x
Annonce
Fyn

Coronavirus giver også helt almindelig forkølelse

Coronavirussen SARS-CoV-2 er årsag til sygdommen, som WHO har navngivet COVID-19. Foto: Lizabeth Menzies/AFP/Ritzau Scanpix
Det aktuelle sygdomsudbrud, som har fået navnet COVID-19, skyldes en variant af coronavirus, som også var årsagen til SARS og MERS. Her kan du blive klogere på virussen.

SARS

Både SARS, MERS og den aktuelle COVID-19 er forårsaget af varianter af human coronavirus, som blev opdaget i midten af 1960'erne. Virussen har sit navn efter de kronelignende pigge, som er på virussens overflade. De fleste coronavira er ufarlige og er en almindelig årsag til forkølelse og infektioner i de øvre luftveje.

I 2002 blev de første tilfælde af SARS (svær akut respiratorisk syndrom) påvist i Kina. Sygdommen var forårsaget af en variant af coronavirus, SARS-CoV, som på verdensplan smittede cirka 8000 personer.

Virussen menes at være sprunget fra formentlig flagermus til mennesker. Den gav almindelige influenzasymptomer, som kunne forværres af en alvorlig og i nogle tilfælde dødelig lungebetændelse.

SARS kostede cirka 800 mennesker livet i 2002 og 2003. Der har ikke været påvist tilfælde af SARS i Danmark. Der findes ingen vaccine mod SARS-CoV.

MERS

I 2012 blev de første tilfælde af MERS (Middle East Respiratory Syndrome) påvist hos personer, der havde opholdt sig på Den Arabiske Halvø. Sygdommen skyldes en variant af coronavirus, MERS-CoV, som kommer fra dyr. Virussen er blandt andet fundet hos dromedarer.

Der er påvist flere end 1000 tilfælde af smitte, som i overvejende grad kan spores tilbage til et ophold på Den Arabiske Halvø eller en række arabiske lande. Der er ikke konstateret MERS-smittede i Danmark. Der findes ingen vaccine mod MERS-CoV.

COVID-19

COVID-19 er verdenssundhedsorganisationen WHO's navn for sygdommen, som stammer fra den nyeste coronavirus, SARS-CoV-2. European Centre for Disease Prevention and Control havde onsdag morgen kendskab til 81.027 smittede og 2763 døde på verdensplan. 381 sygdomstilfælde er påvist i EU og Storbritannien - syv af dem har medført døden.

Det amerikanske universitet Johns Hopkins følger også udviklingen i antal smittede og oplyser onsdag middag, at 30.257 af de smittede efterfølgende er kommet sig.

Fra man bliver smittet, til man får symptomer, går der 2-12 dage. De typiske symptomer er feber, hoste, ondt i halsen, hovedpine, muskelømhed og åndenød.

Smitte kan forebygges med god håndhygiejne og ved at undgå kontakt med personer, der har symptomer på forkølelse og/eller luftvejsinfektion.

Kilder: Statens Serum Institut, Sundhedsstyrelsen, Netdoktor og European Centre for Disease Prevention and Control.

Mindre influenzaaktivitet i år

Influenza er hvert år skyld i adskillige dødsfald i Danmark, særligt blandt mennesker over 65 år. Dødeligheden varierer en del fra år til år - Statens Serum Institut anslår, at 751 døde som følge af influenza i sæsonen 2016/17, mens tallet året efter var 2822. Sidste år menes influenza at have kostet 790 danskere livet.

Ifølge de seneste tal (for uge 7) er influenzaaktiviteten hos de praktiserende læger meget lav, og den ligger markant under niveauet på samme tidspunkt de foregående fem år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Link til de nyeste corona-tal

Leder For abonnenter

Det er okay at være ufuldkommen - det er Mette Frederiksen også

Vi fejrer som bekendt påske, fordi Jesus, Guds søn, i disse dage for næsten 2000 år siden blev korsfæstet, døde, blev begravet - og på tredjedagen genopstod fra de døde. Påskedagene er derfor en fortælling om lidelse, smerte og død - og samtidig om det ufattelige, det guddommelige, det ophøjede. Påsken er imidlertid også ramme om noget såre menneskeligt, velkendt og jordnært; om disciplenes dårskab og svigefuldhed, deres misgreb og fejltrin, deres løgne, deres ufuldkommenhed. For Jesu disciple var fejlbarlige mennesker som os andre. De var kyniske og selviske, frygtsomme og troløse; de fornægtede ham, de stak af i rædsel, de tvivlede. Selv Jesus viste sig som et menneske, da angsten og afmagten og smerterne overmandede ham: "Min gud, min gud, hvorfor har du forladt mig", råbte han, da han hang på sit kors. På den måde binder påskedagene det guddommelige og det såre menneskelige sammen. De menneskelige svagheder, som du og jeg rummer, rummede Jesus og hans disciple også. Det, som du og jeg ikke magter, magtede Jesus og hans disciple heller ikke. For frygten er svær at bære, lidelsen er svær at bære, døden er svær at bære. Ikke mindst i disse tider. Påsken er tillige forræderiets tid. Om lidt forråder Judas sin kammerat. I den nattemørke Getsemane Have vil Judas gå hen til Jesus og kysse ham, give ham et judaskys, så de romerske legionærer kan anholde Guds søn og siden torturere og dræbe ham. De færreste af os har sendt et andet menneske i døden, men de fleste af os har ikke desto mindre svigtet et menneske, svigtet en tillid, snydt på vægten – og derfor kan fortællingen om Judas’ forræderi være genkendelig for mange af os. På søndag sker der noget ufatteligt: Jesus sætter sig ud over døden, genopstår fra de døde og bliver på den måde guddommelig. Inden da viser han og hans disciple sig som lige så ufuldkomne mennesker som alle os andre, statsminister Mette Frederiksen inklusive. Det giver en særlig ro for alle, uanset om man tror eller ej: At selv den, der er guddommelig, kan være ufuldkommen. Ligesom os andre.

Danmark

Live: Ikke alle skoler og daginstitutioner åbner efter påske

Nyborg

Ingen voldspil i år: Cyrano udsættes

Annonce