vindmøllemodstanderne.

-  Det er det, vi har gået og frygtet og postuleret overfor vores politikere, og det er dødhamrende trist, at det sker. Statistikkerne viser, at det sker oftere og oftere, og det er deprimerende, at politikerne ikke kan se problemet, siger han, inden han afviser, at der kan være tale om, at ørnen er blevet "plantet" af eventuelle vindmøllemodstandere.

- Man går ikke bare ud og finder en død havørn eller fanger dem oppe i luften og så lægger den herud. Så vil der måske være nogen, som siger, at der jo er havørne, der dør på grund af fugleinfluenza, som man kan finde, men de er ofte syge og afkræftede og svage, mens den her er en ung, frisk fugl.

Annonce

Ses oftere

Det er desværre ikke usædvanligt, at en havørn kommer i clinch med vindmøller. Faktisk sker det oftere og oftere, forklarer Kim Skeldmose, der som leder af Projekt Ørn ved Dansk Ornitologisk Forening er blevet underrettet om den døde havørn på Tåsinge.

- Det er ikke ualmindeligt, at en vindmølle klipper en havørn en gang imellem. Der er jo mange vindmøller, ligesom der er blevet flere havørne, og de to ting kommer naturligvis til at kollidere, siger han og forklarer, at man inden for den seneste tid har haft fire-fem lignende tilfælde.

Det var en beboer, der fandt havørnen på en gåtur. Privatfoto: Anders Møller

- Det er svært at gøre noget ved, og det er efterhånden et vilkår, som vi må leve med, for vi vil jo også gerne have vindmøller.

Ikke desto mindre begræder Kim Skeldmose hændelsen på Tåsinge.

- Det er smadderærgerligt, og det er træls hver gang, der ryger en havørn i en vindmølle. Det ville da være rarest, hvis vi kunne undgå det og finde en løsning, så fuglene flyver udenom. Det håber jeg da, kan lade sig gøre en dag.

Annonce
Annonce
Annonce