Annonce
Odense

Corona kræver endnu et kulturelt offer: Odenses største prisfest aflyses i 2021

Morten Østlund, formand for juryen i Odense Live Prisen, ærgrer sig over at måtte udskyde prisfesten til januar 2022. Foto: Simon Staun
Odense Live Prisen, der normalt afholdes sidste lørdag i januar, udskydes til 2022. Der er for stor usikkerhed om sponsorforeningens indtægter, og de mange aflyste koncerter i år gør det svært for juryen at udvælge oplagte kandidater.
Annonce

Musik: Odense Live Prisen, der siden 2010 har uddelt priser til de bedste fynske musikere og musikalske ildsjæle, bliver ikke afholdt til januar som planlagt.

Odense Live Sponsorforenings bestyrelse, der står bag prisfesten, har i samråd med juryformand og leder af Posten og Dexter, Morten Østlund, truffet beslutningen om at udskyde arrangementet til 2022.

- Det koster omkring 300.000 kroner at arrangere og afholde prisfesten, som alene bruger 90.000 kroner i præmiepenge. De penge kan vi ikke forsvare at bruge i en tid, hvor sponsorindtægterne er så uvisse. I slutningen af august skal alle sponsorerne forny deres aftaler, og vi har en formodning om, at nogle af dem ikke kan støtte os fuldt ud på grund af trængt økonomi i de respektive firmaer, siger Morten Østlund.


- Hvis det viser sig, at fynske bands markerer sig helt vildt i løbet af efteråret enten med udgivelser eller koncerter, husker juryen naturligvis på det, når vi begynder at finde oplagte kandidater til priserne i 2021.

Morten Østlund, leder af Posten og juryformand i Odense Live Prisen


Normalt modtager sponsorforeningen mellem 1 og 1,2 millioner kroner i støtte fra sponsorforeningen, og det er givet, at beløbets størrelse får betydning for driften af Posten i 2021.

- Som det ser ud nu, aner jeg ikke, hvad vi lander på i sponsorstøtte, og derfor giver det ikke mening at fortsætte med planlægningen af så stor og dyr en prisfest. Beslutningen om at aflyse i 2021 er jeg helt enig. Vi er mange, der kommer til at savne prisfesten til januar, hvor musikken er i fokus, og hvor vi har hyldet fynske musikere, der måske ikke normalt er i fokus. Men det er den klogeste beslutning i denne situation, konstaterer Morten Østlund.

Annonce

Ikke det samme med en check

Han har efterhånden vænnet sig til at aflyse ting, han havde set frem til, og Odense Live Prisen er blot et af talrige arrangementer i bunken.

- Vi aflyste eller flyttede nærmest alle koncerter i foråret, og de seneste uger har vi modtaget afbud fra flere af de amerikanske musikere, vi havde på programmet i efteråret. Jeg har lige modtaget et afbud fra Big Daddy Wilson, der var et af højdepunkterne på Dexter i år. Hele vores samfund påvirkes af corona, og musikbranchen er i særdeleshed hårdt ramt, siger Morten Østlund.

Han nævner, at det blev diskuteret, om man kunne vælge at aflyse prisfesten men stadig uddele priserne. Den idé blev hurtig droppet.

Vindere af Odense Live Hovedprisen:

2010: Kissaway Trail (øvrige nominerede Uffe Steen og Mads la Cour)

2011: Søren Huss (øvrige nominerede Frederik Valentin og Jonas Munk)

2012: Harald Haugaard (øvrige nominerede Fler Farver og Lars Vissing)

2013: Tip Toe Big Band (øvrige nominerede Steffen Schackinger og Christian Juncker)

2014: MØ (øvrige nominerede The Eclectic Moniker og Andreas Lang)

2015: The White Album (øvrige nominerede Phønix og Habadekuk)

2016: Saybia (øvrige nominerede Jullie Hjetland og Reptile Youth)

2017: Adi Zukanovic (øvrige nominerede Folkeklubben og Christian Juncker)

2018: Causa Sui (øvrige nominerede Kathrine Winfeld og The White Album)

2019: Claus Hempler (Der var ingen andre nominerede)

2020: Signe Svendsen (Der var ingen andre nominerede)

- Det hænger både sammen med udvælgelsesmulighederne og sponsorernes ønske om at stable denne festlige aften på benene. Det betyder naturligvis synlighed og omtale af Odense Live Sponsorforenings arbejde, men det handler også om at hædre nogle musikere på en stor scene, hvor de optræder foran et begejstret publikum. Det hedder trods alt Odense Live Prisen, og det er bare ikke det samme at sende en check med posten, siger Morten Østlund.

Annonce

Få oplagte kandidater

Beslutningen om at aflyse Odense Live Prisen 2021 handler ikke udelukkende om økonomi. Morten Østlund fortæller, at det ikke giver mening at bruge tid på et større sorteringsarbejde samt mange jurymøder med lange diskussioner, når der er afviklet så få koncerter og festivaler i år.

- Det bliver for svært at finde oplagte kandidater, fordi branchen har ligget stille de seneste fire-fem måneder. Vi plejer at påbegynde juryarbejdet her i slutningen af august, og det giver ikke mening eksempelvis at pege på Fyns bedst liveband, når så få bands kan komme i betragtning, siger Morten Østlund.

Der er naturligvis mange musikere og bands med fynske aner, som har optrådt i januar, februar og begyndelsen af marts, inden corona lukkede alt ned. Men mange af de største og mest etablerede navne har aflyst samtlige koncerter og festivaler. De kan på grund af publikumsinteresse og produktion ikke optræde for 50 eller 100 mennesker på et mindre spillested.

- Hvis det viser sig, at fynske bands markerer sig helt vildt i løbet af efteråret enten med udgivelser eller koncerter, husker juryen naturligvis på det, når vi begynder at finde oplagte kandidater til priserne i 2022. Vi vil uden tvivl kigge længere tilbage i kalenderen, end vi gør normalt, siger Morten Østlund.

Det var i øvrigt Signe Svendsen, der løb med Hovedprisen tidligere i år, mens Patina vandt Talentprisen, Caper Clowns tog Liveprisen og Hans Thomsen samt Hans Quistgaard modtog Æresprisen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce