x
Annonce
Nyborg

Corona stopper genbrug: Her er forklaringen

Der er ingen biler med traileren fuld af genbrugsaffald at se ved genbrugspladsen på Lollandsvej i Nyborg. Pladsen forbliver lukket indtil videre. Foto: Casper Riggelsen
Undrer du dig også? Nyborgenserne kan ikke komme af med haveaffald og gamle møbler, før krisen er overstået.

Nyborg: "Jeg kan heller ikke se idéen i at lukke genbrugspladsen. Jeg har været der på travle dage, og der er god plads, trods alt".

Sådan lyder en af flere kritiske kommentarer på Nyborg Kommunes Facebook til lukningen af genbrugspladserne i Nyborg, Ørbæk og Ullerslev.

Det venlige forårsvejr og instruksen om så vidt muligt at blive hjemme, mens coronakrisen står på, har lokket østfynboerne ud i haverne og op på lofterne.

Og har samtidig fået mange til at undre sig over, at der fortsat er lukket for adgangen til genbrugspladserne nu, hvor behovet for at kunne komme af med genanvendeligt affald er ekstraordinært stort.

Annonce

"Jeg kan sagtens se, det kan være svært at forstå, hvorfor vi så ikke holder åbent"

Erik Hansen, direktør i Nyborg Forsyning & Service

Ikke kritisk

Genbrugspladserne blev lukket 14. marts efter regeringens beslutning om at sende alle offentligt ansatte, der ikke arbejder i kritiske funktioner og infrastruktur, hjem.

Og genbugspladserne er ikke defineret som kritisk infrastruktur, påpeger direktør Erik Hansen, Nyborg Forsyning & Service.

- Vurderingen er, at der ikke er nogen sundhedsmæssig risiko ved at have fliser, haveaffald, møbler og den slags oplagret derhjemme, forklarer han.

Når det gælder renvation, er det kun afhentning af det daglige husholdningsaffald, der betragtes som kritisk infrastruktur.

Genbrugspladserne kan ifølge Statens restriktioner kun holde åbent for aflevering af erhvervsaffald, mens privatpersoner må vente til coronakrisen engang er overstået.

God plads

Det er kun knap to år siden, Nyborgs nye, store genbrugsplads til 36 millioner kroner blev indviet.

Men selv om den med 30.000 kvadratmeter levner masser af plads til de 2-3 meters afstand, vi skal holde til hinanden, kommer det ikke på tale genåbne genbrugspladsen, før myndighederne giver grønt lys.

- Vi får mange henvendelser om genbrugspladsen. Der er mange, som tænker, at der er åben himmel og god plads. Og jeg kan sagtens se, det kan være svært at forstå, hvorfor vi så ikke holder åbent. Men formålet med indsatsen mod corona er jo dybest set, at vi skal blive hjemme, når vi ikke skal handle mad og medicin. Og så giver det ikke nogen mening af klumpe mennesker sammen på genbrugspladsen, fastslår Erik Hansen.

Hvornår genbrugspladserne kan åbne igen, er der ingen ved.

Og efter et pressemøde mandag eftermiddag, hvor statsminister Mette Frederiksen forlængede restriktionerne og anbefalingerne i forbindelse med coronakrisen, sker det nu tidligst efter påske.

Lukningen af genbrugspladsen skal både forhindre smittespredning og sikre, at Nyborg Forsyning & Service har folk nok til kritiske funktioner. Foto: Kasper Riggelsen

Backup-funktioner

Derfor er genbrugsstationerne i Nyborg, Ørbæk og Ullerslev lukket, som det hedder, "indtil videre".

Og det er der - ud over dem han allerede har nævnt - ifølge Erik Hansen også en anden god grund til.

- Personalet fra genbrugspladsen skal med øjeblikkeligt varsel kunne træde til i backup-funktioner i coronaberedskabet. Vi har noget kritisk infrastruktur, vi skal holde kørende, og der er vi nødt at have nogle folk, vi kan trække på, forklarer han.

Så indtil coronakrisen er overstået, må haveentusiasterne og gør-det-selv-folket væbne sig med tålmodighed og enten udskyde projekterne på egen matrikel eller opbevare affaldet hjemme.

Og det går heller ikke blot at fylde nogle sække med haveaffald og sætte dem og kasserede fliser og møbler frem i håb om, at skraldemændene tager det med, når nu de alligevel kommer efter dagrenovationen.

- Nej. Dagrenovationen tager kun det, der er dagrenovation, fastslår Erik Hansen.

Fyens.dk:

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce