Annonce
Erhverv

Dårlige udsigter: Corona-pessimisme breder sig i fynsk erhvervsliv

De lukkede grænser betyder, at de fynske virksomheder kan sende folk til kunder i udlandet for at montere og vedligeholde deres produkter. Det har medvirket til et fald i den fynske eksport på 24 procent frem til oktober. Arkivfoto: Yilmaz Polat
Efter en sommer med optimisme og håb om fremgang er de fynske virksomheder her i efteråret blevet langt mere nervøse ved fremtiden

Fyn: Det så ellers så godt ud i juli. Gennem tal og procenter kunne man næsten mærke, at de fynske virksomheder trak vejret lettere og ikke hele tiden kiggede stramt på likviditet og omkostninger.

Da Erhvervshus Fyn i uge 27 i begyndelsen af juli spurgte, hvordan virksomhederne på Fyn så på fremtiden, var de fleste positive. Efter et hårdt forår med uro og bekymringer, troede mange virksomheder i sommer på, at 2020 faktisk ville blive bedre end året før. Ikke meget bedre men alligevel.

Undtagelsen var naturligvis turisterhvervene - hoteller, restauranter, rejsebureauer, seværdigheder og lignende, som har været hårdt ramt. Men i det øvrige erhvervsliv regnede de fleste med en fremgang i omsætningen i 2020 trods coronaen.

Så kom sensommer og efterår med nye nedlukninger og begrænsninger. Ikke mindst blev der lukket kraftigt ned på mange vigtige markeder i EU, hvor forbrugerne ikke længere kunne købe ind som de plejede og måske dermed købe varer, som en fynsk virksomhed var underleverandør til. Det var stort set også slut med at besøge kunder i udlandet. Det slog luften ud af maven på den spirende optimisme.

Ingen montører til Norge

- Jeg talte med en virksomhed, som har brug for at sende montører til Norge for at kunne installere deres produkter. Det kunne de i sommer, men nu er det umuligt. Mange kan ikke nøjes med telefonmøder men skal have folk til udlandet for at montere og vedligeholde, de er ramt hårdt, siger forretningschef Lars Bergholdt, Erhvervshus Fyn.

Da erhvervshuset i uge 43 sidst i oktober igen spurgte de fynske virksomheder, var resultaterne derfor meget forandrede. Årsagen var ikke så meget virksomhedens oplevelser i den mellemliggende tid. For omsætningen var faldet med nogenlunde det samme tal som i juli - 12 procent.

Derimod var der stor forskel i forventningerne. Hvor de fleste uden for turismebranchen i juli regnede med fremgang i 2020, var der mere pessimisme i oktober. I gennemsnit venter de fynske virksomheder nu, at deres omsætning falder med 10 procent i forhold til 2019. Det er de mest negative forventninger, der er målt i år. Selv i den første undersøgelse i maj forventede man ikke så stort et gennemsnitligt fald.

Travlt i byggeriet

Og i alle brancher bortset fra byggeriet venter virksomhederne nu nedgang. Igen skiller turismebranchen sig markant ud, her venter man, at omsætningen falder med 39 procent for hele året. Serviceområdet - blandt andet finansvirksomheder, frisører, ejendomsmæglere og rengøring - er næsthårdest ramt med en forventet nedgang i omsætningen på 10 procent.


Mange kan ikke nøjes med telefonmøder men skal have folk til udlandet for at montere og vedligeholde, de er ramt hårdt

Lars Bergholdt, forretningschef, Erhvervshus Fyn


Landbrug venter en meget lille tilbagegang, mens handel og industri regner med en nedgang på seks procent.

Byggevirksomhederne har haft travlt hele året, og de regner i gennemsnit med, at året bliver fem procent bedre end 2019.

- I byggeriet har mange så meget at lave, at de mangler materialer og medarbejdere, så der er stor forskel mellem brancherne, siger Lars Bergholdt.

Selv om virksomhederne har været ramt af nedgang, har det generelt ikke fået dem til at fyre ret mange af deres ansatte. Turistbranchen har fyret 12 procent på grund af corona, men hos de øvrige har sygdommen stort set ikke fået dem til at reducere  antallet af ansatte.

Alle vil være digitale

Hvad vil de fynske virksomheder gøre for at modvirke nedgangen? Ifølge undersøgelsen vil mange af dem gøre en del ud af at blive mere digitale, ligesom der er stor interesse for at automatisere driften. 22 procent af virksomhederne peger på disse områder som de vigtigste i de næste et til to år. Mange vil også gøre mere ud af at deltage i netværk og at tiltrække kvalificeret arbejdskraft.

Det digitale og automatiske er stærkt i fokus i denne tid. Hele 84 procent af virksomhederne regner her i efteråret med, at de kommer til at bruge flere penge på dette område næste år - og dette tal er steget igennem året.

- Det er et overraskende højt tal. Der har været opmærksomhed om digitalisering i lang tid, men alligevel er næsten alle enige om, at der skal ske meget mere, siger forretningschef Lars Bergholdt, Erhvervshus Fyn.

Forsiden netop nu
Danmark

Så konservativ, at det gør noget: Populær minister er ikke kandidat til CDU-formandspost, men fremtidens mand i tysk politik

Coronavirus

Ny melding fra Pfizer: Vil levere vaccinedoser som lovet fra 25. januar

Sport

Værsgo til VIP-menu hjemme foran husaltret - Odense Håndbold-sponsorerne kan hente take-away gallamenu før søndagens storkamp