Annonce
Odense

Det går den gale vej i Fyns største kommune: Britisk mutation har bragt Odenses genåbning i farezonen

På et pressemøde mandag kunne borgmester Peter Rahbæk Juel fortælle, at det går den gale vej med coronasmitten i Odense. Foto: Michael Bager.
I løbet af vinterferien er antallet af coronasmittede børn og voksne i Odense steget i en sådan grad, at igangsætningen af genåbningen af Odense kan risikere at komme i fare. Det fastslog borgmester Peter Rahbæk Juel på et pressemøde mandag eftermiddag.

Odense: Mens mængden af coronasmittede odenseanere ved indgangen til vinterferien var faldende, og Odense placerede sig blandt den tredjedel af landets kommuner med færrest smittede, så ser tallene nu markant anderledes ud.

Med et incidenstal mandag på 99,9 - det svarer til, at 204 børn og voksne i Odense de seneste syv dage er konstateret smittet - har Odense nu den tiendehøjeste incidens af landets 98 kommuner.

- Der er desværre sket en ændring i smittetrykket, og det er et bump på vejen for en hurtig og glat genåbning i Odense, siger borgmester Peter Rahbæk Juel (S).

Han kigger bekymret mod Kolding, hvor landets lige nu højeste smittetryk har lukket skoler og daginstitutioner - og hvor udviklingen for en uge siden lignede den, Odense står midt i nu.

- Vi har set, hvor hurtigt det kan gå i Kolding, og vi skal være ærlige og sige, at det potentielt også i Odense er rigtig alvorligt, og at vi kan blive bragt i en situation som i Kolding. Derfor er det sindssyg vigtigt, vi hjælper hinanden med at forcere bumpet og holder godt fast i de gode vaner, fremhæver Rahbæk Juel.

Annonce

Tag flere test

Ligesom den engelske og mere smitsomme mutation B.1.1.7 fylder i Koldings udbrud, så gør den det også i Odense, hvor cirka to ud af tre af de coronasmittede borgere lige nu er ramt af netop den variant.

- Den har overtaget og har også bedre fat i de yngste, fortæller Peter Rahbæk Juel.

Alene mandag blev der konstateret 27 yderligere odenseanere med corona, og af dem er 41 procent under 10 år, viser en opgørelse fra Odense Kommune. 19 procent er mellem 21 og 30 år.

Her kan du blive testet

I Odense findes der lige nu to faste teststeder. Det er:

  • Testcenteret på Billedskærervej 15, 5230 Odense M. Der laves pcr-test, og der skal bookes tid via coronaprover.dk.
  • Kviktestcenteret på Ørbækvej 101, 5220 Odense SØ. Der er offentlig adgang og ingen tidsbestilling.


Derudover er der oprettet seks pop-op-kvikteststeder rundt om i byen, og de er forbeholdt virksomheder og erhvervsliv, hvor medarbejderne fysisk møder ind på daglig basis, og specifikke målgrupper af ansatte i Odense Kommune. Der skal ikke bestilles tid, og der er åbent mandag til fredag i dagtimerne. Se de præcise åbningstider på odense.dk:

  • Kulturmaskinen, Farvergården 7, 5000 Odense C
  • Jobcentret Tolderlundsvej 2, Tolderlundsvej 2, 5000 Odense C
  • Hus 88, Blangstedgårds Allé 93, 5220 Odense SØ
  • Ung i Odense i Bellinge, Sædekildegårdsvej 4, 5250 Odense SV
  • CSV Døckerslundsvej, Døckerslundsvej 186, 5000 Odense C
  • CSV Rismarksvej, Rismarksvej 80, 5200 Odense V

Husk mundbind og sundhedskort, uanset hvor og hvordan du bliver coronatestet.

Smitten er spredt i det meste af byen, men især Vollsmose er igen ramt.

- Det er et tætbefolket område, og nu skruer vi op for kommunikationen i bydelen. Det har vi tidligere haft succes med, siger borgmesteren.

Samtidig opfordrer han alle - i alle hjørner af byen - til oftere at lade sig teste.

- Går man fysisk på arbejde, eller har man fysisk kontakt til andre, så er det vores klare opfordring at blive testet op til to gange om ugen. Der er testkapacitet til det, og når flere bliver testet, vil vi hurtigere kunne opspore og isolere og forhindre yderligere smittespredning. Test kan ikke stå alene, men er et vigtigt element, understreger Peter Rahbæk Juel.

Annonce

Lukket børnehus

Selv om en stor del af de smittede i Odense er børn, så afviser han som et forebyggende tiltag at lukke de skoler, der en uge før vinterferien genåbnede for de yngste elever.

- Der er vi ikke nu. Men det er klart, vi følger situationen dag for dag og er klar til at skride til handling.

Hvor realistisk er det, at Odense trods den stigende smitte bliver del af den delvise genåbning af samfundet, Mette Frederiksen måske præsenterer onsdag?

- Vi skal virkelig passe på de kommende dage. Kan vi styre udviklingen, er jeg optimist, men bevæger vi os længere ind på kurven som i Kolding, så skal vi vente lidt med at genåbne nogle ting i Odense. Vi kan for eksempel ikke åbne mere op for skolerne, hvis der er smitteudbrud der. Det siger sig selv, mener borgmesteren.

Ifølge Odense Kommune er der på nuværende tidspunkt ingen større udbrud af corona på byens folkeskoler, mens et enkelt børnehus mandag var lukket på grund af en smittet medarbejder. Børnehuset åbner igen tirsdag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce