Annonce
Sydfyn

Cykelsti-forkæmpere jubler over ministerløfte - folketingskandidat kalder det et "bluffnummer"

Jens Fabricius(t.v.) er en del af cykelstigruppen, som håber, at der snart bliver lavet en cykelsti på strækningen ved Hvidkilde. Det håb har fået ekstra næring efter ministerløfte. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Stor glæde i lejren, der kæmper for en cykelsti ved Hvidkilde Gods, oven på finansminister Kristian Jensens (V) udmelding om, at der er penge til projektet. Enhedslistens Jesper Kiel derimod kalder løftet et "bluffnummer".

V.Skerninge/Ollerup: - Det her lyder som et projekt, der passer lige ind i de hensigter, vi har med cykelpuljen. Hvis vi vinder valget, leverer jeg pengene.

Sådan lød løftet fra finansminister Kristian Jensen (V), da han søndag gæstede Sydfyn for at kigge nærmere på de trafikale forhold ved Hvidkilde Gods, hvor der længe har været et borgerønske om en cykelsti.

Og den udmelding er ikke gået ubemærket hen hos borgerne i lokalområdet. Tværtimod er ministerens ord nogle, der tænder små julelys i øjnene.

Blandt andet hos Jens Fabricius, som er en del af den borgergruppe, der i øjeblikket kæmper indædt for, at cykelstien bliver til noget.

- Det er glædeligt, at man har set det store lokale behov for en cykelsti her. Det virker til, at vores ønske efterhånden har forplantet sig i det politiske miljø. Det er rigtig godt, siger Jens Fabricius om Kristian Jensens udtalelser, inden han gentager, hvorfor projektet er så vigtigt for lokalområdet.

- Det er både et stort sikkerhedsproblem, et problem for infrastrukturen og for bæredygtighedstanken om, at vi vil have vores børn til at cykle på kryds og tværs af kommunen og på den måde forbinde by og land, at vi ikke har en cykelsti her.

Annonce

Sagen kort

Tilbage i 2009 lå der konkrete planer om at anlægge en cykelsti på cirka 2,4 kilometer på strækningen omkring Hvidkilde Gods på den statsejede Fåborgvej.Vejdirektoratet foreslog ved den lejlighed en cykelsti otte-ni meter inde i greven på Hvidkilde Gods' private park, eller at rydde hele lindeallén.

Forslaget førte til store protester fra både greven, Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådet, og i stedet blev der talt om en løsning, hvor cykelstien gik syd om søen. I sidste ende blev projektet dog skrinlagt.

I 2015 spøgte cykelstien på ny, da repræsentanter fra kommunen og Vejdirektoratet mødtes med greven for at finde en potentiel løsning på problemet, ligesom daværende transportminister Hans Christian Schmidt lagde vejen forbi Sydfyn for at besigtige området.

Et nyt projekt til omkring 43 millioner kroner blev siden fremlagt, men altså ikke ført ud i livet.

Sidste år stillede Jesper Kiel (EL) spørgsmål til transportminister Ole Birk Olesen (LA), om Vejdirektoratet havde råd til at anlægge en cykelsti mellem Ollerup og Svendborg. Det var der ikke, lød svaret.

I foråret kom det frem, at en cykelstigruppe fra Forum 5762 bragte sagen på banen igen og inviterede til stormøde om sagen.

Vil presse på

Det var Venstres folketingsmedlem Erling Bonnesen, som havde lokket finansministeren ned på de sydfynske kanter til et uformelt møde ved Hvidkilde Gods, hvor han - udover lokale venstrefolk - mødtes med blandt andre grev Christian Ahlefeldt-Laurvig-Lehn og diskuterede sagen om cykelstien.

Både Erling Bonnesen og Kristian Jensen brugte anledningen til at opfordre byrådet i Svendborg til hurtigst muligt at ansøge fra Cykelpuljen og på den måde få penge til projektet.

- Hvis Folketinget kan give pengene, kan vi endelig komme videre, lød det fra Bonnesen under søndagens møde.

Jens Fabricius medgiver, at man i cykelstigruppen vil gøre sit til, at de lokale politikere lytter til opfordringen og får lavet den ansøgning.

- Vi vil gøre vores indflydelse gældende, hvor vi overhovedet kan, og bruge de forbindelser, vi har. Vi bliver ved med stille og roligt at presse på, siger han.

Finansminister Kristian Jensen (i midten) var i søndags en tur på Sydfyn for at høre nærmere om ønsket om en cykelsti ved Hvidkilde. Her ses han med sine partifæller fra Venstre, folketingsmedlem Erling Bonnesen (t.v.) og byrådsmedlem Birger Jensen. Foto: Helene Thau Jackson.

Skal være enige først

En ansøgning til Cykelpuljen er dog ikke det, der står først for. Det handler derimod om at blive enige om et projekt, påpeger Flemming Madsen (S), formand for Teknik- og Erhvervsudvalget.

- Det altafgørende er at finde ud af, hvad er det for et projekt, vi skal søge til. Vi er måske enige om, at der skal laves en cykelsti, men hvor og hvordan den skal se ud, er vi ikke så enige om endnu. Det må være første skridt, siger han.

Og det er ikke nødvendigvis nogen nem opgave. For nok er der gruppen af borgere, som ønsker en cykelsti, men der er også en greve på Hvidkilde Gods, som ikke er ovenud glad, hvis en sådan cykelsti går ud over kulturarven på området, ligesom andre har ytret ønske om en omfartsvej syd om Hvidkilde i stedet for.

Hvordan man lander på en endelig løsning, har Flemming Madsen ikke svaret på.

- Jeg ved det ikke helt. For der har været masser af initiativer - blandt andet borgermødet (6. april på godset, red.), der skulle have bragt afklaring på, hvad man præcist ville. Det gjorde det ikke, men vi skal være enige, inden vi gør noget. Alle gode råd modtages gerne, siger Flemming Madsen og tilføjer, at han gerne ser en løsning, inden året er omme.

- Det haster med at finde en løsning, så det håber jeg, at vi kan. Det må være målet.

Tørrer den af på os

Flemming Madsens byrådskollega og kandidat til Folketinget, Jesper Kiel (EL), er derimod slet ikke klar til at tale om ansøgninger til Cykelpuljen.

- Det er stadig statens vej, vi taler om, og Svendborg Kommune skal da ikke sidde at søge om penge til at få lavet en cykelsti på statens vej. Især ikke, når der formentlig er en kommunal medfinansiering, hvor vi skal betale halvdelen. På den måde tørrer de regningen af på os, lyder det fra Jesper Kiel.

- Det er staten og Vejdirektoraktet, der skal klare den, tilføjer han.

Jesper Kiel mener, at det tenderer til valgflæsk, når Venstre og Kristian Jensen proklamerer, at cykelstiprojektet ved Hvidkilde ligger lunt i svinget til at blive til noget.

- Jeg synes jo, at det er lidt af et bluffnummer, som Venstre laver. For den pulje på 100 millioner kroner om året til cykelstier har hele tiden været her. Og hvor realistisk er det, når man har en landsdækkende pulje på 100 millioner kroner, at man vil give halvdelen af den til Svendborg?, siger han med henvisning til, at der tidligere er talt om en pris på 50 millioner for cykelstien ved Hvidkilde.

Jens Fabricius fra cykelstigruppen er med på, at det er valgtid, hvor løfterne måske sidder lidt løsere end normalt.

- Men jeg vælger at tro på, at de er troværdige, når de siger det her. De ved også godt, at de vil blive holdt op på deres ord.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce