Annonce
Fyn

Corona-forberedelse: OUH har aflyst 3000 operationer

Ansatte op Odense Universitetshospital er i gang med at gøre klar til at kunne modtage mange patienter, der er smittet med corona-virus. Derfor bliver der blandt andet indrettet flere intensivstuer i rum, der hidtil har huset andre typer af patienter. Foto: René Odgaard
I arbejdet med at gøre sig klar til at tage sig af de forventeligt mange, som bliver meget syge af coronavirus, har OUH aflyst 3000 operationer og udskudt 11.000 ambulante konsultationer de seneste uger.

I uge 10 var der omkring 6.500 operationer på OUH. I uge 12 blev der gennemført cirka 3.500.

I ugerne 11 og 12 faldt antallet af ambulante aftaler og konsultationer med godt 5.500 om ugen.

Samlet set har OUH siden 9. marts aflyst cirka 3000 operationer, og omkring 11.000 ambulante besøg og konsultationer er enten aflyst, udskudt eller omlagt. Det viser en opgørelse, som Region Syddanmark har lavet for Fyens Stiftstidende.

- Det er meget, konstaterer lægelig direktør på OUH Michael Dall og fortsætter:

- Når jeg kigger på tallene, stemmer de meget godt med det sygehus, jeg oplever lige nu. Hvis man går en tur i forhallen, er der jo helt stille. Det er lige som på en søndag. Der er meget lidt aktivitet.

- Kender man forhallen, ved man, at der plejer at være ret livligt på en almindelig hverdag med mange patienter, pårørende og personaler. Nu er der helt stille. Det er meget mærkeligt. Så på den måde står sygehuset i en hel ny situation, siger Michael Dall.

Annonce

Aflysninger og udsættelser på OUH

OUH har aflyst og udsat en lang række operationer og konsultationer/besøg på sygehuset for at frigive personale til andre opgaver og plads til mange patienter, som ventes at blive indlagt med corona-virus i de kommende uger.

Operationer på OUH:

Uge 10: ca. 6.500

Uge 11: ca. 5900

Uge 12: ca. 3000

Ambulante konsultationer og besøg på OUH:

Uge 11: omkring 5.500 besøg er blevet aflyst, udskudt eller omlagt

Uge 12: omkring 5.500 besøg er blevet aflyst, udskudt eller omlagt

Telemedicinske besøg på OUH:

Uge 10: ca. 4.700

Uge 11: ca. 7.200

Uge 12: ca. 10.000

Afdelinger i nøddrift

Den nye situation er en konsekvens af spredningen af coronavirus i Danmark, hvor sygehusvæsenet gør, hvad det kan, for at forberede sig på det tryk, der kommer, når rigtigt mange danskere bliver så syge af Covid-19, at de får brug for at blive indlagt på et sygehus.

Derfor er alle de operationer og ambulante konsultationer, der kan vente, sat i bero.

En stor del af personalet fra de berørte afdelinger er derfor i gang med at blive oplært til at kunne hjælpe på de nyoprettede corona-afsnit.

- Det er et godt eksempel på, at hvis man skærer ned på det operative område, får vi frigjort personale, og dermed skaber vi noget kapacitet, siger Michael Dall og peger på blandt andre operations- og narkosesygeplejersker som nogle af dem, der nu er i gang med at blive oplært i nye opgaver.

Samtidig er nogle afdelinger nu i nøddrift. Det gælder eksempelvis hudafdelingen, hvor man er vant til at se rigtig mange ambulante patienter hver dag.

- Der er nogle af lægerne, som er ved at blive uddannet til at kunne hjælpe vores infektionsmedicinere til at kunne håndtere Covid-19-patienter.

Intern jobbank

Dele af det sundhedsfaglige personale er sendt hjem. Men kun for nu.

For de bliver registreret i en intern jobbank, som OUH så kan kigge i, når der om nogle uger bliver brug for mere personale eller aflastning af dem, som lige nu knokler.

- Vi ved, hvem vi skal trække på, og de er klar til at træde til, når der er behov for dem. Det er jo ikke sådan, at man bare er sendt hjem for at spille ludo med børnene. For det kan være, der bliver brug for en om tre uger, siger Michael Dall.

I uge 10 var der omkring 6.500 operationer på OUH. I uge 12 var der 3000 færre. Arkivfoto: Yilmaz Polat

Imponeret over ansatte

Normalt ville en sådan omstilling af et sygehus tage flere år, men nu skal det altså klares i løbet af uger.

Og det kan kun lade sig gøre på grund af personalets indstilling, slår Michael Dall fast.

- Jeg er enormt imponeret over, at vores medarbejdere er så omstillingsparate, fordi det må være stressende at blive sat til nye opgaver, som man dybest set ikke har ønsket. Men fordi man har den faglighed, man har, tager man opgaven. Det har man en forpligtelse til, føler man, når man er ansat på sygehus.

- Derfor har jeg enorm respekt for det personale, vi har, som bare kaster sig ud i opgaven og siger: Vi er nødt til at være parat til det her – det er vores opgave, lyder det rosende fra Michael Dall.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Drab på George Floyd: Massivt fremmøde til solidaritets-demonstration i Odense

Odense

Æggekagen vender tilbage: Tidligere medarbejdere går sammen og genrejser Carlslund efter corona-konkurs

Annonce