x
Annonce
Erhverv

Coronakrise rammer ikke byggeriet – endnu

- Selv om vi har sat rekord, regner vi med at gøre det endnu bedre i år, siger direktør Per Jørgensen, 5E Byg. Arkivfoto: Jesper Beenfeldt Nielsen
Selv om verden er i dyb krise, regner den fynske byggevirksomhed 5E Byg med at sætte rekorder i år.

Odense: En stor del af Danmark er lukket, men det gælder bestemt ikke alle aktiviteter. I blandt andet produktionen, landbruget, en stor del af transporten og byggeriet er der fart på de fleste virksomeheder.

Det gælder blandt andet fynske 5E Byg, der opfører forskellige typer byggerier i det meste af Danmark. Virksomheden har netop offentliggjort et meget positivt regnskab for 2019, men den regner med, at 2021 bliver endnu bedre – trods krisen.

- Vi mærker naturligvis krisen, men vi er ikke ramt af den, siger direktør og medindehaver Per Jørgensen, Middelfart.

Annonce

Spændende opgaver på vej

Som så mange andre virksomheder har den sendt en del af funktionærerne på hjemmearbejde. På byggepladserne bliver håndværkerne spredt ud over området og etagerne og holder pauser på skift. Byggelederne, som er ansat i 5E, fordeler sig også eller arbejder hjemmefra hver anden dag.

- Det er ikke værre, end at det kan løses, siger Per Jørgensen.

Selv om økonomien ligger i laser og fremtiden er fyldt med spørgsmålstegn, gælder det ikke rigtig for 5E Byg, som venter at sætte endnu en rekord i år med et endnu flottere overskud end det for 2019.

- Ordrebogen rækker ind i 2021, og der er stadig mange spændende tilbud på vej. På det nye Odense Universitetshospital kommer der for eksempel udbud af køkken, servicebygninger, diabetescenter og psykiatrisk afdeling, så der vil stadig kommer mange muligheder uanset krisen, fortsætter Per Jørgensen.

Opstramninger kan genere

Dermed ikke være sagt, at han slet ikke er bekymret.

- Spørgsmålet er jo, om vi har set, hvor enden er? Kommer der endnu en opstramning og vil vi lukke mere ned? Det kan godt få indflydelse på os, hvis det sker, siger direktøren.

I København har 5E lige nu 10 store byggerier i gang – blandt andet Nordfløj etape 2 til Rigshospitalet, boligprojektet Køge Kyst, fire boligprojekter på Vestegnen, P-hus i Kastrup Lufthavn, P-hus til By & Havn, boliger i Ørestaden samt nyt kontor til KAB.

5E bygger på to af de nye sygehuse. Det ene er akutsygehus i Aabenraa med lidt over 30.000 kvadratmeter. To højhuse i Holbæk, højhuset Kolding Sky og byggeriet på det tidligere Strandvænget i Nyborg er 5E også i gang med, ligesom man bygger ungdomsboliger ved Odense Havn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce