Annonce
Indland

Død fanges forældre vinder i Højesteret

Ekrem Sahin, der døde efter et klammeri med adskillige fængselsbetjente i Kolding Arrest, blev mindet ved en højtidelighed på Odense Universitets Hospital, hvor han døde.

Højesteret omgør beslutning fra by- og landsret om beskikkelse af advokat til Ekrem Sahins forældre.

I en principiel kendelse har Højesteret nu valgt at gå imod både Retten i Kolding og Vestre Landsret i sagen om den 23-årige Ekrem Sahin, der i januar døde i Kolding Arrest efter at være blevet lagt i benlås.

Ekrems forældre, Nermin og Ömer Sahin, har fra sagens start forsøgt at få beskikket advokat Bjørn Elmquist i sagen. Det spørgsmål skulle hele vejen til Højesteret, før de fik medhold.

- Ud over det principielle i kendelsens fortolkning af retsplejeloven og betydningen for fremtidige lignende sager ser familien til den afdøde dette som den første, men også meget afgørende imødekommelse fra systemet, siger Bjørn Elmquist til Ritzau.

Ekrem Sahins død er blevet undersøgt af Sydøstjyllands Politi. Her er man nået frem til, at der ikke er grundlag for at indlede en straffesag mod de fængselsbetjente, der overmandede Ekrem Sahin.

Sahin blev overmandet den 11. januar, fordi han angiveligt var balstyrisk og derfor skulle flyttes til en observationscelle. Han blev lagt i benlås, men besvimede og døde senere på sygehuset.

Statsobducenten har fastslået, at Ekrem Sahin hverken døde af kvælning, klemning eller andet pres. Man mener, at han formentlig døde på grund af kraftig vrede, men det har indtil nu ikke været muligt at fastslå dødsårsagen med sikkerhed.

Retsplejeloven giver i særlige tilfælde pårørende til ofre for forbrydelser mulighed for at få beskikket en advokat på statens regning, som kan varetage deres interesser i sagen.

Retten i Kolding og Vestre Landsret har ikke villet beskikke familiens advokat i sagen med den begrundelse, at det ikke lå fast, om Ekrem Sahin var offer for en forbrydelse. Men den går ikke, siger Højesteret.

Et flertal på tre ud af fem dommere mener nemlig, at betingelserne for advokatbeskikkelse er opfyldt. Og i kendelsen lyder det blandt andet:

"Det kan ikke føre til et andet resultat, at det på nuværende tidspunkt ikke er fastlagt, om Ekrem Sahins død skyldes en forbrydelse, og at der ikke er rejst nogen sigtelse."

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce