Annonce
Erhverv

Corona-robot triller ind i storcentret: Lokale aftaler åbner dansk hjemmebane for fynsk robot

Centerchef Casper Bach Andersen, t.v., får en introduktion til UVD-robotten fra adm. direktør i UVD Robots, Per Juul Nielsen. Foto: Jakob Haugaard Christiansen
Den kører allerede i 60 lande, og nu skal desinfektionsrobotten fra UVD Robots i Odense også fjerne corona i farvegaderne i Rosengårdcentret - det er første gang, robotten indtager et storcenter i Danmark.

- Skal den ikke være noget større, hvis den skal klare corona?

En mandlig kunde i Rosengårdcentret griner bag ansigtsmasken, mens han går forbi på Blå Gade i storcentret.

Den mobile corona-dræber fra den fynske robotvirksomhed UVD Robots er faktisk blevet 30 procent mindre i den nyeste udgave, som bliver vist frem midt i åbningstiden i centret onsdag morgen.

- Det er tredje generation af robotten, som vi har gjort noget mere kompakt, fordi vores kunder efterspørger den. Den er lettere at passe ind flere steder, og så er den mere sikker og lettere at anvende, siger adm. direktør i UVD Robots, Per Juul Nielsen.

Første shoppingcenter

Robotten er dog ikke kun blevet mindre, nu er den også rykket ind i et dansk storcenter, efter at Rosengårdcentret vil indsætte den som del af rengøringsholdet. Det er første gang, at det ultraviolette lys bliver sat ind mod coronavirus og andre bakterier og vira i et shoppingcenter i Danmark.

- Aftalen symboliserer, at den robot, som egentlig er udviklet til brug i hospitalssektoren, også kan anvendes mange andre steder som lufthavne, skoler og storcentre, siger direktøren.

UVD Robots har med egne ord haft et vanvittigt år, siden man i starten af 2020 begyndte at få de første mails fra potentielle kunder i hele verden, som ville høre, hvordan den fynske corona-robot kunne sættes ind i kampen mod pandemien.

UVD-robotten

  • Er solgt i mere end 60 lande til blandt andet hospitaler, lufthavne, hoteller, skoler, shoppingcentre, kontormiljøer og fremstillingsvirksomheder.
  • Fjerner vira og bakterier med minimum 99,99 procent effektivitet.
  • Uafhængige, verificerede test viser høj effekt på alle kendte bakterier og vira, blandt andet coronavirus, inden for 10 sekunders brug af UV-C lys.


Dengang havde vi en mindre produktion med bare to linjer, men vi er siden flyttet til nye lokaler, hvor vi har en langt mere industriel produktion, hvor vi bl.a. kan afprøve og teste 10 robotter på samme tid.

Per Juul Nielsen, adm. direktør, UVD Robots


- Dengang havde vi en mindre produktion med bare to linjer, men vi er siden flyttet til nye lokaler, hvor vi har en langt mere industriel produktion, hvor vi bl.a. kan afprøve og teste 10 robotter på samme tid, siger Per Juul Nielsen.

Flere større ordrer

UVD Robots flyttede i foråret til et nyt domicil sammen med resten af Blue Ocean Robotics, hvor virksomheden skiftede 1200 kvadratmeter ud med 5000. Foto: Thibault Savary

Ifølge direktøren er robotproduktionen hos UVD Robots øget med 1000 procent, men hvilke konkrete tal, der gemmer sig bag den udvikling vil han af konkurrencehensyn ikke ud med. Men han understreger, at interessen kun er gået op for robotten, der nu er på gaden i tredje generation.

- Vi har haft et fantastisk år, hvor vi har oplevet en meget stor interesse for robotten. Vi leverer nogle gange en enkelt robot, som vi gør her til Rosengårdcentret, men vi har også ordrer på 10-15 robotter til samme kunde, og vi oplever i stigende grad de større ordrer, siger Per Juul Nielsen, som ikke kun sælger til lokale - men også bruger det lokale fragt- og logistikfirma Yoyo Global Freight, når robotterne skal skibbes ud fra Odense.

UVD del af Blue Ocean Robotics

UVD Robots står bag desinfektionsrobotten, men firmaet er del af den større robotkoncern Blue Ocean Robotics i Odense.

Hos UVD Robots er man ifølge direktør Per Juul Nielsen 35 ansatte, men i alt 75 mand hos Blue Ocean arbejder med UVD-robotten i form af alt fra montage til udvikling, markedsføring og salg globalt.

Blue Ocean Robotics udvikler og sælger såkaldte servicerobotter især til brug i sundhedssektoren, på hoteller, byggepladser og i landbruget.

Rækken af robottyper omfatter blandt andet de tre færdige produkter: UVD Robots, en selvkørende desinfektionsrobot, Gobe Robots, en selvkørende kommunikationsrobot til videosamtaler og PTR Robots, en mobil robot til aflastning af arbejde med patienter.

Moderselskabet gav formelt et mindre overskud på fem millioner kroner i 2019, men de tre bærende datterselskaber har alle betydelige minus-resultater, så efter alt at dømme ville et regnskab for hele koncernen vise et underskud.

Blue Ocean Robotics flyttede i foråret ud af 1200 kvadratmeter på Niels Bohrs Allé til ikke mindre end 5000 kvadratmeter i en erhvervsejendom på Svendborgvej 226, som tidligere har huset firmaerne Bravida og før det Semco.

Prisen for en enkelt UVD Robot med hele installationen nærmer sig en halv millioner kroner, når den er leveret og monteret, men der også mulighed for at leje eller lease robotten, fortæller salgsansvarlig for Nordeuropa i firmaet, Kenneth Ranzau, før han sætter robotten i gang fra den tablet, han holder i hånden.

- Jeg oplever en meget stor interesse for den, og i dag kører den flere steder i Danmark, siger han.

Skoler, sygehuse og centre

UVD-robotten har i længere tid kørt på OUH i Odense, men er også i brug på Hotel Clarion ved lufthavnen i Kastrup og et bibliotek i Hjørring Kommune. I sidste uge blev den sat ind i kampen mod corona på Abildgårdskolen i Odense.

- Og vi har lavet en aftale om at levere en robot til Genoptræningscenter Hollufgård også her i Odense, og så skal den altså køre her også, siger Kenneth Ranzau.

UVD Robots og Blue Ocean Robotics har i dag 75 ansatte, som bl.a. står for udvikling, montage, salg og markedsføring af UVD-robotten globalt. Og i produktionen i Odense kan virksomheden teste og afprøve 10 robotter samtidigt i det nye setup. Foto: Thibault Savary

Den bliver formentlig ikke den sidste i et storcenter i Danmark, og måske kan den åbne døren til endnu flere centre i den familie, som Rosengårdcentret er del af, fortæller centerleder Casper Bach Andersen.

- Det er dejligt at købe lokalt, og samtidigt er vi et ud af 200 centre i en global kæde, hvor vi selvfølgelig snakker sammen om best practice, så hvis den fungerer, som vi forventer, bliver det også noget, jeg går videre med der, siger han.

Så længe behøver man dog ikke vente på, at der kommer flere nyheder ud om større ordrer end de mindre ordrer, som UVD Robots hidtil har fået i Danmark.

- Vi arbejder i øjeblikket med flere større opgaver, som vi forventer at løfte sløret for i de kommende uger, siger direktøren, som glæder sig over den lokale aftale.

- Vi bor få hundrede meter væk, så vi kan også tage vores kunder med herover for at vise dem, hvordan den bliver brugt her, siger han.

Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Odense For abonnenter

Ny rapport: Så mange ladestandere kræver elbil-revolution i Odense

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Nyborg

Regeringen vil placere nærhospital i Nyborg

Nordfyn For abonnenter

Grønt lys til kæmpe kvægfarm ved fynsk gods: Naturforening trækker klage tilbage

Sport

Stærkt Superligamandskab gæster bundproppen Middelfart onsdag - mulig debut for nyborgenser i målet

GOG For abonnenter

Finner piv-ringe: Uværdig Europa-kamp i Gudme

Odense

Konservative vil sætte tommelskruerne på arbejdsløse med lange uddannelser: De skal sendes i nyttejob efter tre måneder

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ny ansættelse skaber et nyt hul: Sjette folkeskole skal have ny leder

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Debat

Debat: Hjemmepleje handler om nærhed, ikke registrering

Middelfart

Chefers telefoner blev hemmeligt aflyttet i Dan-Bunkering: - Det er en på mange måder usædvanlig sag

Danmark

Løvkvist: DF har allerede tabt kommunalvalget - spørgsmålet bliver nederlagets størrelse

Nyborg

248 dage til Tour de France: Trofæet er hjemme

Odense Håndbold For abonnenter

Formstærk Reinhardt i spidsen - Odense Håndbold i kamp mod Mulle og kompagni

Assens

Analyse: Derfor ligner Søren Steen Andersen en sikker vinder af valget i Assens Kommune