Annonce
Odense

Corona-kit hjælper Odense-bager gennem krisen: - Jeg er målløs over opbakningen

Kristian Stjernholm er uddannet konditor og har stået i lære som bager hos sin far i Kornbageren i Tarup. Foto: Simon Staun
Mange forældre sender i disse dage Kristian og Kit Stjernholm en kærlig tanke. Bagerparret fra Kornbageren i Tarup og Næsby fik allerede for tre uger siden idéen til forskellige bagekit til børn, som gør de lange dage hjemme lidt nemmere at komme igennem for alle parter.
Annonce

Intet er så galt, at det ikke er godt for noget. Den sætning er heldigvis benyttet mange gange den seneste måned. Også på Kornvej i Tarup, hvor Kristian og Kit Stjernholm driver Kornbageren. For de har midt i corona-krisen skabt en vare, der kan være med til at hjælpe deres virksomhed gennem krisen.

For knap tre uger siden stak Kit hovedet henover hækken på hjemmeadressen for at høre naboen, om det gik fint med kombinationen af to børn på fire og otte år samt to hjemmearbejdende forældre under samme tag.

- Vores naboer er begge offentligt ansatte, så de arbejder hjemme i hver deres ende af stuen med to børn mellem dem. Det kan godt blive en hektisk dag, hvilket inspirerede mig til at finde på en romkugle-gør-det-selv-pakke. Som Kristian naturligvis døbte et romkugle-kit, siger Kit og ler.

Der blev solgt omkring 500 romkugle-kit på en uge, inden bagerparret fandt på et hindbærsnitte-kit, et pizzadej-kit og senest et cookie-sæt, som alle har solgt omkring 200 sæt.

- Vi bestræber os på et nyt sæt hver uge, og til påsken har vi netop fundet på et nyt sæt med seks muffins, som børnene skal pynte med påskefarvet smørcreme og forskellige toppings som margueritter, kokosmel og små påskeæg. Prisen er faktisk den samme for sådan et sæt, som hvis man købte kagerne færdigpyntede. Fordi man køber aktiviteten. Det er hele idéen, siger Kristian Stjernholm.

Parret har to drenge på 10 og 12 år, som hellere vil spille computer end bage. Men de fornemmer, at mange børnefamilier har svært ved at få tiden til at gå.

- Vi har solgt de forskellige kit til familier i hele Odense og endda i Otterup og Munkebo, hvilket indikerer, at rygtet om Kornbagerens kit har spredt sig. Også til andre bagere, hvilket er helt fint. Vi håber, at så mange af vores kolleger som muligt klarer sig gennem krisen, så vi har delt vores erfaringer med bagere i hele landet, siger Kit Stjernholm.

Kornbagerens fem bagetip til de mindste

1. Når man laver hjemmebag med børn, skal man huske at acceptere, at det er noget griseri.

2. Sæt god tid af til det, så det ikke bliver for stresset en oplevelse.

3. Man bør begrænse brugen af maskiner og fancy udstyr, da det er bedre at få fingrene ned i dejen og mærke, hvad der sker, når melet absorberer væsken.

4. Snak gerne om, hvordan eksempelvis æg kan få fedtstof og vand/mælk til at emulgere (fordele meget små partikler af et tungtopløseligt stof jævnt i en væske red.)

5. Vælg gerne en simpel opskrift, hvor der er fokus på dekoration, da mange børn nyder at gøre deres bagværk personligt.

Annonce

Arbejdsuge på 80 timer

Marts har på alle måder været usædvanlig for Kristian og Kit Stjernholm. 2. marts åbnede de en filial af Kornbageren i Næsby og ugen efter blev hele Danmark lukket efter statsminister Mette Frederiksens tale 11. marts.

