Annonce
Spørg os om corona

Hjælper influenza-vaccination mod covid-19? Se alle spørgsmålene og svarene om corona

Er personer vaccineret mod influenza mindre modtagelige over for covid-19 eller bliver de mindre syge, har en læser spurgt. Læs svaret i artiklen. Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Udbruddet af coronavirus og de mange restriktioner i vores hverdag rejser en mængde spørgsmål. Send os dit spørgsmål, og vi vil forsøge at give så mange svar som muligt.

Fyens.dk vil den kommende tid hjælpe dig med at svare på de spørgsmål, som du brænder inde med i forhold til den nye coronavirus. Du kan stille dit spørgsmål her.

Vi er journalister og ikke læger, så vi kan ikke nødvendigvis gøre dig klogere på dit og din nabos helbred. Kun henvise til myndighedernes udmeldinger. Til gengæld kan vi undersøge, hvad udbruddet af sygdommen betyder for os her på Fyn.

Vi svarer løbende på jeres spørgsmål, men de danske myndigheders strategi omkring corona-virussen ændrer sig konstant. Det kan derfor ske, at nogle af vores tidligere svar ikke længere er gældende.

Kaj Lambertsen: Kan man bruge højfjeldssol til at rense for sygdommen?

 • Professor i mikrobiologi på SDU og tidligere overlæge Hans Jørn Kolmos har før sagt, at han ikke ville afvise, at man kan bruge ultraviolet lys til at desinficere genstande.

- Det kunne man sådan set godt. Det vil jeg ikke afvise, at man kan gøre. Men uv-lys virker kun, hvis man i forvejen har gjort tingene rene. Virus, som sidder indlejret i en klat med sektret, er beskyttet mod uv-lys, så gemmer der sig virus i noget indtørret snavs, bliver det ikke belyst og dermed dræbt af uv-lys, sagde professoren i et tidligere svar til en læser den 29. april.

 • Uv-lamper til industribrug udsender dog et særligt lys med en specifik frekvens, som næppe er den samme som i din højfjeldssol (et lille solarie, red.). Så jeg vil fraråde dig at forsøge med højfjeldssolen, da du ikke kan være sikker på, at virussen forsvinder. Læs mere her i artiklen om Blue Ocean Robotics desinfektionsrobot.
 • Hold dig hellere til myndighedernes råd om rengøring i hjemmet, som du kan se her. (Besvaret 3. maj af Lars Krejberg)

Jørgen Nielsen: Kan man have en indre modstandskraft mod denne virus, da alle ikke bliver alvorligt syge af den?

 • Selvom der forskes på højtryk for at blive klogere på denne virus og udvikle en vaccine, er der stadig meget, vi ikke ved. Men det er rigtigt, at det er forskelligt, hvor hårdt man rammes af virussen og sygdommen covid-19.Et kinesisk studie tyder blandt andet på, at bestemte blodtyper gør en mere sårbar.
 • Af statistikken fra Statens Serum Institut kan vi se, at 218 af de 303 danskere, der har været indlagt på intensiv med covid-19, har været mænd. Nogle har peget på, at mænd generelt kan have dårligere håndhygiejne, men der kan muligvis også være forskel på, hvor hårdt mænd og kvinder rammes.
 • Blandt de 484, der er døde i Danmark og var testet positive for covid-19, har mindst to tredjedele af alle aldersgrupper lidt af en anden sygdom samtidig. Det er altså tydeligt, at man er i større risiko for at blive alvorligt syg af covid-19, hvis man lider af for eksempel diabetes, har kræft, lungesygdomme eller hjerte-kar-sygdomme. Man ved dog ikke, om covid-19 direkte har været dødsårsagen, eller om det er noget andet, der har kostet de 484 personer livet.
 • Kun 14 af de 484 har desuden været under 60 år. Så yngre personer virker til at have en bedre modstandskraft over for sygdommen. (Besvaret af Lars Krejberg den 3. maj)

Michael: Jeg skal til Bornholm i uge 28 og skal med færgen fra Ystad. Hvad er reglerne i forhold til at køre igennem Sverige?

 • Indrejseforbuddet i Sverige gælder ikke danske borgere. Det danske udenrigsministerium oplyser desuden, at man som dansker ikke vil blive afvist ved den danske grænse, hvis man rejser gennem Sverige for at komme til og fra Bornholm. Det er vigtigt for de danske myndigheder, at man kan komme til og fra Bornholm, og hvis Sverige lukker grænserne, vil forbindelsen mellem Køge og Rønne blive styrket.
 • Som almindelig rejsende, der krydser grænsen, må man dog forvente markant længere rejsetid ind i Danmark end normalt, så længe grænsekontrollen står på. Myndighederne i Danmark fraråder desuden alle ikke-nødvendige udlandsrejser, fordi der pludselig kan ske ændringer i andre landes restriktioner. Læs mere og tjek den aktuelle status på Udenrigsministeriets side om Sverige her. Der er også mere generel information og gode råd om rejser til Bornholm under corona-tiden at finde på bornholm.info. (Besvaret 3. maj af Lars Krejberg)

Ole Nielsen: Odense Kommune har støtte-kontaktpersoner til en del af vores handicappede. Hvornår kommer disse støtte-kontaktpersoner i arbejde igen? Jeg ville mene, at de som andre kan mødes udendørs og for eksempel gå ture.

 • Der er desværre ikke meldt noget ud om, hvornår de offentligt ansatte, der ikke er på arbejde, skal tilbage igen. Lige nu afventer rigtig mange både offentlige og private arbejdspladser, hvad regeringen beslutter, at der skal ske efter 10. maj, som er den næste milepæl i planen for genåbningen af Danmark.
 • Jeg ved ikke, om du ellers kan finde brugbar information hos Odense Kommune via linket her. Da jeg er lidt i tvivl om, hvilket tilbud du henviser til, er jeg heller ikke sikker på, hvilken afdeling det hører ind under. (besvaret 2. maj af Sofie Ejlskov Hugger)

Lilian Clausen: Jeg har læst, at ældre over 65 år skal vaccineres mod lungebetændelse. Har det nogen betydning i forhold til corona?

 • Det er helt korrekt, at vaccinationsprogrammet er blevet udvidet. Folketingets partier og regeringen har blandt andet vedtaget, at risikogrupper og alle over 65 år skal tilbydes gratis vaccination mod lungebetændelse. Men de første vacciner, der blev leveret i april, blev tildelt de mest sårbare grupper, så som beboere på plejehjem og ældre med fysiske lidelser, herunder kronisk lungesygdom.
 • Vaccinationerne kan ikke forhindre, at man bliver smittet med corona, men de skal medvirke til at forhindre, at sundhedsvæsnet belastes for meget af patienter med andre typer infektionssygdomme, så det kan koncentrere sig om coronapatienter.
 • Samtidig kan det hjælpe personer, der får konstateret covid-19 og bliver så syge, at de skal i respirator. Det kan formentlig forebygge en bakterieinfektion oven i, at man i forvejen har syge lunger.
 • Du kan også læse mere hos Sundhedsstyrelsen her. (besvaret 2. maj af Sofie Ejlskov Hugger)

Käth Fritsdal: Kan man få covid-19, hvis man har været syg af hantavirus?

 • Hantavirus er ikke ret udbredt, og jeg kan ikke se, at myndighederne har meldt noget ud om forholdet mellem covid-19 og hantavirus.
 • Men alt i alt er der ingen, der er sikrede mod at blive smittet med coronavirus. Personer, der har været syge med influenza, som på mange måder minder om covid-19, går heller ikke fri.
 • Det skyldes, at corona er en ny virus, som vores immunsystem ikke har mødt før. Du kan læse mere om sygdommen hos Sundhedsstyrelsen her. (besvaret 2. maj af Sofie Ejlskov Hugger)

Karin: Før corona har jeg købt en pakkerejse til Kreta i uge 30 og betalt depositum. Hvordan står man, hvis rejseselskabet går konkurs, og rejserestriktionerne fastholdes? Er det så rejsegarantifonden, der dækker?

 • Regeringen vedtog tidligt i coronakrisen en hjælpepakke, der blandt andet sikrede, at rejsende, der havde købt en pakkerejse hos en udbyder, der har tilsluttet sig den danske rejsegarantiordning, kunne få refusion fra Rejsegarantifonden. Det galt rejser, der ikke kunne gennemføres i perioden 13. marts til 13. april. Der har siden været flere forhandlinger om mere hjælp til rejsebranchen.
 • Men det er endnu ikke til at sige, hvad reglerne kommer til at være til sommer. De danske grænser er foreløbig lukket indtil 10. maj, og selvom man nok ikke skal forvente at kunne komme på de helt store rejser til sommer, er hele situationen endnu lidt uafklaret.
 • Da jeg ikke ved, hvilket selskab du har booket hos, kan jeg ikke undersøge deres information til kunderne. Men jeg kan sige, at Rejsegarantifondens dækning plejer at være aktuel ved konkurser. Fonden giver dog først mere information, når der er en konkret konkurs at forholde sig til.
 • Læs mere hos Rejsegarantifonden her. (besvaret 2. maj af Sofie Ejlskov Hugger)

Sofie: Når der er konstateret to tilfælde med smittede med covid-19 i 0.a og 0.b, hvorfor sender man så ikke de børn hjem i 14 dage, der har været i gruppe med de smittede børn? Der er jo høj risiko for smitte.

 • Ifølge Sundhedsstyrelsen kan man være smittet, hvis man har haft tæt kontakt med en person, der har fået konstateret covid-19. Tæt kontakt defineres som direkte fysisk kontakt, at man er blevet hostet på eller på andre måder har været i kontakt med sekreter, eller at man har været inden for en afstand af to meter til den smittede i en samtale eller et lukket lokale.
 • Hvis en elev eller ansat får symptomer på sygdom, mens de er i skole, skal de tage hjem og blive der indtil 48 timer efter, de har haft de sidste symptomer. Hvis en person, der har været i skole, får konstateret covid-19, skal skolen informeres, så den kan informere de ansatte og eleverne. Derefter skal ansatte og såkaldte nære kontakter være særligt opmærksomme på sygdomstegn og i endnu højere grad følge rådede om hygiejne, men de må som udgangspunkt gerne møde op.
 • Du kan læse meget mere om retningslinjer for skoler og daginstitutioner i vejledningen her. (besvaret 1. maj af Sofie Ejlskov Hugger)

Anni Gram Hansen Nørrebjerg: Hvorfor lukker man for besøgende til plejehjem, når personalet kan handle, gå ture og være sammen med personer op til 10?

 • Man lukkede for besøg til plejehjem, fordi beboerne på hjemmene er ældre og derfor ekstra sårbare over for coronavirus. Men der er ikke indført udgangsforbud i Danmark, og derfor kan myndighederne ikke forbyde personalet, der tager sig af beboerne, at handle og mødes med andre mennesker. Til gengæld skal personalet tage de nødvendige forholdsregler, så de mindsker risikoen for spredning af coronavirus blandt beboerne, og de skal ikke tage på arbejde med symptomer. Læs mere hos Sundhedsstyrelsen her. (besvaret 1. maj af Sofie Ejlskov Hugger)

Gert Thorsell: Vi har via Dancenter booket hytte i Norge primo juli og betalt 1. rate. Skal vi betale 2. rate, når vi ikke ved, om Norges grænser åbnes, så vi kan komme ind?

 • Dancenter har skrevet en række oplysninger om corona på hjemmesiden, men her er der kun information om situationen frem til 10. maj. Rejsende til Norge får annulleret deres booking, og den bliver rykket frem til 2021. Det skyldes, at der er indrejseforbud i Norge, og at Danmarks grænser foreløbigt er lukket indtil 10. maj. Men det er ikke til at svare på, hvordan situationen vil se ud i juli måned.
 • Meldingen på Sundhedsstyrelsens hjemmeside er, at alle ikke-nødvendige rejser til udlandet i øjeblikket frarådes. Man risikerer at strande, hvis man rejser alligevel. Man skal til enhver tid tjekke Udenrigsministeriets hjemmeside, inden man planlægger en rejse i den kommende tid. Læs mere hos styrelsen her. (besvaret 1. maj af Sofie Ejlskov Hugger)

Jette Brandt: Kan corona smitte i saltvand? Når det bliver sommer og stranden frister, vil blive spredt i vandet?

 • Vi har stillet dit spørgsmål til professor i mikrobiologi på Syddansk Universitet Hans Jørn Kolmos.
 • Han fortæller, at der selvfølgelig vil være virus i vandet, men at det vil blive fortyndet så kraftigt, at det ikke vil være et problem at svømme i vandet. Det er mere et problem at ligge tæt på stranden, fortæller han.
 • Det samme gælder svømmehallerne. Det er ikke vandet, der er problemet i forhold til corona. Det er, hvordan man socialiserer sig der. (besvaret 1. maj af Linea Marie Andersen)

Henry Hedemann: Jeg ønsker at vide, om regeringen/nationalbanken har trykket flere pengesedler og sendt dem i omløb for lettere at kunne finansiere coronaudgifterne.

 • Der er ikke noget, der tyder på, at der er kommet flere penge i omløb. Det seneste antal af sedler, som er oplyst på Nationalbankens hjemmeside, viser, at der er 180,1 millioner i omløb. Du kan se nærmere fordeling af pengesedlerne her.
 • Du kan også dykke mere ned i denne analyse, som Nationalbanken har lavet. Den konkluderer, at staten har et godt udgangspunkt for at finansiere corona-relaterede udgifter.
 • Der står meget mere deri om, hvorfor Nationalbanken mener det. De skriver, at Danmark har en sund økonomi, blandt andet fordi Danmark som et af få lande i verden har den højest opnåelige rating, AAA, hos de største kreditvurderingsbureauer. Vi har lav stats- og ØMU-gæld (med meget lav risiko) og et højt kontoindestående. Det giver plads til at øge gælden og øger fleksibiliteten i statens finansieringsmuligheder. Danmark har haft overskud på betalingsbalancen gennem mange år. Det har ført til en betydelig dansk udlandsformue og danskernes store pensionsformuer sikrer en naturlig efterspørgsel efter danske kroneaktiver, skriver Nationalbanken blandt andet. (besvaret 1. maj af Linea Marie Andersen)

Grete Stenbæk: Kan corona smitte via hovedpude og dyne. Når man lejer sommerhus, bruger man typisk husets dyner og hovedpuder. Man lægger eget sengetøj på, men er det tilstrækkeligt?

 • Vi har stillet dit spørgsmål til professor i mikrobiologi på Syddansk Universitet Hans Jørn Kolmos, og han svarer således:
 • "Altså det kan det formentlig godt, men jeg vil sige, at man skal tage dyner og puder og give det en tur med en gammeldags tæppebanker. Ligger man rent på, så vil jeg mene, det er i orden. Der vil være så få viruspartikler, at det ikke er noget, man skal bekymre sig om.
 • Derudover anbefaler Hans Jørn Kolmos, at der selvfølgelig skal være gjort grundigt rent, og at der luftes godt ud. (besvaret 1. maj af Linea Marie Andersen)

Alico Corbaci: Jeg render med spritflaske i lommen, da ikke alle butikker har sprit konstant, og det finder man først ud af, efter man har trykket på flasken og dermed måske har fået bakterier på sine hænder. (Alice Corbacis kommentar er kommet i forlængelse af, at Hanne Jensen har bedt Fyens Stiftstidende undersøge, hvordan man skal forholde sig over for andre, der for eksempel ikke spritter hænder af).

 • Vi har skrevet mere om, at flere undgår spritdispenserne, fordi de kan være tomme, i artiklen her.
 • Her har vi spurgt Coop om deres praksis. Informationsdirektør Jens Juul Nielsen fortæller, at supermarkedkæden ikke har særlige regler for, hvor ofte spritdispenserne skal tjekkes og eventuelt fyldes op. (besvaret 1. maj af Sofie Ejlskov Hugger)

Hans Augustus: Man bør lave ændringer i reglerne, så tomme tryk-spritflasker og -automater fjernes eller lukkes. Jeg oplever næsten altid tomme dunke, hvor man fortryder at have trykket på dåsen, da alle trykker på den.

 • Vi har skrevet mere om, at flere undgår spritdispenserne, fordi de kan være tomme, i artiklen her.
 • Her har vi spurgt Coop om deres praksis. Informationsdirektør Jens Juul Nielsen fortæller, at supermarkedkæden ikke har særlige regler for, hvor ofte spritdispenserne skal tjekkes og eventuelt fyldes op. (besvaret 1. maj af Sofie Ejlskov Hugger)

Lene: Er det ok, at bedsteforældre (alder 65/70 år) passer deres børnebørn, når den ene bedsteforælder har en kronisk sygdom?

 • Sundhedsstyrelsen anbefaling er, at personer i risikogrupper passer ekstra godt på, og pårørende begrænser besøgene og den fysiske kontakt mest muligt.
 • Styrelsen har ligeledes skrevet i en vejledning til børnefamilier, at man ikke bør besøge bedsteforældre, hvis de er kronisk syge. Den ligger her.
 • Jo ældre bedsteforældre er, jo større risiko har de i det hele taget for at blive alvorligt syge med corona.
 • Man kan læse en lang række spørgsmål og svar om corona, og om, hvordan børnefamilier skal forholde sig efter skoleåbningen, her. (besvaret 1. maj af Sofie Ejlskov Hugger).

Birgith Lillelund: Hvorfor kan fodgængerovergangen ikke bare skifte sammen med lyskurven for bilister? Det gjorde den førhen. (Birgith Lillelunds spørgsmål er en opfølgning på spørgsmålet om, hvorvidt der er smittefare på trykknapper og sensorer stillet af Kirsten Andersen, red.).

 • Vi har undersøgt spørgsmålet, og du kan læse mere i artiklen her.
 • Du kan også læse mere om, hvad andre mener om knapperne og sensorerne i artiklen her.
 • Ifølge Rasmus Bach Mandø, kontorchef for afdelingen Trafik og Mobilitet i Odense Kommune, bliver knapperne brugt til at "optimere trafikafviklingen". De gør, at biler og cyklister skal vente i kortere tid på grønt, fordi knapperne fortæller lyskrydsene, hvornår der ikke er fodgængere. (besvaret 30. april af Sofie Ejlskov Hugger)

Daniela Lutrynova: Hvis det er korrekt, at mundbind kan beskytte en smittet person mod at smitte andre, hvorfor sørger regeringen da ikke for at skaffe disse?

 • De danske myndigheder slår fast, at mundbind ikke hjælper mod corona og anbefaler ikke almindelige danskere til at bruge mundbind. Det kan du læse mere om i en artikel på Fyens.dk her.
 • Der mangler nemlig viden om, hvorvidt mundbind beskytter mod coronavirus, derfor er en række forskere begyndt på et forskningsstudie, der skal undersøge, hvorvidt mundbind kan beskytte mod coronasmitte. Ifølge professor og overlæge Kasper Iversen fra Herlev-Gentofte Hospital er der flere udfordringer ved at bære mundbind, og mundbindet yder ikke nødvendigvis fuld beskyttelse mod virus, siger han i en artikel fra Rigshospitalet her, hvori du også kan læse mere om studiet.
 • Sundhedsstyrelsen siger: "Hvis alle bruger mundbind dér, hvor de ikke har effekt, risikerer vi at ende med at mangle mundbind dér, hvor de faktisk er vist at være vigtige, nemlig i sundheds- og plejesektoren".
 • Du kan læse mere om mundbind, som lige nu vinder indpas, i avisens artikel her. Du kan også læse om, hvordan Syddansk Universitet i samarbejde med Ingeniører Uden Grænser står bag et stort projekt, som skal teste mundbind i kampen mod corona og øge sundheden i to afrikanske lande. (besvaret 30. april af Linea Marie Andersen)

Niels Mortensen: Har børns hud godt af at blive vasket med sæbe og af at blive sprittet af så mange gange? Kan det give eksem senere?

 • Både læger og hudlæger har oplevet en stigning i antallet af børn med eksem. For der skal vaskes hænder grundigt mange gange under corona-pandemien. Derfor har Sundhedsstyrelsen sendt gode råd ud til skoler og daginstitutioner. Et af de vigtigste råd er, at børnene skal bruge en fed fugtighedscreme efter at have vasket hænderne.
 • Læs mere og se rådene i artiklen her, hvor du også kan se en video, som lærer børn at vaske hænder på den rigtige måde. (Besvaret 30. april af Lars Krejberg)

Bjørn Kæmsgård: Kan corona gå i sig selv uden vaccine, behandling eller flokimmunitet?

Susanne Munk: Tror man, at corona helt forsvinder hen over sommeren for at vende tilbage i efteråret igen?

 • Det ville være dejligt at kunne svare klart på spørgsmål som disse. Men sandheden er, at vi endnu ved temmelig lidt om, hvordan corona-virussen opfører sig. Måske bliver den svækket og muterer til en almindelig forkølelsesvirus i løbet af sommeren. Men lande med varmere klima end Danmark har også været ramt af pandemien, og måske er virussen så smitsom, at den klarer varmt vejr bedre end for eksempel influenza. Det må tiden vise.
 • Læs mere i artiklen her, hvor vi har svaret de to læsere. (Besvaret 30. april af Lars Krejberg)

Vera Eckhardt: Hvad er nær kontakt? Der tales nu om, at testede/smittede selv skal kontakte nære kontakter - at det ikke længere er myndighedernes opgave.

 • Sundhedsmyndighederne definerer tæt kontakt som følgende: 1) at man bor sammen, 2) at man har haft direkte fysisk kontakt så som et håndtryk, 3) at man er blevet hostet på, har rørt en smittets lommetørklæde eller på andre måder haft direkte kontakt med sekreter, 4) at man har været ansigt til ansigt inden for to meter i mere end et kvarter i eksempelvis en samtale, 5) at man har været sammen i et lukket miljø, så som et klasselokale, i mere end et kvarter og med mindre end to meters afstand.
 • Der gælder dog særlige retningslinjer for medarbejdere i sundheds-, ældre- eller socialsektoren.
 • Styrelsen skriver desuden, at den er ved at udarbejde retningslinjer for "opsporing og testning af nære kontakter".
 • Læs mere hos Sundhedsstyrelsen her. (besvaret 30. april af Sofie Ejlskov Hugger)

Erik Boel: Hvis man ikke kan tåle sprit på sine hænder, hvad skal man så bruge?

 • Det bedste vil faktisk være, at du bare husker at vaske dine hænder ofte. Og gerne grundigt og på den måde som Sundhedsstyrelsen fortæller, man bør gøre. Du kan se her, hvordan det skal gøres, og hvor ofte du bør vaske dine hænder.
 • Vask og sprit er hårdt for huden. En anden læser har også stillet spørgsmål til eksem som følge af den megen vask og sprit, vi bruger lige nu. Det kan du læse mere om her. (besvaret 30. april af Linea Marie Andersen)

Ina Aabjerg Mann: Jeg kan forestille mig, at masker vil skulle bruges ved en eventuel tilbagevenden af virussen - måske til efteråret. Hvor kan man som forbruger købe masker, der lever op til kvalitetskravene?

 • Sundhedsstyrelsen anbefaler på nuværende tidspunkt ikke almindelige danskere til at bruge mundbind og masker. Der er nemlig ikke noget, der tyder på, at det skulle have en effekt på smittespredningen. Corona er nemlig ikke luftbåren, som andre sygdomme kan være. Coronavirus findes i mikroskopiske dråber kropvæske i form af f.eks. slim og snot.
 • Vil du alligevel gerne ud og anskaffe dig en maske eller mundbind, så hold øje med dem med en "ventil". De bedste masker skulle eftersigende være dem, der hedder FFP3, N95 eller FFP2. Men der har været lidt diskussion inden for sundhedsvæsenet om, hvilke der er bedst.
 • Som WHO også har været ude at sige, så er der mangel på værnemidler. Jeg har kigget lidt efter de ovenstående maske-modeller, og der er nærmest ryddet på alle hylder, når man søger efter dem på diverse webshops. Det eneste sted, jeg har kunne opspore nogle, er på den engelske webshop TCD (Trade Counter Direct).
 • Du kan også læse om den fynske overlæge Joachim Hofmann-Petersen, der mener, Danmark var for dårligt forberedt på corona-epidemien. Det kan du her. (besvaret 30. april af Linea Marie Andersen)

Marian Rasmussen: Kan det virkelig passe, at en kiropraktiker kan blive tvunget til at arbejde uden beskyttelse?

 • På nuværende tidspunkt er der intet krav om, at en kiropraktor skal bruge værnemidler, udover at de, som det er i forvejen, skal bruge handsker ved kæbebehandlinger og rektalundersøgelser - så ja, det kan godt passe.
 • Klinikkerne skal dog stadig have stor fokus på at undgå smittespredning. Det ved at fastholde de sociale regler og adfærdsreguleringer, indretning af lokalter, færre fremmødetider, ændrede konsulationersformer og så videre som Sundhedstyrelsen anbefaler det.
 • "Vi skal naturligvis fortsat hele tiden vægte smitterisiko og behandlingsbehov, har formand i Dansk Kiropraktor Forening, Lone Kousgaard Jørgensen, været ude at sige i en pressemeddelelse.
 • Kiropraktorerne har fået nogle retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen om, hvilke symptomer de bør behandle. Det kan du læse mere om her. (besvaret 29. april af Linea Marie Andersen)

Sofie Meyer: Kan man komme og blive testet for corona, hvis man har haft mistanke om at være smittet eller har været syg? Eller haft symptomer på infektion?

 • Avisen har skrevet en længere artikel om det nye testtelt i Odense, som åbnede 24. april, hvori du også kan læse om, hvem der kan komme og blive testet. Teltet er forbeholdt raske, men primært borgere, der arbejder i kritiske funktioner i sundhedsvæsenet eller borgere, der har været i kontakt med en smittet. Det fortæller Mads Nybo, der er ledende overlæge på Afdeling for Klinisk Biokemi og Farmakologi på OUH og nu også driftsansvarlig på Testcenter Odense i artiklen her.
 • Sundhedsmyndighederne har nemlig skruet op for at lave flere tests af corona. Derfor er der nu sat fem testtelte op i landet, som skal gerne skal teste op mod 20.000 om dagen.
 • Du kan prøve at ringe til din egen læge og forhøre dig, om du kan få lavet en test. Hvis din læge mistænker, at du har covid-19, vil din læge vurdere, om du skal henvises direkte til en test eller til en sundhedsfaglig vurdering. Du kan læse meget mere om test af corona på Sundhedsstyrelsens hjemmeside her. (besvaret 29. april af Linea Marie Andersen)

Lars Agergaard: Jeg har bestilt en vare (fotoudstyr) hos Amazon i UK. Jeg har lige erfaret, at den er blevet returneret til afsenderen i UK på grund af covid-19. Hvordan og hvorfor kan der ikke sendes varer imellem landene?

 • Tingene ændrer sig hurtigt i postverdenen lige nu, og det er muligt at finde information løbende hos Postnord her.
 • Der er mange lande, som ikke har postadgang til Danmark, men Storbritannien er dog ikke et af dem. Derfor har jeg desværre ikke noget svar på, hvorfor du ikke har kunnet modtage din pakke. Det kan måske have noget at gøre med den enkelte forsendelse. Jeg vil anbefale, at du tager kontakt enten til Postnord eller Amazon for at forhøre dig. (besvaret 29. april af Sofie Ejlskov Hugger)

Sophia Staats: Hvornår åbner testteltene i Odense?

 • De nye testcentre i Odense er allerede åbnet. Det gjorde de i torsdags, hvor der hurtigt var run på. Det kan du læse meget mere om i vores artikel her.
 • Hvis du tænker på de helt konkrete åbningstider, så er de lige nu 9-17, men ifølge driftsleder Mads Nybo kigger man på at udvide dem til 7-22. Det fortæller han om i artiklen. (besvaret 29. april af Sofie Ejlskov Hugger)

Maria Jørgensen: Hvad med alle os, som har børn, der har skulle starte i marts og april? Vi har absolut intet fået ud af institutionerne, men skal stadig betale.

 • Corona-krisen er en dyr omgang for mange, og du må nok også regne med at skulle betale. Flere fynske borgmestre fortalte i slutningen af marts, at kommunerne ikke vil betale pengene tilbage. Det må i så fald være staten, der skal træde til og kompensere forældre, lød det fra borgmestrene i Faaborg-Midtfyn, Odense, Assens og Nordfyn.
 • - Hvis det var en normal situation, skulle forældrene ikke betale. Men vi er i en helt ekstraordinær situation, hvor alle kan blive nødt til at bidrage. Desuden har vi nødpasning for de børn, der ikke kan blive passet på anden vis, sagde Peter Rahbæk Juel (S), der er borgmester i Odense.
 • I Nyborg har byrådet mandag afvist at sende pengene retur til de forældre, der har betalt, selvom børnene har været hjem.
 • Alle partier i Folketinget blev for en uge siden enige om en aftale, der blandt andet hjælper økonomisk trængte familier. Familier, hvor den ene eller bege forældre har mistet deres job eller er sendt hjem uden løn, kan søge om en friplads, hvor de slipper for en del eller hele betalingen for dagtilbud. (besvaret 29. april af Lars Krejberg)

Torben Jensen: Skal vi være syge for at blive testet? Konen er 70 og jeg 73 år og vi føler os sunde og raske.

 • Sundhedsmyndighederne har sat ind på at lave flere tests af corona. Derfor er der nu sat fem testtelte op i landet, som skal gerne skal teste op mod 20.000 om dagen.
 • Et af disse testtelte befinder sig i Odense og åbnede den 24. april. Teltet er forbeholdt raske, men primært borgere, der arbejder i kritiske funktioner i sundhedsvæsenet eller borgere, der har været i kontakt med en smittet. Det fortæller Mads Nybo, der er ledende overlæge på Afdeling for Klinisk Biokemi og Farmakologi på OUH og nu også driftsansvarlig på Testcenter Odense, i en artikel i Fyens Stiftstidende, som I kan læse her. Heri kan I også læse meget mere om testcenteret i Odense.
 • Hører I ikke til nogle af de grupper, der bør testes, kan I også ringe til egen læge, hvis I gerne vil testes. Hvis lægen mistænker covid-19, vil lægen vurdere, om I skal henvises direkte til en test eller til en sundhedsfaglig vurdering.
 • I kan læse meget mere om test af corona på Sundhedsstyrelsens hjemmeside her. (besvaret 29. april af Linea Marie Andersen)

Jørgen Hansen: Hvorfor bruger man ikke UV-belysning til desinficering af f.eks legetøj, kurve og kassebånd i supermarkeder, ventilationsanlæg? Man har jo brugt det i mange år i fødevareindustri.

 • Vi har stillet dit spørgsmål til professor i mikrobiologi på Syddansk Univeristet Hans Jørn Kolmos.
 • "Det kunne man sådan set godt. Det vil jeg ikke afvise, at man kan gøre. Men UV-lys virker dog kun, hvis man i forvejen har gjort tingene rene. Virus, som sidder indlejret i en klat med sektret, er beskyttet mod UV-lys, så gemmer der sig virus i noget indtørret snavs, bliver det ikke belyst og dermed dræbt af UV lys", siger Hans Jørn Kolmos. (besvaret 29. april af Linea Marie Andersen)

Gerda: Hvordan forholder vi os til fælles bad og toiletter på campingplads vi er fastliggere?

 • Sundhedsmyndighederne opfordrer campingpladserne til at gøre ofte rent - især i fællesbade og toiletfaciliteter. Gerne tre gange om dagen, lyder anbefalingen. Det må man gå ud fra, campingpladserne overholder. Du kan læse mere om anbefalingerne i pressemeddelelsen her.
 • DCU (Dansk Camping Union) skriver på deres hjemmeside, at der bliver gjort ekstra rent på deres campingpladser, og hvis man skulle have nogle særlige behov, kan man altid ringe til pladsens lejrchef, skriver de her.
 • DK-Camp, som er en sammeslutning af mere end 230 selvstændige campingpladser i hele Danmark, skriver, at de tager situationen meget alvorligt, og opfordrer derudover deres gæster til at overholde myndighedernes anbefalinger og retningslinjer. Så det bedste, I kan gøre, er at følge dem.
 • Du kan også læse mere om, hvordan campingpladserne håndterer krisen forskelligt - nogle pladser har valgt at holde åbent, andre har ikke. Det kan du her.
 • Fyens Stiftstidende har også talt med nogle campister, der mener, at det ikke er farligere at campere end at være hjemme i haven. Du kan læse, hvad campist Christian Johansen fra Langeskov mener her. (besvaret 29. april af Linea Marie Andersen)

Jytte Thomsen: Kan UV-stråler fra solen dræbe coronavirus? Så er det jo bare med at komme ud i solen.

 • Professor i mikrobiologi på SDU og tidligere overlæge Hans Jørn Kolmos fortæller os, at præsident i USA Donald Trump for nylig har været ude at sige, at man kan slå coronavirus ned ved kraftig lys/sollys. Professoren kalder det for "fake news" og siger, det udsagn skaber forvirring blandt folk.
 • Frisk luft og sollys er godt i forhold til at slå virus ned, men hvorvidt sollys direkte slår corona ihjel, er der ikke evidens for. (besvaret 29. april af Linea Marie Andersen).

Maibritt Eriksen: Kan corona virus tåle frost, og hvis det kan, hvor meget?

Finn: Bærer husdyr også covid19?

 • Vi har stillet dit spørgsmål til professor og tidligere overlæge Hans Jørn Kolmos og han svarer således: - Det kan man godt forestille sig. Der kan være indtørrede partikler i pelsen, men jeg vil ikke sige, at det er noget, man skal bekymre sig om. Bare man husker at vaske hænder, efter man har rørt ved ved sit kæledyr. Man skal måske være lidt mere opmærksom på det end ellers, men ellers skal man bare betragte sit dyr som en del af husstanden og med samme gode hygiejne, som var det et familiemedlem. Om kæledyr kan smitte med corona, er lidt et "tricky" område lige nu. Det har nemlig lige vist sig, at nogle hollandske minkbesætninger er blevet syge af virussen, så det ser ud til, at det kan smitte nogle dyr. Men det er stadig meget usikkert. (besvaret 28. april af Linea Marie Andersen)

Mie Sørensen: Hvad gør man, hvis man ikke har bil eller har mulighed for at blive kørt til et test telt? Nogen i risikogruppen eller folk med symptomer har over en time i bus.

 • Vi har stillet spørgsmålet til Mads Nybo, som er driftsleder på testcentret i Odense. Han fortæller, at der ikke er transportløsninger inkluderet, hvis man er blevet henvist til en test. Han understreger dog, at der ikke er noget i vejen for, at man benytter offentlig transport, så længe man ikke har symptomer på corona, og man er opmærksom på at tage sine forholdsregler. - Men det er klart, at hvis man kan få sin nabo til at køre sig eller selv transportere sig på cykel, så er det det mest optimale, siger Mads Nybo.
 • Det er nemlig imod myndighedernes anbefalinger at tage offentlig transport, hvis man har mistanke om, at man er smittet med corona. Læs mere her.
 • Det skal dog tilføjes, at testcentrene er oprettet med det formål at få testet langt flere, der ikke i forvejen har symptomer på corona. Det er derfor ikke givet, at de, der er på vej til testcentrene, har symptomer eller mistanke om at være smittet. (besvaret 28. april af Sofie Ejlskov Hugger)

Elin Jeppesen: Jeg har et spørgsmål angående testning. Måske jeg ikke har forstået det, men jeg mangler svar på, hvorfor man pludselig tester i så stor stil. Hvad skal resultatet af testningen bruges til?

 • Testcentrene er en del af myndighedernes nationale teststrategi. Man vil bruge dem til at teste endnu flere personer, der ikke har symptomer på corona, mens man indtil nu har fokuseret mest på de, der allerede viser tegn på smitte. På den måde mindsker man spredningen af coronavirus. Man kan nemlig godt bære virussen og derved smitte andre, selvom man ikke udviser tegn på det.
 • På Fyens Stiftstidende har vi blandt andet skrevet en del om det nye testcenter i Odense. Du kan for eksempel læse mere i artiklen her, hvor du også kan klikke dig videre til andre relevante historier. (besvaret 28. april af Sofie Ejlskov Hugger)

Mette: Ved man, om der er ansatte i supermarkederne eller andre ansatte i butikker, der er blevet syge med covid-19? Og hvem svarer på spørgsmålene?

 • Det er journalister fra Fyens Stiftstidende, der svarer på spørgsmålene i tråden her. I øjeblikket er det Lars Krejberg, Linea Andersen og undertegnede, Sofie Ejlskov, der arbejder med det. Men vi skriver ikke noget, som vi ikke har kilder på. Vi undersøger spørgsmålene ved at søge information hos myndighederne og spørge relevante eksperter eller organisationer.
 • Svaret på dit specifikke spørgsmål er desværre, at nej, det er ikke kendt i offentligheden. Myndighederne offentliggør ikke, hvem det er, der er smittet, og derfor er det heller ikke til at vide, hvor de arbejder. Vi er ikke bekendte med, at supermarkeder eller butikker selv har meldt ud, at de har smittede blandt deres ansatte. (besvaret 28. april af Sofie Ejlskov Hugger)

Knud Sandager: Hvor lang tid tager det, fra man har fået taget coronatesten, til resultatet foreligger?

 • Vi har stillet spørgsmålet til Mads Nybo, som er driftsleder på testcentret i Odense. Han fortæller, at der går omkring tre hverdage. Det vil sige, at det godt kan tage lidt længere tid, hvis man bliver testet op til en weekend. Herefter kan man finde sit svar på www.sundhed.dk. - Og så er beskeden jo, at man så skal kontakte sin egen læge, hvis det giver anledning til bekymring, siger Mads Nybo. (besvaret 28. april af Sofie Ejlskov Hugger)

Eva Andersen: Hvis man er henvist til at blive testet, hvordan kommer man derud? Bus eller taxa? Det er jo ikke alle, der har bil.

 • Vi har stillet spørgsmålet til Mads Nybo, som er driftsleder på testcentret i Odense. Han fortæller, at der ikke er transportløsninger inkluderet, hvis man er blevet henvist til en test. Han understreger dog, at der ikke er noget i vejen for, at man benytter offentlig transport, så længe man ikke har symptomer på corona, og man er opmærksom på at tage sine forholdsregler. - Men det er klart, at hvis man kan få sin nabo til at køre sig eller selv transportere sig på cykel, så er det det mest optimale, siger Mads Nybo.
 • Det er nemlig imod myndighedernes anbefalinger at tage offentlig transport, hvis man har mistanke om, at man er smittet med corona. Læs mere her. (besvaret 28. april af Sofie Ejlskov Hugger)

Hanne Jensen: Hvor meget skal man blande sig, hvis man synes, at andre mennesker har en uhensigtsmæssig opførsel i forhold til corona? Spytte på fortovet for eksempel eller ikke bruge værnemidler i butikkerne?

 • Vi har stillet spørgsmålet til adfærdspsykolog Anders Colding-Jørgensen og Fyns Politi, og du kan læse svaret i artiklen her.
 • Anders Colding-Jørgensen anbefaler, at man holder igen med at irettesætte andre og i stedet selv viser det gode eksempel. Fyns Politi fortæller, at man skal anmelde det, hvis man ser noget ulovligt, men at man ellers kan overveje selv at henvende sig stille og roligt til andre, hvis de for eksempel ikke holder afstand. (besvaret 28. april af Sofie Ejlskov Hugger)

Erik Grønning: Hvordan kan det være, man er bange for antal smittede på nu 8.200 stiger? Sundhedsstyrelsens vurdering er jo, at 580.000 skal smittes? Er det for at trække tiden ud, indtil der kommer en vaccine?

 • Man er ikke bange for, at antallet af smittede stiger. Myndighederne og regeringen har sagt, at genåbningen vil betyde flere smittede uanset hvad. Det centrale er, at smitten spreder sig langsommere end før nedlukningen.
 • Det, man er bange for, er en situation, hvor sundhedsvæsnet ikke kan følge med. Hvor for mange skal indlægges på én gang og have hjælp til at trække vejret. En voldsom stigning kan betyde, at der hverken er sundhedspersonale eller respiratorer nok.
 • Lige nu er det lidt tidligt at snakke om flokimmunitet og antallet af danskere, der skal smittes for at opnå det. Man ved stadig ikke, om smittede overhovedet opnår immunitet, eller hvor længe den i så fald varer. Og tidshorisonten for en vaccine er også ukendt. Ifølge professor Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut tager det nok mindst et år, før der er en effektiv vaccine, som kan bruges på mennesker. (besvaret 28. april af Lars Krejberg)

Morten Larsen: Jeg arbejder i en børnehave. Vi er meget i tvivl om, hvordan vi skal tolke reglerne. Helt specifikt om toiletsæderne skal afsprittes mellem hvert barn? Vi vasker med vand/sæbe to gange dagligt.

 • Det er ikke en regel eller lov, at toiletsæderne skal afsprittes mellem hvert barn. Men det er ganske rigtigt et af Sundhedsstyrelsens tiltag, at sæderne bliver gjort rene to gange om dagen.
 • Styrelsen skriver omkring rengøringen, at vand og sæbe i de fleste tilfælde vil være tilstrækkelig. Men man kan visse steder supplere vandet og sæben med desinfektion. De mest kritiske punkter, når det gælder rengøring, er dog kontaktflader, som hænder rører ved - så som håndtag, gelændere og armaturet på toiletterne. Og hvis man supplerer med desinfektion, er det alene ud fra et forsigtighedsprincip. I kan eventuelt nøjes med vandet og sæben på selve brættet og så desinficere håndtag til toiletbåsene og knapperne, man bruger til at skylle ud. Men det skal I afgøre.
 • Læs hele vejledningen her. (besvaret 28. april af Sofie Ejlskov Hugger)

Carsten Skov: En kvindelig lærer på Søndermarkskolen i Slagelse har torsdag fået konstateret smitte med covid-19. Det kan godt oplyses. Hvorfor kan det ikke oplyses, hvor mange der er smittet i Odense eller Munkebo?

 • Der er ikke oplysninger om smittede i de enkelte byer. Det skyldes sandsynligvis, at myndighederne er meget påpasselige i forhold til at udvise diskretion over for de enkelte patienter og smittede personer. Derfor sætter de blandt andet heller ikke alder på de 13 personer mellem 0 og 59 år, der har mistet livet efter at være blevet syge af covid-19.
 • Der er dog statistik for antallet af smittede i hver kommune. Man kan selv søge sin egen kommune frem i tabellen i artiklen her. Den opdateres dagligt - som regel mellem 14 og 15. (besvaret 28. april af Lars Krejberg)

Vivi Juel Hansen: Hvad er antallet af nye smittede fordelt på kommuner? For os på landet ser smitten ud til at være ovre for nu...

 • Avisen har undersøgt spørgsmålet, og i artiklen her kan du få overblikket over antallet af nye smittede inden for den seneste uge. Flere fynske landkommuner har slet ingen, der er testet positive for covid-19 i løbet af de sidste syv dage.
 • Det er dog vigtigt at understrege, at der fortsat er store mørketal, eftersom det stadig kun en meget lille procentdel af danskerne, der er blevet testet.
 • Desuden betyder den lange inkubationstid, at vi endnu ikke har set stigningen i smittede, som myndighederne forventer kommer efter den forsigtige genåbning. Der kan gå uger, inden symptomerne viser sig. Og nogle har så milde symptomer, at de kan være smittebærere uden at vide det. (besvaret 27. april af Lars Krejberg)

Lars Ege: Malaria smitter via myg. Ved man, om coronavirus kan smitte via myggestik? Sæsonen starter nu.

 • Ifølge Sundhedsstyrelsen smitter coronavirus via dråber i luften, når nogen hoster eller nyser i en afstand på en til to meter, eller via kontaktsmitte - hvis man rører ved overflader med smitte på og derefter rører sig i næse, øjne eller mund.
 • Der er ikke nogen meldinger om, at coronavirus kan smitte via myggestik.
 • Sundhedsstyrelsen skriver i øvrigt, at det heller ikke tyder på, at coronavirus kan overføres via blod, som jo det er, myggene tager fra os, når de stikker.
 • Læs mere hos styrelsen her. (besvaret 27. april af Sofie Ejlskov Hugger)

Jesper: Vi (familie på 5) er inviteret til et stort bryllup med 200 inviterede om én uge. Festen skal holdes i brudeparrets have. Må vi det og må brudeparret holde så stor en fest i egen have i disse tider?

 • Ja, brudeparret må faktisk godt holde en privat fest, da forbuddet mod over 10 forsamlede personer ikke gælder i private boliger. Grundloven siger nemlig, at den private bolig er ukrænkelig. Så skal politiet kunne gå ind, skal de have rettens godkendelse.
 • Men når det er sagt, så opfordrer politiet kraftigt til at aflyse private arrangementer med flere end 10 personer og generelt anbefaler de, at man begrænser deltagerantallet i privaten mest muligt. Det kan du læse mere om på politiets hjemmesiden her.
 • Så brudeparret må lovmæssigt godt invitere til bryllup, men politiet anbefaler, man lader være. (besvaret 27. april)

Dennis Madsen: Hvordan er smittefaren i bussen? Hvad kan man selv gøre?

 • Myndighederne fraråder ikke at tage bussen, derfor må man formode, er der ikke er nogen smittefare, hvis blot man tager sine forholdsregler, når man rejser med bussen.
 • Fynbus har blandt andet sat passagerantallet ned for at undgå smittespredning. Det står på døren, hvor mange der må være i den givne bus. De er også obs på rengøring. Læs mere om det her.
 • Når du tager bussen skal du være god til at holde afstand. Også til chaufføren. Tænk over de andre i bussen, og nys og host i dit ærme. Sørg også for at have rene hænder, da du kommer til at skulle trykke på knapper i bussen. Du kan undgå mange mennesker, ved at rejse uden for myldretiden.
 • Rejs ikke med bus, hvis du er syg eller har tegn på corona.
 • Du kan ikke betale med kontanter, men du kan bruge rejsekort, mobilbillet-app eller www.webshop.fynsbus.dk. (besvaret 27. april)

Tina Rasmussen: Jeg skal købe brudekjole fra USA. Er der lukket for pakkeforsendelser i verden eller skal man beregne ekstra forsendelsestid, nu da USA stort set er lukket ned?

 • Ifølge Post Nord har det amerikanske postvæsen USPS haft svært ved at finde transport ud af landet, men i Post Nords seneste opdatering fra 27. april, skriver de, at der er forbedringer på vej. Men man skal forvente, at forsendelser fra USA til Danmark kan være meget længere undervejs end normalt.
 • Tingene ændrer sig hele tiden. Også inden for post-verdenen.
 • Lige nu er der mange lande, som ikke har postgang til Danmark. Se hvilke lande det drejer sig om her.
 • Fra Danmark kan der fortsat sendes post til: Alle EU-lande samt følgende lande: Canada, Iran, Island, Hong Kong, Japan, Liechtenstein, Norge, Qatar, Rusland, Schweiz, Singapore, Storbritannien, Sydkorea, Tyrkiet, Vietnam, Kina, Ukraine og USA. Der kan fortsat sendes post til Grønland og Færøerne. (besvaret 27. april)

Kenneth Holm: Min søns pas udløber snart, og vi havde inden nedlukningen af Danmark bestilt tid til nyt pas. Hvordan får vi fat i et nyt pas under nedlukningen?

 • Det er ganske rigtigt, at borgerservice er lukket sammen med bibliotekerne. Det kan du læse mere om i artiklen her.
 • Nu ved jeg ikke, hvor I bor, men flere kommuner giver dog muligheden for, at man kan benytte borgerservice akut, for eksempel hvis det haster med at få lavet et nyt pas. Det har vi skrevet lidt om her. Man kan godt forsøge at kontakte dem og se, om ikke man kan få lavet en aftale alligevel. (besvaret 27. april af Sofie Ejlskov Hugger)

Martin Gertsen: Hvad med os pendlere over Storebælt, som nu arbejder hjemmefra og derfor ikke kører over broen for tiden? Burde vi ikke få nogle penge tilbage fra Storebælt?

 • Vi har undersøgt sagen og fundet svaret. Det kan du læse her.
 • Sund & Bælt oplyser til Fyens Stiftstidende, at pendlernes aftale automatisk tilpasses. Det vil sige, at hvis man ikke bruger sin pendleraftale på Storebæltsbroen, får man automatisk refunderet pengene i den efterfølgende måned.
 • Det vil desuden være muligt for de flestes vedkommende at opretholde muligheden for at få den 12. måned gratis, som man som pendler plejer at kunne få. Det oplyser Sund & Bælt i en mail til Fyens Stiftstidende. (besvaret 26. april af Martin Ytting Rask. Opdateret med sidste punkt den 4. maj)

Lis Klinggaard: Jeg er besøgsven for en dame på 91 år. Hvornår bliver dette igen tilladt?

 • Vi har undersøgt sagen og fundet svaret. Det kan du læse her.
 • Ældresagen fortæller, at de fortsat ikke kan anbefale, at man tager på besøg som besøgsven. De følger myndighedernes anbefalinger, og så snart det igen er sikkert, vil de melde det ud til besøgsvennerne.
 • Ældresagen opfordrer til, at man i stedet ringer til sin besøgsven, når man nu ikke kan komme fysisk på besøg.
 • Desuden har Røde Kors, der også står bag en besøgstjeneste, lanceret en digital besøgstjeneste her i coronatiden. Det kan du læse mere om her.
 • Det er i høj grad de ældre og dem i risikogruppen, vi skal passe på i denne tid. Derfor opfordrer myndighederne stadig til at begrænse besøg og at holde afstand. Læs myndighedernes anbefalinger her. (besvaret 25. april af Martin Ytting Rask)

Andersen: Hvorfor er det mere farligt at gå i Den Fynske Landsby og Odense Zoo, end det er på de offentlige stier, der går ind gennem zoo og forbi landsbyen? Begge må nu ikke åbne.

 • Når det stadig er muligt at gå en tur langs Odense Å, hvor man både kan passere Odense Zoo og Den Fynske Landsby, så er det, fordi stien betragtes som offentlig vej. Her gælder der kun et forsamlingsforbud mod grupper på over 10 personer. Skulle det forbydes at gå på stien, vil det kræve et egentlig udgangsforbud. De andre steder, du nævner, er ikke at betragte som offentlig vej. Hos Odense Zoo har man lov til at åbne op, så længe gæsterne ikke overtræder forsamlingsforbuddet og samler sig i grupper på over 10 personer. Når zoo valgte at udskyde deres planlagte åbning 1. maj, er det, fordi en ændret retningslinje fra Rigspolitiet onsdag gjorde, at myndighederne nu fraråder en genåbning af dyreparker og forlystelsesparker. Det kan du læse mere om her.
 • For Den Fynske Landsbys vedkommende, så er man her underlagt de regler, der gælder for alle landets museer. Og her skelnes der ikke mellem et stort frilandsmuseum eller et mindre museum under tag. Museerne er dog i dialog med myndigheder i forhold til at kunne åbne. Hvis det bliver muligt, skal man efterleve de samme retningslinjer som i resten af samfundet- Altså et forsamlingsforbud på over 10 personer og en række krav til afstand mellem gæsterne. Du kan læse mere her. (besvaret 24. april af Erik Thomsen)

Annemarie Borregaard: Jeg har set en del skoleklasser udendørs. De er samlet i hele klasser (altså mere end 10 personer) med to voksne. Er det ikke en forkert tolkning fra skolernes side?

 • Fyens Stiftstidende har dykket ned i en vejledning fra 20. april, som Sundhedsstyrelsen har lavet til skoler og fritidsordninger.
 • Der bliver ikke stillet noget krav til det maksimale antal af personer, der må være samlet på skolerne, men borde og stole skal stilles, så eleverne har en afstand på to meter, mens de sidder ved siden af hinanden i længere tid.
 • Hvis man ikke kan sikre afstand på to meter i lokalerne, må man dele eleverne op i mindre grupper eller sørge for, at ikke alle er på skolen på samme tid.
 • De aktiviteter, der kan foregå udendørs, bør foregå der. Og man kan overveje at holde frikvarter forskudt.
 • Det anbefales dog netop, at der er flere voksne til stede, når eleverne er udenfor, så man sikrer, at de holder afstand til hinanden.
 • Hvis du er nysgerrig, kan du for eksempel læse om, hvordan Kerteminde Byskole har tacklet coronakrisen - en plan, der i første omgang involverede en feltspade.
 • Du kan også læse om, at Nordfyn-borgmester Morten Andersen overvejer at inddrage haller til undervisning. (besvaret 24. april af Sofie Ejlskov Hugger)

Jens Olesen: Må den lokale MC-klub med sine egne medlemmer lave klubaften, så længe man er højst 10 personer?

 • Der er indført et midlertidigt forbud mod at forsamle sig mere end 10 personer til arrangementer eller aktiviteter indendørs og udendørs. Det forbud gælder foreløbigt frem til og med den 10. maj, men det kan – som så meget andet i denne tid – hurtigt ændre sig. Læs mere her.
 • Derfor burde der ikke være noget i vejen for, at I inden for lovens rammer kan mødes.
 • Politiet anbefaler desuden at man begrænser deltagerantallet mest muligt og følger myndighedernes anbefalinger om god hygiejne og at holde afstand. (besvaret 24. april af Martin Ytting Rask)

Grethe Boje Ploug: Hvordan går det med smitten blandt skolebørn, nu de er startet op igen?

 • Det findes der, så vidt vi kan se, ikke nogen officielle tal på.
 • På Sundhedsstyrelsens hjemmeside kan man læse i graferne, at der siden 12. marts er omkring 100 0-9-årige, der er konstateret smittet med covid-19, men det er ikke muligt at se en udvikling over tid. Samtidig har der været lidt mindre end 250 smittede blandt de 10-19-årige.
 • I går, torsdag den 23. april, var der 21 indlagte, som er mellem 0 og 19 år. Læs mere her.
 • Du kan også følge udviklingen på Fyens.dk her.
 • Vi har i de seneste dage blandt andet fortalt om, at en pædagog i Broskolens SFO i Årslev i Faaborg-Midtfyn Kommune er blevet smittet med corona. Men det tyder ikke på, at der er elever, der er blevet smittet. (besvaret 23. april af Sofie Ejlskov Hugger)

Jens Nørregaard: En kommentar til artiklen om cykling i grupper. Dansk Cykle Union har fastholdt sin indtrængende anbefaling om ikke at køre i grupper. Enten træne alene eller sammen med sin nærmeste.

 • Det er rigtigt, at Dansk Cykle Union foreløbig fastholder sin anbefaling om ikke at køre i grupper. De oplyser på deres hjemmeside, at træning kun bør ske alene eller med sine nærmeste og med stor afstand til hinanden.
 • I forbindelse med artiklen om Per Jensen og cykling i grupper, har vi forsøgt at få fat i Danmarks Cykle Union for at høre deres synspunkt. De er dog ikke vendt tilbage på vores henvendelse, men artiklen er nu opdateret med deres anbefalinger. (besvaret 23. april af Martin Ytting Rask)

Kirsten Andersen: Er de "trykknapper", der er ved fodgængerfelter ved trafiklys ikke meget uhygiejniske (smitterisiko)? Hvordan får man den grønne mand frem uden at røre ved dem?

 • Avisen har undersøgt sagen, og du kan finde svaret her, ligesom du kan læse Kirsten Andersens reaktion på det.
 • Jo, knapperne er forholdsvis uhygiejniske forstået på den måde, at i hvert fald Odense Kommune ikke gør noget aktivt for at holde knapperne og sensorerne rene. Det gør de i øvrigt heller ikke i Svendborg, har vi fundet ud af. Coronavirus kan overleve på overflader i alt fra et par timer til nogle dage, og sundhedsmyndighederne har ikke en mere præcis tidsramme, da det blandt andet afhænger af temperaturen. Derfor fraråder myndighederne, at man rører ved overflader, som mange andre mennesker kan have rørt ved.
 • Skal man så lade være at trykke på knapperne? Nej, siger Odense Kommune, for så går man over for rødt. Det, man i stedet kan gøre, er at bruge sit ærme eller sin albue. Det kan ikke lade sig gøre at få det grønne lys frem uden kontakt. (besvaret 23. april af Sofie Ejlskov Hugger)

Dorrit Lauridsen: Vi er meget i tvivl, om man kan fjerne coronavirus på overflader med rodalon-spray? Eller er det kun sprit, der virker?

 • Vi har spurgt professor og tidligere overlæge Hans Jørn Kolmos, og han siger, at sprit har en stærkere virkning på virus end rodalon, da rodalon mere er en desinficerende sæbe.
 • Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man gør rent, som man altid har gjort det, altså med almindelige rengøringsmidler og metoder. Til gengæld bør man gøre oftere rent end normalt.
 • Styrelsen nævner ikke nogen konkrete rengøringsmidler, men påpeger, at man kan supplere eller erstatte midlerne med desinfektionsmiddel, når man gør rent på overflader og genstande.
 • Vi kan se, at eksempelvis Coops kvalitetschef blandt andet har udtalt sig specifikt om spørgsmålet om rodalon, og ifølge hende er det ikke nødvendigt at bruge.
 • I skal dog tænke på, at Sundhedsstyrelsen heller ikke anbefaler, at man bruger håndsprit frem for at vaske sine hænder med almindelig sæbe.
 • Læs mere hos styrelsen her. (besvaret 23. april af Sofie Ejlskov Hugger)

Lene Panduro Christiansen: Vi skal til Bornholm i uge 32, men bliver det overhovedet muligt at lave noget der? Jeg tænkte på om caféer og restauranter vil være åbent til den tid? Og hvad med færgen fra Ystad i Sverige?

 • Det er svært at sige, om caféer og restauranter vil være åbent til den tid. Genåbningen af Danmark er inddelt i faser, og seneste melding fra regeringen lyder på, at fase to af genåbningen vil blive præsenteret den 10. maj. Det kan du læse mere om her. Det er altså også omkring 10. maj, vi bliver klogere på, hvornår restauranter og caféer igen kan åbne.
 • Venstre meldte torsdag ud, at de vil prioritere at åbne eksempelvis caféer, restauranter og storcentre som det næste. Det kan du læse om her.
 • I forhold til færgen fra Ystad til Rønne, så er det også svært at sige, hvordan situationen ser ud til august, når I skal afsted. Netop nu er Sveriges grænser åbne for borgere fra EU, men som så meget andet i denne tid, kan tingene ændre sig hurtigt. (besvaret 23. april af Martin Ytting Rask)

Ingolf Nielsen: Hvorfor holder bibliotekerne lukket? Der kommer jo ikke så mange mennesker der som for eksempel i et supermarked.

 • Biblioteker, herunder borgerservice, har lukket, da regeringen har besluttet, at de ikke er blandt dem, der skal begynde at åbne op. Det skal de formentlig efter den 10. maj.
 • Fyens Stiftstidende har kigget nærmere på sagen og talt med bibliotekerne i Odense og Nordfyns Kommuner. Det kan du læse mere om her.
 • Du kan også læse om, hvordan du som bruger skal forholde dig i mellemtiden, her.
 • I Svendborg er der dog blevet oprettet mulighed for, at man kan afhente bøger på biblioteket. Læs mere om det tiltag her.
 • Du kan også læse om, at Nordfyns Kommune snart vil forsøge sig med samme ordning. (besvaret 23. april af Sofie Ejlskov Hugger)

Willy Gilsing: Hvorfor har borgerservice og biblioteker i Nordfyns Kommune ikke åbent? Dagligvarebutikker har dog åbent! Hvad med at sætte en skærm op, som gør, at man ikke smitter! Så kunne man da få fornyet sit pas.

 • Biblioteker, herunder borgerservice, har lukket, da regeringen har besluttet, at de ikke er blandt dem, der skal begynde at åbne op. Det skal de formentlig efter den 10. maj.
 • Fyens Stiftstidende har kigget nærmere på sagen og talt med bibliotekerne i Odense og Nordfyns Kommuner. Det kan du læse mere om her.
 • Du kan også læse om, hvordan du som bruger skal forholde dig i mellemtiden, her.
 • I Svendborg er der dog blevet oprettet mulighed for, at man kan afhente bøger på biblioteket. Læs mere om det tiltag her.
 • Du kan også læse om, at Nordfyns Kommune snart vil forsøge sig med samme ordning. (besvaret 23. april af Sofie Ejlskov Hugger)

Jens Damsgaard: Hvorfor har Heartland Festival ikke sat gang i at refundere folks billetter eller at veksle dem til næste års festival? Siden aflysningen har der været tavshed. Hvorfor?

 • Vi har efterfølgende været i kontakt med Jens, der spørger, og han oplyser, at han nu har fået besked fra Heartland.
 • Festivalen meldte torsdag morgen ud, at datoerne for næste års festival var på plads. Samtidig med det, skulle Ticketmaster, der står for billetterne, have sendt informationsmails ud til samtlige billetindehavere, hvor man enten kan få refunderet billetten eller gemme den til næste års festival. Det kan du læse mere om her. (besvaret 22. april af Martin Ytting Rask)

Allan Nielsen: Vi har haft udlejet vores sommerhus til to, som med sikkerhed var smittede. Hvor længe skal der gå, før vi selv kan bruge huset uden at være i smittefare?

 • Sundhedsstyrelsen oplyser, at coronavirus kan overleve på overflader i op til "nogle dage". Mere præcist er det ikke muligt at sige det, da det blandt andet afhænger af temperaturen, luftfugtigheden og den type overflade, virus eventuelt sidder på. Hvordan I tolker "nogle dage" - om det er to, tre eller fire dage - må være op til jeres temperament.
 • Vi har også stillet dit spørgsmål til professor og tidligere overlæge Hans Jørn Kolmos og han bekræfter ovenstående om, at virus kan overleve på overflader "et par døgn". Men hvis I gør huset rent, lufter godt ud og lader det stå et par dage, så er i garderet. Han mener dog også, at risikoen ved at flytte ind lige efter, formentlig er "uhyre beskeden", som han siger. Men I kan sikre jer ved at gøre godt rent og lufte ud, mener han.
 • I går udgav vi en historie om, at det for eksempel ikke er et krav, at hotelværelser står tomme mellem gæsterne, da der i stedet bliver foretaget en grundig rengøring. Den kan læses her. (besvaret 22. april af Sofie Ejlskov Hugger og opdateret 28. april af Linea Marie Andersen)

Sussie Elkjær: Hvornår tænker man, at man kommer til at kunne spille håndbold igen?

Holger Mikkelsen: Hvis man booker hotelværelse, skal dette så have stået tomt i 48 timer for at sikre, der ikke er coronavirus?

 • Fyens Stiftstidende har undersøgt sagen, og vi har fundet svaret i artiklen her.
 • Myndighederne har ikke nogen regler om, at hotelværelser skal stå tomme i en periode, inden nye gæster rykker ind. Det er derfor heller ikke noget, der er en del af anbefalingerne hos brancheorganisationen Horesta, så længe hotellerne sørger for en grundig rengøring af deres værelser. (besvaret 22. april af Sofie Ejlskov Hugger)

Erik Anker: Vi får hele tiden antal på smittede, men hvor mange er testet? Det kunne jeg godt tænke mig at kunne sammenligne.

 • På Fyens.dk fortæller vi løbende om de nyeste tal inden for coronasmitte. Både antal indlagte, antal testede, antal raske og antal omkomne. Du kan finde artiklen her.
 • Per dags dato er 108.465 personer blevet testet. Det seneste døgn har et rekordstort antal danskere desuden været igennem testcentrene. Det kan du læse mere om her. (besvaret 22. april af Sofie Ejlskov Hugger)

Andreas Christiansen: Jeg har set, at nogle blodtrykssænkende præparater har en uheldig virkning sammen covid-19. Jeg bruger Losartankalium, er det produkt blandt de tvivlsomme?

 • Det bedste svar kan du få hos din læge.
 • Sundhedsstyrelsen anbefaler fortsat, at man tager blodtrykssænkende medicin, da der ifølge dem ikke er solid, videnskabelig evidens for, at det skulle være skadeligt for patienter med coronavirus.
 • Samme anbefaling kommer Hjerteforeningen med her. (besvaret 22. april af Martin Ytting Rask)

Frk. Skov: Har man overvejet, om der er sengepladser nok på det nye OUH, hvis/når noget lignende sker i fremtiden?

 • Vi har undersøgt sagen og fundet svaret i artiklen her.
 • Man har ikke direkte kunnet forudse coronavirussen, da man lagde planer om at bygge et nyt OUH. På det tidspunkt var corona for de flestes vedkommende noget, man drak i festligt lag.
 • På det nye OUH vil der blive lavet en infektionsmedicinsk afdeling med 15 sengepladser, og desuden er der mulighed for hurtigt og nemt at omstille hospitalet til flere lignende indlæggelser, fortæller Peder Jest, der er lægelig direktør på OUH.
 • Den infektionsmedicinske afdeling bliver med udgang i jordplan, så patienter og personale ikke unødigt kommer i kontakt med resten af hospitalet. (besvaret 22. april af Martin Ytting Rask)

Ann Christensen: Hvor stor er risikoen ved at gøre rent i en lægepraksis, hvor jeg ved, at de har testet for covid-19?

 • Der er to måder, coronavirus kan smitte på. Den ene er fra person til person via de små dråber, der kan sprede sig i luften i en afstand på en til to meter, når nogen hoster eller nyser. De falder hurtigt til jorden, så det tyder ikke på, at coronavirus kan smitte ved at hænge i luften.
 • Derfor er det nok nærmere kontaktsmitte, du skal være opmærksom på. Altså, hvorvidt der sidder coronavirus på overflader, som du rører ved. Virus skal dog stadig i kontakt med dine øjne, din næse eller din mund. Derfor er det blot vigtigt, at du sørger for at vaske og spritte dine hænder, og at du ikke rører dig i ansigtet, før dine hænder er rene.
 • Du kan læse mere hos Sundhedsstyrelsen her. (besvaret 22. april af Sofie Ejlskov Hugger)

Lise-Lotte Pilgaard: Jeg vil gerne vide, hvor lang tid covid-19 kan overleve på reklamer? Jeg har søgt efter det, men kan ikke finde noget om det, og det er jo noget, vi alle rører ved jævnligt.

 • Sundhedsstyrelsen ved ikke præcis, hvor længe virus kan overleve på overflader. Den anslår, at det kan være alt mellem få timer til "nogle dage". Det afhænger nemlig af forholdene, for eksempel hvilken overflade der er tale om, hvor varmt der er, og hvor fugtig luften er. Styrelsen har derfor ikke nogen officielle udmeldinger om, hvor længe virus kan eksistere på eksempelvis reklamer.
 • Husk, at man ikke kan blive smittet alene ved at røre ved genstande med virus på. Virus skal stadig i kontakt med slimhinderne i munden, i næsen eller i øjnene. Man skal ikke være bange for at røre ved noget, hvis man efterfølgende har god håndhygiejne og er opmærksom på, hvor man gør af sine hænder. Men det anbefales, at man for så vidt muligt undgår kontakt med ting i det offentlige rum, som mange kan have rørt ved. Læs mere hos Sundhedsstyrelsen her. (besvaret 22. april af Sofie Ejlskov Hugger)

Linda Johansen: Min datter er gravid med tvillinger. Hun er i uge 23, og nu har de lige fundet ud af, at en kollega til hendes kæreste er testet positiv med corona. Hvordan skal de forholde sig?

 • Ifølge myndighederne er det ikke bevist, at gravide er særligt udsatte, men Sundhedsstyrelsen følger området tæt. Det betyder, at gravide er på listen over risikogrupper ud fra et såkaldt forsigtighedsprincip. Det skyldes, at man ved, at gravide generelt er mere modtagelige overfor infektioner, som kan give øvre luftvejsinfektioner, for eksempel influenza.
 • Hvis din datters kæreste udvikler milde symptomer, er det muligt at blive henvist til en test. Situationen omkring tests udvikler sig dog løbende i øjeblikket, så det kan muligvis være en god idé at rådføre sig med sin læge.
 • Derudover gælder de samme anbefalinger for gravide som for andre i risikogrupper. Man bør sørge for god håndhygiejne, undgå kontaktflader og overveje at bruge handsker. Man bør holde afstand til andre mennesker og undgå samvær med personer med symptomer. Man bør kun gå ud, når det er nødvendigt. Man kan godt gå på arbejde, så længe man ikke arbejder sammen med personer, der er smittet med eller har mistanke om at være smittet med covid-19.
 • Hvis din datter arbejder i sundheds-, social- og ældresektoren, skal hun dog have hjemmearbejdsplads fra uge 28 i graviditeten.
 • Læs mere hos Sundhedsstyrelsen her. (besvaret 21. april af Sofie Ejlskov Hugger)

Ali: Hvor meget skal man hoste, før man kan være bekymret for sygdommen? Jeg hoster engang imellem, og jeg er ryger.

 • Det har før været oppe at vende i medierne, at rygning kan være en risikofaktor, men det er langt fra alle rygere, som tilhører en risikogruppe. Med andre ord er rygere ikke på myndighedernes lister over udsatte. Se for eksempel Sundhedsstyrelsens liste her.
 • Det er også svært at sige, hvor meget man skal hoste, før man skal være bekymret, da vi ved, at symptomerne på corona kommer til udtryk i forskellig grad hos de syge. Nogle har nærmest ingen symptomer, mens andre bliver mere alvorligt ramt. Hvis du er bekymret for, om du har corona, eller har forværrede symptomer, bør du kontakte din læge. Du kan læse mere om symptomer på corona, og hvordan man bør forholde sig, her. (besvaret 21. april af Sofie Ejlskov Hugger)

Kristianna Hammer: Efter at Danmark nu åbner mere op er jeg meget i tvivl om sikkerheden. Hvorfor giver man ikke bare et påbud, at folk skal bære masker i det offentlige rum udover at holde afstand?

 • Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke, at raske personer bruger mundbind eller maske, da der ikke er noget, der tyder på, at anvendelsen af mundbind eller maske har en effekt på smittespredningen. Det er især sammenholdt med, at hvis mundbind og masker bruges der, hvor de ikke har en effekt, vil de mangle andre steder som eksempelvis på sygehusene.
 • Der er flere steder meldinger om, at mundbind og masker er begyndt at mangle. Desuden har WHO været ude at advare mod mangel på værnemidler, som mundbind og masker er.
 • Årsagen til, at sundhedspersonale bruger værnemidler som mundbind eller maske, er, at de i deres arbejde er i tæt kontakt med mange smittede og folk i risikogrupperne. (besvaret 21. april af Martin Ytting Rask)

Anette Nielsen: Bliver du indlagt med det samme, hvis du bliver testet positiv for corona? Og hvad med almindelig håndsæbe er det lige så godt som sprit?

 • Det afhænger af, hvilke symptomer du har. Hvis du har milde eller slet ingen symptomer anbefaler myndighederne, at du isolerer dig hjemme, indtil du er rask og har været det i 48 timer. Hvis du har alvorlige symptomer, kan det være, du bliver indlagt, men det vil i sidste ende være op til sundhedspersonalet at vurdere.
 • Ifølge Sundhedsstyrelsen er håndvask med vand og sæbe lige så godt som håndsprit, så længe du vasker dem grundigt.
 • Du kan desuden se en video i artiklen her, hvor Benedicte Busk-Jepsen fra Bregninge på Ærø synger en sang, så man derhjemme kan få helt styr på at vaske hænder. (besvaret 21. april af Martin Ytting Rask)

Claus Jørgensen: Min niece har haft kraftige symptomer på corona, men hendes læge ville ikke se hende, og hun er ikke blevet tilbudt en test. Hvor meget skal der til, før man kan få en test?

 • Det er svært at sige, præcist hvad der skal til, før man kan blive testet, da det er lægens vurdering i den enkelte situation. Du kan se en guide her til, hvornår du skal kontakte lægen.
 • På et pressemøde mandag fortalte sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at de mange hvide telte, der er sat op flere steder i landet, skal bruges til at øge antallet af test. Sundhedsministeren oplyste desuden, at alle med symptomer – også milde symptomer – skal kontakte lægen eller vagtlægen og derfra visiteres til test.
 • Tirsdag oplyste myndighederne i en pressemeddelelse, at strategien med øget testning også omfatter nogle grupper uden symptomer, heriblandt personer, der er indlagt på sygehuset i mere end et døgn samt beboere og personale på institutioner som eksempelvis bosteder og plejehjem. (besvaret 21. april af Martin Ytting Rask)

Kurt Kristensen: Er det mon rigtigt, at man kan se små blærer på fødderne, som et stadium på corona?

 • Sundhedsstyrelsen oplyser, at symptomerne på coronavirus typisk er hoste, feber, ondt i halsen, ømhed i musklerne og vejrtrækningsbesvær. Små blærer på fødderne figurerer i skrivende stund ikke på myndighedernes liste over symptomer på coronavirus. Listen kan ses her. (besvaret 21. april af Martin Ytting Rask)

Per Jensen: Vi er seks raske mænd, der normalt cykler én gang om ugen. Vi har ikke cyklet de seneste fem uger, men vi vil gerne i gang igen. Kan vi cykle, så det er sundhedsmæssigt forsvarligt?

