Annonce
Nyborg

Corona stopper genbrug: Her er forklaringen

Der er ingen biler med traileren fuld af genbrugsaffald at se ved genbrugspladsen på Lollandsvej i Nyborg. Pladsen forbliver lukket indtil videre. Foto: Casper Riggelsen
Undrer du dig også? Nyborgenserne kan ikke komme af med haveaffald og gamle møbler, før krisen er overstået.

Nyborg: "Jeg kan heller ikke se idéen i at lukke genbrugspladsen. Jeg har været der på travle dage, og der er god plads, trods alt".

Sådan lyder en af flere kritiske kommentarer på Nyborg Kommunes Facebook til lukningen af genbrugspladserne i Nyborg, Ørbæk og Ullerslev.

Det venlige forårsvejr og instruksen om så vidt muligt at blive hjemme, mens coronakrisen står på, har lokket østfynboerne ud i haverne og op på lofterne.

Og har samtidig fået mange til at undre sig over, at der fortsat er lukket for adgangen til genbrugspladserne nu, hvor behovet for at kunne komme af med genanvendeligt affald er ekstraordinært stort.

"Jeg kan sagtens se, det kan være svært at forstå, hvorfor vi så ikke holder åbent"

Erik Hansen, direktør i Nyborg Forsyning & Service

Annonce

Ikke kritisk

Genbrugspladserne blev lukket 14. marts efter regeringens beslutning om at sende alle offentligt ansatte, der ikke arbejder i kritiske funktioner og infrastruktur, hjem.

Og genbugspladserne er ikke defineret som kritisk infrastruktur, påpeger direktør Erik Hansen, Nyborg Forsyning & Service.

- Vurderingen er, at der ikke er nogen sundhedsmæssig risiko ved at have fliser, haveaffald, møbler og den slags oplagret derhjemme, forklarer han.

Når det gælder renvation, er det kun afhentning af det daglige husholdningsaffald, der betragtes som kritisk infrastruktur.

Genbrugspladserne kan ifølge Statens restriktioner kun holde åbent for aflevering af erhvervsaffald, mens privatpersoner må vente til coronakrisen engang er overstået.

Annonce

God plads

Det er kun knap to år siden, Nyborgs nye, store genbrugsplads til 36 millioner kroner blev indviet.

Men selv om den med 30.000 kvadratmeter levner masser af plads til de 2-3 meters afstand, vi skal holde til hinanden, kommer det ikke på tale genåbne genbrugspladsen, før myndighederne giver grønt lys.

- Vi får mange henvendelser om genbrugspladsen. Der er mange, som tænker, at der er åben himmel og god plads. Og jeg kan sagtens se, det kan være svært at forstå, hvorfor vi så ikke holder åbent. Men formålet med indsatsen mod corona er jo dybest set, at vi skal blive hjemme, når vi ikke skal handle mad og medicin. Og så giver det ikke nogen mening af klumpe mennesker sammen på genbrugspladsen, fastslår Erik Hansen.

Hvornår genbrugspladserne kan åbne igen, er der ingen ved.

Og efter et pressemøde mandag eftermiddag, hvor statsminister Mette Frederiksen forlængede restriktionerne og anbefalingerne i forbindelse med coronakrisen, sker det nu tidligst efter påske.

Lukningen af genbrugspladsen skal både forhindre smittespredning og sikre, at Nyborg Forsyning & Service har folk nok til kritiske funktioner. Foto: Kasper Riggelsen
Annonce

Backup-funktioner

Derfor er genbrugsstationerne i Nyborg, Ørbæk og Ullerslev lukket, som det hedder, "indtil videre".

Og det er der - ud over dem han allerede har nævnt - ifølge Erik Hansen også en anden god grund til.

- Personalet fra genbrugspladsen skal med øjeblikkeligt varsel kunne træde til i backup-funktioner i coronaberedskabet. Vi har noget kritisk infrastruktur, vi skal holde kørende, og der er vi nødt at have nogle folk, vi kan trække på, forklarer han.

Så indtil coronakrisen er overstået, må haveentusiasterne og gør-det-selv-folket væbne sig med tålmodighed og enten udskyde projekterne på egen matrikel eller opbevare affaldet hjemme.

Og det går heller ikke blot at fylde nogle sække med haveaffald og sætte dem og kasserede fliser og møbler frem i håb om, at skraldemændene tager det med, når nu de alligevel kommer efter dagrenovationen.

- Nej. Dagrenovationen tager kun det, der er dagrenovation, fastslår Erik Hansen.

Fyens.dk:

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Mindst seks knivstik i ryggen på 20-årig: Jalousi førte til drabsforsøg

Annonce