Annonce
Erhverv

Dårligt år for Kims: Langvarig strid med Coop sendte salget ned

Det er gået tilbage for den ellers altid succesrige Kims-virksomhed i Søndersø. Arkivfoto: Nils Svalebøg
Chipsvirksomheden Kims i Søndersø gik nedad i både salg, overskud og medarbejdertal.

Søndersø: En meget lang strid med Danmarks største dagligvarekoncern skabte store problemer for den nordfynske snack-virksomhed Kims i 2020.

Det viser et helt friskt regnskab fra Orkla Confectionery & Snacks Danmark A/S, der er det formelle navn for Kims.

I det meste af 2020 solgte kæder som Kvickly, Fakta og SuperBrugsen kun et mindre sortiment af Kims produkter, og der var ingen tilbud eller store kampagner i butikkerne. Årsagen var, at det ikke lykkedes Kims at indgå en aftale med Coop, der ejer kæderne og er landets største dagligvaresælger.

Annonce

Normalt indgår Kims hvert år en ny aftale med de store kunder om priser, kampagner, placering i butikken og mange andre detaljer. Men det lykkedes ikke at blive enig med Coop, og striden trak ud i usædvanlig lang tid, så stort set hele 2020 blev ramt.

Det har fået årets omsætning til at falde med over 10 procent, og den manglende aftale er den vigtigste årsag til, at Kims overskud faldt med 20 millioner kroner før skat i forhold til 2019.

- Alle er glade

Situationen skulle dog være vendt, for siden nytår har der igen været enighed mellem Kims og Coop.

- Nu har vi en aftale igen, og alle er glade, siger virksomhedens administrerende direktør, Carsten Hänel, der i øvrigt ikke vil udtale sig om enkeltheder i hverken den gamle strid eller den nye aftale med Coop.

Ud over at være til salg i gængse dagligvarebutikker kan Kims-produkter også købes i en outlet-butik, der åbnede i Odense i 2020, hvor dette foto er taget. Foto: Michael Bager

Virksomheden har også været udsat for andre problemer - blandt andet er en del af salget blevet ramt af coronakrisen, mens andre dele er løftet op.

- Der er sket meget på forskellige markeder, men samlet har coronaen kun påvirket vores omsætning i mindre grad, siger Carsten Hänel.


Nu har vi en aftale igen, og alle er glade.

Carsten Hänel, administrerende direktør, Orkla Danmark


Epidemien har ramt den del af salget, der finder sted i forbindelse med forlystelsesliv og udespisning - det er blandt andet en stor del af eksporten. Til gengæld har vi købt flere chips i butikkerne, og de to faktorer opvejer næsten hinanden, når man måler på omsætning.

Annonce

Færre ansatte

Antallet af ansatte er skåret ned med 12 personer, når man gør året op i gennemsnit. Det skyldes dels den manglende Coop-aftale og coronaen, men uklarheden om Brexit har også været en vigtig årsag.

Carsten Hänel fra Trelde har tidligere været administrerende direktør for Kims, nu bliver han det igen efter fusionen mellem to danske Orkla-selskaber. PR-foto: Carsten Andersen, Orkla Foods

- På grund af den store usikkerhed om indholdet af Brexit, har man været forsigtig med omkostningerne, derfor er medarbejdertallet faldet, siger Carsten Hänel.

Den britiske EU-udmeldelse har gjort det dyrere at sende chips til Storbritannien, der er Kims vigtigste eksportmarked. Der er ikke lagt told på varerne, men håndteringen og bureaukratiet ved eksporten betyder mange nye omkostninger.

- Vi kan endnu ikke se, hvilken betydning det får for vores salg derovre på længere sigt, så der er stadig nogen usikkerhed forbundet med Brexit, siger Carsten Hänel.

Orkla Confectionery & Snacks Danmark A/S

CVR-nr.: 15 23 38 77

Hjemsted: Søndersø

Direktion: Carsten Hänel

Bestyrelse: Ingvill Tarberg Berg (formand), Rolf Arnljot Strøm (næstformand), Karian Dahling Ehrensclou samt Leif Pedersen og Søren Aadal Nielsen (medarbejdervalgte)

Ejer: Orkla, Norge

Regnskabstal 2020 (2019 i parentes)

  • Omsætning: 684 millioner kr. (753)
  • Overskud før skat: 136 millioner kr. (153)
  • Overskud efter skat: 106 millioner kr. (121)
  • Egenkapital: 464 millioner kr. (360)
  • Antal ansatte: 191 (203)

Han regner med, at 2021 bliver lidt bedre end sidste år, men løfterne er hverken meget store eller konkrete. Han vil ikke love, at man kommer tilbage på 2019-niveauet.

- Coronasituationen gør det meget svært at sige noget fast om, hvordan året bliver. Men jeg regner med en vækst i omsætningen på under 10 procent, siger Carsten Hänel.

Orkla Confectionery & Snacks Danmark stopper som selvstændigt selskab, da det er besluttet af fusionere det med et søsterselskab til den nye enhed Orkla Danmark med hovedsæde i Vallensbæk. I den forbindelse har den tidligere administrerende direktør Kim Munk forladt sin post, mens Carsten Hänel er udnævnt til direktør for det nye selskab.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce