Annonce
Middelfart

Coronakrisen koster i Middelfart: Millioner til værnemidler og rengøring øger underskud på social- og sundhedsområdet

Middelfart Kommune har ligesom alle andre danske kommuner haft brug for at indkøbe ekstra værnemidler for at kunne sikre sig i coronakrisen. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Udgifter til corona har øget underskuddet på social- og sundhedsområdet i Middelfart Kommune med 3,2 millioner kroner. Heraf er 2,1 millioner kroner gået alene til værnemidler. Kaj Johansen (S), formand for Social- og Sundhedsudvalget, afventer dog en mulig kompensation fra staten, inden han vil begynde at lede efter pengene.

Nordvestfyn: Som Fyens Stiftstidende fortalte i maj, er gælden på social- og sundhedsområdet i Middelfart Kommune vokset over de senere år. Underskuddet på området ligger i øjeblikket på i alt på 9,7 millioner kroner i forhold til det oprindelige budget.

3,2 ud af de 9,7 millioner er dog penge, som kommunen har brugt på at håndtere coronakrisen. Værnemidler har været den største post, og der er blevet købt masker, håndsprit og visirer til alle kommunale afdelinger for i alt 2,1 millioner kroner.

Selvom coronaen ser ud til at have et mildere tag i befolkningen end først frygtet, når man ser på antallet af syge og indlagte, har værnemidlerne været påkrævede, og det er endnu ikke på tide at drosle ned på brugen. Derfor kunne udgiften ikke have været mindre, forklarer Irene Ravn Rossavik, der er social- og sundhedsdirektør i Middelfart Kommune.

- Lige nu er vi ved at være der, hvor det er på et passende niveau. Hvis vi bliver ved at køre det forbrug, vi har, har vi til i omegnen af tre-fire uger, siger hun og tilføjer, at der for eksempel bliver brugt 118 masker hver dag.

Derfor kommer kommunen også til at bruge endnu flere penge på værnemidler i løbet af året. Men ifølge Irene Ravn Rossavik kan det godt være, at det er på tide at korte indkøbslisterne lidt ned.

- Nu skal det bare løbe rundt, og vi skal finde et flow, siger hun.

Har købt mere rengøring

Foruden værnemidlerne har Middelfart Kommune brugt 0,9 millioner kroner på ekstra personale. Det skyldes primært, at der er blevet hyret mere rengøringsassistance, end der plejer at være.

- Vi har virkelig skullet ud at optimere på rengøring på vores plejehjem og institutioner, siger Irene Ravn Rossavik og forklarer, at kommunen ikke har haft et øget sygefravær eller købt eksempelvis vikarer ind.

Middelfart Kommune forventer samtidig, at den blandt andet skal af med en ekstra million i såkaldt aktivitetsbestemt medfinansiering, som er en pose penge, kommunen giver til regionen for at bidrage til finansieringen af dele af sundhedsvæsnet.

Kaj Johansen (S), der er formand for Social- og Sundhedsudvalget, vil endnu ikke komme med et bud på, hvor pengene til de ekstra coronaudgifter skal findes. Det skyldes, at kommunen afventer, om og i hvor høj grad der kommer en kompensation fra staten.

- Inden vi ved, om vi skal finde nogle penge, så begynder vi ikke at lede efter dem, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce