Annonce
Nyborg

Coronakrise 24/7: - Som at skifte hjul på en bil, der kører

Der er ikke mange timer i døgnet, hvor lederen af krisestaben, kommunaldirektør Lars Svenningsen (tv), og borgmester Kenneth Muhs ikke har tankerne beskæftiget med coronakrisen. Foto: Michael Bager
Lederen af krisestaben, kommunaldirektør Lars Svenningsen, og borgmester Kenneth Muhs (V) bruger de fleste af døgnets vågne timer på coronakrisen.
Annonce

Nyborg: - Det er ligesom at skifte hjul på en bil, der kører.

Lars Svenningsen og Kenneth Muhs har under normale omstændigheder nok at se til og mange møder i kalenderen. Men der er intet, der er normalt.

Danmark er lukket ned i et forsøg på at få nationen nogenlunde helskindet ud på den anden side af coronakrisen.

Og som alle andre har Lars Svenningsen og Kenneth Muhs fået vendt op og ned på tilværelsen - med den ikke helt ubetydelige forskel fra de fleste andre, at de som henholdsvis kommunaldirektør og borgmester har ansvaret for det lokale kriseberedskab, der skal holde bilen kørende.

Og altså mens der skiftes hjul undervejs.

- Dagene flyder sammen. Coronakrisen tager jo ikke hensyn til, om det er mandag, lørdag eller søndag, som borgmester Kenneth Muhs siger.

"Dagene flyder sammen. Coronakrisen tager jo ikke hensyn til, om det er mandag, lørdag eller søndag"

Nyborgs borgmester Kenneth Muhs (V)

Annonce

Møde hver dag

Der er heller ikke forskel på hverdage, søndage og helligdage for Nyborgs kommunale krisestab.

Krisestabens 19 kommunalt ansatte i nøglepositioner holder under ledelse af kommunaldirektør Lars Svenningsen møde hver eneste dag klokken 10.

Og så er det daglige møde ikke engang det, der fylder mest i en hverdag, hvor tankerne kredser om corona stort set 24/7.

Dagene begynder tidligt med forberedelser til krisestabens møde.

Når mødet er slut, er der i heldigste fald et par timer med lidt mere ro på, før diverse nye informationer, anbefalinger og udfordringer fra andre myndigheder dukker op i den kommunale indbakke.

- Der sker typisk også det, at der ved 21-tiden om aftenen kommer nyhedsbreve og mange andre informationer fra Kommunernes Landsforening, fortæller Lars Svenningsen.

- Og det er ikke sikkert, man lige når at få det hele læst igennem, inden man går i seng. Men så har man lige tiden om morgenen til at få kigget alle papirerne igennem. Det kører i en helt fast rytme, tilføjer han.

Annonce

Virtuelle møder

I coronakrisens første dage mødtes alle 19 medlemmer af krisestaben i byrådssalen på rådhuset i Nyborg.

Så kom en lov, der forbød forsamlinger på mere end 10 personer.

Og i dag holder krisestaben udelukkende virtuelle møder på tablets og computere.

Samtidig er kommunaldirektøren og borgmesteren i løbende kontakt stort set døgnet rundt.

- Der bliver brugt rigtig meget tid i telefonen, og når vi er til stede på rådhuset. Det er altafgørende, at vi hele tiden får afstemt, hvordan vi skal forholde os til udviklingen, siger Kenneth Muhs.

En af de første beslutninger, krisestaben skulle tage, var håndteringen af regeringens besked på at hjemsende alle offentligt ansatte, der ikke arbejder i krisefunktioner.

Siden fulgte blandt andet beslutninger om nødpasning i daginstitutioner og skoler, begrænsning af adgangen til plejecentre, omskoling af sundhedsfagligt personale - og for nylig placeringen af et testcenter, hvor op til 1000 borgere i døgnet skal testes for coronavirus.

- Det er enormt vigtigt at have styr på, hvem der løser hvilke opgaver, så vi får truffet de rigtige beslutninger og går i den rigtige retning, påpeger Kenneth Muhs.

- Jeg føler, jeg er på hele tiden. Og så alligevel ikke helt, som da vi forleden fik begyndt på at se Matador, fortæller Lars Svenningsen. Foto: Michael Bager
Annonce

Påvirker privatlivet

Som alle andre er de to, der står i spidsen for den Nyborgs kommunale krisestab, også på det personlige plan påvirket af situationen.

For sætter coroankrisen sit præg på jobbet, gør den det også hjemme i privaten.

- Min hustru er skolelærer, og når jeg kommer hjem, er hun i fuld gang med virtuel undervisning og i tæt kontakt med eleverne, fortæller Lars Svenningsen.

- Min søn går i 1. G på gymnasiet, og han sidder i andet lokale og modtager virtuel undervisning. Og min datter er studentermedhjælper i Kommunernes Landsforening, hvor hun sidder og svarer på borgerhenvendelser. Så vi er jo nærmest en familie, der tænker i corona i døgndrift, tilføjer han.

Og sådan er det også hjemme hos borgmester Kenneth Muhs.

- Jeg har en søn, der er it-teknikker. Han sidder hjemmefra og servicerer kunder i ind- og udland. Og så har jeg en datter, der går i 10.klasse, hvor undervisningen foregår virtuelt. Det giver mig i øvrigt nogle udfordringer med at huske matematikken, når jeg skal hjælpe til. Lige nu støver jeg blandt andet sandsynlighedsregning af, tilføjer han.

Annonce

Små huller

Men selv om coronakrisen, som Lars Svenningsen siger, "fylder stort set det hele", er der også små huller til noget andet i hverdagen.

- Jeg føler, jeg er på hele tiden. Og så alligevel ikke helt, som da vi forleden fik begyndt på at se Matador. Det havde jeg ikke lige regnet med, smiler han.

Kenneth Muhs føler sig også "på" det meste af døgnets 24 timer.

- Men jeg prøver også at foretage mig noget andet ind imellem. Og der må jeg sige, at Netflix og de andre streamingtjenester ikke lever forgæves, siger Kenneth Muhs og tilføjer, at bagning og gåture er noget af det andet, han gør, når coronakrisen skal have en pause.

Og så er Kenneth Muhs og Lars Svenningsen i øvrigt enige om, at livet nok aldrig bliver det samme, som det var før coronakrisen.

- Det bliver spændende at se, hvilken betydning coronakrisen får for vores måde at tænke og arbejde på, mener Lars Svenningsen.

- Det tror jeg ikke, der er nogen, der har et svar på i dag. Men det giver da anledning til nogle overvejelser, at man kan omstille sig så meget på så kort tid, tilføjer han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Bevar naturen på Nyborgs volde

GOG

Genlæs livebloggen: GOG tager den første titel i 13 år efter drama

Annonce