x
Annonce
Fyn

Coronavirus: Fyens.dk hjælper dig med svar på spørgsmål

Udbruddet af coronavirus og de mange restriktioner i vores hverdag rejser en mængde spørgsmål. Send os dit spørgsmål, og vi vil forsøge at give de nødvendige svar.

OBS: Vi svarer løbende på jeres spørgsmål, men de danske myndigheders strategi omkring corona-virussen ændrer sig løbende. Hvis og når strategien ændres, kan det derfor ske, at nogle af vores svar ikke længere er gældende.

Der var en hverdag før onsdag aften, og en helt anden efter Mette Frederiksens historiske pressemøde.

Efter statsministeren onsdag aften meddelte en række historisk omfattende restriktioner, har det ændret vores hverdag fuldstændigt.

Det rejser en masse spørgsmål, som Fyens.dk efter bedste evne vil forsøge at hjælpe med svar på.

Så udfyld formularen nedenfor, og vi sætter journalister på opgaven.

Annonce

Spørgsmål besvaret torsdag 26. marts 2020

Morten: Jeg var tidligere ugen på OUH for at få fjernet sting. Hvorfor bliver jeg ikke testet, når jeg nu alligevel er der? Og de siger, det kan være farligt på sygehuset, og at man kan være smittet, uden at man viser tegn på det?

- Hen over weekenden og først på ugen kom det frem, at der i Region Syddanmark – og dermed på OUH – var mangel på udstyr til at udføre corona-testene med, og at der var udsigt til, at man kunne risikere at løbe tør. Den udfordring er nu ved at blive løst, og siden har Sundhedsstyrelsen ændret strategi, så flere vil blive testet for corona. Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, har sagt, at der skal testes omkring 5000 danskere om dagen.

Michael Dall, lægelig direktør på OUH, oplyser, at man på det tidspunkt, Morten var på OUH, havde man ikke mulighed for at teste andre end dem med alvorlige symptomer.

- Helt grundlæggende er det sådan, at hvis man er usymptomatisk og har det fint, er der ingen fare ved at gå på sygehuset, og så er der heller ingen grund til at teste for corona, siger han.

Erik: Er der nogen undersøgelser af, hvor mange der er døde af Covid-19, og hvor mange af de smittede, der er døde som følge af andre sygdomme?

- Til den første del af dit spørgsmål: Ja. Der bliver dagligt gjort op, hvor mange corona-smittede mennesker er død. Det gælder både i Danmark og i resten af verden, hvor corona-virus hærger.

Til den anden del af dit spørgsmål: Nej.

Indtil nu har overvægten af de døde haft andre alvorlige sygdomme – f.eks. kræft eller hjerteproblemer – og derfor kan det i nogle tilfælde være svært at slå fast, om dødsårsagen er corona eller sygdommen. Statens Seruminstitut skriver følgende om dødstallet: Opgørelsen omfatter dødsfald, der er registreret indenfor 60 dage efter påvist COVID-19 infektion. COVID-19 er ikke nødvendigvis den tilgrundliggende årsag til dødsfaldet.

Flemming: Hej. Kan jeg få kompensation for de udlejninger i mit 16 personers feriehus, der er afbestilt i forbindelse med myndighedernes forskrifter?

- I Jysk Fynske Medier har vi oprettet en hotline til det lokale erhvervsliv. Her sidder forskellige eksperter klar til at svare på spørgsmål fra eksempelvis selvstændige. Derfor vil jeg anbefale dig at søge svar på dit spørgsmål der. Læs mere om det her: https://fyens.dk/artikel/erhverv-112-forskel-p%C3%A5-%C3%A6gtef%C3%A6lle-og-samlever

Jens: Hvad med når ordrer fra Amazon.de? er de findt mask men ingen virus med hva eller hva? jeg kender godt grænse er lukket nu

- Ifølge Amazon.de’s hjemmeside arbejder virksomheden videre som normalt under hensyntagen til restriktionerne fra de tyske myndigheder. Dog kan der være lidt længere leveringstid end normalt på visse varer, da man prioriterer at sende eksempelvis medicin afsted.

Spørgsmål besvaret onsdag 25. marts 2020

Willy: der er mange indlagte og døde her og nu - men vi mangler oplysning om, hvor mange der dør under en almindelig influenza i de tidligere år?

- Under den seneste influenzasæson var det Statens Seruminstituts vurdering, at der døde 790 danskere af influenza. Hvor mange dør i løbet af en influenzasæson varierer meget. I sæsonen 2017-18 var der estimeret 2822 dødsfald, mens der er i sæsonen 2016-17 var 751 dødsfald. Du kan læse mere i artiklen her – vær dog opmærksom på, at den er fra slutningen af februar, så de kinesiske corona-tal er derfor ikke længere gældende: https://fyens.dk/artikel/coronavirus-lader-til-at-v%C3%A6re-farligere-end-influenza

Lise: Rejsende fra udlandet skal i karantæne, når de kommer hjem. Hvad består karantæne præcist i? Ikke handle? Blive inde 24/7? Gå ture eller?

- Udenrigsministeriet opfordrer på de kraftigste alle, der er kommet hjem fra udlandet, til at blive hjemme i 14 dage. Det vil sige ingen gåture og ingen ture til supermarkedet – det sidste må man få hjælp. Der opfordres også til, at man ikke giver knus og kram, når man kommer hjem

Spørgsmål besvaret tirsdag 24. marts 2020

Stephane: Jeg står midt i en flytning. Det er lejebolig, og det er ret kritisk, at jeg ikke kan komme af med mit skrald.

- Det er selvfølgelig træls, men lukningen af genrbugspladserne er en følge af regeringens beslutning om, at alle offentligt ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner, skal sendes hjem. Det er vurderet, at medarbejderne på genbrugspladserne ikke varetager kritiske funktioner.

Derfor må man som borger ”nøjes” med at sortere affald efter de regler, der gælder i den kommune, man bor i. Men det betyder også, at man ikke pludseligt kan stille en masse andet affald sammen med husholdningsaffaldet.

Du kan læse mere om det i denne artikel: https://fyens.dk/artikel/corona-stopper-genbrug-her-er-forklaringen

Spørgsmål besvaret mandag 23. marts 2020

Zacharias: Bikarbonat blev i sin tid brugt til den spanske syge, som også var en virus, der havde samme symptomer. Hvorfor er man stoppet med at bruge bikarbonat?

- Covid19 har nogle af de samme ligheder i symptomer og gen-opbygning som eksempelvis den spanske syge og SARS, men den har også symptomer og gen-opbygning, som afviger. Derfor er det ikke sikkert, at det, der virkede på den ene sygdom, virker på den anden. Forskere og læger verden over er i gang med at undersøge, hvad der kan hjælpe i forhold til covid19 – ligesom man også arbejder på at finde en vaccine. Men sundhedsmyndighederne i Danmark kommer ikke til at anbefale brug af noget, før der er evidens for, at det virker, og at det ikke har for store og for mange bivirkninger. Læs mere om det her: https://laegemiddelstyrelsen.dk/da/nyheder/temaer/ny-coronavirus-covid-19/

Lisa: Hvordan er det med betaling af den institution, vi ikke kan bruge under karantænen? Får vi penge retur?

- Nej, udgangspunktet er, at man betaler for sit barns plads i daginstitutionen som hidtil. Ifølge Børne- og Undervisningsministeriet står vi en samfundskrise, så alle må bidrage. De ansatte får stadig løn, og der tilbydes nødpasning i alle kommuner. Hvis din økonomiske situation ændrer sig som følge af corona-krisen, kan du søge om friplads til dit barn.

Kenneth: Kan det virkelig passe, at der må være flere end 10 personer de steder, der er nødpasning af børnene?

- Hvis der er flere end 10 personer samlet til nødpasning, vil de blive delt op i mindre grupper, der holdes adskilt fra hinanden – det kan gøres ved, at en gruppe er i en del af bygningen, mens en anden er i den anden del, eller ved at en gruppe er udenfor, mens en anden gruppe er indenfor.

Spørgsmål modtaget den 22. marts 2020

Jan: Er det usundt at dyrke meget sport? Jeg kender en, der cykler 50-60 kilometer fire-fem gange om ugen. Han tror ikke på mig, når jeg siger, at det stresser kroppen.

- Nu har det ikke så meget med coronavirus at gøre, men vi tager spørgsmålet med alligevel. Motion er sundt, og det er forskelligt, hvad vi mennesker kan klare. Hvad der er godt for vedkommende, du kender, behøver ikke at være godt for dig, mig eller andre. Hvis han har det godt med at cykle så meget og hans krop kan holde til det er det fint. Det værste er at skulle dømme andre ud fra ens egne normer og tro. Dyrker man meget sport skal man dog sørge for at holde hviledage, så kroppen ikke bliver stresset, og her kan du have en vigtig pointe. Omvendt er det forskelligt fra person til person, hvor ens stressniveau ligger. Det gælder også for motion. Motion giver modstandskraft og kan være en fordel i disse coronatider. Omvendt kan motion også svække kroppen og stresse den, og dermed er man mere udsat for vira.

Finn: Hvad siger reglerne om rejseforsikringers dækning for turister, som strander på destinationen? Har UM været i dialog med selskaberne?

Ifølge brancheorganisationen Forsikring og Pensions hjemme, www.forsikringogpension.dk, afhænger det meget af omstændighederne, du er i. De skriver, at du i første omgang skal gå i dialog med dit rejseselskab. Hvis de ikke kan hjælpe og du i øvrigt har gjort, hvad du kunne for at følge regeringens opfordringer om at komme hjem så hurtigt som muligt, kan du kontakte dit forsikringsselskab.

Lisa: Hvordan er det med betaling af den institutionen, vi ikke kan bruge under karantænen ? Får vi penge retur ?

Du kan ikke forvente at få din betaling for daginstitution tilbage, selv om du er blevet bedt om at holde dit barn hjemme. Det sagde børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil på et pressemøde den 12. marts. Hvis du bor i en kommune med madordning i daginstitutionen er den suspenderet de fleste steder.

Kenneth: Kan det virkelig passe, at der må være flere end 10 personer de steder der er nødpasning af børnene?

Reglerne om, at ikke mere end ti må forsamles gælder ikke arbejdspladser og dermed heller ikke daginstitutioner. Alligevel anbefaler KL, at kommunerne tager bestik af situationen og ikke lader mere end ti børn og voksne være sammen i de forskellige nødpasningsordninger rundt omkring i landet.

Spørgsmål modtaget den 21. marts 2020

Dorte: Hvad gør vi med dem, der kører lastbil? De har et stort problem med at komme på et ordentlig toilet.

- Vejdirektoratet har tidligere lørdag meddelt, at toiletter langs motorvejsnettet holdes åbne, og at rengøringen intensiveres til to gange dagligt, ligesom der sprittes af på udsatte flader. Til gengæld er mange toiletter på kirkegårdene låst af.

A. Damson: Er det smart at gurgle ganen og inhalere vand i næsen, med en lille smule æble eddike blandet i? Nogle siger, det renser bihulen og ganen?

- Det skader sikkert ikke, men man skal blot følge de anvisninger, der allerede er givet af sundhedsmyndighederne. De inkluderer ikke den nævnte metode, men hvis man føler sig bedre tilpas med det skader det omvendt heller ikke.

Ulrik: Virus-angsten udløser streshormoner, så vi har brug for mere D-vitamin, da det eliminerer vores optagelse af d-vitamin: Kan det passe?

- Mange mennesker går rundt med for lidt D-vitamin i vinterperioden uden at vide det, men det er fornuftigt at spørge ens egen læge og få taget en blodprøve, før man begynder at tage vitamintilskud. D-vitamin får vi også ved at opholde os i solen, og det er der mulighed for i denne weekend, men man skal stadig overholde de restriktioner, der er udstedt af myndighederne for at samles. Har man mistanke om, at man mangler D-vitamin bør man kontakte sin egen læge.

Benthe: Hvilke anbefalinger er der ved tøjvask i lejemål, hvor vi er ni lejligheder om en vaskemaskine? Man kan jo være smittet uden at være syg.

- Flere læger i sundhedsvæsenet har tidligere forklaret, at hvis man vasker ved 40 grader og bruger almindeligt vaskepulver er der ingen risiko. Har man tøj, som ikke kan tåle 40 grader - f.eks. en uld-sweater, kan man med fordel fryse den ned ved minus 18 grader. Gør det i mindst tre døgn, og så er der hverken vira eller utøj tilbage. Og tøjet kan sagtens tåle en nedfrysning i mange dage.

Camilla: Hvis det ikke er forbi i de 14 dage, hvor alt er lukket ned, bliver udgangsforbudet så længere?

- Der er ikke udgangsforbud, men der er ingen tvivl om, at så længe der er coronavirus i omløb og smitterisikoen er stor vil perioden, hvor alt er lukket ned, blive forlænget. Det er noget, sundhedsmyndighederne vurderer hele tiden, og der går formentligt ikke mange dage, før det bliver besluttet at forlænge perioden. Det kan være med en uge, to uger eller endnu længere tid, men det er kun landets sundhedsmyndigheder, som ved det og vurderer, hvad der er nødvendigt.

Peter: Kan der i princippet sætte sig virus på den avis, vi glædeligvis får i postkassen? Hvad gør avisen for i givet fald at sikre os læsere?

- Budene har fået særlige instuktioner i forhold til at sikre, at der ikke kan komme virus i forbindelse med aviserne. Så alle kan trygt læse deres avis.

Olivia: Jeg er syge lige nu. Hvis jeg kunne være testet og det være positiv er jeg immun bagefter og kunne hjælpe. Kunne det ikke være smart?

- Det er op til sundhedsmyndighederne at vurdere, hvem de tester. I dag, lørdag, meddelte Region Syddanmark i en pressemeddelelse, at mangel på reagenser til test har fået Region Syddanmark til at stoppe alle coronatest af sundhedspersonale.

Camilla: Hvis det ikke er forbi i de 14 dage hvor alt er lukket ned, bliver udgangsforbudet så længere?

- Der er endnu ikke udgangsforbud i Danmark, som man ser det i eksempelvis Spanien. Desuden forudser Sundhedsstyrelsen ikke, ifølge direktør Søren Brostrøm, at udfordringerne i forbindelse med coronavirussen er forbi om 14 dage.

Spørgsmål modtaget fredag 20. marts 2020

Claus: Jeg læser lige jeres artikel dateret den 18. marts under Nordfyn som fortæller at en stor campingsæsonen skydes i gang om nogle få dage i Bogense.

- Tingene udvikler sig ekstremt hurtigt i disse dage. Derfor kan nogle af de ting, der bliver sagt og skrevet virke forældede, kort tid efter vi har publiceret en artikel. I forhold til denne artikel skriver Kyst Camping Bogense følgende som kommentar under den:

”Interviewet er lavet i mandags, inden regerings nye anvisninger tirsdag d. 17/3 som índebærer, at det er ulovligt at samles mere end 10 personer. Vi følger alle anvisninger nøje og tager situationen alvorligt. De nye anvisninger betyder, at alle fælles faciliteter, herunder badefaciliteter, campingkøkken, samlingssted og legepladser er lukket.”

Artiklen er desuden blev opdateret med nye oplysninger på fyens.dk.

Michael: Er der også en redningspakke for frivillige foreninger som mister eksistensgrundlag for mistet arrangementer i fritiden?

- Fra statens side har der endnu ikke været arbejdet på en hjælpepakke til foreningerne. Langt de fleste foreninger bliver støttet af kommunerne, så måske det i højere grad vil være her, man skal se, om man kan række en økonomisk hånd ud.

Se denne artikel fra Odense: https://fyens.dk/artikel/hj%C3%A6lpepakke-p%C3%A5-vej-udvalg-skal-dr%C3%B8fte-redningskrans-til-odenses-forenings-og-fritidsliv

Klaus-Henrik: Pr 19/3 er der 3000 døde i Italien, det har lagt hele deres sundhedsvæsen ned, 2017 havde de over 20.000 dødsfald, uden problemer?

- Torsdag var det officielle dødstal som følge af corona-virus i Italien 3405 personer. Derudover kommer et – ukendt – antal mennesker, som er døde af andre årsager: eksempelvis kræft, hjertestop og trafikulykker. De mennesker har også haft brug for hospitalernes hjælp.

Det særlige ved en epidemi eller pandemi er, at den kommer hurtigt, og at rigtig mange derfor bliver syge på samme tid. Der er rigtig mange på samme tid, som bliver så syge, at de skal indlægges. Det er rigtig mange, som skal indlægges på intensivafdelinger med respiratorhjælp. Det giver et pres på sundhedsvæsenet, når der kommer rigtig mange af den samme type patienter på kort tid.

Derfor kan du ikke sammenligne de 3405 dødsfald med de 20.000 i hele 2017 (som fyens.dk i øvrigt ikke har kunnet verificere). Hvis du fordeler de 20.000 dødsfald ud på et år, vil der være 1650-1700 dødsfald om måneden. Og ingen af dem er af corona-virus. Det skal du så lægge oveni, hvis de ikke corona-relaterede dødsfald i år er som i 2017. Plus sygehusene også skal behandle alle dem, der er indlagt med corona-virus, men som ikke dør af det.

I alt 41.035 italienere er smittet med corona (tal fra 19. marts). 2500 personer er indlagt på intensivafdelinger per 19. marts – det er 250 personer flere end 18. marts.

Spørgsmål modtaget onsdag 18. marts 2020

Jytte: Lukker Plantorama?

- Vi har været i kontakt med Plantorama i Odense, der fortæller, at man her holder åbent med omtanke. Som udgangspunkt er der åbent resten af måneden, og man følger med i regeringens udmeldinger.

På sin hjemmeside skriver Plantorama nu: "Hos Plantorama er vi opmærksomme på smittefaren i forbindelse med udbruddet af coronavirus. Vi ønsker således at drage omsorg for alle vores gæster samt medarbejdere ved at undgå at sprede smitten. Alle vores centre holder åbent som normalt, og vores medarbejdere er instrueret i ekstraordinær hygiejne. Vi tager fortsat imod kontanter, men henstiller i videst mulige omfang til kontantløs betaling med kort og mobilepay. Husk at vi på et stort udvalg af vores varer yder Klik & Hent service, hvor vi pakker dine varer og leverer dem ved udleveringsstander i ind- eller udgangspartiet i din Plantorama".

Ole: Jeg er kommet hjem fra udlandet, så jeg spørger om, hvor jeg kan købe håndsprit

- Håndsprit er i høj kurs i øjeblikket, og butikkerne melder hurtigt udsolgt. Myndigheder og leverandører forsikrer dog, at der ikke er mangel på håndsprit, så det eneste, du kan gøre, er at holde øje med dit nærmeste apotek eller supermarked. Og at lade være med at hamstre, så der er nok til alle. I mellemtiden skal du sørge for at vaske dine hænder grundigt med vand og sæbe.

Jens: Kan man se, om dem, der har haft covid-19 smitte og er blevet raske, har antistoffer i blodet og er immune?

- Eksperter mener, at man formegentlig opbygger immunitet efter at have været smittet med coronavirus, men det vides endnu ikke. De danske myndigheder oplyser på hjemmesiden coronasmitte.dk:

- Vi ved, at de fleste andre typer af virus, som giver øvre luftvejsinfektioner, fx influenza og andre typer af coronavirus, medfører immunitet i en periode, men det er meget forskelligt hvor længe. Baseret på den aktuelle viden om ny coronavirus, samt hvordan epidemien udvikler sig, tyder det ikke på, at det er et større problem, at personer smittes igen.

S: Hej. Hvad skal/kan jeg gøre efter, jeg har været 14 dage i karantæne? Jeg kan ikke finde svaret nogen steder.

- Når man har været i karantæne i 14 dage, skal man gøre som alle andre danskere. Det vil kort sagt sige, at du i videst muligt omfang skal blive hjemme. Hvis det er muligt, skal du arbejde hjemmefra, ligesom du, hvis du har mulighed for det, skal bestille dine dagligvarer på nettet i stedet for at gå i fysiske supermarkeder. Du må ikke deltage i forsamlinger på mere end 10 personer, hverken udendørs eller indendørs. Det var nogle af de ting, statsminister Mette Frederiksen sagde på tirsdagens pressemøde.

Derudover skal du følge Sundhedsstyrelsens fem hygiejneråd: Vask hænder og brug håndsprit, host og nys i dit ærme, begræns fysisk kontakt, hold afstand og vær opmærksom på rengøring.

Jørgen: Er der risiko for smitte, hvis man køber takeawaymad og den person, der har tilberedt maden, er coronasmittet?

- Ifølge Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi ved SDU er der ingen grund til at skabe panik omkring takeawaymad. Han siger, at man skal følge Sundhedsstyrelsen fem hygiejneråd, der består af at vaske hænder og bruge håndsprit, begrænse fysisk kontakt, være opmærksom på rengøring, host og nys i dit ærme og hold afstand. Professoren henstiller især til det første råd. Man skal vaske hænder, når man har taget sin mad ud af emballagen, inden man spiser, og igen når man har krøllet al emballagen sammen og smidt ud.

Vil man være på den sikre side, skal man bestille mad, der er varmebehandlet, fordi eventuelle vira vil blive dræbt ved høje temperaturer. Det betyder dog ikke, at man ikke kan spise eksempelvis sushi – gør man det, skal man bare være ekstra opmærksom på at vaske hænder. Det eneste, man ikke må, er at spise mad fra buffeter, siger Hans Jørn Kolmos.

Andreas: Hvordan får man fat i et testsæt til at påvise smitte af corona?

- Sundhedsstyrelsens strategi er for nuværende, at man kun tester dem, der har alvorlige symptomer, mens alle andre kraftigt rådes til at gå i hjemmekarantæne.

Statens Serum Institut vil nu sætte gang i et nyt system, der involverer hjemmetest. Det kommer til at foregå gennem udvalgte praktiserende læger, som skal være med til at overvåge smittespredningen. Det skal ske med stikprøver blandt lægernes patienter. Nogle af de patienter, der ringer til en af de læger, der deltager i systemet, vil få udleveret et testsæt, så de kan teste sig selv derhjemme.

Mandag formiddag er der endnu ikke overblik over, hvilke praktiserende læger deltager, eller hvor mange borgere skal deltage.

Polat: Kan man have Corona, selv om man slet ikke hoster, men har hovedpine, er meget træt i kroppen, og smagssansen er ændret, f.eks. chips smager dårligt?

- Corona-virus kan minde om influenza, men hvor influenza-symptomer blandt andet er hovedpine og ondt i halsen, har corona-virus nogle andre symptomer. Symptomerne på corona-virus er feber, (tør) hoste, muskelsmerter, træthed og åndenød eller vejrtrækningsproblemer.

Rådet fra sundhedsmyndighederne er, at hvis man oplever et eller flere symptomer, skal man gå i hjemmekarantæne. Hvis symptomerne tager til, skal man telefonisk kontakte egen læge eller lægevagten, der så foretager en vurdering.

Arne: Kan man bruge husholdningssprit til at decifensere hænderne med?

- Det bedste råd mod smitte er at have rene hænder. Det får man nemt ved at vaske hænderne grundigt og ofte med sæbe. Hvis ikke man har adgang til hyppig håndvask, kan man bruge håndsprit.

Der florerer på internettet flere opskrifter på hjemmelavet håndsprit, men Miljøstyrelsen advarer på det kraftigste om at lave det selv, fordi blandingsforholdene skal være korrekte, før man kan være sikker på, at virus bliver slået ihjel. Det vil sige, at hjemmelavet håndsprit kan give en falsk tryghed.

Så vask hænder med sæbe og gør alle overflader og håndtag grundigt rent.

Spørgsmål modtaget tirsdag den 17. marts 2020

Karina: Hvor mange er raskmeldte efter de har været smittet med Corona?

- Ved seneste opdatering var der en raskmeldt dansker. Tallet vil dog i praksis sikkert være højere, idet de danske myndigheder den 12. marts ændrede strategi i forhold til at teste danskere. Det er nu kun danskere med indlæggelseskrævende symptomer, der testes. Der er derfor et stort mørketal i forhold til, hvor mange smittede, der reelt er - og tallet af raske danskere er derfor ligeså svært at afgøre. På verdensplan er der i skrivende stund (tirsdag kl. 10.27) 182.424 bekræftede tilfælde af corona-virus og 79.433 raskmeldte personer.

Spørgsmål modtaget mandag 16. marts 2020

Lohmann: Hvor lang tid går der, indtil man selv smitter andre, fra første øjeblik man selv har optaget virusset?

- Man ved ikke endnu, om man kan smitte med corona, inden man selv udviser symptomer. Man ved, at man smitter via dråber - det vil sige nys eller host - og at man kan blive smittet, hvis man står tæt på en, der hoster/nyser, rører ved overflade med smitte på og derefter rører sig i næse, øjne eller mund. Det er der, det er afgørende, at man husker at hoste i ærmet og vaske hænder meget ofte.

Birgit: må man ikke gå ture ved skov og strand hvis man er raske jer er 81 år min mand 83 år , han har aml f men fejler noget pt

- Selvom vi så vidt muligt skal holde os indendøre, anbefales det, at man får frisk luft, hvis ikke man udviser symptomer på corona-virus, så i må gerne gå en tur. Men tænk over, at i ikke går en tur på et tidspunkt, hvor mange andre også gør det, og husk de generelle råd: hold afstand til andre og host/nys i ærmet, ligesom i også skal vaske hænder før og efter gåturen. Hvis i har håndsprit, så tag det med, eller tag handsker på i fald, så jeres hænder er beskyttede mod virus.

Erik: Der for meget mørketal med antal smittede, der burde laves bedre registrering,så folk kunne se alvoren og passe bedre på, folk tager chancer.

- Det ville naturligvis være bedst, hvis alle, der har symptomer på corona-virus, blev testet for at give os et bedre billede af smittespredningen. Men det ville lægge et for stort pres på sundhedsvæsenet. Det tager nogle timer at analysere de prøver, der er taget af muligt smittede, og to gange i døgnet gennemføres analyserne. Selve analysearbejdet kræver specialviden og kan derfor kun foretages af dem, der er uddannede til det. Samtidig skal der være ledig kapacitet i de maskiner, som bruges til analysen.

Og selv hvis vi testede alle, der har symptomer, så ville vi stadig ikke få det fulde overblik over antallet af smittede, fordi der også vil være en (stor?) gruppe, som har corona-virus, men som ikke udviser symptomer. Derfor må vi leve med, at vi der er et mørketal.

Stephan: Man hører om de der drive-in-podninger, er de også gældende i Odense ved OUH?

- Man var i sidste uge i gang med at etablere en drive in-klinik ved OUH, men den nåede ikke at komme i brug, fordi der blev ændret i strategien fra sundhedsmyndighederne. I starten var det dem, som udviste corona-symptomer, og som havde været i et af de corna-ramte områder (eksempelvis det nordlige Italien), som blev testet. Sådan er det ikke længere. Nu koncentrer sundhedsvæsenet sig i stedet om dem, som oplever alvorlige symptomer, eller som får symptomer og er i særlig risiko, fordi de i forvejen har en anden sygdom. Læs mere her: https://fyens.dk/artikel/drive-in-test-ved-ouh-n%C3%A5r-aldrig-at-%C3%A5bne

Vibeke: Hvordan med fødevarer og medicin nu da grænserne er lukket?

- Alle, der har et såkaldt ”anerkendelsesværdigt formål” til indrejse i Danmark, kan stadig krydse grænserne. Transport af fødevarer og medicin er et anerkendelsesværdigt formål, så der vil ikke blive sat en stopper for det. Men du vil som borger ikke ville kunne krydse grænsen for at køre i en af grænsebutikkerne på den tyske side for at handle.

Spørgsmål modtaget søndag 15. marts 2020:

Sarah: Er de kommunale parkeringsvagter stadig på arbejde i Odense? Jeg arbejder hjemmefra og vil gerne vide om jeg skal være opmærksom.

- Der er angiveligt flere byer, hvor man har suspenderet de gældende p-regler for at tilgodese beboere, der arbejder hjemmefra. Der er endnu ikke kommet et lignende tiltag i Odense. Så ja, du skal være opmærksom. Til gengæld får du frisk luft mindst en gang i timen.

Elisa: Ingen taler om det, men Italien havde en epidemi af alm. influenza i forvejen, og sammen med covid, forværrede det situationen for mange.

- Det er svært at tolke, om det er et spørgsmål eller en konstatering, men det er muligt, at Italien var ramt af influenzaepidemi inden coronavirusset kom til landet. På flere internationale nyhedssites kan man læse, at corona ramte midt i influenzasæsonen, hvilket kan have "sløret" symptomerne. Men der står intet om en epidemi.

Götmancik: Kunne man ikke lave stemmestyrede elevatorer, f.eks. i sygehusene, så man var fri for at trykke på knappen. teknologien er simpel. mvh.?

- Det kunne/kan man uden tvivl, og de kommer sikkert i fremtiden. Men med tanke på, at virussen allerede er her samt produktionstiden og installationstiden på en stemmestyret elevator, er det nok hurtigere at håndspritte sine hænder inden og efter tryk på knapperne.

Ole: Hvordan skal man som butik og kunde, henholde sig til at købe frugt&grønt i løse vægte, i ht, smitning fra ånde og berøring?

- Du skal ikke være bange. Coronavirus smitter via dråber i luften og via luftvejene. Hvis en smittet person overfører coronavirus til en fødevare, vil sandsynligheden for smitte, ved at man spiser denne fødevare, være yderst lille. Coronavirus skal ned i luftvejene for at give sygdom og ikke via mave/tarmkanalen. Kilde: Fødevarestyrelsen

Morten: Kan der indføres en regel der siger at man skal shoppe i ulige eller lige dage, alt efter sidste cpr nr ? og kun en person fra samme familie?

- Ulige og lige cpr-numre hænger sammen med køn, hvor drenge/mænd har ulige og piger/kvinder har lige numre, så det er ikke sikkert, at en kønsopdelt regel er oplagt. Idéen om kun at sende en person pr. familie og eksempelvis på x antal faste dage i løbet af en uge er bestemt ikke dum. Hvem, der skulle beslutte/indføre sådan et tiltag, kan vi umiddelbart ikke svare på.

Kenneth: Udenlandske hjemmesider siger at virusset angriber dem der har meget af ACE-2 proteinet, det heldigste er grækerne,tyrkerne og armenierne. Så hvordan ligger danskernes gener i forhold til ACE-2 proteinet, er vi rene racer, eller har vi blanding af gener?

- Det er et virkelig godt spørgsmål, som vi ikke har kunnet finde et entydigt svar på. Det lyder som endnu en mulig konspirationsteori blandt mange, der spreder sig lige så hurtigt som selve coronavirusset.

Iben: Som en militær idrætsgymnast, vil jeg anbf. at man ikke overtræner sig (for at holde sig sund), da meget cellefornyelse overstresser kroppen.

- Det lyder som et rigtigt godt råd, som stemmer overens med de retningslinjer, vi har kunnet finde. "Træning vil midlertidigt standse din immunsystemfunktion, hvilket medfører ekstra energiudgifter, der afbryder din krops evne til at bekæmpe infektionen" er én af de forklaringer, vi er stødt på. Om det specifikt gælder med coronavirus, tør vi ikke stå inde for.

Jan: Kom til at tænke på at, der kunne “måske” kunne være på tale om biologisk krigsførelse, for at ødelægge verdensøkonomien, håber det ikke.

- Der er mange konspirationsteorier derude, men det virker højst usandsynligt, at Kina skulle igangsætte en biologisk krig, der rammer deres eget land med så enorme konsekvenser.

Morten: Hvad skal man gøre hvis man er afhænging af medicin, nu hvor de anbefaler ældre & kronisk syge at holde sig væk fra apoteket?

- På apotekernes hjemmeside https://www.apoteket.dk/onlineapoteker kan man bestille sin medicin og få leveret direkte til døren.

