Annonce
Nordfyn

Coronaen gavnede fællessangen: 40 fine år med fælles stemme

Bogensekoret - næsten fuldtalligt som besætningen ser ud anno 2021. Foto: Halldor Gudlaugsson
Det hele startede egentligt i isvinteren 1981, hvor kulderekorderne faldt på stribe. Måske var det derfor den kendte lokale kunstner, Frank Hammershøj mente, at Bogense havde brug for et arbejdersangkor, så man kunne mødes og holde varmen.

Bogense:  For mange kulturelle og sociale arrangementer var coronanedlukningerne et hårdt slag, som på mange områder endnu ikke er rettet helt op. Men for fællessangen har perioden også betydet en vitaminindsprøjtning, hvor det at synge sammen gav følelsen af noget, der var større og stærkere end virus.

- Det kan noget at synge sammen - og det fik mange øje på under de mange aftener på tv, hvor man var sammen på afstand. Vi har faktisk mærket en stigende interesse ovenpå coronaen, fortæller korleder Inge Lynggaard fra Bogense Koret, der i sin tid startede som BAS Koret.

Formand Kristian Friis indskyder, at man ikke bare bliver gladere efter at have sunget sammen, men man trækker også vejret på en helt anden måde, når man har sunget i et par timer.

Annonce

Koret kom til verden, da Frank Hammershøj i 1981 tog fat i den daværende musiklærer, Benno Frandsen, og spurgte om ikke Bogense trængte til et sangkor.

Benno skulle være dirigent og korleder, fik han at vide.

- Frank var sikker på, at fordi man havde haft musik som linjefag på seminariet, så kunne man sagtens springe direkte ind som leder og dirigent af et kor. Men sådan er det altså ikke helt, mindes Benno Frandsen, der husker sine fire år med koret som en fantastisk sjov tid.

Som arbejderkor blev BAS-koret blandt andet inviteret på besøg hos et kor i Ungarn, der dengang lå bag sovjets jerntæppe.

Bogensekoret fylder 40 år i år. Fra venstre er det formand Kristian Friis, dirigent Inge Lynggaard og Jette Ørum. Foto: Thomas Gregersen

Med til det første stiftende møde var blandt andet også Rosa og Fibum Hansen, der var involveret i sømandskoret Bolværksmatroserne, husker Benno Frandsen.

En af de traditioner der stammer fra vedtægterne i det gamle BAS-kor er, at man ikke har nogen optagelsesprøver eller krav. Her skal der være plads til alle som har glæden ved at synge i flok.

BAS stod for Bogense Arbejdersangkor, men da Inge Lynggaard kom til i år 2000 mente hun, at der måtte et nyt navn til.

BAS ud af navnet

- Jeg syntes, det var lidt mærkeligt at hedde baskoret, når vi nu sang firstemmigt. Så vi lagde hovederne i blød og bestemte os altså for bare at hedde Bogensekoret. I dag er vi 46 medlemmer og er en selvstændig forening med et rigtig bredt repertoire. Vi synger alt fra hyggelige kendte børnesange til de store korarrangementer, fortæller Inge Lyngaard.

Udover glæden ved sangen er det ifølge medlemmerne først og fremmest et fantastisk fællesskab, der driver koret.

Bogensekoret ved en øvetime - ikke så længe efter starten i 1981. Privatfoto

Det mener Jette Ørum, der kom til i 2003 og i dag er kasserer i koret.

- Vi har nogen, der har været med i rigtigt mange år og det er blevet sådan lidt som en familie, man ikke kan undvære. Vi fejrer vores fødselsdage og har jo fulgt hinanden i både medgang og modgang. Der bliver arbejdet meget koncentreret med musikken, når vi øver, men der er masser af snak i kaffe og kage-pauserne, fortæller hun.

Annonce

Sværere at finde koncerter

- Jeg tænker, at vi højest skal være op til cirka 60 medlemmer, for at det er til at styre. Så vi har da stadig plads til flere medlemmer, men tallet har været stabilt og let stigende i flere år, fortæller Inge Lynggaard.

Det er heller ikke publikum koret mangler, men det er blevet sværere at finde steder til koncerter.

- Førhen blev vi som kor kontaktet af for eksempel kirkerne, der spurgte om vi ville give en koncert, men i dag er det os der må opsøge opgaverne og spørge. Og det er ikke fordi, der mangler interesse fra tilhørere, for vi fylder som regel en kirke, når vi for eksempel holder julekoncert eller markerer Syng Dansk-dagen, siger Jette Ørum.

I dag øver koret på Sløjfen i Bogense, hvor der er mulighed for, at mandestemmer og kvindestemmer kan teste stemmerne i hvert sit lokale.


Annonce
Kerteminde For abonnenter

Se alle billederne: Bruger millioner på lækre detaljer i renovering af Ulriksholm Slot: Møblerne er til gengæld Ikea og genbrug

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Annonce
Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Kritik af dybe kratere i asfalten ved testcenter: Skal folk have ødelagt deres biler eller falde?

Erhverv For abonnenter

Mange millioner til robotfirma: Lars-Peters robot er rykket op i en ny division

Middelfart

Ny turistchef på plads: Forlader Strynø og flytter til Middelfart

Middelfart For abonnenter

Alt var egentlig klar til at gå i jorden: Men nu er det maritime center igen i vanskeligheder

Regeringen varsler lempelser: Her er restriktionerne, som eksperter er klar til at sige farvel til

Nyborg For abonnenter

Meldte sig selv efter 100 overgreb: 61-årig anklaget for overgreb på datter og barnebarn

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Kinesere og amerikanere henter europæisk træ: Danmarks største savværk har ikke udsigt til lavere træ-priser foreløbigt

Kerteminde

Fanget på video: Ukendt mand brugte vinkelsliber til at stjæle skoleelevs Puch Maxi

Tip til virksomheder, der er lamslået over reformaftale: Ansæt en rumæner med et godt netværk

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Rekordregnskab og ordrebogen bugner: Dropper møgopgaver i København og tjener styrtende på Fyn

Odense For abonnenter

Lokalplanen ændret: Åbner mulighed for kæmpe byggeri tæt på stadion

Nordfyn

Transformatorstation i flammer:  Over 1000 fynboere ramt af strømafbrydelse

Annonce