 • Vi har undersøgt sagen i artiklen her.
 • Ifølge professor i mikrobiologi ved SDU, Hans Jørn Kolmos, kan I godt cykle sammen igen, så længe I holder god afstand og følger de generelle anvisninger fra myndighederne som håndvask og så videre.
 • Dansk Idrætsforbund har mandag den 20. april opdateret deres anbefalinger og fraråder ikke længere udendørs idræt. Men de opfordrer ligesom Hans Jørn Kolmos til, at I holder god afstand til hinanden. (besvaret 21. april af Martin Ytting Rask)

Leo Mastek: Hvem er det, de vil teste i Nyborg? Er det alle eller kun en del af Nyborgs befolkning?

 • Netop fordi der har været tvivl om, hvem der har ansvaret for de testcentre, der skal oprettes i Nyborg og på resten af Fyn, er der også meget lidt viden om, hvem der egentlig skal testes på dem. Jævnfør Region Syddanmark har Fyens Stiftstidende indtryk af, at alle med symptomer i princippet skal kunne testes uden en henvisning fra lægen. Som avisen tidligere har fortalt i artiklen her, har myndighederne et ønske om at teste 1000 personer i døgnet alene i Nyborg. (besvaret 20. april af Sofie Ejlskov Hugger)

Gitte: Sidder lige og læser artikel fra d. 3. april, hvor man skriver, at nyt corona-testcenter skal åbnes i Nyborg - "formentlig i løbet af et par dage". Nu har vi d. 15. april, men hvor er det?

 • Fyens Stiftstidendes redaktion i Nyborg har forsøgt at jagte et svar på, hvor det 2500 kvadratmeter store, lokale testcenter er blevet af. Nyborg Kommunes kommunaldirektør Lars Svenningsen fortæller, at han ikke har hørt mere i sagen, og Styrelsen for Patientsikkerhed henviser til Statens Seruminstitut. Der har heller ikke været svar at hente hos hverken Region Syddanmark eller Danske Regioner. Fyns Politi fortæller dog, at der endnu ikke er truffet beslutning om, hvorvidt centret bliver til noget, og at beslutningen ligger hos Sundhedsstyrelsen. Du kan læse mere om redaktionens forsøg på at få svar her.
 • Vi har samtidig søgt efter svar på, hvad der skal ske med de øvrige, fynske testcentre, hvilket du kan læse mere om her.
 • Og du kan læse om det første, fynske center, der er tæt på at stå klar, her. (besvaret 20. april af Sofie Ejlskov Hugger)

Jeres spørgsmål fra den 26. marts

Morten: Jeg var tidligere ugen på OUH for at få fjernet sting. Hvorfor bliver jeg ikke testet, når jeg nu alligevel er der? Og de siger, det kan være farligt på sygehuset, og at man kan være smittet, uden at man viser tegn på det?

 • Hen over weekenden og først på ugen kom det frem, at der i Region Syddanmark – og dermed på OUH – var mangel på udstyr til at udføre corona-testene med, og at der var udsigt til, at man kunne risikere at løbe tør. Den udfordring er nu ved at blive løst, og siden har Sundhedsstyrelsen ændret strategi, så flere vil blive testet for corona. Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, har sagt, at der skal testes omkring 5000 danskere om dagen. Michael Dall, lægelig direktør på OUH, oplyser, at man på det tidspunkt, Morten var på OUH, havde man ikke mulighed for at teste andre end dem med alvorlige symptomer. Helt grundlæggende er det sådan, at hvis man er usymptomatisk og har det fint, er der ingen fare ved at gå på sygehuset, og så er der heller ingen grund til at teste for corona, siger han.

Erik: Er der nogen undersøgelser af, hvor mange der er døde af Covid-19, og hvor mange af de smittede, der er døde som følge af andre sygdomme?

 • Til den første del af dit spørgsmål: Ja. Der bliver dagligt gjort op, hvor mange corona-smittede mennesker er død. Det gælder både i Danmark og i resten af verden, hvor corona-virus hærger. Til den anden del af dit spørgsmål: Nej. Indtil nu har overvægten af de døde haft andre alvorlige sygdomme – f.eks. kræft eller hjerteproblemer – og derfor kan det i nogle tilfælde være svært at slå fast, om dødsårsagen er corona eller sygdommen. Statens Seruminstitut skriver følgende om dødstallet: Opgørelsen omfatter dødsfald, der er registreret indenfor 60 dage efter påvist COVID-19 infektion. COVID-19 er ikke nødvendigvis den tilgrundliggende årsag til dødsfaldet.

Flemming: Hej. Kan jeg få kompensation for de udlejninger i mit 16 personers feriehus, der er afbestilt i forbindelse med myndighedernes forskrifter?

 • I Jysk Fynske Medier har vi oprettet en hotline til det lokale erhvervsliv. Her sidder forskellige eksperter klar til at svare på spørgsmål fra eksempelvis selvstændige. Derfor vil jeg anbefale dig at søge svar på dit spørgsmål der. Læs mere om det her.

Jeres spørgsmål fra den 25. marts

Willy: Der er mange indlagte og døde her og nu - men vi mangler oplysning om, hvor mange der dør under en almindelig influenza i de tidligere år?

 • Under den seneste influenzasæson var det Statens Seruminstituts vurdering, at der døde 790 danskere af influenza. Hvor mange dør i løbet af en influenzasæson varierer meget. I sæsonen 2017-18 var der estimeret 2822 dødsfald, mens der er i sæsonen 2016-17 var 751 dødsfald. Du kan læse mere i artiklen her – vær dog opmærksom på, at den er fra slutningen af februar, så de kinesiske corona-tal er derfor ikke længere gældende.

Lise: Rejsende fra udlandet skal i karantæne, når de kommer hjem. Hvad består karantæne præcist i? Ikke handle? Blive inde 24/7? Gå ture eller?

 • Udenrigsministeriet opfordrer på de kraftigste alle, der er kommet hjem fra udlandet, til at blive hjemme i 14 dage. Det vil sige ingen gåture og ingen ture til supermarkedet – det sidste må man få hjælp. Der opfordres også til, at man ikke giver knus og kram, når man kommer hjem

Jeres spørgsmål fra den 24. marts

Stephane: Jeg står midt i en flytning. Det er lejebolig, og det er ret kritisk, at jeg ikke kan komme af med mit skrald.

 • Det er selvfølgelig træls, men lukningen af genrbugspladserne er en følge af regeringens beslutning om, at alle offentligt ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner, skal sendes hjem. Det er vurderet, at medarbejderne på genbrugspladserne ikke varetager kritiske funktioner. Derfor må man som borger ”nøjes” med at sortere affald efter de regler, der gælder i den kommune, man bor i. Men det betyder også, at man ikke pludseligt kan stille en masse andet affald sammen med husholdningsaffaldet. Du kan læse mere om det i denne artikel.

Jeres spørgsmål fra den 23. marts

Zacharias: Bikarbonat blev i sin tid brugt til den spanske syge, som også var en virus, der havde samme symptomer. Hvorfor er man stoppet med at bruge bikarbonat?

 • Covid19 har nogle af de samme ligheder i symptomer og gen-opbygning som eksempelvis den spanske syge og SARS, men den har også symptomer og gen-opbygning, som afviger. Derfor er det ikke sikkert, at det, der virkede på den ene sygdom, virker på den anden. Forskere og læger verden over er i gang med at undersøge, hvad der kan hjælpe i forhold til covid19 – ligesom man også arbejder på at finde en vaccine. Men sundhedsmyndighederne i Danmark kommer ikke til at anbefale brug af noget, før der er evidens for, at det virker, og at det ikke har for store og for mange bivirkninger. Læs mere om det her.

Lisa: Hvordan er det med betaling af den institution, vi ikke kan bruge under karantænen? Får vi penge retur?

 • Nej, udgangspunktet er, at man betaler for sit barns plads i daginstitutionen som hidtil. Ifølge Børne- og Undervisningsministeriet står vi en samfundskrise, så alle må bidrage. De ansatte får stadig løn, og der tilbydes nødpasning i alle kommuner. Hvis din økonomiske situation ændrer sig som følge af corona-krisen, kan du søge om friplads til dit barn.

Kenneth: Kan det virkelig passe, at der må være flere end 10 personer de steder, der er nødpasning af børnene?

 • Hvis der er flere end 10 personer samlet til nødpasning, vil de blive delt op i mindre grupper, der holdes adskilt fra hinanden – det kan gøres ved, at en gruppe er i en del af bygningen, mens en anden er i den anden del, eller ved at en gruppe er udenfor, mens en anden gruppe er indenfor.

Jeres spørgsmål fra den 22. marts

Jan: Er det usundt at dyrke meget sport? Jeg kender en, der cykler 50-60 kilometer fire-fem gange om ugen. Han tror ikke på mig, når jeg siger, at det stresser kroppen.

 • Nu har det ikke så meget med coronavirus at gøre, men vi tager spørgsmålet med alligevel. Motion er sundt, og det er forskelligt, hvad vi mennesker kan klare. Hvad der er godt for vedkommende, du kender, behøver ikke at være godt for dig, mig eller andre. Hvis han har det godt med at cykle så meget og hans krop kan holde til det er det fint. Det værste er at skulle dømme andre ud fra ens egne normer og tro. Dyrker man meget sport skal man dog sørge for at holde hviledage, så kroppen ikke bliver stresset, og her kan du have en vigtig pointe. Omvendt er det forskelligt fra person til person, hvor ens stressniveau ligger. Det gælder også for motion. Motion giver modstandskraft og kan være en fordel i disse coronatider. Omvendt kan motion også svække kroppen og stresse den, og dermed er man mere udsat for vira.

Finn: Hvad siger reglerne om rejseforsikringers dækning for turister, som strander på destinationen? Har UM været i dialog med selskaberne?

 • Ifølge brancheorganisationen Forsikring og Pensions hjemme, www.forsikringogpension.dk, afhænger det meget af omstændighederne, du er i. De skriver, at du i første omgang skal gå i dialog med dit rejseselskab. Hvis de ikke kan hjælpe og du i øvrigt har gjort, hvad du kunne for at følge regeringens opfordringer om at komme hjem så hurtigt som muligt, kan du kontakte dit forsikringsselskab.

Lisa: Hvordan er det med betaling af den institutionen, vi ikke kan bruge under karantænen ? Får vi penge retur ?

 • Du kan ikke forvente at få din betaling for daginstitution tilbage, selv om du er blevet bedt om at holde dit barn hjemme. Det sagde børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil på et pressemøde den 12. marts. Hvis du bor i en kommune med madordning i daginstitutionen er den suspenderet de fleste steder.

Kenneth: Kan det virkelig passe, at der må være flere end 10 personer de steder der er nødpasning af børnene?

 • Reglerne om, at ikke mere end ti må forsamles gælder ikke arbejdspladser og dermed heller ikke daginstitutioner. Alligevel anbefaler KL, at kommunerne tager bestik af situationen og ikke lader mere end ti børn og voksne være sammen i de forskellige nødpasningsordninger rundt omkring i landet.

Jeres spørgsmål fra den 21. marts

Dorte: Hvad gør vi med dem, der kører lastbil? De har et stort problem med at komme på et ordentlig toilet.

 • Vejdirektoratet har tidligere lørdag meddelt, at toiletter langs motorvejsnettet holdes åbne, og at rengøringen intensiveres til to gange dagligt, ligesom der sprittes af på udsatte flader. Til gengæld er mange toiletter på kirkegårdene låst af.

A. Damson: Er det smart at gurgle ganen og inhalere vand i næsen, med en lille smule æble eddike blandet i? Nogle siger, det renser bihulen og ganen?

 • Det skader sikkert ikke, men man skal blot følge de anvisninger, der allerede er givet af sundhedsmyndighederne. De inkluderer ikke den nævnte metode, men hvis man føler sig bedre tilpas med det skader det omvendt heller ikke.

Ulrik: Virus-angsten udløser streshormoner, så vi har brug for mere D-vitamin, da det eliminerer vores optagelse af d-vitamin: Kan det passe?

 • Mange mennesker går rundt med for lidt D-vitamin i vinterperioden uden at vide det, men det er fornuftigt at spørge ens egen læge og få taget en blodprøve, før man begynder at tage vitamintilskud. D-vitamin får vi også ved at opholde os i solen, og det er der mulighed for i denne weekend, men man skal stadig overholde de restriktioner, der er udstedt af myndighederne for at samles. Har man mistanke om, at man mangler D-vitamin bør man kontakte sin egen læge.

Benthe: Hvilke anbefalinger er der ved tøjvask i lejemål, hvor vi er ni lejligheder om en vaskemaskine? Man kan jo være smittet uden at være syg.

 • Flere læger i sundhedsvæsenet har tidligere forklaret, at hvis man vasker ved 40 grader og bruger almindeligt vaskepulver er der ingen risiko. Har man tøj, som ikke kan tåle 40 grader - f.eks. en uld-sweater, kan man med fordel fryse den ned ved minus 18 grader. Gør det i mindst tre døgn, og så er der hverken vira eller utøj tilbage. Og tøjet kan sagtens tåle en nedfrysning i mange dage.

Camilla: Hvis det ikke er forbi i de 14 dage, hvor alt er lukket ned, bliver udgangsforbudet så længere?

- Der er ikke udgangsforbud, men der er ingen tvivl om, at så længe der er coronavirus i omløb og smitterisikoen er stor vil perioden, hvor alt er lukket ned, blive forlænget. Det er noget, sundhedsmyndighederne vurderer hele tiden, og der går formentligt ikke mange dage, før det bliver besluttet at forlænge perioden. Det kan være med en uge, to uger eller endnu længere tid, men det er kun landets sundhedsmyndigheder, som ved det og vurderer, hvad der er nødvendigt.

Peter: Kan der i princippet sætte sig virus på den avis, vi glædeligvis får i postkassen? Hvad gør avisen for i givet fald at sikre os læsere?

 • Budene har fået særlige instuktioner i forhold til at sikre, at der ikke kan komme virus i forbindelse med aviserne. Så alle kan trygt læse deres avis.

Olivia: Jeg er syge lige nu. Hvis jeg kunne være testet og det være positiv er jeg immun bagefter og kunne hjælpe. Kunne det ikke være smart?

 • Det er op til sundhedsmyndighederne at vurdere, hvem de tester. I dag, lørdag, meddelte Region Syddanmark i en pressemeddelelse, at mangel på reagenser til test har fået Region Syddanmark til at stoppe alle coronatest af sundhedspersonale.

Camilla: Hvis det ikke er forbi i de 14 dage hvor alt er lukket ned, bliver udgangsforbudet så længere?

 • Der er endnu ikke udgangsforbud i Danmark, som man ser det i eksempelvis Spanien. Desuden forudser Sundhedsstyrelsen ikke, ifølge direktør Søren Brostrøm, at udfordringerne i forbindelse med coronavirussen er forbi om 14 dage.

Jeres spørgsmål fra den 20. marts

Claus: Jeg læser lige jeres artikel dateret den 18. marts under Nordfyn, som fortæller, at en stor campingsæsonen skydes i gang om nogle få dage i Bogense.

 • Tingene udvikler sig ekstremt hurtigt i disse dage. Derfor kan nogle af de ting, der bliver sagt og skrevet virke forældede, kort tid efter vi har publiceret en artikel. I forhold til denne artikel skriver Kyst Camping Bogense følgende som kommentar under den: ”Interviewet er lavet i mandags, inden regerings nye anvisninger tirsdag d. 17/3 som índebærer, at det er ulovligt at samles mere end 10 personer. Vi følger alle anvisninger nøje og tager situationen alvorligt. De nye anvisninger betyder, at alle fælles faciliteter, herunder badefaciliteter, campingkøkken, samlingssted og legepladser er lukket.” Artiklen er desuden blev opdateret med nye oplysninger på fyens.dk.

Michael: Er der også en redningspakke for frivillige foreninger som mister eksistensgrundlag for mistet arrangementer i fritiden?

 • Fra statens side har der endnu ikke været arbejdet på en hjælpepakke til foreningerne. Langt de fleste foreninger bliver støttet af kommunerne, så måske det i højere grad vil være her, man skal se, om man kan række en økonomisk hånd ud. Se denne artikel fra Odense.

Klaus-Henrik: Pr 19/3 er der 3000 døde i Italien, det har lagt hele deres sundhedsvæsen ned, 2017 havde de over 20.000 dødsfald, uden problemer?

 • Torsdag var det officielle dødstal som følge af corona-virus i Italien 3405 personer. Derudover kommer et – ukendt – antal mennesker, som er døde af andre årsager: eksempelvis kræft, hjertestop og trafikulykker. De mennesker har også haft brug for hospitalernes hjælp. Det særlige ved en epidemi eller pandemi er, at den kommer hurtigt, og at rigtig mange derfor bliver syge på samme tid. Der er rigtig mange på samme tid, som bliver så syge, at de skal indlægges. Det er rigtig mange, som skal indlægges på intensivafdelinger med respiratorhjælp. Det giver et pres på sundhedsvæsenet, når der kommer rigtig mange af den samme type patienter på kort tid.
 • Derfor kan du ikke sammenligne de 3405 dødsfald med de 20.000 i hele 2017 (som fyens.dk i øvrigt ikke har kunnet verificere). Hvis du fordeler de 20.000 dødsfald ud på et år, vil der være 1650-1700 dødsfald om måneden. Og ingen af dem er af corona-virus. Det skal du så lægge oveni, hvis de ikke corona-relaterede dødsfald i år er som i 2017. Plus sygehusene også skal behandle alle dem, der er indlagt med corona-virus, men som ikke dør af det.
 • I alt 41.035 italienere er smittet med corona (tal fra 19. marts). 2500 personer er indlagt på intensivafdelinger per 19. marts – det er 250 personer flere end 18. marts.

Jeres spørgsmål fra den 18. marts

Jytte: Lukker Plantorama?

 • Vi har været i kontakt med Plantorama i Odense, der fortæller, at man her holder åbent med omtanke. Som udgangspunkt er der åbent resten af måneden, og man følger med i regeringens udmeldinger. På sin hjemmeside skriver Plantorama nu: "Hos Plantorama er vi opmærksomme på smittefaren i forbindelse med udbruddet af coronavirus. Vi ønsker således at drage omsorg for alle vores gæster samt medarbejdere ved at undgå at sprede smitten. Alle vores centre holder åbent som normalt, og vores medarbejdere er instrueret i ekstraordinær hygiejne. Vi tager fortsat imod kontanter, men henstiller i videst mulige omfang til kontantløs betaling med kort og mobilepay. Husk at vi på et stort udvalg af vores varer yder Klik & Hent service, hvor vi pakker dine varer og leverer dem ved udleveringsstander i ind- eller udgangspartiet i din Plantorama".

Ole: Jeg er kommet hjem fra udlandet, så jeg spørger om, hvor jeg kan købe håndsprit

 • Håndsprit er i høj kurs i øjeblikket, og butikkerne melder hurtigt udsolgt. Myndigheder og leverandører forsikrer dog, at der ikke er mangel på håndsprit, så det eneste, du kan gøre, er at holde øje med dit nærmeste apotek eller supermarked. Og at lade være med at hamstre, så der er nok til alle. I mellemtiden skal du sørge for at vaske dine hænder grundigt med vand og sæbe.

Jens: Kan man se, om dem, der har haft covid-19 smitte og er blevet raske, har antistoffer i blodet og er immune?

 • Eksperter mener, at man formegentlig opbygger immunitet efter at have været smittet med coronavirus, men det vides endnu ikke. De danske myndigheder oplyser på hjemmesiden coronasmitte.dk: Vi ved, at de fleste andre typer af virus, som giver øvre luftvejsinfektioner, fx influenza og andre typer af coronavirus, medfører immunitet i en periode, men det er meget forskelligt hvor længe. Baseret på den aktuelle viden om ny coronavirus, samt hvordan epidemien udvikler sig, tyder det ikke på, at det er et større problem, at personer smittes igen.

S: Hej. Hvad skal/kan jeg gøre efter, jeg har været 14 dage i karantæne? Jeg kan ikke finde svaret nogen steder.

 • Når man har været i karantæne i 14 dage, skal man gøre som alle andre danskere. Det vil kort sagt sige, at du i videst muligt omfang skal blive hjemme. Hvis det er muligt, skal du arbejde hjemmefra, ligesom du, hvis du har mulighed for det, skal bestille dine dagligvarer på nettet i stedet for at gå i fysiske supermarkeder. Du må ikke deltage i forsamlinger på mere end 10 personer, hverken udendørs eller indendørs. Det var nogle af de ting, statsminister Mette Frederiksen sagde på tirsdagens pressemøde. Derudover skal du følge Sundhedsstyrelsens fem hygiejneråd: Vask hænder og brug håndsprit, host og nys i dit ærme, begræns fysisk kontakt, hold afstand og vær opmærksom på rengøring.

Jørgen: Er der risiko for smitte, hvis man køber takeawaymad og den person, der har tilberedt maden, er coronasmittet?

 • Ifølge Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi ved SDU er der ingen grund til at skabe panik omkring takeawaymad. Han siger, at man skal følge Sundhedsstyrelsen fem hygiejneråd, der består af at vaske hænder og bruge håndsprit, begrænse fysisk kontakt, være opmærksom på rengøring, host og nys i dit ærme og hold afstand. Professoren henstiller især til det første råd. Man skal vaske hænder, når man har taget sin mad ud af emballagen, inden man spiser, og igen når man har krøllet al emballagen sammen og smidt ud.Vil man være på den sikre side, skal man bestille mad, der er varmebehandlet, fordi eventuelle vira vil blive dræbt ved høje temperaturer. Det betyder dog ikke, at man ikke kan spise eksempelvis sushi – gør man det, skal man bare være ekstra opmærksom på at vaske hænder. Det eneste, man ikke må, er at spise mad fra buffeter, siger Hans Jørn Kolmos.

Andreas: Hvordan får man fat i et testsæt til at påvise smitte af corona?

 • Sundhedsstyrelsens strategi er for nuværende, at man kun tester dem, der har alvorlige symptomer, mens alle andre kraftigt rådes til at gå i hjemmekarantæne. Statens Serum Institut vil nu sætte gang i et nyt system, der involverer hjemmetest. Det kommer til at foregå gennem udvalgte praktiserende læger, som skal være med til at overvåge smittespredningen. Det skal ske med stikprøver blandt lægernes patienter. Nogle af de patienter, der ringer til en af de læger, der deltager i systemet, vil få udleveret et testsæt, så de kan teste sig selv derhjemme. Mandag formiddag er der endnu ikke overblik over, hvilke praktiserende læger deltager, eller hvor mange borgere skal deltage.

Polat: Kan man have Corona, selv om man slet ikke hoster, men har hovedpine, er meget træt i kroppen, og smagssansen er ændret, f.eks. chips smager dårligt?

 • Corona-virus kan minde om influenza, men hvor influenza-symptomer blandt andet er hovedpine og ondt i halsen, har corona-virus nogle andre symptomer. Symptomerne på corona-virus er feber, (tør) hoste, muskelsmerter, træthed og åndenød eller vejrtrækningsproblemer. Rådet fra sundhedsmyndighederne er, at hvis man oplever et eller flere symptomer, skal man gå i hjemmekarantæne. Hvis symptomerne tager til, skal man telefonisk kontakte egen læge eller lægevagten, der så foretager en vurdering.

Arne: Kan man bruge husholdningssprit til at decifensere hænderne med?

 • Det bedste råd mod smitte er at have rene hænder. Det får man nemt ved at vaske hænderne grundigt og ofte med sæbe. Hvis ikke man har adgang til hyppig håndvask, kan man bruge håndsprit. Der florerer på internettet flere opskrifter på hjemmelavet håndsprit, men Miljøstyrelsen advarer på det kraftigste om at lave det selv, fordi blandingsforholdene skal være korrekte, før man kan være sikker på, at virus bliver slået ihjel. Det vil sige, at hjemmelavet håndsprit kan give en falsk tryghed. Så vask hænder med sæbe og gør alle overflader og håndtag grundigt rent.

Jeres spørgsmål fra den 17. marts

Karina: Hvor mange er raskmeldte efter de har været smittet med Corona?

 • Ved seneste opdatering var der en raskmeldt dansker. Tallet vil dog i praksis sikkert være højere, idet de danske myndigheder den 12. marts ændrede strategi i forhold til at teste danskere. Det er nu kun danskere med indlæggelseskrævende symptomer, der testes. Der er derfor et stort mørketal i forhold til, hvor mange smittede, der reelt er - og tallet af raske danskere er derfor ligeså svært at afgøre. På verdensplan er der i skrivende stund (tirsdag kl. 10.27) 182.424 bekræftede tilfælde af corona-virus og 79.433 raskmeldte personer.

Jeres spørgsmål fra den 16. marts

Lohmann: Hvor lang tid går der, indtil man selv smitter andre, fra første øjeblik man selv har optaget virusset?

 • Man ved ikke endnu, om man kan smitte med corona, inden man selv udviser symptomer. Man ved, at man smitter via dråber - det vil sige nys eller host - og at man kan blive smittet, hvis man står tæt på en, der hoster/nyser, rører ved overflade med smitte på og derefter rører sig i næse, øjne eller mund. Det er der, det er afgørende, at man husker at hoste i ærmet og vaske hænder meget ofte.

Birgit: må man ikke gå ture ved skov og strand hvis man er raske jer er 81 år min mand 83 år , han har aml f men fejler noget pt

 • Selvom vi så vidt muligt skal holde os indendøre, anbefales det, at man får frisk luft, hvis ikke man udviser symptomer på corona-virus, så i må gerne gå en tur. Men tænk over, at i ikke går en tur på et tidspunkt, hvor mange andre også gør det, og husk de generelle råd: hold afstand til andre og host/nys i ærmet, ligesom i også skal vaske hænder før og efter gåturen. Hvis i har håndsprit, så tag det med, eller tag handsker på i fald, så jeres hænder er beskyttede mod virus.

Erik: Der for meget mørketal med antal smittede, der burde laves bedre registrering,så folk kunne se alvoren og passe bedre på, folk tager chancer.

 • Det ville naturligvis være bedst, hvis alle, der har symptomer på corona-virus, blev testet for at give os et bedre billede af smittespredningen. Men det ville lægge et for stort pres på sundhedsvæsenet. Det tager nogle timer at analysere de prøver, der er taget af muligt smittede, og to gange i døgnet gennemføres analyserne. Selve analysearbejdet kræver specialviden og kan derfor kun foretages af dem, der er uddannede til det. Samtidig skal der være ledig kapacitet i de maskiner, som bruges til analysen. Og selv hvis vi testede alle, der har symptomer, så ville vi stadig ikke få det fulde overblik over antallet af smittede, fordi der også vil være en (stor?) gruppe, som har corona-virus, men som ikke udviser symptomer. Derfor må vi leve med, at vi der er et mørketal.

Stephan: Man hører om de der drive-in-podninger, er de også gældende i Odense ved OUH?

 • Man var i sidste uge i gang med at etablere en drive in-klinik ved OUH, men den nåede ikke at komme i brug, fordi der blev ændret i strategien fra sundhedsmyndighederne. I starten var det dem, som udviste corona-symptomer, og som havde været i et af de corna-ramte områder (eksempelvis det nordlige Italien), som blev testet. Sådan er det ikke længere. Nu koncentrer sundhedsvæsenet sig i stedet om dem, som oplever alvorlige symptomer, eller som får symptomer og er i særlig risiko, fordi de i forvejen har en anden sygdom. Læs mere her.

Vibeke: Hvordan med fødevarer og medicin nu da grænserne er lukket?

 • Alle, der har et såkaldt ”anerkendelsesværdigt formål” til indrejse i Danmark, kan stadig krydse grænserne. Transport af fødevarer og medicin er et anerkendelsesværdigt formål, så der vil ikke blive sat en stopper for det. Men du vil som borger ikke ville kunne krydse grænsen for at køre i en af grænsebutikkerne på den tyske side for at handle.

Jeres spørgsmål fra den 15. marts

Sarah: Er de kommunale parkeringsvagter stadig på arbejde i Odense? Jeg arbejder hjemmefra og vil gerne vide om jeg skal være opmærksom.

 • Der er angiveligt flere byer, hvor man har suspenderet de gældende p-regler for at tilgodese beboere, der arbejder hjemmefra. Der er endnu ikke kommet et lignende tiltag i Odense. Så ja, du skal være opmærksom. Til gengæld får du frisk luft mindst en gang i timen.

Elisa: Ingen taler om det, men Italien havde en epidemi af alm. influenza i forvejen, og sammen med covid, forværrede det situationen for mange.

 • Det er svært at tolke, om det er et spørgsmål eller en konstatering, men det er muligt, at Italien var ramt af influenzaepidemi inden coronavirusset kom til landet. På flere internationale nyhedssites kan man læse, at corona ramte midt i influenzasæsonen, hvilket kan have "sløret" symptomerne. Men der står intet om en epidemi.

Götmancik: Kunne man ikke lave stemmestyrede elevatorer, f.eks. i sygehusene, så man var fri for at trykke på knappen. teknologien er simpel. mvh.?

 • Det kunne/kan man uden tvivl, og de kommer sikkert i fremtiden. Men med tanke på, at virussen allerede er her samt produktionstiden og installationstiden på en stemmestyret elevator, er det nok hurtigere at håndspritte sine hænder inden og efter tryk på knapperne.

Ole: Hvordan skal man som butik og kunde, henholde sig til at købe frugt&grønt i løse vægte, i ht, smitning fra ånde og berøring?

 • Du skal ikke være bange. Coronavirus smitter via dråber i luften og via luftvejene. Hvis en smittet person overfører coronavirus til en fødevare, vil sandsynligheden for smitte, ved at man spiser denne fødevare, være yderst lille. Coronavirus skal ned i luftvejene for at give sygdom og ikke via mave/tarmkanalen. Kilde: Fødevarestyrelsen

Morten: Kan der indføres en regel der siger at man skal shoppe i ulige eller lige dage, alt efter sidste cpr nr ? og kun en person fra samme familie?

 • Ulige og lige cpr-numre hænger sammen med køn, hvor drenge/mænd har ulige og piger/kvinder har lige numre, så det er ikke sikkert, at en kønsopdelt regel er oplagt. Idéen om kun at sende en person pr. familie og eksempelvis på x antal faste dage i løbet af en uge er bestemt ikke dum. Hvem, der skulle beslutte/indføre sådan et tiltag, kan vi umiddelbart ikke svare på.

Kenneth: Udenlandske hjemmesider siger at virusset angriber dem der har meget af ACE-2 proteinet, det heldigste er grækerne,tyrkerne og armenierne. Så hvordan ligger danskernes gener i forhold til ACE-2 proteinet, er vi rene racer, eller har vi blanding af gener?

 • Det er et virkelig godt spørgsmål, som vi ikke har kunnet finde et entydigt svar på. Det lyder som endnu en mulig konspirationsteori blandt mange, der spreder sig lige så hurtigt som selve coronavirusset.

Iben: Som en militær idrætsgymnast, vil jeg anbf. at man ikke overtræner sig (for at holde sig sund), da meget cellefornyelse overstresser kroppen.

 • Det lyder som et rigtigt godt råd, som stemmer overens med de retningslinjer, vi har kunnet finde. "Træning vil midlertidigt standse din immunsystemfunktion, hvilket medfører ekstra energiudgifter, der afbryder din krops evne til at bekæmpe infektionen" er én af de forklaringer, vi er stødt på. Om det specifikt gælder med coronavirus, tør vi ikke stå inde for.

Jan: Kom til at tænke på at, der kunne “måske” kunne være på tale om biologisk krigsførelse, for at ødelægge verdensøkonomien, håber det ikke.

 • Der er mange konspirationsteorier derude, men det virker højst usandsynligt, at Kina skulle igangsætte en biologisk krig, der rammer deres eget land med så enorme konsekvenser.

Morten: Hvad skal man gøre hvis man er afhænging af medicin, nu hvor de anbefaler ældre & kronisk syge at holde sig væk fra apoteket?

Morten: Hej, kan korona smitte igennem normal sex og anal sex ? er bange for kys og andet oralt, men hvis det andet ikke smitter kunne være perfekt.

 • Corona smitter ved alle former for berøring med en smittekilde. Også hvis der er græsk på menukortet. Sådan lyder den officielle melding: Begræns fysisk kontakt: Man bør undgå håndtryk, kys og kram. Desuden skal man være opmærksom på at hoste eller nyse i sit ærmet, og ikke i sine hænder, for at mindske risikoen for smitte. Hvis man er ældre, kronisk syg eller pårørende hertil, må man tage hensyn og evt. holde afstand. Hvis du er rask, bør du beskytte dig selv netop for at beskytte andre, lyder opfordringen fra Sundhedsstyrelsen.

Flemming: I mangel af håndsprit, kan man så ikke bruge almindelig husholdningssprit, evt. isopropyl alcohold?

 • Der er dukket flere opskrifter op den seneste uge på hjemmelavet håndsprit, som er ret simpel at lave. Alligevel har Miljøstyrelsen været ude med en advarsel, hvor den kraftigt fraråder, at man giver sig i kast med en hjemmeproduktion. Opskrifterne er møntet på apotekere, der har det rigtige udstyr til rådighed og ikke private.

Poul: Er virussen luftbårne eller dråbebåren?

 • Virus smitter fra person til person via dråber. Dråber spreder sig i luften ved hoste eller nys i en afstand på 1-2 meter, hvorefter de hurtigt falder til jorden. Virus bliver således ikke hængende i luften. Virus kan ikke smitte gennem huden, fx på hænder, og smitter kun gennem slimhinder, typisk i næse, mund og øjne. Kilde: Sundhedsstyrelsen

Martin: Hej Hvad er anbefaling til lege aftale med børn, jeg tænker ikke udendørs aftale men indendørs legeaftale og kun 1 barn som der er på besøg?

 • Pt. anbefales det, at man ikke omgås med andre personer end dem, der befinder sig i husstanden. Børn kan som alle andre være smittede uden at vise symptomer. Og dermed kan barnet smitte jeres familie eller bringe smitten med hjem til sin egen.

Frederikke: Hvornår kan vi få en Normal hverdag igen og hvornår finder de en måde at stoppe covid19 på og hvor længe går der før covid19 er over?

 • Hvis vi kunne svare på det, ville vi spille mere Lotto på redaktionen. Men eksperter har udtalt, at de formoder, at virussen topper i Danmark medio maj, så det er ikke urealistisk, at vi skal hen i juni eller juli, før danskernes dagligdag er nogenlunde normaliseret.

Jeres spørgsmål fra den 14. marts

Steen: Hvorfor vil FS og andre medier ikke omtale Kolloid sølv, som har evidens for at reducere Corona virusen?

 • Hvis det bekræftes fra Sundhedsstyrelsen eller andre valide organer, at det er tilfældet, skal vi nok omtale det.

Grethe: Hvordan virker postforsendelser til England i dag?

 • Den information kan Post Nord formodentlig hjælpe med at svare på - www.postnord.dk

Claus: Hvorfor lukker genbrugsstationer i Faaborg kommune, der er overhovedet ingen kontakt med andre mennesker.

 • Det er et godt spørgsmål, som avisen forsøger at få svar på søndag.

John: Hvorfor lukker genbrugscentrene? Man er ikke tæt på hinanden, og folk har nu 14 dage til forårsrengøring. Ender affaldet i skoven i stedet?

 • Det er et godt spørgsmål, som avisen forsøger at få svar på søndag.

Jeres spørgsmål fra den 13. marts

Har en søn med immun-defekt, han er under uddannelse, og er sendt hjem som alle andre i familien, skal jeg stadigvæk blive på job?

 • Statsminister Mette Frederiksen og regeringen har besluttet at sende alle offentligt ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner, hjem og arbejde i 14 dage. Derudover er alle private virksomheder blevet kraftigt opfordret til at lade alle deres medarbejdere, der kan arbejde hjemme, gøre netop det. Snak med din chef, om det er muligt for dig at arbejde hjemmefra.

Odense Kommune har besluttet, at vi skal lave fællespasning i meget få huse. Vi stiller os som forældre og ansatte kritiske over for dette.

 • Fra senest i dag lukker alle offentlige skoler og dagtilbud, og de enkelte kommuner oprette nødpasningsmuligheder. Børn- og Ungeforvaltningen har etableret nødpasning for børn i vuggestuer og børnehaver og for elever til og med 3. klasse, men alle forældre opfordres til at holde deres børn hjemme, hvis de har mulighed for det. Nødpasningen er altså til børn med forældre, der varetager kritiske funktioner.

Daniel: Hvad hvis man er hjemløs, og får coronavirus?

 • Der er stor forskel på, hvor syg man bliver af corona-virus. Langt de fleste smittede får et mildt forløb, hvor man vil være syg i en uges tid, som man kender det fra influenza. En lille gruppe patienter vil dog få lungebetændelse, der oftest kræver behandling. Den danske regering har valgt at fokusere sundhedsvæsenets indsats på de danskere, der bliver alvorligt syge. Det vil sige, at hvis man "bare" får et mildt forløb, skal man blive hjemme, indtil man er rask. Bliver man meget syg, skal man selvfølgelig have hjælp. Det gælder for alle danskere, hjemløse eller ej. Får man brug for lægehjælp, skal man ikke troppe op i venteværelset hos lægen, men derimod ringe til sin læge. Desuden er herberget i Benediktsgade og natvarmestuen i Østergade i Odense fortsat åbne.

Leo: Hvis nu jeg godt kan lide at tage på restauranter 12 gange på 1 uge, hvilken situation står jeg så i nu?

 • Så står du i en skidt situation. Langt de fleste restauranter og cafeer lukker ned de næste 14 dage.

Anna Christina: Hvorfor lukker regeringen ikke for samtlige udlandsrejser? Så længe vi rejser rundt, spredes (og medtages) smitten yderligere!

 • Udenrigsministeriet har netop ændret rejsevejledningen, og det betyder, at alle unødvendige rejser til alle verdens lande frarådes. Læs mere her.

Jeanette: Hej :0) må vi tage over i vores sommerhus i Sverige, vi kører i bil og direkte i huset?

 • I betragtning af at alle unødvendige rejser til alle verdens lande frarådes, er det nok ikke en god idé at tage til Sverige - uanset om I kører i bil direkte til sommerhuset.

Dorte: Hvordan kan man melde et tal ud med antal smittede, når man ikke vil teste folk med milde symptomer?

 • Sundhedsmyndighederne har en strategi, hvor man koncentrerer sig om at teste de mennesker, som stærke symptomer, fordi sundhedsvæsenet ikke ville kunne følge med, hvis alle med forkølelse eller feber skulle testes. Gitte Jørgensen, præhospitalchef i Region Syddanmark, oplyste torsdag til Fyens.dk, at man to gange i døgnet analyserer de prøver, man har taget, og hver gang tager det et par timer. Sundhedsstyrelsen understreger, at man er klar over, at der er et mørketal, fordi man ikke kan teste alle med symptomer, og fordi nogle ikke udviser symptomer. Det antal, som fremlægges, er udtryk for dem, som er smittet.

Jeres spørgsmål fra den 12. marts

Hvis man har en tid på borgerservice til at få lavet pas, skal jeg så regne med, at de har lukket eller hvad?

 • Borgerservice har flere steder i Danmark valgt at lukke for fysiske henvendelser de næste 14 dage. Odense Kommune har dog ikke udmeldt noget officielt, men Odense Kommune kan kontaktes på 6613 1372.

Er der mere på vej mht hjælp til små erhvervsdrivende. Skal jeg lukke min bodega i 14 dage er det jo ensbetydende med permanent lukning?

 • Regeringen præsenterede tirsdag en hjælpepakke for danske virksomheder. Den indeholder tre ting - udskydelse af skatte- og momsbetalinger, kompensation til virksomheder, der har aflyst arrangementer med mere end 1000 deltagere, og endeligt nedsætter erhvervsministeren en task force. Forlængelsen af skatte- og momsbetalinger gælder alle virksomheder, men derudover er der indtil videre ikke søsat særlige tiltag for små og mellemstore virksomheder.

Jeg har en tid med en socialrådgiver, der hvor man søger uddannelseshjælp. Var derhenne, men der var lukket, hvad skal man gøre?

 • Du kan kontakte Odense Kommune på 6613 1372 for at høre, hvad dine muligheder er.

Har 2 togbilletter til København H. Kan de refunderes?

 • Ja. I tirsdags indførte DSB nye tiltag for at mindske smittespredning. Et af de tiltag er, at alle DSB-billetter kan refunderes uden gebyr. Det gælder også ikke-refundérbare billetter som eksempelvis Orange billetter. Se hvordan du får refunderet din billet på www.dsb.dk/coronavirus/refundering

Indenfor de 14 dages karantæne skulle min kæreste og jeg vies på Odense Rådhus. Er vielser udskudt?

 • Det er et godt spørgsmål. Du skal ringe til Odense Kommune på 6613 1372. Telefonnummeret er et hovednummer, men bliver fra fredag morgen gjort til en corona-hotline.

Hvis egen læge vurderer, at man har virussen, men ikke tester pga. ressourcemangel, hvor lang tid kan man så forvente, der går, før man er rask?

 • Selve sygdommen menes at vare en uges tid, som man kender det fra influenza. Der er dog stor forskel på, hvor syg man bliver. Inkubationstiden, altså tiden der går, fra man er smittet til man viser symptomer på sygdom, er 14 dage, og det er derfor, man skal isoleres i 14 dage, hvis man har Covid-19. I denne periode kan man nemlig også smitte andre.

Har ventet på svar på Corona test i mere end 2 døgn. Jeg er strandet hjemme og burde være på job på OUH. Hvor får jeg svar fra og hvornår.

 • Ifølge Gitte Jørgensen, præhospitalchef i Region Syddanmark, bliver der undersøgt prøver et par gange i døgnet. Det tager nogle timer at lave testen, så der går tid, fra man bliver testet, til man får svar. Men to dage er måske lige i overkanten, så tjek, om der er kommet svar i enten E-boks eller på Sundhed.dk, hvor vi alle har en profil. Og uanset om man er smittet eller ej, skal man blive hjemme, så længe man har symptomer. Hvis man er meget syg, skal man kontakte sin læge via telefonen - og ikke møde op ved lægen.

Hvor mange smittede er bosiddende på Fyn?

 • Det er Sundhedsstyrelsen og Styrelsen for Patientsikkerhed, som har overblikket over tallene, og herfra har man hidtil ikke ønsket at oplyse, hvor mange smittede, der er i de fem regioner.
Annonce
Odense For abonnenter

Odense-forstæder frygter gigantisk strøm-anlæg midt i idyllen: En flok rigtige svin kan spænde ben for projektet

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Politiker i ny Facebook-fadæse: Delte opslag, hvor statsminister kaldes 'forbryderisk mær'

Tre Spor Nu For abonnenter

Lille rasteplads lukker: Slut med at strække benene mellem Kildebjerg og Lillebælt

Assens

Winie går Halloween-amok med skeletter, hekse, edderkopper og græskar: - Jeg er nok lidt barnlig...

Odense For abonnenter

Krambodens kælder er et mytisk slaraffenland: - Hver eneste genstand fortæller sin egen unikke historie

Nyborg

Se alle billederne: Stjerner indtager fynsk gods til filmoptagelse

Navne For abonnenter

En af Stjernens landsholdsspillere er død

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Odense Bulldogs

Herlev fik bank på den fynske is - Odense Bulldogs tilbage på sporet

Erhverv

Tre kammerater havde drøm om at åbne spisested: Nu har to af dem forladt restauranten

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Kerteminde

Familie vågnede under indbrud: Her er politiets signalement af indbrudstyven

Erhverv For abonnenter

Ikonisk møbelfabrik "vender hjem" til Odense: - Det har altid været et ønske at åbne butik her

Sport

Viktor Axelsen landet i hjembyen Odense - nu går den vilde jagt på den første Denmark Open-titel

Annonce