Annonce
Håndbold

Coronaramt fynsk træner: Føler sig ført bag lyset

IF Stjernen-træner Ole Andersen: Jeg var selvfølgelig aldrig mødt op i Skt. Jørgens Hallen, hvis jeg havde vidst, hvor galt det stod til i Ischgl. Foto: Nils Svalebøg
IF Stjernens cheftræner, Ole Andersen, og hans hustru blev smittet med coronavirus på det populære østrigske skisportssted Ischgl, der nu betegnes som et af epicentrene for smitten i Europa. Parret blev smittet på et tidspunkt, hvor myndighederne tilsyneladende vidste, den var helt galt i byen.

HÅNDBOLD: Der bor cirka 1600 indbyggere fast i det populære østrigske skisportsted, Ischgl, men om vinteren har området cirka en en million overnattende gæster. Og netop Ischgl i Tyrol - og ikke mindst byens populære afterski-sted Kitzloch - er nu udpeget som et epicenter for smitten i Europa.

Statens Serum Institut har således meldt ud, at 139 danske skiturister tog smitten med hjem fra Østrig - og hovedsagelig fra Ischgl.

To af dem var Ole Andersen, cheftræner for kvinderne fra IF Stjernen i Odense, og hustruen, Anne-Lene. De var i Ischgl i den første uge af marts, der sluttede med søndag den 8. marts.

Nu viser afsløringer i både tyske og østrigske medier, at de østrigske sundhedsmyndigheder tilsyneladende allerede tidligere var klar over, at den var helt galt med smitten i området.

Islands sundhedsmyndigheder var de første, der slog alarm om Ischgl-området, da et fly med islandske skiturister vendte hjem til Reykjavik 29. februar, og det viste sig, at de alle var smittet med corona. Island udnævnte - som det første land - Ischgl til risikoområde allerede 5. marts, men der blev alligevel kørt på ski og festet videre på blandt andet Kitzloch helt frem til 13. marts, hvor Ischgl-området endelig blev sat i karantæne.

Annonce

Forløbet

Lørdag den 7. marts kom IF Stjernens cheftræner, Ole Andersen, hjem fra skiferie i østrigske Ischgl.

Om søndagen spillede IF Stjernen lokalopgør mod DHG Odense i Skt. Jørgens Hallen.

Først efter kampen blev Ole Andersen gjort opmærksom på, at han kunne være smittet med coronavirus, og senere på aftenen fik han symptomer - akkurat som hustruen, Anne-Lene.

De blev begge testet positive, og så røg hele IF Stjernen-holdet i karantæne, mens DHG gik i selvvalgt karantæne.
Efterfølgende er det kommet frem, at de østrigske myndigheder tilsyneladende var fuldt vidende om, at den var gal med coronasmitten, mens Odense-parret og mange andre danske skiturister nød ferien i Tyrol uden mistanke om, at noget var galt.

Store summer på spil

- Det er mærkeligt at tænke på, at vi bare kørte videre på løperne - og også besøgte Kitzloch - mens der tilsyneladende var viden hos myndighederne om, at den gal. Jeg kan ikke undgå at føle mig ført bag lyset, siger Ole Andersen til Sport Fyn. Han tilføjer:

- Men der er jo store summer på spil for Ischgl i skisæsonen - 250 millioner kroner om ugen, har jeg hørt - så der har jo været en interesse hos hotelejere og andre, der lever af turistindtægterne, i, at sæsonen kunne køre så lang tid som muligt.

Lyset er ekstra skarpt på sagens alvor, efter at det er kommet frem, at den østrigske forening for forbrugerbeskyttelse (VSV) er gået i gang med at forberede et massesøgsmål mod myndighederne i Tyrol. Myndighederne anklages for at have reageret alt for sent på de alarmerende coronameldinger, der begyndte at indløbe fra nær og fjern.

Overlæge skiftede holdning

I løbet af søndag den 8. marts - dagen efter at Odense-parret atter var landet på Fyn - fik Ole Andersens hustru, Anne Lene, det skidt med blandt andet feber og muskelømhed. Den overlæge, Anne-Lene talte med, ville i første omgang ikke coronateste hende, men midt under samtalen skiftede lægen holdning, efter der i samme øjeblik var løbet en melding ind om, at alle tilbagevendte skiturister med symptomer skulle testes.

Også Ole Andersen blev syg i løbet af søndagen, men først efter, at han havde stået i spidsen for IF Stjernen-spillerne i et lokalopgør mod DHG Odense. Det betød, at hele Stjernen-truppen røg i karantæne, og at DHG-truppen gik i frivillig karantæne.

- Hvis vi da bare inden kampen havde fået en melding om, at den var gal i Ischgl, så var jeg selvfølgelig aldrig gået ned i Skt. Jørgens Hallen, som Ole Andersen slår fast.

Sygdomsforløbet for Odense-parret blev forholdsvist mildt. Der var ubehag, smerter i led og muskler samt en feber, som gik op og ned. Men hvor nogle corona-patienter har en feber, der når de 40 grader, så var den maksimalt på 38 til 38,5 hos de to fynboer.

Ole Andersen vendte tilbage til sit rådgiverjob i Handelsbanken i Odense mandag den 23. marts, og Anne-Lene, som er skolelærer, er i gang med fjernundervisning af sine elever.

Ole Andersen på løpen i Ischgl i første uge af marts - uvidende om, at corona-smitten var i fuldt flor. Privatfoto

Nervøsitet hos andre

Hverdagen er altså vendt tilbage for Ole Andersen og Anne-Lene, og det er faktisk en hverdag, som nu er lettere end for mange andre danskere. Ole Andersen forklarer:

- Nu ved vi jo, at vi har haft sygdommen og dermed sandsynligvis er immune. Derfor kan vi bevæge os rundt med noget mere tryghed end andre. Vi er jo ikke længere nervøse for at blive smittet.

Til gengæld mærker parret andres reservation.

- Vi kan mærke, at nogle, der ved vi har haft sygdommen, ikke er helt trygge ved at møde os. Og det selv om vi jo med sikkerhed ikke længere smitter, som Ole Andersen forklarer.

På spørgsmålet, om parret vender tilbage til Ischgl på skiferie på et tidspunkt, svarer Ole Andersen:

- Lad os nu se. Vi fik jo som sådan ikke ødelagt vores ferie. Men dagene efter ferien kunne vi da godt have undværet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce