Annonce
Jul i Danmark

Coronajul i Odense Zoo

Juletræstænding i Odense Zoo bliver udskudt i år, men den zoologiske have holder juleåbent. PR-foto: Odense Zoo/Alex Tran
Corona-virussen sætter en stopper for dette års juletræstænding i Odense Zoo. Til gengæld kan fynboerne forvente at få endnu mere jul for pengene fra næste år.

Sidste år troppede fynboerne talstærkt op til juletræstændingen i Odense Zoo. Faktisk er juletræstændingen blevet så populær, at Bjarne Klausen, direktør for Odense Zoo, har set sig nødsaget til at aflyse den i år på grund af corona.

- Folk står meget tæt. Det går jo ikke, siger han, inden vi begiver os ud i haven.

Klokken er 9, og de første gæster er netop blevet lukket ind. Der står et par skoleklasser og nogle mødre med små børn. De er alle kommet for at se på dyr i skyggen af storgrinende græskarhoveder, lanterner og lasede stråmænd. Det er oktober, og når halloween er overstået, så er julen den næste store begivenhed i Odense Zoo.

Bjarne Klausen glæder sig. Han kan godt lide julen. Både sådan helt personligt og i Odense Zoo.

- Julen i zoo er bare en hyggelig tid. Hvis der er lys i hjerterne, og der er drysset lidt sne, så er det et eventyrland at møde ind til om morgenen, siger han og tilføjer, at han ser et kæmpe potentiale i julen.

- Vi har besluttet, at vi vil gøre noget mere ud af julen fra næste år. Vi pynter typisk rigtig flot op foran zoo og på pladsen inde i zoo, men pynten rykker ikke rigtig ind i haven. Det har vi besluttet at lave om på fra næste år, siger Bjarne Klausen og spreder armene:

Danskerne vil gerne ud at hygge sig i julen, og vi har nogle rigtig gode rammer. Det er ikke kun dyrene - vi har også haven, siger han.

Direktør i Odense Zoo, Bjarne Klausen. PR-foto: Odense Zoo

En ny billettype

For nogle år siden var juleaftensdag gratis for både børn og voksne, men det blev alt for voldsomt, så nu er det gratis for børn og halv pris for voksne. Sidste år var der 4500 besøgende på fem timer, hvilket gjorde det til en af de bedst besøgte dage på året.

- En tæt pakket zoologisk have er dog ikke at foretrække i disse tider, og derfor indfører Odense Zoo billetter med ankomsttidspunkt juleaftensdag. Det betyder, at folk skal købe en billet med et tidsvindue, som de skal komme inden for. Der er ikke bagkant på - altså, hvornår de skal forlade Odense Zoo igen, fortæller Bjarne Klausen.

- Vi ved cirka, hvor længe folk bliver, så vi kan styre besøgsstrømmen rimelig godt, hvis vi har et ankomstvindue, siger Bjarne Klausen og tilføjer, at systemet blev udviklet i forbindelse med corona.

- Corona er noget skidt, men det har været godt for os på den måde, at vi har fået udviklet et system, som sikrer, at der ikke behøver at opstå store køer. Vi brugte systemet denne sommer, og vi lykkedes med at få rykket en hel del besøgende hen mod aften, så der var en jævn strøm af besøgende hele dagen.

Annonce

En god sommer

I buret foran os lunter en huntiger rundt, og i en indhegning ligger et rensdyr og hviler sig. De har det godt, når luften begynder at blive kold.

- De er jo bygget til det kolde miljø, siger Bjarne Klausen og tilføjer, at der er nogle af dyrene i Odense Zoo, som bliver væsentligt kønnere at se på, når det bliver vinter.

- Kamelen ser frygteligt ud om foråret, når den taber pelsen. Om vinteren er den derimod rigtig flot.

I pingvinernes anlæg står en pjusket fyr og kigger sig omkring. Det ligner en unge, men det er Olde, verdens ældste pingvin på 41 år. Normalt bliver pingviner 17-18 år i fangenskab, men Oldes hjerte bliver bare ved med at slå.

