Annonce
Danmark

Dåsepant: Miljøminister afventer afklaring fra EU

Danskerne henter hvert år mange hundrede millioner dåser til Danmark fra de tyske grænsebutikker. Arkivfoto: Hans Christian Gabelgaard

Det danske arbejde for at få pant på tyske dåser er sat på standby på ubestemt tid. Først når EU har svaret på Dansk Erhvervs klage, kan implementeringen af en pantaftale fortsætte, oplyser ministeriet. S kritiserer minister for nøl.

Miljø: Der sker intet fra dansk side, før EU-Kommissionen har en afgørelse på Dansk Erhvervs klage klar. Og ingen ved, hvornår det sker.

Da klagen blev indgivet i marts 2016 oplyste miljøminister Esben Lunde Larsen (V), at han med de tyske aftaleparter ville drøfte, "om den indgåede aftale (pantaftale indgået af SR-regeringen i maj 2015, red.) eventuelt skal sættes på stand-by, indtil der er kommet en afklaring på Dansk Erhvervs klage".

Miljø- og Fødevareministeriet oplyser nu til avisen Danmark, at det fortsat afventer Kommissionens stillingtagen til Dansk Erhvervs klage. Indtil da er arbejdet med implementering af aftalen sat på standby, oplyser ministeriet, der tilføjer, at det er i dialog med de tyske parter.

Socialdemokratiet, hvis miljøminister Kirsten Brosbøl stod bag pantaftalen i 2015, er utilfreds med sagens forløb.

- Jeg er stærkt kritisk over for regeringens ageren i sagen. Vi har mange gange meldt ud, at det bør gå hurtigere, siger miljøordfører Christian Rabjerg Madsen.

Men tingene i EU tager vel den tid, det nu tager?

- Ministeren kunne jo presse EU og så oplyse partierne om, hvor sagen står. Vi har intet hørt fra ham. Det er, som om processen i EU bliver en undskyldning for regeringen til intet at gøre. Jeg vil opfordre til at indkalde Folketingets partier og diskutere, om vi kan sætte andre initiativer i gang, mens vi venter på EU, for at undgå, at så mange dåser havner i naturen.

Avisen Danmark har efterfølgende bedt Esben Lunde Larsen forholde sig til kritikken, men ifølge ministeriet har han ikke mulighed for at kommentere den.

Annonce

Kritik af aftale

Dansk Folkepartis miljøordfører, Pia Adelsteen, mener først og fremmest, at den indgåede pantaftale fra 2015 skal skottes.

Hun kalder den en "møgaftale", fordi danskere som udgangspunkt skulle betale pant, mens eksempelvis svenskere kunne slippe.

- Mens vi venter på EU, er tingene jo bare status quo, og det er fint. For den aftale, som den tidligere regering indgik, skal skrottes. Der risikerer danskerne jo at betale pant, mens eksempelvis svenskere eller østarbejdere ikke skal, siger Pia Adelsteen med henvisning et af flere smuthuller i aftalen.

Hun mener desuden ikke, at pant nødvendigvis er en optimal løsning.

- Grænsehandlen vil altid være der, for det er jo også vin og vaskepulver og alt muligt andet, der er meget billigere i Tyskland end i Danmark.

Christian Rabjerg Madsen erkender, at der er "nogle spidsfindigheder" ved den aftale, hans parti stod bag i 2015, som der kan kigges på.

- Jeg er meget åben over for at kigge på aftalen. Folk med et andet pas skal naturligvis ikke have lov til at slippe for panten, men i det store hele ville en aftale sikre, at der kom pant på dåser og dermed forhindre, at dåserne ender i naturen, fastholder miljøordføreren.

Annonce
Forsiden netop nu
GOG

Følg med live: GOG mod Sønderjyske

Leder For abonnenter

Ole Maare-sagen: Skandaløs optræden af advokat

Fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat blev ikke stiftet for at yde bistand til advokatfirmaer, der er på randen af konkurs. Tværtimod: Fonden blev grundlagt for at støtte forskning, blinde, handicappede og kronisk syge. Derfor er det skandaløst, at fondens midler ikke er blevet anvendt til de nævnte formål, men i stedet i overvejende grad er blevet anvendt til at betale regninger til det nu krakkede advokatfirma Maare Advokatanpartsselskab, som den kendte advokat Ole Maare stod bag. Der er tillige stærkt kritisabelt, at der er foretaget et antal ulovlige dispositioner i fonden, sådan som fondens revisor har påpeget, og sådan som avisen har beskrevet det de seneste dage. Disse forhold er nu - helt berettiget - ved at blive undersøgt af Erhvervsstyrelsen. Det er i skrivende stund uklart, hvornår Erhvervsstyrelsens juridiske gennemgang af sagen er afsluttet, men man kan allerede nu med sindsro konstatere, at Maare Advokatanpartsselskab har optrådt amoralsk i sagen. For en fondsformand skal ikke bruge en fonds pengetank som malkeko, og en fondsformand bør ikke både bestyre en fond og samtidig modtage store millionbeløb for at administrere fonden, sådan som Ole Maare har gjort i den konkrete sag. Det er imidlertid en realitet, at Ole Maare i sin egenskab af advokat med den ene hånd har udskrevet dyre advokatregninger til fonden og i sin egenskab af fondsformand med den anden hånd godkendt de samme regninger i fondsbestyrelsen - i øvrigt sammen med en af sine egne ansatte, som var blevet indsat i fondens bestyrelse. Det er helt utilstedeligt. Og skandaløst. Og forbløffende skamløst. Ole Maare har igennem et langt advokatliv været i berøring med masser af mennesker i Odense og omegn. Nu har han med denne sag helt egenhændigt sværtet sit eget navn til. Derfor er sagen skidt for Ole Maare, for fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat - og ikke mindst for alle de mennesker, som fondens millioner kunne være kommet til gavn.

Odense For abonnenter

Veteranhjem vidste intet om ulovligt tilskud fra fond: - Det er en møgærgerlig situation

Annonce