Annonce
Kultur

Country-kvintet talte frit fra leveren om sexisme: - Hvis ikke jeg knaldede med chefen, fik jeg ingen kontrakt

Kensie Coppin til højre med huen oplevede at miste muligheden for en verdensomspændende turné, fordi hun ikke ville gå i seng med en pladeselskabsdirektør. Foto: Simon Staun
Nashville Nights International Songwriters Festival er i lige så høj grad talks som koncerter. Fredag middag bød Cheley Tackett, Bridgette Tatum, Terri Jo Box, Chancie Neal og Kensie Coppin på historier fra både motorrummet og bag scenen i countryverdenen.

Festival: Jetlag og tømmermænd er ikke en optimal kombination, men alligevel lykkedes det for de fem kvinder på scenen på Gasa Petanque & Shuffle Bar at diske op med halvanden times samtale, hvor der ikke bliver lagt fingre imellem.

Det viser sig hurtigt, at problemerne med sexisme i den danske musikbranche sagtens kan matches af dem inden for countrymusikken i USA, hvor de fem paneldeltagere alle har oplevet verbale og fysiske overgreb.

Mens en af kvinderne fik besked på, at hun aldrig ville få en kontrakt – medmindre hun tabte mindst 20 kilo – har andre fået besked på, at de kunne glemme alt om turneer, airplay på radiostationer og albumindspilninger, hvis ikke lige de knaldede med en pladeselskabsdirektør eller radiovært først.

Annonce

Jeg glemmer aldrig en radiovært, der indledte med at spørge, hvorvidt jeg kunne tage hans pik til roden

Bridgette Tatum, countrysanger

- Countrymusikbranchen – og formodentlig alle andre genrer - har alle været en mandsdomineret verden. Jeg oplevede tidligt i min karriere, at jeg spændte ben for mig selv, hvis jeg ikke ville gå i seng med mændene, der bestemte. Engang var det helt almindeligt, at man skulle dyrke sex, hvis man ville til tops. Jeg fik engang tilbudt en turné til store dele af verden, men det krævede lige, at jeg så chefens madras først. Så gik den turné i vasken ... Heldigvis har det ændret sig markant de seneste år, siger Kensie Coppin.

Bridgette Tatum oplevede som ung talrige episoder, hvor radioværter gik over hendes grænser med seksuelle tilnærmelser. Foto: Simon Staun

Hun håber og tror, at der i fremtiden vil være fokus på, hvad kvinder i countrymusikken formår med deres stemmer, instrumenter og kuglepenne.

- Det handler ikke om, hvilket tøj, man har på, ens frisure eller ens udseende generelt. Det handler om autenticitet og muligheden for at fokusere på kunsten, siger Kensie Coppin.

Bridgette Tatum, der har været professionel musiker i flere end 20 år, kender alt til at blive behandlet som et sexobjekt.

- I begyndelsen af min karriere var jeg ofte på radioturné, hvilket var udmarvende på grund af lange rejser og meget tidligere udsendelser. Det blev ikke bedre af, at den første kommentar, man ofte fik, handlede om sex. Jeg glemmer aldrig en radiovært, der indledte med at spørge, hvorvidt jeg kunne tage hans pik til roden. Jeg lyver ikke … Mine sange behøver heller ikke patter og røv for at blive lyttet til. De kan sagtens stå på egne ben, siger Bridgette Tatum og høster et stort bifald.

Giv aldrig op

Et spørgsmål refererer til en undersøgelse, der har vist, at mens kvindelige countrymusikere i 2000 stod for 33 procent af sangene, der blev spillet i radioen, er tallet faldet til blot 10 procent i 2020. Kvinderne på scenen skal lige synke, før de svarer.

- Jeg tror, for at være helt ærlig, at det handler om, at vi har haft en periode, hvor de kvindelige countrymusikere ganske enkelt ikke har udsendt albummer af samme kvalitet som mændene. Der er blevet udsendt for mange albummer uden et eneste regulært hit. Men det er der blevet lavet om på de seneste år, siger Bridget Taylor.

Cheley Tackett, der har rollen som moderator, tror også, at det skyldes, at for få – ofte mandlige ansatte – styrer, hvad der spilles i radioen.

- For 20 år siden har den enkelte vært muligheden for at spille sange med de kunstnere, de kunne lide eller var faldet over. I dag står en enkelt person måske for playlister på 30 radiokanaler, hvilket betyder, at man ubevidst eller i kraft af sine præferencer kommer til at fravælge ufatteligt megen musik.

Der var omkring 30 fremmødte til talken, der allerede begyndte fredag kl. 12. Det hindrede ikke de fem deltagere i at tale i halvanden time. Foto: Simon Staun

Et andet spørgsmål til panelet handler om det bedste råd, de nogensinde har fået.

- Jeg fik engang at vide, at jeg skulle kontrollere det, jeg havde kontrol over. Man kan ikke styre, om folk kan lide ens sange. Men man kan styre, hvor meget man øver, hvor god form man er i, og hvordan man behandler andre mennesker. Det betyder reelt, at man skal gøre sit bedste, siger Terri Jo Box.

Kensie Coppin, der optrådte allerede som otteårig, fik et råd af countrymusikeren Hal Ketchum, som hun aldrig har glemt.

- Han hev mig til side efter min første koncert i Grand Ole Opry i Nashville og sagde, at jeg for det første skulle forblive frygtløs. Og at jeg aldrig, aldrig, aldrig måtte det give op. Det råd har jeg lænet mig op mange gange gennem min karriere.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Anders Borring har solgt sin virksomhed for over 500 millioner kroner: Nu vil han hjælpe fattige kvinder og børn

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Odense For abonnenter

Hammeren falder over diesel-syndere i Odense: Overvågning udskriver bøder for en kvart million om måneden

Odense

Mærk magien: Fire finurlige tips til byens festival for fantasien, Magiske Dage

Navne For abonnenter

Skuespiller var udsat for racisme, udstødelse og chikane: - Jeg har mange ting til fælles med Heathcliff

Bagsiden

Efter kødfri Northside: Tinderbox 2022 bliver alkoholfri

Middelfart For abonnenter

Læser undrer sig - hvornår kan borgerne mærke, at Middelfart selv bestemmer på ældreområdet? Her er tre spæde eksempler

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Nordfyn

Se videoen og vurder selv: Ville du cykle her?

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Danmark

Forsvaret har i flere år kendt til massive forureninger uden at bremse dem - eksperter kritiserer manglende indgriben

Fyn

Må vinke farvel til bilen: Flere spritbilister fanget på Fyn i nat

Nyborg For abonnenter

Otte idéer skal redde ældreplejen: - Vi skal have fat i folkeskoleeleverne

Kerteminde

Er byen med de røde tage truet? Ja, mener Iben: - Vi skal ind i kampen nu, hvis vi skal redde de gamle gader

Annonce