Annonce
Fyn

Corona i retten: Fynsk våben- og narkosag fortsætter uden besøg af sundhedsmyndighederne

Det er inde i denne retsbygning, hvor Retten i Odense afvikler den omfattende våben- og narkosag. På mandag fortsætter sagen. Arkivfoto: Robert Wengler 
Sundhedsstyrelsen har ikke tid til at besøge Retten i Odense for at gå retslokale efter i sømmene, sådan som forsvarsadvokater har ønsket det. Til gengæld indskærpes brug af mundbind og sprit, og retspræsidenten er tryg ved restriktionerne.

Fyn: En omfattende fynsk våben- og narkosag med 10 tiltalte får lov til at fortsætte ved Retten i Odense, selv om meningen var, at retssalen skulle tjekkes for at se, om man undgår smittespredning.

Mandag bekendtgjorde retsformanden i sagen, at sundhedsmyndighederne skulle på besøg, men det kommer ikke til at ske. Sundhedsstyrelsen har simpelthen ikke tid, lyder forklaringen.

- Vi har sat håndsprit frem foran alle i retslokalet, og dem, der vil have mundbind på, har haft det tirsdag, siger Henrik Agersnap, retspræsident ved Retten i Odense.

Annonce

Styrelsen for Patientsikkerhed har tidligere været inde over udformningen af retslokalerne, og derfor er der i dag plexiglas rundt om alle pladser i retssalene. Det gælder også i den konkrete sag, hvor 10 personer er tiltalt for blandt andet at have haft hemmelige våbenlagre med op imod 60 pistoler, over 24 kilo ammunition, og dertil store mængder narko. Nogle af våbnene var opbevaret i Restaurant Østerport i Odense, og et lagerrum i Nettolageret i Årslev.

Mundbind og håndsprit

Mandag var der over 50 mennesker til stede i retssalen, herunder seks nævninge og fire nævningesuppleanter, og det fik flere af forsvarsadvokaterne til at udtrykke bekymring. Hvis bare én blev smittet med corona ville resten være ekstra udsat, lød det.

Fynsk våben- og narkosag

Ni mænd og en kvinde er tiltalt i den omfattende fynske våben- og narkosag.

Den handler blandt andet om hemmelige våbenlagre med 60 pistoler og over 24 kilo ammunition i blandt andet et lagerrum i Nettolageret i Årslev, et lejet lokale i Langeskov, og den i dag lukkede bodega Restaurant Østerport i Odense. 

Det var blandt andet i Østerport, at der lå pistoler gemt i en Rema 1000 plasticpose under et bordfodboldbord, ligesom der var gemt ammunition i en ovn. Bodegaen fungerede som midlertidigt opbevaringssted. 

Sagen handler også om store mængder kokain, skunk, hash, ecstasy og koffein - sidstnævnte gælder 33 kilo, som skulle have været amfetamin, men viste sig at være koffein. 

Enkelte erkender delvist, herunder kvinden og en 31-årig mand, mens resten nægter. Alle nægter, at der skulle have været tale om en kriminel organisation.

Sagen begyndte i mandags, fortsatte tirsdag, og genoptages mandag i næste uge. 25 retsdage er der sat af, og først i marts 2021 ventes der dom.  

Da tirsdagens retsmøde begyndte skete det med frivillig brug af mundbind og håndsprit foran alle. Samtidig blev antallet af betjente til bevogtning også reduceret markant, fordi restriktionerne for de tiltalte er lempet en smule.

- Vi er ovre det værste nu, og de fremtidige retsmøder kan afholdes på fuldt forsvarlig vis, siger retspræsidenten.

Den fynske våben- og narkosag blev allerede i foråret aflyst og udsat som følge af coronanedlukningen, og hen over sommeren har Retten i Odense set på alternative lokale-muligheder.

- Vi legede lidt med tanken om at finde et konferencecenter, vi kunne indrette til retssal efter inspiration fra Østre Landsret, som brugte Bella Center i København. Vi var rundt at se forskellige steder i Odense-området, men valgte alligevel at bruge vores eksisterende retssal, fordi Styrelsen for Patientsikkerhed sagde o.k. til den, forklarer retspræsidenten.

Annonce

Inspiration fra Ubådssagen

Netop for at undgå for mange personer i retssalen er tilhørerne og pressen henvist til et lokale i kælderen med videolink fra retssalen. Ifølge retspræsidenten er det sket efter inspiration fra Ubådssagen med den i dag livstidsdømte Peter Madsen.

- Vi går lidt på kompromis med vores sædvanlige standard, men da vi ikke kan vente på, at coronaen har lagt sig, er det en nødløsning at adskille tilhørerne fra retssalen, siger Henrik Agersnap.

Fra torsdag vil der være obligatorisk brug af mundbind ved Retten i Odense, selv om landets domstole er fritaget for de skrappere coronarestriktioner.

- Formelt har vi ikke været forpligtet til at kræve brug af mundbind, men vi har alligevel valgt at gøre det og følge anbefalingerne, siger Henrik Agersnap.

I samme øjeblik, man fra torsdag går ind ad døren til domhuset skal man derfor have mundbind på. I de enkelte retssale er det dog op til den enkelte dommer at afgøre, om mundbindet skal forblive på eller om det kan tages af.


Formelt har vi ikke været forpligtet til at kræve brug af mundbind, men vi har alligevel valgt at gøre det og følge anbefalingerne.

Henrik Agersnap, retspræsident, Retten i Odense
Annonce
Nyborg For abonnenter

Brandfolk fik ikke besked i tide om uheld på broen: - 10 minutter kan være forskel på liv eller død, når man er fastklemt

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Nordfyn For abonnenter

Rita og Søren Jensen sad i bussen, der væltede: - Vi har det udmærket

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Prestigefyldt cykelfabrik lukkede produktionen og gik fra 100 til 14 ansatte: Nu er flere års underskud vendt til markant millionoverskud

Odense

Rygetrængende ung mand gjorde sig til røver for cigaretter: - Ham skal vi nok få snakket med

Navne For abonnenter

Tåbelig skuespiller-idé: Kristoffer Helmuth har i en stresset periode op til premiere skrevet dagbog, som Shakespeare ville have gjort

Esbjerg Havn som Nato-knudepunkt er et klart signal til Rusland: - Det handler om at vise russerne, at det aldrig kan betale sig at gå i krig

Nordfyn

Turistbus kørte i grøften og væltede: 36 ældre passagerer sad indespærret

Livsstil For abonnenter

- Vi bruger sindssygt meget jomfruhummer: På Hotel Hesselet er jomfruhummer det første på kortet

Flemming startede Fugebillen for 25 år siden - nu flyver han verden rundt

Assens

Oksekødet er skiftet ud efter prisstigninger: Sådan handler vi nu

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Sport

Sådan kan du følge det klassiske cykelløb Fyen Rundt på nærmeste hold

Kerteminde For abonnenter

Colins firma er gået konkurs: Bagved gemmer sig et forlist aktie-eventyr og en omstridt erhvervsmand med over 620 konkurser bag sig

Kerteminde

Kenneth rapportede om et druknende marsvin og fik afslag: - Vi er ikke en redningstjeneste

Annonce