Annonce
Fyn

Coronavirus: Syddansk Universitet hjælper sygehus med Covid-19

Et samarbejde mellem Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital betyder, at man kan øge antallet af Covid-19 tests. Foto: REUTERS/Matthias Rietschel
Ventetiden for muligt smittede fynboer på, om de er testet positive eller negative for Covid-19 kan takket være nyt samarbejde mellem SDU og OUH nedbringes.
Annonce

De har nogenlunde samme ekspertise, og derfor kan de hjælpe hinanden under den igangværende coronakrise, hvor også mange danskere er døde med Covid-19.

Forskere fra Institut for Molekylær Medicin på Syddansk Universitet (SDU) er nemlig gået sammen med Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Odense Universitetshospital (OUH) om at teste for Covid-19 med det formål at øge testkapaciteten, og dermed nedbringe ventetiden for muligt smittede fynboer for, om de er testet positive eller negative for Covid-19 virussen.

- Testforløbene er kommet i gang over 14 dage, og beror på et virkelig godt samarbejde mellem SDU og OUH,” siger Jesper Bonet Møller fra SDU.

Det er de to universitetslektorer Jesper Møller og Henrik Dimke, som har koordineret indsatsen fra SDU’s side og sammen med overlæge Thøger Gorm Jensen, ledende bioanalytiker Pia Steinicke, ledende overlæge Anette Holm samt ledende molekylærbiolog Marianne Skov fra KMA, OUH.

- Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på OUH forespurgte, hvad vi her på SDU-instituttet havde af udstyr og personel, hvis testkapaciteten skulle opgraderes, og herigennem opstod ideen om, at SDU rent faktisk kunne hjælpe direkte med at oprense RNA’en, som er flaskehalsen i testforløbene lige nu, siger Jesper Bonet Møller.

Annonce

200 tests dagligt

Nu skal der laves 200 test dagligt, da SDU stadig træner personale og skal have logistikken på plads i forhold til hospitalsafdelingen. I løbet af kort tid vil metoden kunne komme op på en kapacitet på cirka 400 til 500 undersøgelser per skift, når alt er på plads. Et skift består af fem teknikere, der arbejder i syv timer.

Med hensyn til at gennemføre testen, har de to afdelinger tilpasset en gammel velkendt metode til stor skala. Fordelen er, at den er baseret på almindelige kemikalier, som ikke er en mangelvare. Den er lidt arbejdstung, men de to afdelinger har forsøgt at optimere arbejdsgange og procedurer for at lette arbejdet, og opnå en høj grad af ensartethed, skriver Syddansk Universitet i en pressemeddelelse.

- Udover at vi kommer fri af leveranceproblemer, så er den store styrke ved denne metode, at den kan kombineres med vores inhouse-PCR, så vi får samme følsomhed som ved vores rutinemetoder" siger Marianne Skov, ledende molekylærbiolog fra KMA.

Samarbejdet er kommet op at stå så hurtigt på baggrund af en meget stor velvilje hos ledelserne på de to institutioner og ikke mindst en fighter-indsats hos de ansatte. Tirsdag i sidste uge afprøvede man testen, torsdag startede man testen op og i går onsdag kørte man 200 tests.

I dag udfører OUH mellem 300 og 1300 prøver om dagen.

Fyens.dk bringer en længere artikel om projektet senere torsdag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Bæredygtigt byggeri i Nyborg Kommune

Odense For abonnenter

Tiltalts brødre forsøgte at betale sig fra voldtægt: 16-årigt offer tilbudt op til 50.000 kroner for at trække anmeldelse tilbage

CORONAVIRUS

Live: Det er for tidligt at glæde sig over smittetal, mener Mølbak

Annonce