Annonce
Fyn

Corona-pres på OUH-laboratorie: Flere end 50 nye medarbejdere

Cecilie Autzen Jacobsen er bioanalytiker på OUH, og hun er her ved at gøre en række corona-prøver klar til test. På Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på OUH laver man i øjeblikket omkring 2000 corona-analyser i døgnet. Foto. Birgitte Carol Heiberg
Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på OUH måtte på kort tid stille om, så man kunne analysere tusindvis af coronaprøver i døgnet. Samtidig blev der ansat flere end 50 nye medarbejdere til at håndtere den ekstra arbejdsopgave.

En læge, en molekylærbiolog, en hygiejnesygeplejerske, en bioinformatiker, bioanalytikere og laboratorieassistenter.

Det er, hvad der er blevet ansat på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på OUH siden marts 2020.

- På et tidspunkt var der en, der spurgte, om jeg samlede dem op på vej til arbejde, griner Pia Steinicke, der som ledende bioanalytiker på afdelingen har været med til at ansætte rigtig mange af de nye, der er kommet til.

Annonce

Afdelingen bestod i starten af 2020 af lidt flere end 90 medarbejdere. I dag er der 150.

Det skyldes ene og alene corona-pandemien. De kliniske mikrobiologiske afdelinger ikke bare på OUH, men også på andre sygehuse har spillet en afgørende rolle i teststrategien. Det er nemlig her, at corona-prøverne taget i sundhedssporet - det vil sige test af sundhedspersonale, personer med corona-symptomer og personer, der skal til behandling på sygehuset - er blevet analyseret.

- Vi har også ansat nogle laboratorieassistenter, som ikke er uddannede bioanalytikere. De skal ikke lave analyser, men har en kæmpe opgave med at tage imod de mange prøver, der kommer ind hver dag. De gør prøverne klar til analyse, siger Pia Steinicke.

Fra nul til 4200

Normalt laves omkring 1000 analyser af prøver - det kan være af urin, blod, forskellige vira eller klamydia - på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på OUH, fortæller ledende overlæge på afdelingen Anette Holm.

- I uge 11 (9.-15. marts 2020, red.) skulle vi så også analysere et par hundrede corona-tests om dagen, og der syntes vi, vi havde travlt.

- Men det steg løbende, og i august nåede vi op på at skulle analysere omkring 2000 corona-prøver om dagen. Den bølge havde vi ikke forudset. Vi havde fået besked på, at vi skulle gøre os klar i september, fordi myndighederne forventede, at det ville stige i oktober. Men det kom allerede i august, fordi alle skulle testes mere, siger Anette Holm, der betegner 2020 som én lang beredskabsøvelse.

Den dag, hvor der blev lavet flest corona-analyser, var 22. december, hvor afdelingen nåede at lave 4200.

- Det var en hektisk dag, men personalet gik bare op i et helt andet gear. Det var helt fantastisk, siger Pia Steinicke.

Mikrobiologiske afdelinger

Region Syddanmark har lavet en status på de mikrobiologiske afdelinger, som har analyseret corona-prøver siden marts 2020.

Der er fire af dem i alt; på OUH, Sygehus Lillebælt, Sydvestjysk Sygehus og Sygehus Sønderjylland.

Omstillingen til at kunne teste for corona-virus har betydet mange nyansættelser og indkøb af nyt apparatur.

Således havde Region Syddanmark i de første fire måneder af 2021 et merforbrug på cirka 10 millioner kroner til personale på de klinisk mikrobiologiske afdelinger og klinisk biokemiske afdelinger.

I første halvdel af 2020 købte regionen nyt udstyr for cirka 8 millioner kroner, og i midten af 2020 blev der investeret for yderligere 18,4 millioner kroner - det var alene til udstyr og ikke drift som eksempelvis licenser.

I forvejen var der tre holdskift på afdelingen, men nattevagten blev doblet op, så en medarbejder kunne tage sig af corona-prøverne, mens en anden kunne tage sig af alle de andre prøver.

Alt sammen for at følge med det stigende antal prøver og den politiske målsætning om, at mindst 80 procent af prøverne skal være besvaret inden 24 timer.

Annonce

Bidrag til samfundet

Derfor var det nødvendigt med flere hænder på afdelingen. Et par dem leverer 28-årige Cecilie Autzen Jacobsen, der blev ansat som bioanalytiker for et år siden.

- Det er fedt at bidrage med det, jeg er uddannet til, og at jeg kan give noget tilbage til samfundet. Det er ikke fedt, at der er en pandemi, men det er fedt at kunne hjælpe, siger Cecilie Autzen Jacobsen, der blev uddannet i januar 2020 og nåede at være ansat i kort tid på Rigshospitalet, inden hun vendte hjem til Odense og startede på OUH.

Her er det blevet til både dag-, aften- og nattevagter, og denne formiddag er hun i gang med at analysere corona-prøver.

Hun placerer 93 rør med prøver i en maskine, hvor en robotarm med otte sorte pipetter på først tager en del af prøvevæske fra otte glas over i nye glas, inden den tilfører de reagenser, som skal afsløre, om der er corona i eller ej.

- Vi har haft meget at lave. Den første måned, jeg var her, var der stille, men så var der ro til, at jeg kunne lære maskinerne og arbejdsrutinerne, og jeg kunne også lære folk at kende, inden det for alvor tog fart, siger Cecilie Autzen Jacobsen.

Annonce

Klemt sammen

De mange nye ansatte har også fysisk sat deres præg på afdelingen. Det kræver nemlig lidt at få kabalen med det samme antal kvadratmeter og flere medarbejdere til at gå op.

- Vi har været i den her bygning siden 1970'erne, så vi er vant til at klemme os sammen, når vi udvider - hvad enten det er med nyt udstyr, nye opgaver eller flere mennesker.

- Blandt andet mit kontor er blevet inddraget, så jeg nu sidder i et tidligere mødelokale. Vi har taget noget af et sekretærkontor, så der blev plads til en briks og en stol, hvor personale kan hvile sig. Vi har også omdannet et andet mødelokale til en ekstra personalestue, fordi vi af hensyn til afstandskravene ikke kunne være så mange i det eksisterende, siger Anette Holm, der også fortæller, at man har lånt et stort lokale af SDU, der holder til på etagen nedenunder, når alle medarbejdere har været samlet til personalemøde.

- 2020 var nærmest en lang beredskabsøvelse, siger Anette Holm (i midten), der er ledende overlæge på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling. Hun er flankeret af bioanalytiker Cecilie Autzen Jacobsen (t.v.) og ledende bioanalytiker Pia Steinicke. Foto. Birgitte Carol Heiberg

Hun glæder sig samtidig til uge 26, hvor afdelingen får ekstra kvadratmeter i en pavillon.

I dag laver Klinisk Mikrobiologisk Afdeling omkring 2000 corona-analyser om dagen - omkring 2800 når der er pres på. Men det sådan bliver det nok ikke ved med at være.

- Jeg har svært ved at forestille mig, hvordan det bliver, når vi ikke skal lave alle de corona-prøver, siger Anette Holm, mens Pia Steinicke tilføjer:

- Jeg tror, at det bliver med corona som med influenza. Det vil være i samfundet og være noget, vi også skal analysere fremover.


Det er fedt at bidrage med det, jeg er uddannet til, og at jeg kan give noget tilbage til samfundet.

Cecilie Autzen Jacobsen, bioanalytiker
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Nyt notat afslører dyb frustration i specialenhed mod bander: Kriminelle går under jorden, men kan beholde kontanthjælpen

OB

OB-angriber lejes ud til Kolding IF

Odense For abonnenter

Hjertelæge har prædiket førstehjælp i mange år: - Folk har bare en forestilling om, at hjertestop ikke rammer dem.

Annonce