Annonce
Erhverv

Corona i fynsk storkoncern: Direktøren har været væk i seks uger

Efter seks uger i hjemmet i Holland er Han Defauwes igen tilbage hos de store maskiner i Haarslev Industries, hvor han er administrerende direktør. Arkivfoto: Michael Bager
Den øverste chef for den internationale fynske koncern Haarslev Industries har måttet lede de 1100 ansatte fra sit hjem i Holland. En af fabrikkerne har været lukket i fire uger, og de mange servicefolk kan ikke rejse ud for at reparere kundernes maskiner.
Annonce

Haarslev: Han Defauwes er lige kommet tilbage til kontoret efter seks ugers arbejde fra sit hjem i Haag i Holland. Herfra har han ledet en af Fyns største virksomheder, maskinproducenten Haarslev Industries på Nordfyn, indtil han igen kunne komme på arbejde i tirsdags.

- Der var alligevel næsten tomt her, kun 10 procent af kontorpersonalet var til stede. Det er gået fint for mig at arbejde hjemmefra, når det gælder den daglige drift. Men når det gælder de store beslutninger og vigtige ændringer, har jeg brug for at mødes med folk, tale tingene igennem, overveje og vende emnet en gang til, siger Han Defauwes, der har været administrerende direktør for den verdensomspændende koncern siden november 2016.

Takket være sit arbejde i Haarslev har han trods grænselukningerne lov til at rejse mellem Holland og Danmark, og han genoptager nu sin rutine med halvdelen af ugen på Nordfyn og den anden halvdel i hjemmet.

Vores teknikere kan godt krydse grænserne, fordi kundernes maskiner er kritisk infrastruktur, og de vil gerne tage af sted.

Hanne Røhl Kriegbaum, HR-direktør, Haarslev Industries

Annonce

Kina lukket i fire uger

Mens de kontoransatte arbejdede hjemmefra, er de fleste af Haarslev Industries 250 danske medarbejdere i produktionen hver dag mødt op i de gigantiske fabrikshaller, hvor de har arbejdet på fuld kraft men med forskellige nye regler. Kun nogle polske ansatte har delvist været forhindret på grund af rejserestriktioner.

Alligevel har koncernens produktion været ramt af coronakrisen i lettere grad, især fordi fabrikken i Kina var lukket i fire uger – men nu er i fuld drift igen – og fordi enkelte komponenter fra underleverandører var forsinkede.

Virksomhedens maskiner bruges til at forarbejde affald fra især slagterier og fiskefabrikker, så restprodukterne kan bruges til for eksempel foder. Da kunderne er i fødevareproduktionen, har stort set alle haft mulighed for at holde åbent og tage imod maskinerne fra Haarslev.

Annonce

Service-folk kan krydse grænser

Det har været mere problematisk at opretholde den store service-gren af virksomheden, hvor montører rejser rundt i verden og foretager service og udskiftninger på maskinerne. Selv om en del har kunnet klares ved at sende reservedele og instruere lokale teknikere online, så har krisen betydet tabt omsætning her.

Virksomheden regner dog med snart at kunne genoptage arbejdet i første omgang i enkelte af Danmarks nabolande.

- Vores teknikere kan godt krydse grænserne, fordi kundernes maskiner er kritisk infrastruktur, og de vil gerne tage af sted. Men vi har skullet afklare mange forhold om for eksempel jura, forsikring og sikkerheds- og karantæneregler, siger HR-direktør Hanne Røhl Kriegbaum.

Haarslev Industries har i flere år været i gang med en meget stor omlægning af hele koncernen. Den er bygget op gennem mange opkøb, og ledelsen arbejder på i højere grad at gøre den til én koncern med mere samarbejde mellem afdelingerne rundt om i verden.

Den proces er blevet langsommere end planlagt på grund af coronakrisen og de svære udsigter for de kommende måneder.

- En del planlagte ændringer er blevet udskudt. En stor ændring var det nye it-system, som vi indførte sidste år, og det vil vi fortsat bruge kræfter på at optimere i år, men andre punkter er udskudt til midten af 2021, siger Han Defauwes.

Nogle af de vigtige områder, der skal arbejdes med, er afkortning af leveringstiderne og en mulig udvidelse af kapaciteten på det store marked i USA, hvortil Haarslev stadig transporterer udstyr fra Europa og Kina.

- Vi kan godt klar den daglige drift online, men når jeg skal gennemføre store forandringer, er det nødvendigt for mig at mødes med mennesker i virkeligheden, siger administrerende direktør Han Defauwes. Arkivfoto: Michael Bager

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Særbehandling – ikke lighed

Odense

Borgerservice: Lejere blev advaret om manglende godkendelse af lejemål på tidligere kro

Annonce