- Nedlukningen af Danmark var timet helt perfekt. Selv om det har krævet mange arbejdstimer i marts med et nyt bageri og mange logistiske udfordringer med vagtplaner og så videre, har Næsby-bageriet betydet, at vi klarer os nogenlunde gennem krisen. Vi ligger vel 35 procent under vores normale omsætning, selv om vi mistede 80 procent af vores erhvervskunder fra den ene dag til den anden, siger Kristian Stjernholm.

Han overtog Kornbageren i 2014 fra sin far, Jørgen, der drev bageriet fra 1997. Kristian Stjernholm stod i lære hos sin far og vendte tilbage til Tarup efter en afstikker til København, hvor han uddannede sig til konditor.

- Vi flyttede tilbage til Odense, da vi fik vores anden søn for 10 år siden. Da kunne vi godt mærke, at det var nødvendigt med to hold bedsteforældre. Når man driver eget bageri og ofte har arbejdsuger på 80 timer, kan det være en fordel, siger Kristian Stjernholm.

Kit Stjernholm, der studerede geologi i København, arbejder for tiden deltid i bageriet og bruger derfor typisk kun otte timer om ugen. Inden skaden blev det snildt til 50 timer om ugen.

- For tiden lukker vi butikker både her i Tarup og i Næsby klokken 13, men så bruger vi tilsvarende flere timer på kundehenvendelser på Facebook, at sætte os ind i og implementere nye lovforslag, planlægge udbringning til private, omlægge vagtplaner og samtidig være kreative som med disse bage-kit for at holde omsætningen oppe, siger Kit Stjernholm.

Annonce

Nye ansigter i butikken

De mange corona-kit-kunder benytter ofte besøget i Tarup- og Næsby-butikken til at købe et brød, boller eller en kage med hjem.

- Jeg er målløs over den opbakning, vi har oplevet den seneste måned. Ikke kun fra dem, der køber vores bagesæt. Vi har oplevet, at mennesker, der aldrig har handlet her før, kommer ind og køber brød, fordi de har et ønske om at støtte bageriet. Det er vildt fedt at opleve den anerkendelse, som vi gør for tiden. Det har vi faktisk aldrig prøvet i tilsvarende grad, siger Kit Stjernholm.

Bageriets Facebook-side har også været rødglødende til tider, fordi forældre har delt opslagene om de forskellige kit med venner og kolleger i samme situation.

- Vi kan se, at mange forældre har købt samtlige fire kit indtil videre og hver gang siger, at de kommer igen, når der er et nyt sæt i handlen. Vi fortsætter med at være kreative, så længe forældre og børn er tvunget til at blive hjemme, lover Kit Stjernholm.

Det nye påske-kit kommer til at koste 120 kroner. Med tanke på, at seks muffins alene ville koste 120 kroner i butikken, synes parret, at det er yderst fair.

- Vi skal naturligvis tjene penge på det, vi sælger, men når man tænker på, hvor lang tid det eksempelvis tager at putte smørcreme, pynt og kokosmel i bøtter, er det ikke en voldsom fortjeneste. Vi vil også hellere give kunderne rigeligt med creme og pynt med. Det er ligesom med bryllupskager, hvor der bare skal være rigeligt, siger Kit Stjernholm.

Det nye sæt kan købes frem til påskesøndag 12. april.

Kristian og Kit Stjernholm overtog Kornbageren i Tarup for seks år siden og har netop åbnet endnu en forretning i Næsby. Foto: Simon Staun
Det nye påske-kit kan blandt andet bruges til at lave disse kyllinger eller får med pels af kokosmel. Foto: Simon Staun
Kristian og Kit Stjernholm har delt idéen med gør-det-selv-bagesæt med kolleger i hele Danmark. Foto: Simon Staun
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Ugens fynske Covid-19 status: Vaccinationer vinder langsomt frem, smitten falder næsten overalt, og så lurer britisk mutation i det fynske

Kerteminde

Efter kuldsejlet festival: Caroline er overrasket over Kertemindes krav om tilbagebetaling af halv million

Annonce