Annonce
Indland

Dårlig betaler?: Ekstremt dyre kviklån sender dig i RKI

Det siger næsten sig selv, at det ser ret sort ud økonomisk, hvis du bliver registreret i RKI.

Hele 231.261 danskere er registreret i RKI som dårlige betalere, og de skylder tilsammen mere end 17 milliarder kroner væk.

Det svarer til, at hver person gennemsnitligt har en gæld på 74.431 kroner, hvilket bør ses som alarmerende højt.

Der kan være flere årsager til, at så mange danskere havner i RKI, men en af dem er de uhørt dyre kviklån. De seneste år er lån med en maksimal løbetid på tre måneder blevet mere populære blandt danskerne, men de kan ende med at blive en meget dyr fornøjelse – for din privatøkonomi såvel som for dit privatliv.

Annonce

De dyre kviklån

Danskerne tager i højere grad kviklån end tidligere, og det er særligt udbredt blandt 20-30-årige.

Mens der i 2010 blev optaget lån på i alt 37,8 millioner kroner, som havde en løbetid på maksimalt tre måneder, blev der i 2013 optaget såkaldte kviklån på samlet set 99,3 millioner kroner. Det er næsten en tredobling på bare tre år, hvilket er en rigtig kedelig tendens, da det kan medvirke til, at flere ender i RKI.

www.Vivus.dk er blandt dem, som udbyder de dyre kviklån, og her kan man eksempelvis låne 7.000 kr. i 20 dage, hvilket for mange kan virke fristende. Hvis man medtager rentebeløbet på 1.050 kr., den faste debitorrente på 15 procent og ÅOP’en på 1.181,6 procent, er det dog knapt så attraktivt.

Set ud fra den stigende interesse for kviklån, kan det dog tyde på, at den hurtige indtægt vejer tungere end de store udgifter, når beslutningen skal træffes.

Annonce

Forbrugerrådets opsang til politikkerne

De dyre kviklån har fået alarmklokkerne til at ringe hos Forbrugerrådet, som har et klart budskab til politikerne: Sæt loft over de risikable lån nu.

Noget man har gjort i de fleste andre EU-lande, men som endnu ikke er sket herhjemme. Noget kan dog tyde på, at der er et behov for det.

Hvis et loft over kviklånene realiseres, vil det alt andet lige blive sværere for udbydere af kviklånene at lukrere på forbrugere, som fristes af de hurtige kolde kontanter.

Forhåbentlig vil det på sigt være medvirkende til, at færre danskere havner i RKI.

Annonce

Konsekvenserne af at være RKI-registeret

Det siger næsten sig selv, at det ser ret sort ud økonomisk, hvis du bliver registreret i RKI.

De fleste danske virksomheder har adgang til listen over dårlige betalere, hvilket kan betyde, at det bliver sværere for dig som registreret at indgå en købsaftale.

Det kan også have alvorlige konsekvenser for dit privatliv, da du rent lavpraktisk må sige nej til mange sociale aftaler grundet den økonomiske situation, du står i.

Det kan ligeledes være svært for en eventuel samlever at acceptere, at han/hun må trækket læsset i forhold til jeres fællesudgifter, da du har en gæld at betale af på.

Annonce

Vær opmærksom på ÅOP

Hvis du overvejer at optage et kviklån, eller alternativt et forbrugslån, bør du derfor tænke dig om en ekstra gang.

Beslutter du dig alligevel for det, så gør i det mindste dig selv den tjeneste at sammenligne de forskellige låns ÅOP, altså de samlede årlige låneomkostninger i procent. Du kan læse mere her: www.samlino.dk/forbrugslaan

Dermed kan du undgå at betale mere for lånet end højst nødvendigt og slippe for at havne i RKI-registret.

For hvis vi skal være ærlige, er der ingen af os, der ønsker at blive stemplet som dårlig betaler.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Assens For abonnenter

78-årig bragede ind i Dittes bil og stak af: Så fandt hun tilfældigt bilen på deres fælles værksted

Odense

Beboere kæmper med vanvidskørsel: Påvirket bilist bragede ind i vejtræ ved legeplads

coronavirus

Sådan genåbnes der løbende for rejser: Her er de fire faser

Kerteminde

Vi har spurgt læserne: Skal vi passe på Lindø eller på naturen?

Annonce