x
Annonce
Læserbrev

Covid-19 og arbejdsmiljølovgivningen gælder også for installations- og byggebranchen

Byggefagenes Samvirke i Odense (BSO) oplever i disse dage store bekymringer fra installations- og bygningsarbejdernes arbejdsforhold rundt omkring på pladserne. De oplever ikke rigtig, at der bliver taget tilstrækkelig hånd om Covid-19 og deres bekymringer herom. Det virker ikke som om, at byggeledelsen og virksomhederne tager coronavirussen alvorligt.

BSO anbefaler medlemmer og arbejdsgiver, at de skal følge de anvisninger, som myndighederne angiver. Vi opfordrer derfor også bekymrede medlemmer til at tage en snak med arbejdsgiver, for det er i sidste ende arbejdsgiver, der har ansvaret for, at der indføres de nødvendige corona-foranstaltninger, herunder APV.

Trods anbefalingerne er medlemmerne utrolig frustreret. For flere af dem har allerede været i dialog med både arbejdsgiver og byggeledelse, men uden held.

Både tillidsfolk og arbejdsmiljørepræsentanter har været sat i spil for at påpege og håndhæve de urimelige forhold, der ses rundt på byggepladserne i Odense. Det er som at tale for døve ører. Det virker som om, at bygherre- og eller virksomhed ikke deler disse bekymringer, men sætter profit før menneskeliv.

Vi faglige organisationer får rigtig mange henvendelser i disse dage, og det er ikke småting vores medlemmer skal stå model til – eller stå til ansvar for.

- Vi hører om medlemmer, som bliver truet med fyringer, hvis de ikke passer deres job, for så mister arbejdsgiveren deres ordre.

- Vi hører om virksomheder, der egentlig tager situationen alvorlig og derfor meddeler bygherre, at de vil mande ned i en periode. Hvor de fra bygherres side får besked på, at de kan gøre hvad de vil, men der en deadline, som skal overholdes.

- Vi høre om virksomheder, der udtaler til deres medarbejdere, at alle skal rammes af corona, derfor kan de lige så godt passe deres job.

Det er skræmmende. Bygherre og virksomhed er i kamp mod tiden og økonomien – men det er lønmodtageren, der betaler prisen.

Arbejdsmiljøet på byggepladserne bliver ikke taget alvorligt. Det er ikke et ukendt fænomen inden for byggebranchen. I disse dage oplever vi stadig, at der ikke bliver lyttet til arbejdsmiljølovgivningen eller de retningslinjer, myndigheder udstikker på trods af, at det bliver sendt på direkte tv af statsministeren.

Byggefagenes Samvirke i Odense ser det dybt bekymrende, at virksomheder og byggeledelse ikke tager myndighedernes ord alvorligt. Der stilles ikke store krav. Arbejdsmiljølovgivningen er stadig gældende, og der må forsat arbejdes på byggerierne. Dog skal der tages visse sikkerhedsforhold såsom, at der skal være håndsprit tilstede, oftere rengøring af skurvogne og toiletforhold, der skal kunne holdes minimum to meters afstand fra hver medarbejder på pladsen, og der skal være mulighed for at spise sin mad forsvarligt i skurvogne.

Desværre hører vi, at det er medarbejderne selv, der må tage disse initiativer og ikke virksomheder eller bygherrer. Medarbejder finder selv løsninger på at spise forskudt og få sprittet frokoststuen ren.

Installations- og bygningsarbejderne føler sig utrygge ikke kun ift. deres fremtidige jobsituation, og hvad de skal leve af, men for at gå på arbejde. BSO oplever, at medarbejder må sygemelde sig af frygt for at gå på arbejde, fordi der er så ringe arbejdsforhold på byggepladserne, at de er truet af smitten for coronavirussen.

Mange installations- og bygningsarbejdere har nære familiemedlemmer inden for sundhedsvæsnet. De udsætter ikke kun sig selv, deres nærmest, men hele Danmark for en risiko ved at gå på arbejde.

Installations- og bygningsarbejdere ønsker at passe deres arbejde og holde Danmark i gang. Det har de altid gjort, men deres arbejdsforhold tillader det simpelthen ikke nu.

Byggefagenes Samvirke i Odense vil ikke acceptere disse urimelige arbejdsforhold. Vi appellerer derfor til alle virksomheder, byggepladserne og deres ledelse, at de følger arbejdsmiljølovgivningen og myndighedernes anvisninger omkring covid-19. Vi vil nøje følge udviklingen.

BSO vil samtidig gerne benytte lejligheden til at takke alle kollegaerne, tillidsfolk og arbejdsmiljørepræsentanter for deres store indsat hver dag. I gør en kæmpe forskel for Danmark. Der skal også lyde en stor tak til de virksomheder og byggepladser, som tager covid-19 alvorligt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det er okay at være ufuldkommen - det er Mette Frederiksen også

Vi fejrer som bekendt påske, fordi Jesus, Guds søn, i disse dage for næsten 2000 år siden blev korsfæstet, døde, blev begravet - og på tredjedagen genopstod fra de døde. Påskedagene er derfor en fortælling om lidelse, smerte og død - og samtidig om det ufattelige, det guddommelige, det ophøjede. Påsken er imidlertid også ramme om noget såre menneskeligt, velkendt og jordnært; om disciplenes dårskab og svigefuldhed, deres misgreb og fejltrin, deres løgne, deres ufuldkommenhed. For Jesu disciple var fejlbarlige mennesker som os andre. De var kyniske og selviske, frygtsomme og troløse; de fornægtede ham, de stak af i rædsel, de tvivlede. Selv Jesus viste sig som et menneske, da angsten og afmagten og smerterne overmandede ham: "Min gud, min gud, hvorfor har du forladt mig", råbte han, da han hang på sit kors. På den måde binder påskedagene det guddommelige og det såre menneskelige sammen. De menneskelige svagheder, som du og jeg rummer, rummede Jesus og hans disciple også. Det, som du og jeg ikke magter, magtede Jesus og hans disciple heller ikke. For frygten er svær at bære, lidelsen er svær at bære, døden er svær at bære. Ikke mindst i disse tider. Påsken er tillige forræderiets tid. Om lidt forråder Judas sin kammerat. I den nattemørke Getsemane Have vil Judas gå hen til Jesus og kysse ham, give ham et judaskys, så de romerske legionærer kan anholde Guds søn og siden torturere og dræbe ham. De færreste af os har sendt et andet menneske i døden, men de fleste af os har ikke desto mindre svigtet et menneske, svigtet en tillid, snydt på vægten – og derfor kan fortællingen om Judas’ forræderi være genkendelig for mange af os. På søndag sker der noget ufatteligt: Jesus sætter sig ud over døden, genopstår fra de døde og bliver på den måde guddommelig. Inden da viser han og hans disciple sig som lige så ufuldkomne mennesker som alle os andre, statsminister Mette Frederiksen inklusive. Det giver en særlig ro for alle, uanset om man tror eller ej: At selv den, der er guddommelig, kan være ufuldkommen. Ligesom os andre.

Danmark

Live: Børn og lærere er ikke forsøgskaniner, siger Søren Brostrøm

Mindeord For abonnenter

Mindeord: Pia Tørving var sprællevende, spændende og engageret - sådan vil vi huske hende

Annonce