Annonce
Odense

Corona eller ej: OFF holder fast i festivalplaner

Op mod 30.000 mennsker deltog i sidste års udgave af OFF. Dette års udgave bliver en anderledes størrelse. Arkivfoto: Nils Svalebøg
I starten af april meddelte den ene kulturbegivenhed efter den anden, at man aflyste på grund af corona. Hos OFF har festivalleder Birgitte Weinberger været ukuelig optimist – OFF skulle nok blive afviklet på den ene eller den anden måde. Og det gør den traditionen tro i uge 35 – men på en anden måde end normalt.
Annonce

Lad det være sagt med det samme: Det er ikke nemt at navigere i coronaens konsekvenser og restriktioner, der kan ændre sig hurtigt. Det gør festivalleder Birgitte Weinberger nu på tredje måned. Det er en konstant afvejning af, hvad OFF er i stand både økonomisk og tidsmæssigt, og hvad virkeligheden tillader.

Men filmfestival, dét bliver der – om end i en lidt anden form. Det fysiske program bliver nemlig mindre. For nuværende er der skåret ned på antallet af sideprogrammer, forklarer Birgitte Weinberger. For selvom hun sådan set godt må afvikle talks, følger en masse skærpede forhold med afstand, ensretning og håndsprit med.

- Jeg tør ikke bare blæse igennem, for vi skal kunne håndtere det. Vi skal ikke stå i en situation, hvor vi ikke kan administrere det. Vi skal også kunne honorere det behov, der måtte være hos publikum.

Præcist hvilke sideprogrammer, der bliver lagt ned og hvilke der består, er svært at give endelige svar på for nuværende.

- Meget kan nå at ændre sig – der er lang tid til august. Prøv bare at tænke på, hvor meget, der er sket de seneste tre måneder, siger Birgitte Weinberger, der også oplyser, at nogle af de ting, der egentlig var lagt i graven, nu er genopstået.

Mens meget endnu er usikkert, finder også nye tiltag vej. OFF har brugt en pæn del af nedluknings-perioden på at etablere en digital platform, OFF stream, der lanceres om et par måneder, og hvor alle vil kunne streame alle kortfilmene.

- Vi har været nødt til at spørge os selv, hvad kernen i festivalen er – det er kortfilmene. Næste spørgsmål var så, hvordan vi sikrer os, at vi kan holde fast i det. Og det kan vi kun ved også at være digitale, siger Birgitte Weinberger og tilføjer:

- Det er sådan set en lille smule imod det, vi dyrker. Altså fællesskabet, skulder ved skulder, nærværet, samtalerne og mødet mellem mennesker, kunsten og kunsterne. Men det var den eneste måde, vi kunne være sikre på, at festivalen kunne leve.

Sådan så det ud sidste sommer i uge 35, da OFF fyldte Odenses gader. OFF kommer ikke til at fylde helt så meget i gadebilledet i år, men afvikles blandt andet digitalt. Arkivfoto: Nils Svalebøg
Annonce

Større behov for fællesskab

Og festivalen er måske vigtigere nu end nogensinde før, mener Birgitte Weinberger.

- Det, jeg oplever lige nu, er, at folk har et kæmpe behov for at komme ud. Det kan man jo også se, hvis man bare går en tur i byen, folk er jo som små forårs-kid, der sidder på hvert et hjørne. Man mærker behovet for fælles oplevelser.

Hun bemærker også, at alene det at komme ud efter flere måneders kahytkuller hjemme i sin egen stue har en stor værdi for folk. Verden er pludselig blevet meget lille for mange af os, og festivallederen oplever, at flere har brug for at mærke en verden, der går ud over deres egen næsetip.

- Der er jo heller ikke mange af os, der kommer særlig langt væk, men med den her festival kan man jo komme hele verden frit. Kvit og frit og CO2-neutralt.

Selvom omstændighederne er langt fra optimale, håber Birgitte Weinberger, at så mange som muligt får øjnene op for kortfilmens fortræffeligheder, som hun siger.

- Jeg håber, at vi trods alt formår at bringe noget af det, som er vores kerne, videre til filmskabere, -elskere og frivillige, og at vi får skabt fællesskabsfølelsen, selvom meget foregår digitalt, siger hun og bemærker, at hun glæder sig til at se, hvordan det endeligt bliver og hvordan 2020-versionen af OFF bliver modtaget.

- Mest af alt er jeg glad for at se, at vi findes – også i 2020. Det i sig selv er jeg lidt stolt over.

Foruden den digitale streamingmulighed på OFF stream, er der som vanligt filmvisninger rundt omkring i byen. Blandt andet kommer OFF også i år til at have visninger i Café Biografen, der i sidste uge åbnede med restriktioner på antallet af gæster i salene.

- Safety first. Vi kommer til at overholde alle tænkelige krav og retningslinjer, der bliver udstukket fra myndighederne, understreger Birgitte Weinberger.

I 2019 gæstede omkring 30.000 personer OFF.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart For abonnenter

Lovændring kan bane vejen for boliger i Gamborg: Der skal være noget til både børnefamilier, sølvbryllup-segmentet og de ældre

Annonce