Annonce
Sydfyn

Dådyr blev viklet ind i nylonhegn og brækkede halsen: Det bør forbydes, mener beboer

Det døde dådyr, der ikke havde andre skader end den brækkede hals.  Foto: Aase Elnegaard
Beboer fandt dådyr, hvis gevir havde viklet sig ind i nylonhegn, som pludselig blev strømførende

TRYGGELEV: Det bør forbydes at bruge de brede nylonbånd, som man blandt andet anvender  til indhegning af hestefolde, mener Hans Elnegaard fra Tryggelev.

Han rejser sagen efter, at han og hans kone, Aase Elnegaard, søndag morgen fandt et dødt dådyr tæt på deres bopæl.

Hjorten på tre-fire år var kommet af dage ved at have fået sit gevir viklet ind i noget af dette nylonbånd, som den så havde vristet løs fra folden og slæbt med sig, måske flere kilometer. Nylonen var så på et tidspunkt kommet i kontakt med noget almindeligt elhegn ved Fugleværnsfondens areal ved Tryggelev Nor.

Annonce

- Hjorten har formentligt villet hoppe over dette elhegn. Så er strømmen røget ud i nylonbåndet, og den har fået stød. Fanden har så taget ved den, og den har brækket halsen og er død på stedet, vurderer Hans Elnegaard.

- Dådyret har ingen andre skader, så den er sådan set sluppet nådigt, men jeg forstår ikke, at man bruger disse nylonbånd. Et ganske almindeligt elektrisk hegn med metaltråd fungerer da lige som så fint, og man risikerer ikke dette, tilføjer han.

Anden hjort sultede ihjel

Hans Elnegaard er sikker på, at det er sket natten til søndag.

- Der kommer folk her i området, og så jeg så nogle så sent som lørdag aften. Men ellers færdes dådyrene tit her om natten. Når jeg mener, at denne slap nådigt, så skyldes det, at jeg tidligere inde i skoven har fundet et dødt dådyr, som var sultet ihjel, fordi den sad fast og ikke kunne slippe fri af nylonbåndet, nævner Hans Elnegaard.

Han henvendte sig efter fundet i søndags til Fugleværnsfondens opsynsmand, som hentede det døde dådyr og reparerede elhegnet.

Hvad der er sket med nylonbåndet, og hvem der ejer det, ved han ikke.


Man kan ikke komme det her problem helt til livs, og især dåvildt er ualmindeligt uheldigt i mange tilfælde og kommer til skade. Det kan dog lige så vel ske ved almindelig hegntråd på gærder. Typisk sidder geviret fast

Niels Søndergaard


- Ejeren kan bo langt væk og henvender sig jo næppe af sig selv. Mit ærinde er heller ikke at gætte på, hvem der har mistet nylonbåndet, men at gøre opmærksom på, at det kan være farligt. Dådyrene bliver fristet, for det er et halvblødt materiale, som de vil stange i. Men konsekvenserne kan altså blive forfærdelige, siger Hans Elnegaard.

Annonce

Dåvildt særligt udsat

Hos Danmarks Jægerforbund opfordrer jagtfaglig chef samt afdelingschef for rådgivning og uddannelse Niels Søndergaard til, at folk, der ejer arealer, hvad enten det er til landbrug eller i naturen, sørger for at rydde op i gammelt hegn, gammel indpakning af halmballer og lignende.

- Man kan ikke komme det her problem helt til livs, og især dåvildt er ualmindeligt uheldigt i mange tilfælde og kommer til skade. Det kan dog lige så vel ske ved almindelig hegnstråd på gærder. Typisk sætter geviret sig fast i tråden, siger Niels Søndergaard.

Kronvildt og råvildt klarer sig meget bedre i denne sammenhæng.

Bestanden vokser

Bestanden af dåvildt er øget i Danmark de senere år. På Langeland viser et skøn, at deri 2020 var 3700 eksemplarer. Der var ikke tal fra 2019, men i 2018 blev bestanden vurderet til 2700.

På Fyn arbejder Erik Bech Andreasen, som er jægerforbundets regionale repræsentant for natur/vildtforvaltning, for at øge afskydningen af ikke trofæbærende dåvildt. Han oplever flere steder en eksplosiv vækst i bestandene.

For at sikre en mere bæredygtig afskydning vil Erik Bech Andreasen arbejde for en tilpasning af de lokale jagttider, som dækker områdets bestande af dåvildt.

Niels Søndergaard anser et forbud mod for eksempel nylonhegn for urealistisk.

- Men som nævnt skal man bruge almindelig omtanke. Ofte sker der ikke noget, når man hegner nykulturer i skove ind, fordi indhegningen er nyetableret og i god stand. Og skal man forebygge, kan man for eksempel på elhegn sætte flapper på trådene, så de virker skræmmende over for vildtet. Det har jeg set i Skotland, tilføjer Niels Søndergaard.

I Danmark føres ikke egentlig statistik over problemet.

Annonce

Dådyr med julebelysning

Biolog Michael Carlsen fra organisationen Dyrenes Beskyttelse anser heller ikke et forbud mod visse former for indhegning for noget, man kan komme igennem med.

- Vi vil aldrig helt kunne undgå det her. Der er noget i dådyrs adfærd, som adskiller dem fra andre hjorte, og det er næsten altid unge hanner, som kommer galt afsted, selv om tidspunktet her er usædvanligt, da dådyr i modsætning til rådyr først skal bruge deres opsats til efteråret.

Det var dette syn, der mødte ægteparret Elnegaard på formiddagsturen forleden. Foto: Aase Elnegaard

Også Michael Carlsen mener, at man kan nå langt med forebyggelse ved at rydde op i gamle hegn og andet, som ikke skal være der. Men det kan alligevel være svært. Han har set et eksempel på en dåhjort, der havde fejet sit gevir ind i en julelyskæde, så den havde set ret grotesk i med elektrisk lys i toppen.

Som nævnt føres ikke statistikker over, hvor mange dyr der kommer til skade på denne vis i Danmark.

- Et slag på tasken er, at 5-10 hjorte årligt hænger fast i hegn eller lignende, og det er mest dådyr. Man kan befri dem, men det er ikke noget, vi anbefaler frivillige at gøre. Det bør være for eksempel Falck.

- Jeg har set en artikel, der handlede om et dådyr, der havde viklet sig ind i snor fra en pæl. Men den hang tilstrækkelig let, så to Falckreddere kunne snige så ind på den. Den ene redder satte sig på dådyret, mens den anden fik den fri af snoren, og de slap den løs. Men det er et stort dyr med skarpe klove og opsats, så det er fagfolk, der skal gøre sådan noget, siger biologen.

Nylonbåndet, som dådyret havde fået viklet om sit gevir. Foto: Aase Elnegaard.


Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Nyt notat afslører dyb frustration i specialenhed mod bander: Kriminelle går under jorden, men kan beholde kontanthjælpen

Assens For abonnenter

Kæmpe solcellepark til 78 millioner bliver taget i brug om få dage: - Vi forventer, at varmeprisen falder med ti procent

Annonce