Annonce
Bagsiden

Coronundansk Ordbog: Altansang og matrikelkuller

Her er det beboerne fra Andelsboligforeningen Højgården i Horsens, der dyrker den nye aktivitet altansang. Foto: Søren E. Alwan/Ritzau Scanpix
Det strømmer ind fra læserne med verbale værnemidler til Coronudansk Ordbog
Annonce

Siden vi i onsdags bad jer om at sende verbale værnemidler ind, så vi er klar til at sætte ord på anden bølge af corona-epidemien (hvis den kommer), er det strømmet ind med fine ord og udtryk fra jer.

Nogle af dem optages i Coronudansk Ordbog, som I kan læse ved at klikke ind på denne artikel på fyens.dk/bagsiden eller faa.dk/bagsiden. Andre gør ikke.

Bagsidens Institut for Verbale Værnemidler (BIVV) opdaterer løbende ordbogen med nye udtryk, der gode at have i beredskab.

Et lille tip: Det er ikke nok blot at sende et ord ind. Vi skal have en beskrivelse af, hvordan det bruges og - om muligt - eksempler fra virkeligheden, hvor det har været brugt.

Annonce

Dagens coronaord

- Jeg har brugt ordet matrikelkuller. Al den isolation, covid-19 har medført, har givet matrikelkuller, skriver Else Svoller-Petersen, Odense.

Et fint ord til at dække hvad der sker, når man spærres inde i sit hjem af hensyn til folkesundheden.

Leo Vang, Middelfart, har - ligesom Bagsidedrengene - en svaghed for bogstavrim og lancerer udrykket coronakedsom - at man keder sig i coronatiden.

- Mit ord er coronastrammer. Det er en, der efterlever alle coronareglerne til punkt og prikke, skriver Signe R. Andersen, Otterup.

Matrikelkuller, coronakedsom og coronastrammer er hermed optaget i Coronudansk Ordbog og bagsidekrus er på vej ud.

Annonce

Og bogen går til ...

Dagens særligt udvalgte ord er altansang. Her er forklaringen fra Peter Faber, Svendborg:

- Jeg har noteret mig, at en virus har fået folk til at synes det er morsomt og livsbekræftende at stå på en altan, vifte med et flag og synge sange, de aldrig ville have drømt om, de skulle synge. Slet ikke fra en altan. I de senere år er utallige, ja nærmest alle ældre boligblokke, blevet udstyret med altaner. Nu ved jeg hvorfor.

Altansang er hermed optaget i Coronudansk Ordbog, og der er en sprogbog på vej til Svendborg.

Har du også observeret nye ord under coronakrisen? Ord vi kan bruge som verbale værnemidler, når anden bølge rammer os? Send en mail med dit ord - og en god forklaring på brugen - samt navn og adresse til: bagsiden@fyens.dk. Der er bagsidekrus for alle ord, der optages i Coronudansk Ordbog, og sprogbøger for særligt anerkendelsesværdige ord eller forklaringer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Fare for giftig røg: Brand ved Fortum

Sydfyn

Brand i bil på Svendborgsundbroen

Odense

De har søgt i tre år: Nu har somaliske mødre og SSP Odense fået første million til at hjælpe unge indsatte

Annonce