Morten: Hej, kan korona smitte igennem normal sex og anal sex ? er bange for kys og andet oralt, men hvis det andet ikke smitter kunne være perfekt.

- Corona smitter ved alle former for berøring med en smittekilde. Også hvis der er græsk på menukortet. Sådan lyder den officielle melding:

Begræns fysisk kontakt: Man bør undgå håndtryk, kys og kram. Desuden skal man være opmærksom på at hoste eller nyse i sit ærmet, og ikke i sine hænder, for at mindske risikoen for smitte. Hvis man er ældre, kronisk syg eller pårørende hertil, må man tage hensyn og evt. holde afstand. Hvis du er rask, bør du beskytte dig selv netop for at beskytte andre, lyder opfordringen fra Sundhedsstyrelsen.

Flemming: I mangel af håndsprit, kan man så ikke bruge almindelig husholdningssprit, evt. isopropyl alcohold?

- Der er dukket flere opskrifter op den seneste uge på hjemmelavet håndsprit, som er ret simpel at lave. Alligevel har Miljøstyrelsen været ude med en advarsel, hvor den kraftigt fraråder, at man giver sig i kast med en hjemmeproduktion. Opskrifterne er møntet på apotekere, der har det rigtige udstyr til rådighed og ikke private.

Poul: Er virussen luftbårne eller dråbebåren?

- Virus smitter fra person til person via dråber. Dråber spreder sig i luften ved hoste eller nys i en afstand på 1-2 meter, hvorefter de hurtigt falder til jorden. Virus bliver således ikke hængende i luften. Virus kan ikke smitte gennem huden, fx på hænder, og smitter kun gennem slimhinder, typisk i næse, mund og øjne. Kilde: Sundhedsstyrelsen

Martin: Hej Hvad er anbefaling til lege aftale med børn, jeg tænker ikke udendørs aftale men indendørs legeaftale og kun 1 barn som der er på besøg?

- Pt. anbefales det, at man ikke omgås med andre personer end dem, der befinder sig i husstanden. Børn kan som alle andre være smittede uden at vise symptomer. Og dermed kan barnet smitte jeres familie eller bringe smitten med hjem til sin egen.

Frederikke: Hvornår kan vi få en Normal hverdag igen og hvornår finder de en måde at stoppe covid19 på og hvor længe går der før covid19 er over?

- Hvis vi kunne svare på det, ville vi spille mere Lotto på redaktionen. Men eksperter har udtalt, at de formoder, at virussen topper i Danmark medio maj, så det er ikke urealistisk, at vi skal hen i juni eller juli, før danskernes dagligdag er nogenlunde normaliseret.

Spørgsmål modtaget lørdag 14. marts 2020:

Steen: Hvorfor vil FS og andre medier ikke omtale Kolloid sølv, som har evidens for at reducere Corona virusen?

- Hvis det bekræftes fra Sundhedsstyrelsen eller andre valide organer, at det er tilfældet, skal vi nok omtale det.

Grethe: Hvordan virker postforsendelser til England i dag?

- Den information kan Post Nord formodentlig hjælpe med at svare på - www.postnord.dk

Claus: Hvorfor lukker genbrugsstationer i Faaborg kommune, der er overhovedet ingen kontakt med andre mennesker.

- Det er et godt spørgsmål, som avisen forsøger at få svar på søndag.

John: Hvorfor lukker genbrugscentrene? Man er ikke tæt på hinanden, og folk har nu 14 dage til forårsrengøring. Ender affaldet i skoven i stedet?

- Det er et godt spørgsmål, som avisen forsøger at få svar på søndag.

Spørgsmål modtaget fredag 13. marts 2020

Har en søn med immun-defekt, han er under uddannelse, og er sendt hjem som alle andre i familien, skal jeg stadigvæk blive på job?

- Statsminister Mette Frederiksen og regeringen har besluttet at sende alle offentligt ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner, hjem og arbejde i 14 dage. Derudover er alle private virksomheder blevet kraftigt opfordret til at lade alle deres medarbejdere, der kan arbejde hjemme, gøre netop det. Snak med din chef, om det er muligt for dig at arbejde hjemmefra.

Odense Kommune har besluttet, at vi skal lave fællespasning i meget få huse. Vi stiller os som forældre og ansatte kritiske over for dette.

- Fra senest i dag lukker alle offentlige skoler og dagtilbud, og de enkelte kommuner oprette nødpasningsmuligheder. Børn- og Ungeforvaltningen har etableret nødpasning for børn i vuggestuer og børnehaver og for elever til og med 3. klasse, men alle forældre opfordres til at holde deres børn hjemme, hvis de har mulighed for det. Nødpasningen er altså til børn med forældre, der varetager kritiske funktioner.

Daniel: Hvad hvis man er hjemløs, og får coronavirus?

- Der er stor forskel på, hvor syg man bliver af corona-virus. Langt de fleste smittede får et mildt forløb, hvor man vil være syg i en uges tid, som man kender det fra influenza. En lille gruppe patienter vil dog få lungebetændelse, der oftest kræver behandling. Den danske regering har valgt at fokusere sundhedsvæsenets indsats på de danskere, der bliver alvorligt syge. Det vil sige, at hvis man "bare" får et mildt forløb, skal man blive hjemme, indtil man er rask. Bliver man meget syg, skal man selvfølgelig have hjælp. Det gælder for alle danskere, hjemløse eller ej. Får man brug for lægehjælp, skal man ikke troppe op i venteværelset hos lægen, men derimod ringe til sin læge. Desuden er herberget i Benediktsgade og natvarmestuen i Østergade i Odense fortsat åbne.

Leo: Hvis nu jeg godt kan lide at tage på restauranter 12 gange på 1 uge, hvilken situation står jeg så i nu?

- Så står du i en skidt situation. Langt de fleste restauranter og cafeer lukker ned de næste 14 dage.

Anna Christina: Hvorfor lukker regeringen ikke for samtlige udlandsrejser? Så længe vi rejser rundt, spredes (og medtages) smitten yderligere!

- Udenrigsministeriet har netop ændret rejsevejledningen, og det betyder, at alle unødvendige rejser til alle verdens lande frarådes. Læs mere her: https://fyens.dk/artikel/fakta-rejser-hvad-betyder-det-at-et-land-er-orange

Jeanette: Hej :0) må vi tage over i vores sommerhus i Sverige, vi kører i bil og direkte i huset?

- I betragtning af at alle unødvendige rejser til alle verdens lande frarådes, er det nok ikke en god idé at tage til Sverige - uanset om I kører i bil direkte til sommerhuset.

Dorte: Hvordan kan man melde et tal ud med antal smittede, når man ikke vil teste folk med milde symptomer?

- Sundhedsmyndighederne har en strategi, hvor man koncentrerer sig om at teste de mennesker, som stærke symptomer, fordi sundhedsvæsenet ikke ville kunne følge med, hvis alle med forkølelse eller feber skulle testes. Gitte Jørgensen, præhospitalchef i Region Syddanmark, oplyste torsdag til Fyens.dk, at man to gange i døgnet analyserer de prøver, man har taget, og hver gang tager det et par timer. Sundhedsstyrelsen understreger, at man er klar over, at der er et mørketal, fordi man ikke kan teste alle med symptomer, og fordi nogle ikke udviser symptomer. Det antal, som fremlægges, er udtryk for dem, som er smittet.

Spørgsmål modtaget torsdag 12. marts 2020

Hvis man har en tid på borgerservice til at få lavet pas, skal jeg så regne med, at de har lukket eller hvad?

- Borgerservice har flere steder i Danmark valgt at lukke for fysiske henvendelser de næste 14 dage. Odense Kommune har dog ikke udmeldt noget officielt, men Odense Kommune kan kontaktes på 6613 1372.

Er der mere på vej mht hjælp til små erhvervsdrivende. Skal jeg lukke min bodega i 14 dage er det jo ensbetydende med permanent lukning?

- Regeringen præsenterede tirsdag en hjælpepakke for danske virksomheder. Den indeholder tre ting - udskydelse af skatte- og momsbetalinger, kompensation til virksomheder, der har aflyst arrangementer med mere end 1000 deltagere, og endeligt nedsætter erhvervsministeren en task force. Forlængelsen af skatte- og momsbetalinger gælder alle virksomheder, men derudover er der indtil videre ikke søsat særlige tiltag for små og mellemstore virksomheder.

Jeg har en tid med en socialrådgiver, der hvor man søger uddannelseshjælp. Var derhenne, men der var lukket, hvad skal man gøre?

- Du kan kontakte Odense Kommune på 6613 1372 for at høre, hvad dine muligheder er.

Har 2 togbilletter til København H. Kan de refunderes?

- Ja. I tirsdags indførte DSB nye tiltag for at mindske smittespredning. Et af de tiltag er, at alle DSB-billetter kan refunderes uden gebyr. Det gælder også ikke-refundérbare billetter som eksempelvis Orange billetter. Se hvordan du får refunderet din billet på www.dsb.dk/coronavirus/refundering

Indenfor de 14 dages karantæne skulle min kæreste og jeg vies på Odense Rådhus. Er vielser udskudt?

- Det er et godt spørgsmål. Du skal ringe til Odense Kommune på 6613 1372. Telefonnummeret er et hovednummer, men bliver fra fredag morgen gjort til en corona-hotline.

Hvis egen læge vurderer, at man har virussen, men ikke tester pga. ressourcemangel, hvor lang tid kan man så forvente, der går, før man er rask?

- Selve sygdommen menes at vare en uges tid, som man kender det fra influenza. Der er dog stor forskel på, hvor syg man bliver. Inkubationstiden, altså tiden der går, fra man er smittet til man viser symptomer på sygdom, er 14 dage, og det er derfor, man skal isoleres i 14 dage, hvis man har Covid-19. I denne periode kan man nemlig også smitte andre.

Har ventet på svar på Corona test i mere end 2 døgn. Jeg er strandet hjemme og burde være på job på OUH. Hvor får jeg svar fra og hvornår.

- Ifølge Gitte Jørgensen, præhospitalchef i Region Syddanmark, bliver der undersøgt prøver et par gange i døgnet. Det tager nogle timer at lave testen, så der går tid, fra man bliver testet, til man får svar. Men to dage er måske lige i overkanten, så tjek, om der er kommet svar i enten E-boks eller på Sundhed.dk, hvor vi alle har en profil. Og uanset om man er smittet eller ej, skal man blive hjemme, så længe man har symptomer. Hvis man er meget syg, skal man kontakte sin læge via telefonen - og ikke møde op ved lægen.

Hvor mange smittede er bosiddende på Fyn?

- Det er Sundhedsstyrelsen og Styrelsen for Patientsikkerhed, som har overblikket over tallene, og herfra har man hidtil ikke ønsket at oplyse, hvor mange smittede, der er i de fem regioner.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce