Annonce
Nordfyn

Corona på museum: I 2021 åbner udstilling om epidemier

Ampullen fra den første coronavaccination på Nordfyn samt andre effekter fra corona-pandemien er blevet sikret til en udstilling, der efter planen skal slå dørene op i anden halvdel af 2021. Foto: Niels Henrik Nielsen
De nordfynske arkiver og museer er gået sammen om et projekt, der skal vise eftertiden, hvordan corona-epidemien satte sit præg på Nordfyn. Og hvad vi kan lære af den, når vi en dag står over for en ny epidemi.
Annonce

Nordfyn: Den 2. januar blev første vaccination mod coronavirus givet på Nordfyn. En historisk begivenhed, og derfor var formand ved Otterup Museum, Niels Henrik Nielsen, på pletten, da første vaccineampul var blevet skudt i armen på 70-årige Per Gabel Sørensen.

Snarrådigt havde museumsformanden sikret sig, at ampullen ikke blev smidt ud, men at han i stedet kunne fragte den med tilbage til Otterup Museum sammen med andre effekter fra den  coronaprægede hverdag på plejecenteret Vesterbo.

- I den sammenslutning vi har lavet, nordfynske arkiver og museer, har vi besluttet, at det, vi skal arbejde med i 2021, det er epidemier. Så på et tidspunkt i år vil vi åbne op for både nogle udstillinger og nogle fortællinger fra arkiverne om tidligere epidemier eller store sygdomsudbrud, forklarer Niels Henrik Nielsen.

Derfor er både arkiver og museer i Nordfyns Kommune gået i gang med at indsamle viden, beretninger og fysiske levn fra corona-epidemien på Nordfyn, som altså i 2021 udstilles sammen med andre sygdomsudbrud, der har ramt livet på Nordfyn. Her kan eksempelvis - fortæller Niels Henrik Nielsen - nævnes kopper, kolera, tuberkulose, den spanske syge og polio.

Annonce

Skoleelevers beretninger

Udover vaccineampul, mundbind og sprit, som Niels Henrik Nielsen fik med den 2. januar, så er det også planen eksempelvis at besøge de nordfynske skoler - når ellers coronasituationen tillader det - for at indhente fortællinger fra elever eller lærere. Det fortæller formand for arkivet i Otterup, Inge Lise Nielsen:

Niels Henrik Nielsen (midt for) i selskab af Mogens Christensen (V), formand for Social- og Sundhedsudvalget og borgmester Morten Andersen (V) på dagen for de første nordfynske vaccinationer. Foto: Nordfyns Kommune

- Vi har gang i et projekt sammen med skolerne, og det er planen, at vi skal ud på nogle af skolerne, så de kan fortælle om, hvordan de har oplevet corona. Det kan være, det bliver som en slags dagbog, for eksempel om, hvordan det har føltes at være "indespærret" eller noget i den dur. Og vi vil gerne have beretninger fra alle, der har oplevet det, i alle aldre.

Annonce

Paralleller fra tidligere

Allerede nu ved Inge Lise Nielsen, at der kan drages visse paralleller mellem corona og tidligere sygdomsudbrud.

- Vi skal også have baggrundsviden med om tidligere sygdomsudbrud som for eksempel den spanske syge i 1919, hvor vi ved, at der var flere, der døde her omkring Otterup. Det er jo ikke første gang, at vi er mere eller mindre lukket ned som samfund, og den spanske syge kan man drage mange paralleller til. Allerede dengang var man også opmærksom på, at man skulle holde en vis afstand til hinanden.

Inge Lise Nielsen finder derfor projektet vigtigt, også for eftertiden.

- Det er et meget stort projekt, men jeg håber, at det er noget, vi kan drage nytte af, for vi er jo ikke de første på jorden, der oplever sådan noget her, selvom vi føler det nu. Det er vigtigt, at vi får skrevet det ned, som vi erfarer under corona, så vi kan drage nytte af den viden, når der kommer en ny epidemi.

Har du idéer til hvilke ting eller fotos, der kan vise eftertiden, hvad der kendetegnede Nordfyn under coronapandemien - eller ligger du inde med en interessant beretning - så hører Otterup Museum gerne fra dig på telefon 6179 2716.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Interview: 'Jorden kalder' tænkte Jens Rohde, mens han sad og følte sig helt på månen

Annonce