Annonce
Danmark

Cyberangreb kalder på en ny kinakurs i EU

Da coronakrisen ramte vores kontinent, blev de europæiske landes sundhedsvæsener for alvor sat under pres. EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, har anklaget Kina for at stå bag cyberangreb mod europæiske hospitaler midt under udbruddet af coronavirussen. Det skal EU ikke finde sig i, og det beviser, at EU skal ændre sin kurs over for Kina Det er langt fra første gang, at Kina benytter en krise til at forsøge at udvide sin magt. I kølvandet på finanskrisen begyndte stormagten at opkøbe særligt hårdt ramte europæiske virksomheder. Opkøbene så man f.eks. i Grækenland, hvorefter det sydeuropæiske land valgte at blokere for en fælles EU-kritik af Kinas brud på menneskerettighederne i 2017. I dag stiller den verdensomspændende pandemi os igen i en politisk og økonomisk sårbar position. Og den position udnytter Kina.


Det er langt fra første gang, at Kina benytter en krise til at forsøge at udvide sin magt. I kølvandet på finanskrisen begyndte stormagten at opkøbe særligt hårdt ramte europæiske virksomheder.

Niels Fuglsang


Annonce
Niels Fuglsang

Det står klart, da det for nyligt kom frem, at Kina med al sandsynlighed har angrebet sundhedssystemerne i EU. Allerede i midten af marts - altså i coronakrisens spæde start - blev et tjekkisk universitetshospital udsat for et sofistikeret og målrettet hackerangreb, hvorfor operationer blev aflyst og patienter forflyttet.

Samtidig var hospitalet et helt centralt testlaboratorium for coronavirus. Herudover har vi også set kinesiske forsøg på at sprede misinformation om sundhedskrisen for på den måde at styrke Kinas image.

EU må og skal have en ny kurs over for Kina. En kurs, hvor vi selvfølgelig fortsætter de fornuftige samarbejder, vi har. Men også en kurs, hvor vi værner om vores selvstændighed og demokratiske værdier, når vi står over for en stat, der ikke deler vores verdenssyn. Et første skridt er at sikre en strømlinet screening af Europas kritiske infrastruktur, så vi helt præcist ved, hvor vi er sårbare. Derudover skal vi prioritere den digitale omstilling i EU’s budget, så vi bl.a. er bedre rustet over for cyberangreb i fremtiden.

For Kina er over få årtier blevet en stormagt. Og den virkelighed må EU se i øjnene.

Annonce
Annonce
Erhverv

Markarbejde på en midsommernat: Stor lysende sprøjte i svampekrig i den stille fynske sommernat

Assens For abonnenter

Mystikken breder sig, og ingen kan finde 'synderen': Ulovlig signalforstærker formentlig skyld i stort internet-svigt

Odense

Genbrugsbutik bøvler med tyveri og skrald: - Det er så godt som umuligt at dæmme op for

Faaborg-Midtfyn

Sensationelt fund: Ligsten over prominent Faaborg-købmand dukker op under kirkens gulv

Danmark

Torsdagens coronatal: 173 testet positiv det seneste døgn - antallet af indlagte stiger med fire

Danmark For abonnenter

Langtfra alle børn bliver hørt i egne sager

Kerteminde

Katrines hest blev ramt af en lastbil: Nu efterlyser hun en dame i en hvid Aygo

Danmark

Snart bliver toiletbesøg en del af corona-bekæmpelsen

Fyn

Læserne er optimistiske: Danmark kan nå langt i EM

Odense For abonnenter

Store lastbiler i små gader vækker oprør: Husene revner og hastigheden er for høj

Kerteminde

Jutta udtræder af byrådet af helbredsmæssige årsager: - Jeg mister min bedre halvdel i politik

Annonce