Annonce
Kultur

Corona-krisen - et gennembrud for bibliotekets digitale tilbud

Kent Skov Andreasen- Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg.

Bibliotekerne i Odense var som så mange andre kulturinstitutioner lukket i store dele af 2020 og er det stadig.

Men det har selvfølgelig også vigtigt for os, at nogle af alle de fantastiske danske og udenlandske forfattere og musikken kom ud til alle de mange læse- og lyttehungrende brugere, netop i en tid, hvor mange mennesker ufrivilligt et tvnget hjem i stuerne og det meste af samfundet og næsten hele kulturlivet er lukket ned.

Jamen, hvordan kan vi nu det, når dørene til alle biblioteker skal været lukkede, og hvor restriktionerne siger, at der ikke må være ”brugeraktiviteter i biblioteksrummet”, som det formuleres i Kulturministeriets restriktioner.

Jo, først og fremmest har det givet os en enestående chance for at give vores mange digitale tjenester et ordentligt boost. Danmarks største e-bogstjeneste er faktisk bibliotekernes egen eReolen med det største digitale bibliotek, som alle danske biblioteker driver i fællesskab.

I løbet af forårets nedlukning mere end tredobledes læser- og lyttertallet til på eReolens tilbud af e-bøger og netlydbøger. Og langt de flest biblioteker gav ligesom vi i Odense udvidet eller ”ubegrænset” adgang til tjenesten, der normalt er reguleret til et bestemt antal udlån pr. bruger pr. måned.

Og hvis man klikker sig ind på biblioteket hjemmeside og afdelingen fra nettjenester, som alle registrerede brugere har fri adgang til er der adgang til en masse andre tjenester, databaser, film og musikartikler. Alt er redigeret og udvalgt af bibliotekarer og derfor af bedste kvalitet. Det er nemlig også sådan, at bibliotekets medarbejdere heldigvis har mulighed for at redigere og lægge op indhold til det digitale bibliotek hjemmefra, så der hele tiden kommer nyt indhold på siderne.

Det er selvfølgelig også en stor faglig tilfredsstillelse fortsat at kunne udføre en del af sit arbejde under nedlukningen, selv vi alle selvfølgelig savner det direkte møde med de op imod en million besøgende vi har hver år i bibliotekerne i Odense.

Men i takt med at lukkeperioderne fortsat forlænges stiger behovet og efterspørgslen efter at få en ”rigtig” bog i hånden. Det arbejder vi med på højtryk, så vi snarest kan levere et kvalificeret tilbud tilpasset en storby som Odense med mange forskellige behov og interesser. Det skal de stramme restriktioner taget i betragtning kunne gøres forsvarligt og uden kontakt mellem brugere og personale trods de lidt komplicerede adgangsforhold, der skal tilrettelægges omkring biblioteket i Borgernes Hus ved Odense Banegård Center og de lokalbiblioteker, vi planlægger inddraget.

Så hvor vi i 2020 havde den store fornøjelse at kunne levere digitale bøger og film i større udstrækning en nogensinde før, så arbejder vi på at få den bedst mulige ”take away” model op at stå, så længe der nu må være behov for det og så længe vi nu må vente, inden vi kan slå dørene op igen og gøre biblioteksrummene levende igen med arrangementer og koncerter, som vi udover den begrænsede service må leve med et stykke tid endnu.

Det fynske kulturliv - nu og i fremtiden

Hvor står det fynske kulturliv netop nu? Har vi lært noget af det mærkværdige år, der er gået, hvordan ser fremtiden ud? Det forsøger vi at finde ud i en ny serie, hvor vi giver ordet frit til en række fynske kulturaktører.

Dette skriv er en del af den serie.

Vi har spurgt åbent ud, hvordan en stribe kulturaktører ser tilbage på 2020 - hvad de har lært, kan de tage noget med sig, og hvordan fremtiden ser ud. De har fået fem spørgsmål, de kunne tage udgangspunkt i, men det har også været en muligt at skrive frit.

Er du kulturaktør på Fyn, eller har du tanker om det fynske kulturliv 20/21 og har du lyst til at dele dine tanker med et perspektiv, som andre kan lære noget af, så skriv en mail til klkn@jfmedier.dk

Serien har umiddelbart ingen slutdato, så længe tanker og tekster har relevans.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

S-politiker om klinkesag fra Bolbro: - Jeg synes, det er provokerende

Odense For abonnenter

Jura-professor klar til kamp: Klinke-strid kan ende i retssag mod Odense Kommune

Annonce