Det er muligvis gået hen over hovedet på Olde, men i skolernes sommerferie var der rigtig mange besøgende i Odense Zoo. De stavnsbundne danskere tog i zoo i stedet for til Mallorca.

- Vi havde en rigtig god sommer. Vi havde seks dage med over 5000 besøgende i sommerferien, og det er ret godt, siger Bjarne Klausen og tilføjer, at man normalt siger, at det ikke er muligt at hente noget om i sommerferien, hvis man har haft en lidt sløv start på året.

- Der er jo allerede rigtig mange mennesker i zoo om sommeren, så det plejer at være svært, men vi havde virkelig mange gæster i sommerferien.

De gode besøgstal hen over sommeren kan dog ikke veje op for, at Odense Zoo måtte lukke 70 dage på grund af corona.

- Siden marts har det været som at springe fra trædesten til trædesten. Der sker hele tiden noget nyt, siger Bjarne Klausen og trykker på knappen til Oceanium, hvor de store søkøer glider lydløst rundt i vandet.

Æselpingvinen Olde. PR-foto: Odense Zoo
Annonce

Ansvarlige gæster

Brug albuen, står der ved trykknappen. Det er en af de foranstaltninger, Odense Zoo har indført for at minimere risikoen for, at cornavirussen får lov til at sprede sig blandt gæsterne. Fodringer og træninger er også aflyst, og ved den store legeplads Chunga er der opsat lysregulering for at styre antallet af gæster. Endelig er der også sprit, og nogle af gaderne er blevet lavet ensrettet.

- Indtil nu har gæsterne ikke opført sig mærkbart anderledes, og de er gode til at følge reglerne, siger Bjarne Klausen.

- Langt de fleste gæster har forstået, at en del af ansvaret for en god oplevelse også ligger hos dem.

Selvom corona-krisen har været en enorm udfordring for Odense Zoo, så har den også styrket organisationen på den måde, at medarbejderne er blevet hurtige til at tage beslutninger.

- Vi har lært hinandens måde at arbejde på bedre at kende, og vi er blevet gode til at reagere hurtigt, når der er noget, vi skal reagere på, lyder det fra Bjarne Klausen.

Han tilføjer, at han aftenen før klokken 22.30 fik en mail fra kulturstyrelsen med nye retningslinjer for, hvordan Odense Zoo skal forholde sig i forhold til corona-virussen.

- Nu var der heldigvis ikke noget stort, vi skulle reagere på, men det går stærkt i øjeblikket, lyder det fra zoo-direktøren, som ser frem til lidt sne og nogle røde julehjerter, som lyser op i den mørke vintermorgen.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Sif og Andreas er landmænd på en ny måde: 2000 medlemmer ejer gården og de vil give mere til jorden, end de tager

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Efter 16 måneders ventetid: Klage afvist – grønt lys til luksusboliger på havnen

Erhverv For abonnenter

Nye tilladelser på plads i næste uge: Facebook kan udvide, når de vil

Odense

Helt centralt i Odense: 91 nye ungdomsboliger er klar til udlejning med indflytning 1. juni

Nyborg

Ny butikskæde i gamle lokaler: Else og Bent Erik stod klar i silende regn

Fyn

Vicedirektør om kørekort-kaos: Det er kommet bag på os

Navne For abonnenter

Sagkundskaben erklærede ved fødslen: - Ham dér, han kommer ikke! Først over 99 år senere døde Svend Ejner Frederiksen

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Sport

Middelfart mod topholdet: Nej til bade-bold

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Mathias forsyner Odenses finere restauranter med unikke urter og grønt: Nu vil han også sælge grøntsagskasser

Fyn

Anders troede, han skulle stemme på Venstre, men kandidattest pegede på et andet parti: - Det er stof til eftertanke

Odense

Flere afgange aflyses resten af dagen: Store forsinkelser i togtrafikken på Fyn og i Jylland

Odense For abonnenter

Mystiske bilag for mere end en halv million: Bestyrelsesmedlemmer fra kolonihaveforening anmeldt for svindel

Odense For abonnenter

Byvandreren finder på forrykt vis en charme ved disse regnfulde dage

Annonce